Különleges karácsonyi menü receptek: Zsályás gombakrémleves, Lazacfilé parajos burgonyával, Tejszínes panna cotta piros gyümölccsel

Nagyszülők Lapja

Ünnepi receptek

Nagyszülők Lapja


Különleges karácsonyi menü receptek: Zsályás gombakrémleves, Lazacfilé parajos burgonyával, Tejszínes panna cotta piros gyümölccsel Néhány finom és mégis egészséges receptötlettel segítjük a karácsonyi receptet böngésző háziasszonyokat. Dietetikus szakértőnk kifejezetten egészséges karácsonyi menüsort állított össze; a fogások ünnepi jellegűek és mégsem terhelik túl az emésztőrendszert. Nincsen karácsony ízletes fogásokkal telerakott ünnepi asztal nélkül. De hogy elkerüld  az ünnepek végére észrevétlenül felkúszó, felesleges plusz kilókat, Kovács Judit dietetikus szakértőnk jó pár egészséges és mégis ünnepi receptötletet hozott.

Az ünnepek elteltével könnyen 3-4 kilót is felszedhetünk magunkra
A karácsony az egyik legszebb keresztyén ünnep, amikor Jézus születését ünnepeljük. Ennek az eseménynek a tiszteletére egymást ajándékkal lepjük meg, és ünnepi lakoma kerül az asztalokra. Nincs is ezzel semmi baj, amíg mértéket tudunk tartani. Ha azonban ez nem sikerül, akár 3-4 kiló is felszaladhat ránk ez alatt a három nap alatt. Hogy ez ne így legyen, adok néhány ötletet, és pár receptet is megosztok az olvasóval.

Tippek mértéktartáshoz:
A karácsonynak az a buktatója, hogy általában nem egy fajta ételt készítünk, és mindet meg kell kóstolni. Próbáld ki, hogy:
- a levest csészében szervírozod (kifejezetten csészébe tálalható leveseket tálalsz)
- a főételt kisebb tányérra halmozod fel, mint szoktad, és
- kizárólag 1 desszertet engedélyezel magadnak.

Egészséges karácsonyi receptek


Két leves-ötlettel kezdeném. Az igazság az, hogy nem tudtam dönteni, melyiket mutassam be. Mindkettő egyszerű, alacsony kalóriatartalmú és különleges. Azoknak ajánlom, akiknek elege van a klasszikus halászléből, és mégis valami különlegesre vágynak, esetleg húsmentesen szeretnének finomat enni az ünnepek alatt is.
 
Zsályás erdei gombakrémleves



Hozzávalók 2 főre:
2,5 deka szárított erdeigomba-keverék
15 deka rókagomba
1 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
2 evőkanál olívaolaj
5 levél zsálya
Só, frissen őrölt bors
2 teáskanál frissen facsart citromlé

Elkészítés
A szárított gombát szűrőbe rakva átmossuk, majd fél liter forró vízben áztatjuk 3 percig. A hagymát megpucoljuk, és finomra vágjuk. Az olívaolajat felmelegítjük, hozzáadjuk a hagymát, amit kevergetve megfonnyasztunk. Az erdei gombát a lével együtt ráöntünk a hagymára. A fokhagymát megtisztítjuk és hozzáreszeljük a leveshez. Felfőzzük, 20 percig forraljuk, majd leturmixoljuk. Utána beletesszük a zsályát és a rókagombát. Még 10 percig főzzük a levest, a végén sóval, borssal és citromlével ízesítjük.
 
