10 szuper játék gyerekeknek, amihez csak kövekre, kavicsokra van szükség

Nagyszülők Lapja

Játék az unokával

Nagyszülők Lapja


10 szuper játék gyerekeknek, amihez csak kövekre, kavicsokra van szükség Hogyan kössük le az unokákat a jó vagy a kevésbé jó időben? A válasz nagyon egyszerű: sok közös játékkal! Összeállításunkban olyan szabadtéri játékokat mutatunk, amely nem csak remek időtöltésnek bizonyulnak, hanem az unokák matematikai-, írás- és egyéb készségeit is fejlesztik. Az alábbi szabadtéri játékokkal unokád matematikai gondolkodását, fantáziáját, érzékelését fejlesztheted úgy, hogy mindeközben ő ezt észre sem veszi. A játékokhoz pedig nem kell más, csak az, ami nap mint nap a földön hever: kő vagy kavics.

I. JÁTÉKOK KŐVEL - MATEMATIKAI KÉPESSÉGET FEJLESZTŐ JÁTÉKOK

1. „Kősorozatok”
Kérd meg a gyerekeket, hogy állítsanak össze sorozatokat a kövek mérete szerint a legkisebbtől a legnagyobbig haladva, majd gyűjtsék össze a „legkisebb” szó/fogalom egyéb elnevezéseit, mint: pirinyó, apró, picike, picuri, kicsike, picurka, pöttöm stb., és találják meg a kősorozat minden egyes darabjára a megfelelő jelzőt.

Emellett lehet sorozatokat összerakni a kövek színe szerint vagy a formája alapján is.



2. Számolás - Hány kavics van nálad?
Hány kavics van nálad? És nálam? Adjuk össze, vegyünk el hármat, mennyi marad? Alapvető műveleteket is végezhetünk velük a kavicsok segítségével.

II. JÁTÉKOK KŐVEL - BETŰK ÉS FORMÁK FELISMERÉSÉT FEJLESZTIK

3. Keresd a párját
Vágjatok ki színes újságokból különböző figurákat, formákat, betűket, vagy számokat! Kevés vízzel higított faragasztóval ragasszátok fel a kövekre! Ha egy-egy formából kettő ugyanolyat vágtok ki, máris kezdődhet a párkereső játék.

4. Keresd a betűt
Ha különböző betűket találtok, nagyszerűen gyakorolhatjátok a kisiskolásokkal egy-egy betű sokféle változatának felismerését (írott, nyomtatott, kicsi, nagy, piros, kék, zöld stb.), vagy akár egy szót is kirakhattok.

III. JÁTÉKOK  KŐVEL - A FANTÁZIÁT ÉS KONCENTRÁCIÓT FEJLESZTIK

5. Képkirakó
A sokféle formájú, méretű és színű kőből érdekes figurák is készülhetnek. Mesélhettek is hozzá egy kedves történetet.

6. Kavicsfestés
Rajzoljatok a simább felületű kövekre bármit, ami eszetekbe jut. Megpróbálkozhattok vastag filccel, vagy tempera-, illetve akrilfestékkel. Ezeket a kis köveket aztán adhatjátok ajándékba, vagy használhatjátok a kerti asztalnál terítőnehezéknek.

7. Mesélj egy mesét
Ha már sok kis rajzos, képes kövecskétek van, rakjatok ki belőlük egypárat és a képeket nézegetve mondjatok el egy történetet. A kavicsokat a történet sorrendjének megfelelően tegyétek egymás mellé. Játszhatjátok úgy is, hogy te kezded a mesét, a gyerkőc pedig folytatja. De az sem baj, ha csak te mesélsz, ő pedig hallgatja.

8. Kőamőba
Ha van nálatok kőkockás út, már meg is van a táblátok az amőba játékhoz, ha nincs, akkor rajzoljatok krétával egyet a járdára, aszfaltra. Játékszabály: ketten játsszák, felváltva rakják a köveiket. Az a győztes, aki három egyforma mintájú követ ki tud rakni egymás mellé vízszintesen, függőlegesen vagy átlósan. Nagyon jó kis gondolkodás-fejlesztő feladat.

IV. JÁTÉKOK KŐVEL - ÉRZÉKELÉST FEJLESZTŐ JÁTÉKOK

9. Kövek, kavicsok válogatása különféle szempontok szerint
A legkisebbekkel is élvezetes lehet a köves játék, hiszen a gyerekek mindenhol észreveszik az érdekes formájú és mintájú köveket, kavicsokat - gyűjtsenek minél többet, majd jöhet a játék. Rakosgassák külön kupacba a köveket például a színük szerint. Válogassák ki a legérdekesebb, nekik legjobban tetsző darabokat! Vajon miért szép? Lehet, hogy csillogó, nagyon szép a színe, lehet vele rajzolni, vagy egyszerűen csak más, mint a többi.

+1. Mezítlábas séta a kövön
Kövekkel nem csak hűvösebb időben, de nyáron is lehet játszani. A gyerekek gyalogoljanak végig mezítláb a szétszórt köveken. Kifejezetten jót tesz a gyerekek talpának! Ha van apró és nagyobb kavicsotok is, mondják el, melyiken kellemesebb a séta? Mit érez a lába? Milyen a kő - kemény, vagy puha; kicsi, vagy nagy; gömbölyű, vagy hegyes? Próbálják a lábujjaikkal felmarkolni a köveket! Kinek sikerül egy perc alatt a legtöbbet összegyűjteni?

Ez is érdekelhet!
Unatkozik a gyerek? Fessetek kavicsot »


Az összeállítást készítette: Nyeste Mónika óvónő
Fotó: Pixabay

Nagyszülők Lapja

Játék az unokával

Nagyszülők Lapja


2015.06.15