Mit játsszunk, ha esik az eső? 20 szuper benti játékötlet gyerekeknek, rossz idő esetére

Nagyszülők Lapja

Játék az unokával

Nagyszülők Lapja


Mit játsszunk, ha esik az eső? 20 szuper benti játékötlet gyerekeknek, rossz idő esetére Fűzzetek tésztából szemrevaló nyakláncot vagy építsetek pet-palackból igazi bowling pályát a szobában! 20 szuper benti játékötletet mutatunk, ami órákig képes lekötni a gyerekeket, ha kint esős, szeles, barátságtalan az időjárás. Amikor kint esik az eső, barátságtalan szeles az időjárás, és még az orrunkat sincs kedvünk kidugni az ajtó mögül, akkor sajnos szobafogságra vagyunk ítélve, ahol a gyerek túlzott mozgásigényüknél fogva nem mindig találják fel magukat.

20 szuper benti játékötlet borongós, esős napokra


A lenti 20 szuper játékötlettel azonban garantáltan gyorsabban telik a szobában töltött idő! Nem csak remekül szórakozhattok majd közösen, hanem egy kellemes és emlékezetes élménnyel gazdagodik az unokád az esős-borús-szeles délutánon, amit nálad töltött.


 

1. Gitárkészítés cipősdobozból

Minden gyermek álma, hogy egyszer majd híres zenészként színpadra állhasson. Erre a most még távolinak tűnő koncertre felkészülendő játsszátok el, hogy unokád most egy híres gitáros. Készítsétek el a játékhoz a szükséges gitárt cipős dobozból.

Vágjatok ki egy nagyobb szabályos lukat a cipős doboz tetejére. A végére is vágjatok nyílást, ahova befér majd a papírtörlő vagy az alufólia tekercs papírrúdja. Különböző szélességű és színű szigetelő szalagból készítsétek el a húrokat. A gitár tetszés szerint dekorálható festékkel, filctollal, alufóliával zenei műfaj szerint. Addig is, amíg a gitár készül, hallgassatok együtt zenét!
Tudd meg a gyógypedagógustól, hogy miért fontos a közös éneklés-zenélés az unokával otthon! »


Kép forrása: grandparents.com


2. Pet palack bowling

A bowling egyik előnye, hogy csapatban, de akár egyedül is lehet játszani. Sok minden nem kell hozzá, mint 10 darab pet palack és egy kisebb méretű nehezebb labda. A pet palackokat negyedig töltésétek meg vízzel vagy homokkal - annyira legyen nehéz, hogy a letarolásuk ne lehessen egyszerű. Állítsátok fel a bábukat a képen látható módon. Előre beszéljétek meg a játékszabályt, amivel mindenki egyetért, például azt, hogy ki honnan guríthat, melyik gurításért, illetve fennmaradt bábuért mennyi pontszám vagy levonás jár. Ha ketten vagy többen játsszátok, akkor jegyezzétek fel a pontszámokat, hogy a játék igazi verseny lehessen.


Kép forrása: grandparents.com

3. Állatok kézárnyékból

Kapcsold be a vetítőt, és alkossatok a kezetek és más tárgyak segítségével különböző állatfigurákat. Játszhatjátok úgy is, hogy elsőként te formázol valamit a kezeddel, és az unokának ki kell találnia, hogy mi az, vagy mire hasonlít a legjobban. Majd cseréljetek! Vicces asszociációs játék is tud lenni, ami során kiderül, hogy a fekete árnyékfoltokba mi mindent lát bele a gazdag képzelőerővel rendelkező unoka. Használjatok minél több tárgyat a szobából!


Kép forrása: grandparents.com

4. Nyakkendőkötés

Ahogy Oscar Wilde mondja: "egy jól megkötött nyakkendő az első komoly lépés az életben". Meglepő módon mégsem felnőttként próbálkozunk meg először a nyakkendőkötéssel, hanem már gyerekkorban! A gyerekek fantáziáját és kíváncsiságát oly annyira izgatja a nyakkendőkötés, hogy szívesen próbálkoznak meg vele, mert magát a műveletet játékosnak, kreatívnak és alkotó jellegű tevékenységnek tartják. Ha így van, akkor rossz, esős időben tanítgassuk unokáknak nemtől függetlenül a nyakkendőkötés fortélyait. Ha kisfiú azért, mert úgyis szüksége lesz a megfelelő nyakkendőkötési ismeretekre később, ha kislány, akkor pedig azért, mert úgyis mindig egy jó feleség köti meg férje nyakkendőit.
További kézügyesség fejlesztő játékok - Így fejlesztheted még óvodás unokád kézügyességét, hogy könnyen menjen később a ceruzafogás - kattints a részletekért! »


Kép forrása: genial.guru

5. Boltos játék

Miközben hétköznapi vásárlási helyzetet imitáltok az unokával, játékosan csempészd bele a boltos játékba a gyerek szintjének megfelelő matematikai feladványokat. 2-3 éveseknek egyszerűbb kérdéseket tegyél fel: „Kapható a boltban piros játék?”, „Vásárolhatok kék színű autót?”.  „2 darab ceruzát szeretnék vásárolni.” Minél idősebb a gyermek, úgy bonyolíthatod feladványokkal az amúgy is kedvelt játékhelyzetet. Egy 4-5 éves óvodás korú gyerek nem csak a felnőttes szituációt szereti majd élethűen lemodellezni, hanem játszás közben még alap szintű számolgatásra is tanítgathatod.