Kókusztejes édesköményleves



Hozzávalók 2 főre:
1 nagyobb édeskömény
2,5 deka vaj
Fél fej saláta
Fél fej vöröshagyma
Só, bors
1 deci kókusztej
Pár csepp lime-lé

Elkészítés
Daraboljuk fel az édesköményt, vágjunk belőle 2 szép vékony szeletet, ezeket süssük ropogósra a vaj felével. A többi édesköményt daraboljuk kisebbre, adjuk hozzá a hagymát és a maradék vajon pároljuk meg. Öntsük fel annyi vízzel, hogy ellepje, fűszerezzük be, majd 25 percig főzzük. Turmixoljuk le, majd adjuk hozzá a kókusztejet (ha veszünk egy dobozzal, a többit gyümölcsleveshez, vagy desszertekhez el tudjuk használni.). Ízesítsük lime-lével. Forraljuk össze. Tálaláskor apróra vágott mandulával vagy fűszerlevelekkel is díszíthetjük. Zöld, piros vagy fekete tányérban mutat a legszebben. (Fehér színű a leves).

Lazacfilé parajos burgonyával



Hozzávalók 4 főre:
4 szelet lazac (kb. 60 deka)
30 gramm vaj

A körethez:
40 deka burgonya
30 deka parajlevél
2 tojás
2 deci zsírszegény (10%-os) tejszín
Csipet só és szerecsendió
Kevés vaj és zsemlemorzsa a formához

Elkészítés
A lazacot beletesszük a tepsibe, megsózzuk, és egy vajdarabkát helyezünk a tetejére. A vajba ízlésünk szerint keverhetünk különböző fűszereket. Akár rozmaringot, chilit vagy bármit, amit szeretünk. A lazac natúr ízéhez szinte minden jól illik. Ha nem szeretnénk a receptet variálni, akkor maradhatunk a natúr verziónál.
A megmosott burgonyát héjában megfőzzük (így több értékes tápanyagot megőrizhetünk), majd meghámozzuk és vékonyan felkarikázzuk. A spenótleveleket kevés vajon megpároljuk, majd óvatosan összeforgatjuk a krumplival.
A tejszínt a tojással és a fűszerekkel összekeverjük, majd a burgonya tetejére öntjük. Keverjük össze, majd egy tetszőleges kikent, morzsázott formába merjük bele, ami lehet akár szilikonos karácsonyi forma is! 160 fokon 20 percig sütjük. Ezután betesszük mellé a halat is és még 20 percig sütjük. Így gyorsan, és egyszerre lesz kész a teljes fogásunk.
Ha szeretjük, a krumplihoz reszelhetünk egy kevés kecskesajtot; a parajhoz jól illik a ricotta vagy a mozzarella.

Bazsalikomos panna cotta piros gyümölcszselével



Hozzávalók 4 főre:
1 marék friss bazsalikom
3 deci zsírszegény tej
3 deci zsírszegény tejszín
1 db citrom
4 lap zselatin
3 evőkanál xilit
Gyümölcszseléhez:
Gyümölcs édességétől függően xilit (kb. 1-2 evőkanál)
1 deci víz
2 lap zselatin
300 g gyümölcs (málna, ribizli, gránátalma, szeder)

Elkészítés
Forrásban lévő vízbe dobjuk a bazsalikomleveleket pár másodpercre, majd hideg víz alatt lehűtjük. Rakjuk turmixgépbe a tejjel együtt, és turmixoljuk le, majd szűrjük át. A tejszínt, a xilitet és a citrom lereszelt héját adjuk hozzá. Áztassuk hideg vízbe, majd facsarjuk ki a lapzselatinokat. A bazsalikomos krémet melegítsük forráspontig, és ekkor keverjük hozzá a zselatinokat. Amíg kihűl, néha keverjük meg, majd töltsük átlátszó kelyhekbe. Szép zöld színe lesz.
Ezután készítsük el a zselét. A vizet forraljuk fel a xilittel, keverjük bele a kiválasztott gyümölcsöt (én azért választottam piros színűeket, mert így a kész desszert igazi karácsonyi díszekben fog pompázni). Forraljuk fel, majd keverjük hozzá, a beáztatott zselélapokat, Öntsük a bazsalikomos panna cotta tetejére, majd tegyük vissza a hűtőszekrénybe.

Minden kedves olvasónak Békés, boldog karácsonyt kívánok!

Szerző: Kovács Judit dietetikus
Fotó: Facebook

Nagyszülők Lapja

Ünnepi receptek

Nagyszülők Lapja


2015.12.18