Főoldal > Cikkek > Játék az unokával > 8 szuper játék gyerekeknek memóriakártyával

8 szuper játék gyerekeknek memóriakártyával

Szülőklapja kép8 szuper kártyajáték gyerekeknek! Kártyajáték-ötletek gyerekekkel történő utazáshoz, strandoláshoz, rossz időhöz, unaloműzésre és bármikorra, amikor csak kéznél van egy pakli memóriakártya. Így tölthetjük az időt hasznosan és tartalmasan az unokával!

Szerző: Hanula Erika
2015-05-11
Forrás: Nagyszülők Lapja
Share on Tumblr
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

Nem attól lesz egy játék értékes és érdekes, hogy sok pénzbe kerül, hanem attól, hogy együtt vagyunk az unokákkal. Miközben jókat játszunk, és sokat nevetünk velünk, közös élményekkel gyarapodunk. Hanula Erika pedagógus, 3-gyerekes édesanya ismét rádöbbent bennünket arra, hogy egy kicsivel több odafigyeléssel és fantáziával mennyivel tartalmasabbá tehetjük a gyerekekkel töltendő időt.

Filléres Játékok – hány játék játszható egy pakli memóriakártyával?
Egy csomag memóriakártyával nem csak a hagyományos párkeresős játék játszható, hanem annál sokkal több verzió, aminek igazából csak a képzelet szab határt.

1. Meseszövés
A kártyákat egy zsákba szórjuk. Én elkezdek egy mesét (Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy távoli sziget, rajta egy kunyhó….), a gyerekek pedig felváltva húznak egy-egy kártyát, majd úgy kell folytatniuk a mesét egyetlen mondattal, hogy a képen szereplő dolgot beleszövik a történetbe.

2. Keresd az összefüggést!
A kártyákat egy zsákba szórjuk, majd az egyik gyerek kihúz két kártyát. Az a feladat, hogy a kártyán szereplő dolgok között összefüggést találjunk. (pl. cipőfűző és szőlő –> ha mazsolát akarunk készíteni, a cipőfűzőre felkötjük a fürtöt és felakasztjuk száradni). Addig mondunk összefüggéseket, amíg jut eszünkbe még új dolog. Ha kifogyunk az ötletekből, újabb két kártyát húzunk ki.

3. Jól figyelj!
Szórjunk szét néhány kártyát az asztalon képpel fölfelé (minél több kártyát használunk, annál nehezebb). A gyerekek egy percig figyelhetik a kártyákat, majd eltakarják a szemüket, én pedig elveszek egy kártyát. Érdemes a maradék lapokat úgy rendezni egy picit, hogy ne látszódjon a lyuk helye. A gyerekeknek azt kell kitalálni, melyik kártya hiányzik. Nehezített verziója: ha nem egy, hanem kettő vagy három kártyát veszünk el.

4. Mi cserélt helyet?
Nagyon hasonlít a fenti játékhoz, azzal a különbséggel, hogy most nem elveszünk egy (vagy több) kártyát, hanem kettőt kicserélünk. Most arra kell rájönnie a gyerekeknek, hogy melyik két kártya cserélt helyet.

5. Fordított memória
Tegyük a kártyákat képpel felfelé az asztalra. Kb. egy percen át lehet tanulmányozni őket, megpróbálni megjegyezni, mi hol van. Ezután lefordítjuk a kártyákat. A gyerekek felváltva rámutatnak egy kártyára, de mielőtt felfordítanák, meg kell nevezniük, mi van a képen. Ha eltalálja, az övé a kártya, ha nem, vissza kell fordítani és a következő játékos jön. Addig játsszuk, míg az összes kártyát felszedjük az asztalról. Az nyer, aki a legtöbb kártyát gyűjti.

6. Fordított memória – nehezített verzió
Ugyanúgy játsszuk, mint az előzőt, csak most nem egy, hanem kettő kártyát szabad felfordítani és megnevezni. Ha már ez a verzió is jól megy, akár három vagy négy kártyás verzióban is kipróbálhatjuk.

7. Írd körül!
A kártyákat egy zsákba tesszük, majd a gyerekek felváltva húznak egy-egy kártyát, amit nem mutatnak meg a többieknek. Az a feladat, hogy úgy kell elmagyarázni a képen szereplő dolgot, hogy a többiek rájöjjenek, miről van szó, de maga dolog neve nem hangozhat el. Ha valaki újra ugyanazt a képet húzza (hiszen a kártyapakliban minden képből kettő van), más úton-módon kell elmagyaráznia az adott szót.

