11 szuper játék gyerekeknek, amihez botokra, homokra van szükség - Az óvó néni gyűjteményéből

Nagyszülők Lapja

Játék az unokával

Nagyszülők Lapja


11 szuper játék gyerekeknek, amihez botokra, homokra van szükség - Az óvó néni gyűjteményéből Végre itt a nyár, ilyenkor nincs is jobb móka, és kimenni a szabadba - akár csak a kertbe, erdőbe vagy egy közeli parkba az unokákkal. Ha kipróbáljátok a következő játékok valamelyikét, biztosan nem fognak unatkozni a gyerekek. Végre itt a nyár, ilyenkor nincs is jobb móka, és kimenni a szabadba - akár csak a kertbe, erdőbe vagy egy közeli parkba az unokákkal. Ne aggódjatok azon, ha éppen nincs nálatok a labda, a kisbicikli és a többi nélkülözhetetlennek tűnő játszóeszköz, rengeteg ötletet és szórakozási lehetőséget rejtenek a fák, bokrok vagy a homokozó. Nem fognak unatkozni, ha kipróbáljátok a következő játékok valamelyikét - vagy akár az összeset!

Fontos, hogy a gyerekek sok-sok kézzelfogható tapasztalatot szerezzenek az őket körülvevő természetről, ezért jó, ha minél több természetes anyagot fognak a kezükbe a játék során. A tapintás során érzékelik az ágak, kövek, levelek, felszínét, látják a színét, formáját, megnevezik a tulajdonságaikat (száraz, nedves, kemény, sima, érdes stb.). Megfigyelik, hogy a vékony és a vastag ágaknál mekkora erőt kell kifejteni, hogy kettétörjenek. Rájönnek, hogy vannak hajlékonyabb vesszők, amelyek nem törnek el olyan könnyen, és azt is megtapasztalják, hogy a száraz vagy a nedves homokból könnyebb építkezni. Mindezek az ismeretek segítik őket abban, hogy megértsék az őket körülvevő világot, fejlődjenek a finommotoros képességeik, a fantáziájuk, a logikájuk és a matematikai képességeik.

JÁTÉK BOTOKKAL

Mielőtt nekiálltok a játéknak, fontos felhívni a gyerekek figyelmét arra, hogy mindig csak a földön talált botokat gyűjtse össze, ne tördeljék le a bokrok ágait, ne tépkedjék le a leveleket!

Attól függően, hogy mekkorák az unokák, különféle alkalmazási módja létezik a botos játéknak:

Botos játékok, melyek a fantáziát és a koncentrációs képességet fejlesztik:

1. Rajzolás: Egy bottal nagyon jól lehet rajzolni a földre, iszapba, homokba is! Ezt még azok a gyerekek is szeretik, akiket nehéz rávenni a ceruzával való rajzolásra!
2. Építés: Remek kis építményeket (tornyot, „tábortüzet”, házikót stb.) lehet botokból létrehozni!
3. Képkészítés: A botokból is készíthetnek mindenféle képet: Milyen formákat tudtok kirakni az ágakból? Vajon körforma, miért nem sikerül?
4. Mese: Vajon honnan került ide az ágacska? Mi lehet a története?
5. Bábozás: Apró meséket adhatnak elő vele, bot anyóval és bot gyerekkel, létrejöhet egy egész botcsalád.

Botos játékok, melyek a matematikai képességeket fejlesztik:
6. Sorba állítás: Melyik a legkisebb, legnagyobb, ugyanakkora? Melyik az első, az utolsó a sorban?
7. Számolás: Számoljuk meg, hány darab? Tegyük őket párba! Jutott-e mindegyiknek pár? Nagyobbak versenyezhetnek is! Kinek sikerül többet vagy kevesebbet gyűjtenie és mennyivel?

JÁTÉK HOMOKKAL

Homokozós játékok, melyek a kreativitást fejlesztik:
8. Építés: Igazán jól csak vizes homokkal lehet játszani. Hatalmas homokvárakat lehet építeni alagutakkal, lépcsőkkel, erkélyekkel, tornyokkal, gyönyörű sütiformákat, tortákat és fagyi gombócokat lehet alkotni. Bővíthetjük ismereteiket, ha megmutatjuk nekik, milyen az, amikor magasról öntjük a vizet, hogyan formálja át a homok felszínét. Így vájják ki a hegyekből induló folyók is a saját medrüket.  
9. Szerepjátékok: A homokozóban remekül lehet játszani szerepjátékokat: nyithatunk fagyizót, cukrászdát, pékséget, de a homokvárakba lakókat is költöztethetünk (kis játékfigurákat), akikről kitalálhatunk történeteket.

Homokozós játékok, melyek a természettel kapcsolatos ismereteket bővítik:
10. Mint a folyómeder: Mutassuk meg nekik, milyen az, amikor magasról öntjük a vizet, hogyan formálja át a homok felszínét. Így vájják ki a hegyekből induló folyók is a saját medrüket.  
11. Mint a szivacs: A homok is beszívja a vizet. Emlékeztessük őket arra, milyen az, amikor a szivaccsal játszunk, vetessük észre velük a hasonlóságot! (logikai gondolkodás)

Korábbi cikkünkben azt is megmutattuk, milyen jó játékokat lehet játszani kövekkel, kavicsokkal, nézd meg azt is, kattints »

Szerző: Nyeste Mónika óvónő

Nagyszülők Lapja

Játék az unokával

Nagyszülők Lapja


2016.07.12