Főoldal > Cikkek > Munka, nyugdíj > Nyugdíjemelés, nyugdíjprémium és egyéb juttatások: mennyi plusz pénzre számíthatnak a nyugdíjasok? Nyugdíjszakértő válaszol

Nyugdíjemelés, nyugdíjprémium és egyéb juttatások: mennyi plusz pénzre számíthatnak a nyugdíjasok? Nyugdíjszakértő válaszol

Szülőklapja képBár a nyugdíjemelés és a nyugdíjprémium ígérete már hetek óta kering a sajtóban, sok kérdés merült fel a juttatások körül. Nyugdíjszakértőnk elárulja, kik jogosultak rá, mikor érkezik a juttatás, mekkora összegre számíthat a nyugdíjas.

Szerző: Szatmáry Tünde Katalin
2017-11-09
Forrás: Nagyszülők Lapja
Share on Tumblr
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

Ez a cikk 713 napja frissült utoljára. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek

szakértő Szatmáry Tünde Katalin
Kiemelt hazai és nemzetközi nyugdíjszakreferens
kérdezd szakértőnket a témában >>

Bár az MTI-ben már az elmúlt hetekben szóba került a nyugdíjemelés és a nyugdíjprémium ígérete, sok kérdés merült fel a juttatások körül. Nyugdíjszakértőnk, Szatmáry Tünde Katalin cikkében kitér a részletekre is.


Nyugdíjemelés, nyugdíjprémium - Szakértőnk pontosította a sajtóban keringő híreket


A novemberi visszamenőleges nyugdíjemelést és nyugdíjprémiumot a novemberi aktuális havi ellátásokkal kapják kézhez a bankszámlával rendelkező nyugdíjasok. Azok, akik postán kapják az ellátásukat, november 15-től várhatják a kézbesítést.

Fontos változás, hogy a nyugellátásokat 2017 november 1-től már nem az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság, hanem a Magyar Államkicstár utalja, mivel az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság és  Nyugdíjfolyósító Igazgatóság is a Magyar Államkincstárhoz tartozik.
 

Ki jogosult a novemberi nyugdíjemelés korrekciójára?
Öregségi nyugdíjban, özvegyi nyugdíjban, szülői nyugdíjban, árvaellátásban, baleseti hozzátartozói nyugellátásban, mezőgazadasági szövetkezeti öregségi, munkaképtelenségi özvegyi járadékban, korhatár előtti ellátásban, szolgálati járandóságban, átmeneti bányászjáradékban, táncművészeti életjáradékban, rokkantsági ellátásban, rehabilitációs járadékban, rokkantsági járadékban, baleseti járadékban, bányászok egészségkárosodási járadékában, fogyatékossági támogatásban, vakok személyi járadékában, nemzeti helytállásért elnevezésű pótlékban, honvédelmi, illetve a rendvédelmi szervek hozzátartozói.

Milyen mértékű a nyugdíjemelés-korrekció?
Mivel a gazdasági mutatók szerint 2017. január és augusztus között az infláció a várt 2,6% szemben csak 2, 4% volt, így erre való tekintettel a novemberi korrekciós emelés során a folyósított ellátásnak veszik a 0,8% -át és azt megszorozzák 12-vel. Ez azt jelenti, hogy így decemberben nem lesz emelt összegű nyugellátás, hiszen november hónapban a decemberi „korrekció” is kifizetésre kerül. Az egyösszegű kifizetés összege megegyezik a jogosult részére folyósítása kerülő ellátás(ok) 2017. november havi összegének 9,6 százalékával.

Ki jogosult nyugdíjprémiumra?
Azon  ellátásban részesülők akik a 2016. évben legalább egy napig, illetve 2017. novemberében öregségi nyugdíjban, korhatár előtti ellátásban, szolgálati járandóságban, átmeneti bányászjáradékban, balettművészeti-táncművészeti járadékban, rokkantsági ellátásban rehabilitációs ellátásban, baleseti járadékban , bányászok egészségkárosodási járadékában, fogyatékossági támogatásban, vakok személyi járadékban, rokkantsági járadékban, illetve a honvédelmi, valamint rendvédelmi szervek hozzátartozói, és a nemzeti helytállásért pótlékban részesülők. A prémium a nyugdíjak kifizetésével egy összegben történik!

Nyugdíjprémium-kalkuláció
A  prémium a nyugdíjak kifizetésével együtt, egy összegben történik. 2017-ben 4,1 százalékos GDP növekedéssel számol a Nemzetgazdasági Minisztérium, amely alapján számíthatnak nyugdíjprémiumra a nyugdíjasok, annál is inkább, mert a másik feltétel, a költségvetési hiánycél is teljesülni látszik.