Kép forrása: anuragarch.blogspot.com

6. Zokni báb

Eltűnt a fél pár zokni, és sehol sem találod? Kivételesen semmi gond! A meglévő félpárból készítsetek érdekes bábfigurákat, amivel később órákig képes lesz eljátszani a lányunoka. Hasznájatok gombokat, zsinórokat, régi, megunt ruhadarabok zsebeit - hogy minél érdekesebb zoknilények születhessenek. Adjatok mindegyiknek nevet, kapcsoljatok hozzájuk személyiségjegyeket, és már kezdődhet is a színház!


Kép forrása: grandparents.com

7. Nyakláncfűzés tésztából

Elő a kamrából a kisszarvacska tésztával! Hozz egy vékony zsinórt, madzagot vagy fonalat, és hagyd ahogy a gyerek szépen szorgalmasan készre fűzi a rövidebb vagy hosszabb nyakláncot. Kérd meg rá, hogy a család összes nőtagjának készítsen egyedi tésztaékszert. Ha akad otthon több fajta "fűznivaló" tészta, akkor érdemes az elemeket váltogatni, hogy még mutatósabb legyen a nyaklánc. A végén rendezzetek ékszerkiállítást! Kreatív elfoglaltság, amivel akár órákig is képes eljátszani bármelyik gyerek.


Kép forrása: grandparents.com


8. Kaland a padláson

A gyerekek imádják a padlások titkának világát, jellegzetes dohos szagát, a pókháló leple alatt rejlő családi kincseket. Vidd fel az unokát a padlásra (és hagyd a dagadt ruhát másra) - amíg te rendezgetsz, hagyd őt szabadon járni-kelni, hogy felfedezzen valamit a múltból. Engedd őt kincset keresni és találni, régi könyveket, iratokat fellapozni, fényképeket nézegetni, mert nem csak mozgalmas délutáni élménnyel gazdagodik ezáltal, hanem sok kedves családi történetre is sor derülhet ilyenkor. Miért fontosak az unokák számára a családi történetek? Szakember elmondja »


Kép forrása: ArtisPub.hu /JayP


9. Fekete Péter kártyajáték


Taníts meg az unokának egy újabb kártyajátékot, például a Fekete Pétert!
31 darab Fekete Péter kártya szükséges a játékhoz. (Ha ez nincs otthon, akkor memóriakártyákkal helyettesíthető. A kártyák párban vannak 1 kivétellel, amikor az egyik lapnak nincs egyáltalán párja: ez lesz a Fekete Péter).

A kártyajátékban legalább kettő játékos vesz részt. A kártyapaklit jól össze kell keverni és a játékosok között kiosztani. Ha valamelyik játékos két azonos mintázatú lapot talál, akkor ezeket lerakhatja. Ezután megkezdődik a "húzás", akinek a legtöbb kártya marad a kezében, attól a bal oldali szomszédja egy kártyalapot húz. Tőle pedig a következő, és ez így megy tovább. Ha a játékosnak a húzott kártya másodpéldánya a kezében van, akkor ezt a két kártyát lerakja. Ez így megy mindaddig, amíg az egyik játékosnál a "Fekete Péter" egyedül marad a kézben, és így ő maga lesz a Fekete Péter.
8 szuper játék memóriakártyával gyerekeknek egy gyakorló pedagógustól! Kattints a részletekért! »


Kép forrása: digcardgames.com


10. Elegáns doboz készítése decoupage (ejtsd: dekupázs) technikával

A decoupage (szalvétatechnika) egy olyan kreatív technika, aminek segítségével tetszőleges felületet díszíthető színes mintákkal, szalvétából kivágott motívumokkal. Ez az egyik legkedveltebb kreatív hobbi technika manapság, mert könnyen elkészíthető, nem igényel különösebb kézügyességet, szinte minden felületre (fa, papír, cserép, textil, gipsz, üveg, hungarocell) alkalmazható.

Nézd meg ezt a pár perces hangulatos videót arról, hogy hogyan lehet szalvétával, decoupage papírral és strasszokkal elegáns dobozt készíteni ékszereknek vagy egyéb csecsebecséknek!



