Főoldal > Cikkek > Munka, nyugdíj > Nyugdíj jogszabályok 2018: Egy fontos változás, ami sok nyugdíjba készülőt érint - Nyugdíjszakértő válaszol

Nyugdíj jogszabályok 2018: Egy fontos változás, ami sok nyugdíjba készülőt érint - Nyugdíjszakértő válaszol

Szülőklapja képMegjelent a Magyar Közlönyben, és 2018.07.26-án hatályba is lépett az a jogszabály, amely szerint a saját jogú nyugdíj igénylése során nem kell megszüntetni a biztosítási jogviszonyt a nyugdíjigény beadása előtt. Kiket és hogyan érint a jogszabály-változás? Mik a teendők?

Szerző: Szatmáry Tünde Katalin
2018-08-13
Forrás: Nagyszülők Lapja
Share on Tumblr
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

Ez a cikk 398 napja frissült utoljára. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek

szakértő Szatmáry Tünde Katalin
Kiemelt hazai és nemzetközi nyugdíjszakreferens
kérdezd szakértőnket a témában >>
Megjelent a Magyar Közlönyben, és 2018.07.26-án hatályba is lépett az a jogszabály, amely szerint a saját jogú nyugdíj igénylése során (2018.07.26-tól) nem kell megszüntetni a biztosítási jogviszonyt a nyugdíjigény beadása előtt (tehát nem kell kilépni a munkahelyről) a nyugdíjigény előterjesztése előtti napon. (A visszamenőlegesen igényelt nyugellátásokra ez nem vonatkozik).

Kiket és hogyan érint a jogszabály-változás? Mik a teendők? Nyugdíj szakreferensünk, Szatmáry Tünde Katalin válaszol.

Ilyen változás történt a nyugdíjakat érintő jogszabályokban

"A saját jogú nyugdíj igénylése során 2018.07.26-tól nem kell megszüntetni a biztosítási jogviszonyt a nyugdíjigény beadása előtt - tehát nem kell kilépni a munkahelyről - a nyugdíjigény előterjesztése előtti napon. (A visszamenőlegesen igényelt nyugellátásokra ez nem vonatkozik)."


A jogszabály a következő ellátásokra vonatkozik:
- Az öregségi nyugdíj (nők kedvezményes öregségi nyugdíja), a korhatár előtti ellátások, a táncművészeti járadék, és az átmeneti bányászjáradék. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy az igénylőnek akkor is meg kell állapítani az öregségi nyugellátást, ha a munkaviszonya vagy megbízási jogviszonya, foglalkoztatása folyamatosan fennáll.

- Társas vállalkozás esetén – ha a vállalkozás tevékenységében történő személyes közreműködés (az ügyvezetőnek) munkaviszony keretében van – azt nem kell megszűntetni (2018.07.26-át követően).

- Nemzetközi nyugellátások igénylése esetében (amikor egy hazai, és egy uniós országban van/volt a foglalkoztatás): Annak az igénylőnek, aki külföldön dolgozott vagy dolgozik és 2018.07.26-át követően szeretne Magyarországon öregségi nyugdíjat igényelni, nem kell a biztosítási jogviszonyát megszüntetni egyik uniós tagállamban sem, enélkül is benyújthatja a nyugdíj iránti kérelmét.Milyen igazolások szükségesek akkor, ha ön 2018.07.26. után igényel saját jogon nyugdíjat?
Felmerülhet a nyugdíjba vonulás előtt álló személyekben az a kérdés: Milyen igazolások szükségesek a nyugdíj igényléshez, ha nem kell a biztosítási jogviszonyt megszűntetni - pl. amennyiben 2018. augusztus 1-től szeretné igényeli a fentiekben felsorolt sajátjogú nyugdíj közül valamelyiket?

- A hivatal a nyugdíj-igénybejelentő lap mellé kéri a jogviszony folyamatos fennállásáról szóló igazolást (amit a munkáltatónak kell kiállítani, az igénylő részére), valamint az aktuális évre járó Biztosítási Idő és Keresetigazolást, hogy a foglalkoztatott személynek semmilyen tartozása nincs munkáltató felé, sem bírósági határozattal elrendelt egyéb tartozása. A jogszabály életbe lépése könnyítette a munkáltatók adminisztrációs terheit, de a nyugdíj összegszerű megállapítása érdekében a hivatalnak továbbra is szüksége van nyugdíjjárulékot terhelő kereseti igazolásra.