A nyugdíprémium a 4,1%-os GDP növekedést feltételezve és 80 ezer Ft feletti öregségi nyugdíjat tekintve: (4,1-3,5) x 20.000 = 12.000,- Ft.
A legkisebb öregségi nyugdíjat (nyugdíjminimum) nézve a nyugdíjprémium (4,1-3,5) x (28.500 x 0,25) = 4.275,- Ft.
Aki tehát novemberben 80.000 Ft összegű ellátással, vagy efeletti összeggel rendelkezik, annak a nyugdíjprémium összege 12.000,- Ft lesz.

Példák:

  • Akinek 40.000 Ft az ellátása, annak 40.000 osztva 4 = 10.000, ez szorozva 0,6%= 6.000,- Ft
  • 50.000 Ft-os ellátás esetén 7.500,- Ft
  • 60.000.-Ft os ellátás esetén 9.000,- Ft
  • 70.000.-Ft os ellátás esetén 10.500,- Ft
  • 80.000.-Ft –tól  maximum.  12.000,- Ft a prémium összege!

Amennyiben a jogosult több prémiumra jogosító ellátásban részesül, úgy az együttes ellátások összegére való tekintettel kell kiszámolni!

Egyéb juttatás
December hónapban a 2016. évhez hasonlóan, várhatóan 10.000 Ft összegű  Erzsébet utalványt küld a Nyugdíjfolyósító a fent felsorolt ellátásban részesülők részére.

További információ kérhető
Természetesen ha az érintett nem érti, hogy  az egyösszegű novemberi ellátás végösszeg  miből alakult, akkor írásos illetve szóbeli tájékoztatást kérhet a legközelebbi Kormányhivataltól valamint a Nyugdíjfolyósító Igazgatóságtól.

Bővebb információ itt olvasható »


Szerző: Szatmáry Tünde Katalin nyugdíjszakértő
Fotó: Szülők Lapja

hirdetés

[x] hirdetés

Címkék: nyugdíj, nyugdíjprémium, nyugdíjemelés, nyugdíjkorrekció, Erzsébet utalvány

Feliratkozás hírlevélre

Érdekesnek találtad ezt a cikket? Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkeinkről, iratkozz fel hírlevelünkre.

Email*
Név*

Kapcsolódó cikkek

Nyugdíj-kisokos 2018: Hogyan történik a nyugdíjszámítás? Milyen dokumentumokra van szükség a nyugdíj-igényléshez?
Nyugdíj-kisokos 2018: Hogyan történik a nyugdíjszámítás? Milyen dokumentumokra van szükség a nyugdíj-igényléshez?

Mire kell kiemelt figyelmet fordítani a nyugdíjba vonulás előtti időszakban? Mely dokumentumokra van szükség az igényléshez? Hogyan történik a nyugdíjszámítás? Nyugdíj-kisokos 2018.

tovább a cikkre
Nők korkedvezményes nyugdíja 2018: feltételei, igénylése, korkedvezményes nyugdíj melletti munkavégzés
Nők korkedvezményes nyugdíja 2018: feltételei, igénylése, korkedvezményes nyugdíj melletti munkavégzés

Meddig igényelhető a nők kedvezményes nyugdíja? A nők, a hatályos szabályozás szerint 2018-ban is változatlan feltételekkel igényelhetik a nők korkedvezményes nyugdíját, de meg kell szerezniük legalább 40 évi jogosultsági időt. Mi minden számít bele a szolgálat időbe?

tovább a cikkre
Nyugdíj 2018: mennyivel emelkedett idén a nyugdíj? Kik igényelhetnek öregségi nyugdíjat? Mi a feltétele a nyugdíjba vonulásnak?
Nyugdíj 2018: mennyivel emelkedett idén a nyugdíj? Kik igényelhetnek öregségi nyugdíjat? Mi a feltétele a nyugdíjba vonulásnak?

Ki jogosult a 2018. évi nyugdíjemelésre? Milyen mértékű a nyugdíjemelés? Hogyan változott az együttfolyósítási összeghatár? Kik igényelhetnek öregségi nyugdíjat a 2018. évben? Mik a nyugdíjigénylés feltételei? Nyugdíjszakreferensünk, Szatmáry Tünde Katalin minden kérdésre választ ad.

tovább a cikkre

A témával foglalkozó szakértőnk

Szatmáry Tünde Katalin - Kiemelt hazai és nemzetközi nyugdíjszakreferens

Vissza az előző oldalra

hirdetés

BABAVÁRÓ VAN A CSALÁDBAN?
Ajándékot keresel neki? Szeretnéd meglepni valamivel? A Pocakosnapló, a best seller kismamakönyv garantáltan telitalálat lesz! Kattints ide és lepd meg élete legfontosabb naplókönyvével! >>

vonal

[x] hirdetés

Szakértők

Babakonyha

Mit egyen az unokám

Karácsonyi diós-fahéjas kuglóf recept - Csak keverd össze a hozzávalókat és már sütheted is! tovább

Sütés nélküli zserbógolyó recept: 30 perces csokis süti, ha gyorsan készítenél valami finomat tovább

