Ajándék Erzsébet-utalvány a nyugdíjasoknak 2017-ben is: mikor kezdik el postázni? Kell-e adózni utána?

Nagyszülők Lapja

Juttatások, támogatások

Nagyszülők Lapja


Ajándék Erzsébet-utalvány a nyugdíjasoknak 2017-ben is: mikor kezdik el postázni? Kell-e adózni utána? Az elmúlt évhez hasonlóan 2017-ben is minden nyugdíjasnak, illetve nyugdíjszerű ellátásban részesülő polgárnak biztosítják a 10 ezer forint értékű Erzsébet-utalványt. Mikor postázzák ki az Erzsébet-utalványokat? A kormány az elmúlt évhez hasonlóan az idén is minden nyugdíjasnak, illetve nyugdíjszerű ellátásban részesülő polgárnak biztosít 10 ezer forint értékű Erzsébet-utalványt - jelentette be az emberi erőforrások minisztere szerdán sajtótájékoztatón, Budapesten.

Balog Zoltán elmondta: mintegy 2,7 millió ember részesül a juttatásban, mindazok, akik 2017 decemberéig nyugdíjba mentek vagy mennek; a juttatást a stabil pénzügyi helyzet, a jó költségvetési gazdálkodás és a gazdasági növekedés teszi lehetővé.

November 24-én kezdik postázni az Erzsébet-utalványt
A miniszter emlékeztetett arra, hogy a nyugdíjkiegészítéssel és nyugdíjprémiummal növelt novemberi nyugdíjak postázása jelenleg is zajlik, és közölte: november 24-én megkezdődik az Erzsébet-utalványok postázása is.

Az utalványt várhatóan még a karácsonyi ünnepek előtt kézhez kapja minden belföldi nyugdíjas - tette hozzá.

Olvasd el ezt is!
Nyugdíjemelés, nyugdíjprémium: mennyi plusz pénzte számíthatsz idén nyugdíjaként? Kattints ide »

Hozzájárulnak a karácsonyi bevásárláshoz
Balog Zoltán közölte: a miniszterelnök javaslatára a kormány döntött arról, hogy idén is biztosítja nyugdíjasoknak a 10 ezer forint értékű Erzsébet-utalványt. Ezzel a gesztussal is szeretnék kifejezni, hogy megbecsülik az időseket és szeretnének ilyen módon is hozzájárulni az ünnepi készülődéshez, vásárláshoz.

Mint kifejtette, az utalványt mindazoknak biztosítják, akik 2017 novemberében vagy decemberében öregségi nyugdíjat, özvegyi nyugdíjat vagy más nyugdíjszerű ellátást, például szülői nyugdíjat, árvaellátást, baleseti hozzátartozói nyugellátást, korhatár előtti ellátást, rokkantsági ellátást, rehabilitációs ellátást, baleseti járadékot, fogyatékossági támogatást kaptak. A jogosultak pontos köre a szerdán megjelenő kormányrendeletben olvasható.

A juttatás feladója Magyarország kormánya, az utalványokat pedig a Magyar Államkincstár (MÁK) a Magyar Posta segítségével kézbesíti - mondta Balog Zoltán.

Kell adózni az ajándék Erzsébet-utalvány után?
Bár a NAV idén még nem nyilatkozott a témában, valószínűleg a 2016-os évhez hasonlóan idén sem kell adóznia a nyugdíjasoknak az Erzsébet-utalvány után. A tavalyi tájékoztatásuk szerint a tízezer forint értékű Erzsébet-utalvány az szja-törvény értelmében csekély értékű ajándéknak minősül, hiszen a juttatás személyenkénti értéke nem haladja meg a minimálbér 10 százalékát (ami 2016-ban 11 100 forint, 2017-ben pedig 12 700 forint), és a juttatásban olyan magánszemély részesül, akinek a kifizetőtől az adóévben nem származik más jövedelme.

Az adóhatóság hangsúlyozta: a juttatásban részesülő nyugdíjasokat az utalványokkal kapcsolatban semmilyen közteher - sem személyi jövedelemadó, sem más - nem terheli.

Az ilyen típusú juttatás után a közterheket a kifizetőnek, ebben az esetben az államnak kell megállapítania, bevallania és megfizetnie, a közteher a kifizetőt terheli - közölte a NAV 2016-ban. Még részletesebben ebben a cikkünkben olvashatsz erről »

Forrás: MTI

Nagyszülők Lapja

Juttatások, támogatások

Nagyszülők Lapja


2017.11.16