Olvasd el ezt is!
Nyugdíj-kisokos 2018: Hogyan történik a nyugdíjszámítás? Milyen dokumentumokra van szükség az igényléshez?  »

- Kiemelten fontos, hogy nyugdíjigényt kizárólag az az igénylő terjesszen elő, aki rendelkezik előzmény határozattal arról, hogy elismerték a valós és igazolt szolgálati idejét (1988. január 01-től). A nyugdíj igénylésének napjáig egyeztetésre került, és a hivatal visszaigazolta a valós nyugdíjjárulék köteles idejét és kereseteit.

Fellebbezés nyugdíjügyintézés során
A sajátjogú nyugellátás során gyakran a nyugdíjösszeg megállapításánál szembesül az igénylő a kevesebb összegű ellátással, amely sokszor fellebbezést von maga után, mert az igénylő nem érti, miért lett az ő nyugdíja a sok elismert szolgálati év után kevesebb, mint amennyire számított. (Pl.: 44 év szolgálati idő után 72.500.-Ft).

- A saját jogú nyugdíj vagy nyugdíjszerű ellátás megállapítását tartalmazó határozat kézhezvételétől számítva 15 nap fellebbezési idő áll rendelkezésre. Ez gyakran kevés az elveszett iratok, kereseti igazolások felkutatására.

- Minden fellebbezésnek, jogszerűnek, és hitelt érdemlőnek kell lennie, igazolva pl.: a kieső éveket vagy a figyelembe nem vett kereseti adatokat.A hivatalnak, a saját, illetve a társszervek által megküldött igazolásokból vagy is a rendelkezésre álló adatokból kell döntést hoznia.

Különös figyelmet kell fordítani a keresetkorlátra, ami a korhatár előtti ellátások, illetve a Nők kedvezményes öregségi nyugdíjban részesülőkre vonatkozik
- A nyugdíjszerű ellátásban részesülőkre, továbbra is éves kereseti összeghatár vonatkozik, ami a 2018-évben (138.000 * 18)=2.484.000,- Ft-os éves kereseti összeghatárt nem haladhatja meg.(Jogszabályi változás ebben nem történt.) Amennyiben meghaladja, úgy bejelentési kötelezettség terheli, amelyet jelezni kell a Nyugdíjfolyósító Igazgatóság felé, és a folyósított ellátás felfüggesztését vonja maga után. Erről a hivatal határozatot küld az érintetteknek.

- A következő évben írásban kérni kell az ellátás folyósítását a hivataltól, és akkor újra megkezdődik a folyósítás, de ügyelni kell a kereseti összeghatára!

- Továbbra is igényelhető a Nők kedvezményes (40 év) után járó öregségi nyugdíja, mindenki fellélegezhet, aki ezt a következő években szeretné igénybe venni. (Csak az a kérdés, hogy ez anyagilag megéri-e az igénylőnek? Sok esetben az igénylő élethelyzete, illetve munkahelyi körülményei, egészségbeli állapotváltozás indokolja ennek az ellátásnak az igénylését.)

Ennek a típusú ellátásnak nem változott a jogszabály háttere. Alapszabály, hogy a 40 év elismert szolgálati időn belül rendelkezni kell 32 év kereső tevékenységgel. (A gyermekneveléssel kapcsolatos évek igazolhatók, és továbbra is figyelembe vételre kerülnek szolgálati időként.)

Olvasd el ezt is!
Mindent a nők korkedvezményes nyugdíjáról »

Mikor forduljon szakemberhez segítségért?
Amennyiben életét meghatározó fontos döntést hoz, hogy akár hazai akár nemzetközi nyugellátást igényel úgy, javasolt szakember segítségét kérni, konzultáció, (előzetes nyugdíjszámítás), illetve teljes körű ügyintézés céljából! Így nem kell azon aggódnia, hogy valóban az önt megillető nyugellátásban fog-e részesülni.

