Nyugdíjprémium, nyugdíj-korrekció, rendkívüli nyugdíj-segély 2018: Mennyi plusz pénzre számíthatsz? Nyugdíjszakértő válaszol

Nagyszülők Lapja

Munka, nyugdíj

Nagyszülők Lapja


Nyugdíjprémium, nyugdíj-korrekció, rendkívüli nyugdíj-segély 2018: Mennyi plusz pénzre számíthatsz? Nyugdíjszakértő válaszol November hónapban minden jogosult megkapja a novemberi nyugdíjával együtt a nyugdíjprémiumot, mivel várhatóan a gazdasági növekedés mértéke 3,5 % feletti lesz. Nyugdíjszakértőnk, Szatmáry Tünde Katalin elmond minden fontos tudnivalót. November hónapban minden jogosult megkapja a novemberi nyugdíjával együtt a nyugdíjprémiumot, mivel várhatóan a gazdasági növekedés mértéke 3,5 % feletti lesz, várhatóan 4,4 %-os. Az a nyugdíjas, aki 50.000 Ft összegű ellátásban részesül, az maximum 11.250,- Ft összegű prémiumra számíthat.

Általában a bevett gyakorlat azt mutatja, hogy a novemberi nyugellátás összegének veszik a 25%-át, de maximum 20.000,-Ft lehet a legmagasabb prémiumösszeg határa. Akik folyószámlára kapják az ellátást, azok már november 12-én, a novemberi nyugellátás összegével egyidejűleg kapják a nyugdíjprémiumot is. A postai úton történő kifizetés is megtörténik november 15-ig.

Mi mindent érdemes a nyugdíjprémiumról tudni


Nyugdíjprémium annak az igénylőnek a részére kerül kifizetésre, aki a tavalyi évben legalább egy napot ellátásban részesült. A nyugdíjprémium kifizetése egy összegben történik. A folyósító szerv minden évben ügyviteli utasításba foglalt előírások szerint hajtja végre a nyugdíjprémium megállapítását és annak folyósítását. Kb. 2,5 millió nyugdíj- és nyugdíjszerű ellátásban részesülőt érint a nyugdíjprémium. Az erről szóló  kormányrendelet valószínűleg október végén jelenik meg.

Ki részesül idén novemberben nyugdíjprémiumban?
Öregségi nyugdíjban, korhatár előtti ellátásban, szolgálati járandóságban, átmeneti bányászjáradékban, balettművészeti-táncművészeti járadékban, rokkantsági ellátásban, rehabilitációs ellátásban, baleseti járadékban, bányászok egészségkárosodási járadékában, fogyatékossági támogatásban, vakok személyi járadékban, rokkantsági járadékban illetve a honvédelmi valamint rendvédelmi szervek hozzátartozói, valamint nemzeti helytállásért pótlékban részesülők.



Amennyiben ön több ellátásban és pótlékban is részesül, és nem érti, hogy az egyösszegű novemberi ellátás végösszege hogyan és miért alakult így, akkor írásos, illetve szóbeli tájékoztatást kérhet a legközelebbi Kormányhivataltól, valamint a Nyugdíjfolyósító Igazgatóságtól, 1139 Budapest, Váci út 73. (A borítékra és a kérelemre minden esetben írja rá a folyósítási törzsszámát a beazonosítás érdekében!)

Várható-e idén visszamenőlegesen nyugdíj-korrekció és ha igen, mekkora összegre lehet számítani?
2017. novemberében 0,8%-os mértékű volt a nyugdíjak-, illetve a nyugdíjszerű ellátások emelése. Jelenleg 2018-ban erre vonatkozóan döntés még nem született.

A Magyar Nemzeti Bank 2018.09.20-án közzétett hivatalos jelentése szerint az infláció mértéke 3% körül alakul. Az előrejelzések szerint 2019-ben 2,7%-os mértékű infláció várható.

A rendkívüli nyugdíj-segély
Az alacsony összegű ellátásban részesülők, váratlan rendkívül élethelyzetükre tekintettel, igazolva váratlan kiadásaikat pl.: (gyógyszerköltség, gyógyászati segédeszköz vásárlás, balesettel, vagy műtéttel kapcsolatos kiadások stb.), évente egy alkalommal, egyszeri segély iránti kérelmet nyújthatnak be, személyesen, a lakhely szerint illetékes Nyugdíjmegállapító szerv ügyfélszolgálatán, vagy írásban, postai úton.

A rendkívüli nyugdíj-segély egyik feltétele, hogy az egyedül élő személy havi bevétele nem haladhatja meg a havi 85.000,-Ft-ot. Közös háztartásban élők esetén pedig az egy főre jutó jövedelem nem lehet több havi 75.000,-Ft.-nál.

Ezt olvastad már? Nyugdíj jogszabályok 2018 »

Az egyszeri nyugdíj-segély iránti kérelem letölthető a www.onyf. hu nyomtatványok menüpont alatt. (K17 számú nyomtatvány). A kérelem mellé minden esetben csatolni kell a váratlan kiadásokat tartalmazó igazolásokat, számlákat!

Év végi Erzsébet utalvány
Az Erzsébet utalvány nem képezi nyugellátás részét, ezért erről később születik döntés. A tavalyi évhez hasonlóan az év végi ünnepek előtt kézbesíti a postás az ellátásban részesülők részére az utalványt. Aki valamilyen oknál fogva nem tudja majd átvenni, úgy azt januárban utólagosan is megteheti, amennyiben ezt írásban jelzi a Nyugdíjfolyósító Igazgatóság felé.

Fontos tudnivalók
2018.07.26. óta hatályos jogszabály alapján a munkaviszony megszűnés nem feltétele a nyugdíj igénylésének. Javaslom, hogy amennyiben tisztába szeretne lenni a várható nyugdíjának összegével, akkor kérjen előzetes nyugdíjszámítást! Így biztosan jó döntést hoz, hogy melyik az optimális nyugdíjigénylés időpontja az ön esetében. Ahogy nincs két egyforma ember, úgy nincs két egyforma életpálya és nyugdíj sem.

Szerző: Szatmáry Tünde Katalin
Fotó: Nagyszülők Lapja

Nagyszülők Lapja

Munka, nyugdíj

Nagyszülők Lapja


2018.10.09