A fentiek mellett természetesen rengeteg játékot játszhasz még az unokáddal, az életkorától függően. Persze van az úgy, hogy éppen akkor semmi jópofa nem jut eszébe az embernek, vagy túlbonyolítja az egészet, ezért álljon itt felsorolásként néhány klasszikus ötlet, amit aztán úgy variálhatsz, ahogy csak szeretnéd:

1. Kártyázás - a Fekete Péteren kívül lehet tematikus kártyával (mesekártya, virágkártya) vagy a klasszikus magyar vagy franciakártyával is játszani egy-két kört, a gyerekek élvezni fogják a stratégiázást. De egy pakli kártyával memóriajáték is játszható, csak akkor az egymáshoz tartozó lapokat-lappárokat a memóriázás szabályai szerint kell keresni. Nincs kártyapakli otthon? Akkor készítsetek! Csupán néhány ív keményebb papírra lesz szükség (kartondobozt is szétvághatsz erre a célra, de megfelelnek üres hátoldalú régi névjegykártyák is), a 24-32 darab lap egyik oldalára rajzoljatok egyforma jeleket, mondjuk szívecske, virág, a lényeg, hogy mindegyik változatból 4-et.

2. Társasjáték - minden háztartásban akad egy-két doboz társas, amivel jól eltölthetitek az időt. Ám ha nincs, gyártsatok magatoknak egyet! Két-három A4-es papírlap összeragasztásával elég felületet kapsz, hogy pályát rajzolj rá, ahol majd lépkedtek a bábukkal. Néhány mezőbe írj feladatokat, más mezőknél lehessen még egyszer dobni vagy a játékos, aki odalép, kimarad a dobásból - úgy formáld a táblát, ahogy csak akarod, a lényeg, hogy az unokád életkorának megfelelő feladatokat kérj az egyes mezőknél. Csak egy dobókockára lesz szükség, bábu lehet pénzérme vagy parafadugó is.

3. Amerikából jöttem, mesterségem címere - a népszerű játékban foglalkozásokat kell elmutogatni a többieknek úgy, hogy a foglalkozás első és utolsó betűjét árulod el. Aki kitalálja, a másik mit mutogat, legközelebb az áll ki mutogatni.

4. Bújócska - ha elég nagy a lakás, kitűnő alkalom egy kis bújócskára. Ha kisebb a lakás, a bújócska alternatívája lehet, hogy néhány dolgot eldugsz a lakás különböző pontján, amíg az unokáid nem néznek oda, és nekik ezeket kell megkeresni.

5. Ország-város - egy papírlapra írjatok fel néhány kategóriát (ország, város, fiú, lány, növény, állat, tárgy...), aztán vegyetek elő egy újságot és bökjetek rá találomra egy betűre. Azzal a betűvel kell írni az egyes kategóriák alá a kategóriáknak megfelelő szót, aki előbb ír az összes mezőbe, az stoppol, a többieknek abba kell hagyni az írást. Soroljátok fel, ki mit írt, a két azonosat húzzátok ki, végül számoljátok meg, kinek mennyi helyes megoldása maradt. És jöhet a következő kör.

6. Amőbázás - a klasszikus játék körökkel és x-ekkel, a játékosok felváltva köröznek és ikszeznek egy kockás papírlapon. Az nyer, akinek bármelyik irányban (függőleges, vízszintes vagy átlós) egymás mellett összegyűlik a saját jele.

7. Színezés - kisebb gyerekek nagyon szeretnek színezni. Válogass nekik a letölthető színezők közül és indulhat a móka.
6 szuper nyomtatható színező nyárra »
Minyonok - 10 nyomtatható színező az unokádnak »

8. Építőkockázás - nem csak különféle építmények készülhetnek, de a kockákkal lehet sorbarakósat, számolósat játszani.

9. Szembekötős - a gyerekek nagyon élvezik az olyan játékokat, amikor szó szerint a sötétben kell tapogatózniuk. Sokféle szembekötős játékot kitalálhatsz: rajzoltass velük egy emberi arcot bekötött szemmel vagy adj a kezükbe egy tárgyat, hogy mondják meg tapogatás segítségével, mi az. Nagyobb gyerekekkel kóstoltass különféle fűszert-konyhai hozzávalót, és találják ki, mi az (méz, kókuszreszelék, petrezselyem, zsemlemorzsa...).

10. Marokkó/Mikádó - egy csomag fapálcikát az asztalon szétszórunk, a feladat, hogy minél több pálcát felvenni úgy, hogy a többi ne mozduljon meg. Bár léteznek speciális fapálcikák a játékhoz, akár egy csomag színes ceruzával vagy filccel is játszhatjátok.

Az unokáknak akár mini vetélkedőt is összeállíthatsz a fenti játékokból válogatva - mindegyik fordulóban pontokat gyűjthetnek és a végén apró jutalom várja a kis nyertest.

Meglátod, ilyen játékokkal csak úgy repül az idő, és a kisunokád legközelebb alig várja majd, hogy újra együtt játszhassatok.

Forrás: Külföld / grandparents.com
Kezdőfotó: grandparents.com

Nagyszülők Lapja

Játék az unokával

Nagyszülők Lapja


2016.05.10