A nyugdíjigénylés ügyintézése nehézségek nélkül, zökkenőmentesen zajlik, hiszen a szakember mindenre kiterjedő figyelmet fordít a teljes ügymenet zavartalan lebonyolítására.

Szerző: Szatmáry Tünde Katalin nyugdíjszakértő
Fotó: Nagyszülők Lapja

hirdetés

[x] hirdetés

Címkék: nyugdíjigénylés, nyugdíjszámítás, nyugdíj jogszabáály, jogszabályváltozás, Magyar Közlöny, nyugdíj

Feliratkozás hírlevélre

Érdekesnek találtad ezt a cikket? Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkeinkről, iratkozz fel hírlevelünkre.

Email*
Név*

Kapcsolódó cikkek

Nyugdíjt érintő változások - Mire számíthatnak a nyugdíjasok 2018 második felében?
Nyugdíjt érintő változások - Mire számíthatnak a nyugdíjasok 2018 második felében?

Parlament előtt van a törvényjavaslat, hogy a saját jogú nyugellátás igénylése ne vonja magával, hogy a munkaviszonyban álló dolgozónak a nyugdíj igénylését megelőző napon meg kelljen szüntetni a biztosítási jogviszonyát. Nyugdíjszakértőnk elmondja, miért fontos ez.

tovább a cikkre
Ezért fontos, hogy nagymamaként is odafigyelj az egészségedre - Gondtalanul élvezhesd a nagymamaság szépségeit
Ezért fontos, hogy nagymamaként is odafigyelj az egészségedre - Gondtalanul élvezhesd a nagymamaság szépségeit

A cél, hogy minél több nő élhesse meg a nagymamaság szépségeit, és aktívan jelen lehessen a családok életében, ezt segíti a Nők 40 program, aminek értelmében 40 év szolgálati idő után, még a nyugdíjkorhatár betöltése előtt lehetővé teszi a nők nyugdíjba vonulását.

tovább a cikkre
Nyugdíj-kisokos 2018: Hogyan történik a nyugdíjszámítás? Milyen dokumentumokra van szükség a nyugdíj-igényléshez?
Nyugdíj-kisokos 2018: Hogyan történik a nyugdíjszámítás? Milyen dokumentumokra van szükség a nyugdíj-igényléshez?

Mire kell kiemelt figyelmet fordítani a nyugdíjba vonulás előtti időszakban? Mely dokumentumokra van szükség az igényléshez? Hogyan történik a nyugdíjszámítás? Nyugdíj-kisokos 2018.

tovább a cikkre

A témával foglalkozó szakértőnk

Szatmáry Tünde Katalin - Kiemelt hazai és nemzetközi nyugdíjszakreferens

Vissza az előző oldalra

hirdetés

BABAVÁRÓ VAN A CSALÁDBAN?
Ajándékot keresel neki? Szeretnéd meglepni valamivel? A Pocakosnapló, a best seller kismamakönyv garantáltan telitalálat lesz! Kattints ide és lepd meg élete legfontosabb naplókönyvével! >>

vonal

[x] hirdetés

Szakértők

Babakonyha

Mit egyen az unokám

Karácsonyi diós-fahéjas kuglóf recept - Csak keverd össze a hozzávalókat és már sütheted is! tovább

Sütés nélküli zserbógolyó recept: 30 perces csokis süti, ha gyorsan készítenél valami finomat tovább

Fahéjas csiga receptje házilag - Így lesz igazán puha és omlós a tésztája tovább

Csokis-kókuszos tölcsér csokiöntettel: Leveles tésztás finomság, ahogy a cukrászok készítik! - Mutatjuk lépésről lépésre tovább

Málnás-kókuszos pillesüti recept - Lisztmentes, könnyű sütemény meleg nyári napokra tovább

Cukkini receptek egyszerűen - 5 fenséges cukkinis étel ebédre vagy vacsorára, amíg tart a szezon tovább

A klasszikus csíkos kalács receptje - Így lesz puha és foszlós a tésztája tovább

Munka, nyugdíj

Munka, nyugdíj

Nyugdíjat érintő változások 2019: Ezentúl még több minden beleszámítható a szolgálati időbe! - Nyugdíjszakértő válaszol tovább

Nyugdíjat érintő gyakorlati és jogszabályi változások 2019: Mi a teendőd, ha idén eléred az öregségi nyugdíjhoz szükséges kort? tovább

