Fondant készítése házilag - szülinapi tortára, ünnepi süteményekre tökéletesen formázható cukormassza bevonat

Nagyszülők Lapja

Ünnepi receptek

Nagyszülők Lapja


Fondant készítése házilag - szülinapi tortára, ünnepi süteményekre tökéletesen formázható cukormassza bevonat Ilyen egyszerűen készíthető fondant massza (másnéven cukortészta vagy cukorgyurma) házilag! A nyújtható fondattal szülinapi tortákat, zsúrtortákat, mini süteményeket tehetsz még látványosabbá, még inkább ünnepivé. Ez a fondant massza változat alkalmas virágdíszek megformálására is. Szülinapi tortára, zsúrtortára, ünnepi desszertekhez, mini süteményekhez készíthetünk akár mi magunk is fondant masszát otthon, ami látványában, ízhatásában és jellegében nagyban hasonlít a marcipán torta bevonóhoz.

Az alábbi recept egy nyújtható, könnyen kezelhető, tökéletesen formázható fondant változatot kínál, amely nem csak tortabevonására, hanem virágdíszek, feliratok kialakítására is alkalmas. A receptleírás alatt egy 8 perces videót is találsz, amiből további rafinériákat is elleshetsz.


Nyújtható fondant massza készítése házilag - recept




Hozzávalók:
  • 1 kiló porcukor
  • 1 evőkanál zselatinpor
  • 6 evőkanál víz
  • 1 evőkanál vaj
  • 2 evőkanál méz

1. A zselatinport egy közepes fém vagy üveg keverőtálba tesszük, majd hozzáöntünk a 6 evőkanál vizet. Alaposan elkeverjük.

2. Az így kapott zselatinmasszát gőzfürdő felett felolvasztjuk.

3. Miután a zselatinszemcsék feloldódtak, belekeverjük a vajat és a mézet. Gőzfürdő felett tovább kevergetjük, amíg minden hozzávaló el nem olvad.

4. A porcukor felét egy nagyobb keverőtálba öntjük, a közepébe egy kisebb mélyedést formázunk.

5. A "porcukorgödörbe" beleöntjük az olvadt zselatinmasszát, és alaposan elkeverjük.

6. Addig-addig adagoljuk hozzá fokozatosan és kanalanként a félretett porcukoradag másik felét, amíg nyújtható "tésztát" nem kapunk.

7. Amikor már a kanállal nehezen tudjuk keverni a tésztát, akkor a kezünkkel folytatjuk a gyúrást.

8. Akkor nem szükséges már hozzá több porcukor, ha azt tapasztaljuk, hogy a fondant massza kellően összeállt, és már nem ragad.

9. Az elkészült fondant masszát folpackba csomagoljuk, és néhány órára hideg helyre vagy a hűtőbe tesszük.

10. Mielőtt használni (nyújtani) szeretnénk, engedjük szobahőmérsékletűre felmelegedni, mert csak így fogunk tudni vele jól dolgozni.

11. A pihentetett fondant massza ekkor még törik, éppen ezért bő vajas kézzel egy kissé átgyúrjuk. A vajat addig-addig kell hozzá adagolni, amíg a gyurmához hasonló anyagot nem kapunk.

12. Elérkeztünk a lényegi részhez: a nyújtáshoz. A fondant massza nyújtáshoz szükség lesz egy keményítővel megszórt egy egyenletes, száraz felületre.
A házi fondant masszával ugyanúgy dolgozunk, mint bármilyen tésztával. Torta bevonásához körülbelül 2-3 milliméter vastagságúra nyújtsuk.

Olvasd el ezt is!
Csodálatos ünnepi torták az unokádnak - 16 ötlet, fotókkal »


Nyújtható fondant massza készítése házilag - videórecept




Forrás: YouTube / TortaTermeszetesen.hu

Nagyszülők Lapja

Ünnepi receptek

Nagyszülők Lapja


2016.10.26