8. Mennyire emlékszel?
Kiterítjük a pakli memóriakártyát képpel fölfelé és kb. egy percig nézhetik a gyerekek. Ezután összeszedjük a kártyákat, és mindenkinek annyi kép nevét kell leírnia, amennyire csak emlékszik. Ha kisebbekkel játsszuk, akik még nem tudnak írni, elég, ha szóban gyűjtünk össze annyi szót, amennyire emlékszik. Ennél a játéknál érdemes azt a trükköt elárulni a gyerekeknek, hogyha találnak összefüggéseket a képek között, vagy egy mondatba, egy történetbe bele tudják foglalni a képeken szereplő dolgokat, sokkal hatékonyabban tudják majd felidézni őket.

Próbáljátok ki a trükk nélkül (a pszichológiai kísérletek azt mutatják, általában 7+/-2 dologra emlékszünk, mert ekkora a rövidtávú memóriánk kapacitása), majd a trükk segítségével. Össze lehet hasonlítani az eredményeket, majd felhívni a gyerekek figyelmét arra, hogy sokkal ügyesebbek, ha nem vaktában próbálnak megjegyezni dolgokat, hanem valamilyen módszert, trükköt alkalmaznak. (A későbbiekben, az iskolai tanulmányoknál ezt nagyon nagy hatékonysággal lehet alkalmazni!)

Ezek a játékok mind-mind nagyon fejlesztik a gyerekek gondolkodását, memóriájukat, vizuális, verbális és a koncentrációs.
Ha sok ilyen játékot játszotok a gyerekekkel, azzal nagyon hatékonyan lehet segíteni az iskolai tanulási módszereiken is, arról nem is beszélve, hogy az ilyen “gondolkodás-mozgató” tevékenységekhez pozitív érzelmek fognak társulni – ami az alapja annak, hogy a gyerek szeressen tanulni.

Szerző: Hanula Erika
Eredeti cikk: Csupa Szív magazin

hirdetés

[x] hirdetés

Címkék: játék az unokával, unoka, nagyszülő, kártyajátékok gyerekeknek

Feliratkozás hírlevélre

Érdekesnek találtad ezt a cikket? Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkeinkről, iratkozz fel hírlevelünkre.

Email*
Név*

Kapcsolódó cikkek

Ezért jó, ha képekkel illusztrált mesekönyvből olvasol a gyereknek! - Miért fontos, hogy ne csak hallja, hanem lássa is a mesét?
Ezért jó, ha képekkel illusztrált mesekönyvből olvasol a gyereknek! - Miért fontos, hogy ne csak hallja, hanem lássa is a mesét?

A mesekönyv szövegéhez szorosan kapcsolódó illusztrációk jelentősen hozzájárulnak az óvodások meseértéséhez - derült ki egy friss kutatásból, mely szemmozgáskövetés segítségével vizsgálta az illusztrációk és a meseértés kapcsolatát.

tovább a cikkre
Mi mindenre jó a kindertojás belső? 13+1 kreatív ötlet a kindertojás műanyag részének újrahasznosítására
Mi mindenre jó a kindertojás belső? 13+1 kreatív ötlet a kindertojás műanyag részének újrahasznosítására

Húsvét után halomban állnak a kindertojás belsők az unokáknál? Mindenhol beléjük botlasz, csak útban vannak, de vagy a gyerekek nem engedik vagy te sajnálod kidobni? Itt van pár ötlet, hogy mi mindent csinálhattok belőlük - akár együtt a gyerkőcökkel!

tovább a cikkre
Így készül a papírhuszár, a papírkard, a kokárdavirág - 5 látványos kreatív ötlet gyerekeknek a nemzeti ünnepen
Így készül a papírhuszár, a papírkard, a kokárdavirág - 5 látványos kreatív ötlet gyerekeknek a nemzeti ünnepen

Szeretnéd a nemzeti ünnepet a kisgyermekekkel megismertetni, de nem felvonulásra vinnéd vagy hivatalos ünnepséget nézetnél velük? Mutatunk 5 ötletet is, hogy lehet velük mókásan megismertetni március 15-ét, nemzeti ünnepünket.

tovább a cikkre

Vissza az előző oldalra

hirdetés

BABAVÁRÓ VAN A CSALÁDBAN?
Ajándékot keresel neki? Szeretnéd meglepni valamivel? A Pocakosnapló, a best seller kismamakönyv garantáltan telitalálat lesz! Kattints ide és lepd meg élete legfontosabb naplókönyvével! >>

vonal

[x] hirdetés

Szakértők

Babakonyha

Mit egyen az unokám

Karácsonyi diós-fahéjas kuglóf recept - Csak keverd össze a hozzávalókat és már sütheted is! tovább

Sütés nélküli zserbógolyó recept: 30 perces csokis süti, ha gyorsan készítenél valami finomat tovább

Fahéjas csiga receptje házilag - Így lesz igazán puha és omlós a tésztája tovább

Csokis-kókuszos tölcsér csokiöntettel: Leveles tésztás finomság, ahogy a cukrászok készítik! - Mutatjuk lépésről lépésre tovább