A nyugdíjasok leginkább a fővárosban dolgoznának egy felmérés szerint tovább

Nyugdíjat, illetve nyugdíj melletti munkavállalást érintő változások 2019-ben - Nyugdíjszakértő válaszol tovább

Öregségi nyugdíj igénylés 2019: Mire készüljenek azok, akik 1955-ben születtek és 2019-ben mennek nyugdíjba? tovább

Nyugdíj 2018: Nyugdíjprémium, decemberi nyugdíj utalása, Erzsébet-utalvány, adategyeztetési eljárás - Mire figyelj oda? tovább

Nyugdíjprémium, nyugdíj-korrekció, rendkívüli nyugdíj-segély 2018: Mennyi plusz pénzre számíthatsz? Nyugdíjszakértő válaszol tovább

Életmód

Életmód

Ezért fogyassz rendszeresen levest! - Levesfogyasztás élettani hatásai, levesfőzési fortélyok, levesek a diétában, levespor veszélyei tovább

Fürdőgyógyászati kezelések kisokos: Melyik kezelés milyen betegség ellen hatásos? - Szakember válaszol tovább

Így használd a gyógyvizeket fájdalomcsillapításra! - Melyik gyógyvíz milyen betegségre jó? tovább

A betegségek hátterében vízerek és káros sugárzások is állhatnak tovább

Veszélyesek lehetnek bizonyos gyógynövények! Mit ne adjunk a gyerekeknek? tovább

Ezért muszáj párásítani a csecsemők és gyermekek szobájában tovább

Dohányzol a gyermek közelében? Ezért ne tedd! tovább

hirdetés

ELLÁTÁSOK, TÁMOGATÁSOK KISOKOSA

Állami támogatások, kedvezményes nyugdíj, ápolási díj, időskori segély, egyszeri segély, nyugdíjas bérlet, özvegyi nyugdíj... Nézd meg, hogy mik a feltételei az ellátásoknak, támogatásoknak.

[x] hirdetés

Legnépszerűbb

Webáruház ajánló

Ha nem jön a baba

Ha nem jön a baba

2 400 Ft.-

Megnézem

Pocakosnapló

Pocakosnapló

2 800 Ft.-

Megnézem

Videók

Recept ajánlatunk

Zöldséges csirkemell

Zöldséges csirkemell

Várandós kismamáknak ajánlott ételek >>
12 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: 4 db csirkemell 1 fej lilahagyma 1 csomó újhagyma 3 db paradicsom 1 db paprika 15 dkg reszelt sajt Tej Jódozott só Bors Mustár Vaj

Recept:

A csirkemellet alaposan megmossuk, majd a mustárral ízesített tejben 1-2 órát pácoljuk. A hagymákat, paradicsomot, paprikát karikákra vágjuk.

Egy tűzálló tálat kikenünk egy kevés vajjal. A csirkemellet alaposan lecsöpögtetjük, sózzuk, enyhén borsozzuk(...) tovább a teljes recepthez...


hirdetés

CSED, GYED, GYES kalkulátor

Tudod, hogy mennyi lesz a Csed, Gyed, Gyes összege? Kalkulátorunkkal könnyen kiszámíthatod. Speciális eset a Tiéd? Nálunk mindenki megtalálja a rá vonatkozó számításokat!

[x] hirdetés

Legfrissebb szakértői válasz

Szatmáry Tünde Katalin

Szatmáry Tünde Katalin

Kiemelt hazai és nemzetközi nyugdíjszakreferens

tovább a szakértőhöz >>

Tisztelt Rozália!
Természetesen kérheti a megállapított saját jogú nyugdíj "újraszámolását". Javaslom , hogy felülvizsgálati kérelemet terjesszen elő a határozaton szereplő úgyszámra hivatozva a határozatot hozó szerv felé.
Üdvözlettel:Szatmáry Tünde Katalin www.ugyintezesazonnal.hu

Ezt olvastad már? [x]
Életmód

Ezért fogyassz rendszeresen levest! - Levesfogyasztás élettani hatásai, levesfőzési fortélyok, levesek a diétában, levespor veszélyei

vissza vissza
Advertisement