Málnás-kókuszos pillesüti recept - Lisztmentes, könnyű sütemény meleg nyári napokra tovább

Cukkini receptek egyszerűen - 5 fenséges cukkinis étel ebédre vagy vacsorára, amíg tart a szezon tovább

A klasszikus csíkos kalács receptje - Így lesz puha és foszlós a tésztája tovább

Munka, nyugdíj

Munka, nyugdíj

Nyugdíjprémium, egyszeri nyugdíj-kiegészítés 2019: Ennyi plusz pénzre számíthatnak a nyugdíjasok és nyugdíjszerű ellátásban részesülők! tovább

Nyugdíjat érintő változások 2019: Ezentúl még több minden beleszámítható a szolgálati időbe! - Nyugdíjszakértő válaszol tovább

Nyugdíjat érintő gyakorlati és jogszabályi változások 2019: Mi a teendőd, ha idén eléred az öregségi nyugdíjhoz szükséges kort? tovább

A nyugdíjasok leginkább a fővárosban dolgoznának egy felmérés szerint tovább

Nyugdíjat, illetve nyugdíj melletti munkavállalást érintő változások 2019-ben - Nyugdíjszakértő válaszol tovább

Öregségi nyugdíj igénylés 2019: Mire készüljenek azok, akik 1955-ben születtek és 2019-ben mennek nyugdíjba? tovább

Nyugdíj 2018: Nyugdíjprémium, decemberi nyugdíj utalása, Erzsébet-utalvány, adategyeztetési eljárás - Mire figyelj oda? tovább

Életmód

Életmód

Ezért fogyassz rendszeresen levest! - Levesfogyasztás élettani hatásai, levesfőzési fortélyok, levesek a diétában, levespor veszélyei tovább

Fürdőgyógyászati kezelések kisokos: Melyik kezelés milyen betegség ellen hatásos? - Szakember válaszol tovább

Így használd a gyógyvizeket fájdalomcsillapításra! - Melyik gyógyvíz milyen betegségre jó? tovább

A betegségek hátterében vízerek és káros sugárzások is állhatnak tovább

Veszélyesek lehetnek bizonyos gyógynövények! Mit ne adjunk a gyerekeknek? tovább

Ezért muszáj párásítani a csecsemők és gyermekek szobájában tovább

Dohányzol a gyermek közelében? Ezért ne tedd! tovább

hirdetés

ELLÁTÁSOK, TÁMOGATÁSOK KISOKOSA

Állami támogatások, kedvezményes nyugdíj, ápolási díj, időskori segély, egyszeri segély, nyugdíjas bérlet, özvegyi nyugdíj... Nézd meg, hogy mik a feltételei az ellátásoknak, támogatásoknak.

[x] hirdetés

Legnépszerűbb

Webáruház ajánló

Ha nem jön a baba

Ha nem jön a baba

2 400 Ft.-

Megnézem

Pocakosnapló

Pocakosnapló

2 800 Ft.-

Megnézem

Videók

Recept ajánlatunk

Zöldséges csirkemell

Zöldséges csirkemell

Várandós kismamáknak ajánlott ételek >>
12 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: 4 db csirkemell 1 fej lilahagyma 1 csomó újhagyma 3 db paradicsom 1 db paprika 15 dkg reszelt sajt Tej Jódozott só Bors Mustár Vaj

Recept:

A csirkemellet alaposan megmossuk, majd a mustárral ízesített tejben 1-2 órát pácoljuk. A hagymákat, paradicsomot, paprikát karikákra vágjuk.

Egy tűzálló tálat kikenünk egy kevés vajjal. A csirkemellet alaposan lecsöpögtetjük, sózzuk, enyhén borsozzuk(...) tovább a teljes recepthez...


hirdetés

CSED, GYED, GYES kalkulátor

Tudod, hogy mennyi lesz a Csed, Gyed, Gyes összege? Kalkulátorunkkal könnyen kiszámíthatod. Speciális eset a Tiéd? Nálunk mindenki megtalálja a rá vonatkozó számításokat!

[x] hirdetés

Legfrissebb szakértői válasz

Szatmáry Tünde Katalin

Szatmáry Tünde Katalin

Kiemelt hazai és nemzetközi nyugdíjszakreferens

tovább a szakértőhöz >>

Tisztelt Rozália!
Természetesen kérheti a megállapított saját jogú nyugdíj "újraszámolását". Javaslom , hogy felülvizsgálati kérelemet terjesszen elő a határozaton szereplő úgyszámra hivatozva a határozatot hozó szerv felé.
Üdvözlettel:Szatmáry Tünde Katalin www.ugyintezesazonnal.hu

Ezt olvastad már? [x]
Egészség

Étkezési olajok: Napraforgóolaj, olívaolaj, kókuszolaj, repceolaj, tökmagolaj és egyéb olajok jellemzője, felhasználása

vissza vissza