Fahéjas csiga receptje házilag - Így lesz igazán puha és omlós a tésztája tovább

Csokis-kókuszos tölcsér csokiöntettel: Leveles tésztás finomság, ahogy a cukrászok készítik! - Mutatjuk lépésről lépésre tovább

Málnás-kókuszos pillesüti recept - Lisztmentes, könnyű sütemény meleg nyári napokra tovább

Cukkini receptek egyszerűen - 5 fenséges cukkinis étel ebédre vagy vacsorára, amíg tart a szezon tovább

A klasszikus csíkos kalács receptje - Így lesz puha és foszlós a tésztája tovább

Munka, nyugdíj

Munka, nyugdíj

Nyugdíjprémium, egyszeri nyugdíj-kiegészítés 2019: Ennyi plusz pénzre számíthatnak a nyugdíjasok és nyugdíjszerű ellátásban részesülők! tovább

Nyugdíjat érintő változások 2019: Ezentúl még több minden beleszámítható a szolgálati időbe! - Nyugdíjszakértő válaszol tovább

Nyugdíjat érintő gyakorlati és jogszabályi változások 2019: Mi a teendőd, ha idén eléred az öregségi nyugdíjhoz szükséges kort? tovább

A nyugdíjasok leginkább a fővárosban dolgoznának egy felmérés szerint tovább

Nyugdíjat, illetve nyugdíj melletti munkavállalást érintő változások 2019-ben - Nyugdíjszakértő válaszol tovább

Öregségi nyugdíj igénylés 2019: Mire készüljenek azok, akik 1955-ben születtek és 2019-ben mennek nyugdíjba? tovább

Nyugdíj 2018: Nyugdíjprémium, decemberi nyugdíj utalása, Erzsébet-utalvány, adategyeztetési eljárás - Mire figyelj oda? tovább

Életmód

Életmód

Ezért fogyassz rendszeresen levest! - Levesfogyasztás élettani hatásai, levesfőzési fortélyok, levesek a diétában, levespor veszélyei tovább

Fürdőgyógyászati kezelések kisokos: Melyik kezelés milyen betegség ellen hatásos? - Szakember válaszol tovább

Így használd a gyógyvizeket fájdalomcsillapításra! - Melyik gyógyvíz milyen betegségre jó? tovább

A betegségek hátterében vízerek és káros sugárzások is állhatnak tovább

Veszélyesek lehetnek bizonyos gyógynövények! Mit ne adjunk a gyerekeknek? tovább

Ezért muszáj párásítani a csecsemők és gyermekek szobájában tovább

Dohányzol a gyermek közelében? Ezért ne tedd! tovább

hirdetés

ELLÁTÁSOK, TÁMOGATÁSOK KISOKOSA

Állami támogatások, kedvezményes nyugdíj, ápolási díj, időskori segély, egyszeri segély, nyugdíjas bérlet, özvegyi nyugdíj... Nézd meg, hogy mik a feltételei az ellátásoknak, támogatásoknak.

[x] hirdetés

Legnépszerűbb

Webáruház ajánló

Ha nem jön a baba

Ha nem jön a baba

2 400 Ft.-

Megnézem

Pocakosnapló

Pocakosnapló

2 800 Ft.-

Megnézem

Videók

Recept ajánlatunk

Zöldséges csirkemell

Zöldséges csirkemell

Várandós kismamáknak ajánlott ételek >>
12 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: 4 db csirkemell 1 fej lilahagyma 1 csomó újhagyma 3 db paradicsom 1 db paprika 15 dkg reszelt sajt Tej Jódozott só Bors Mustár Vaj

Recept:

A csirkemellet alaposan megmossuk, majd a mustárral ízesített tejben 1-2 órát pácoljuk. A hagymákat, paradicsomot, paprikát karikákra vágjuk.

Egy tűzálló tálat kikenünk egy kevés vajjal. A csirkemellet alaposan lecsöpögtetjük, sózzuk, enyhén borsozzuk(...) tovább a teljes recepthez...


hirdetés

CSED, GYED, GYES kalkulátor

Tudod, hogy mennyi lesz a Csed, Gyed, Gyes összege? Kalkulátorunkkal könnyen kiszámíthatod. Speciális eset a Tiéd? Nálunk mindenki megtalálja a rá vonatkozó számításokat!

[x] hirdetés

Legfrissebb szakértői válasz

Szatmáry Tünde Katalin

Szatmáry Tünde Katalin

Kiemelt hazai és nemzetközi nyugdíjszakreferens

tovább a szakértőhöz >>

Tisztelt Rozália!
Természetesen kérheti a megállapított saját jogú nyugdíj "újraszámolását". Javaslom , hogy felülvizsgálati kérelemet terjesszen elő a határozaton szereplő úgyszámra hivatozva a határozatot hozó szerv felé.
Üdvözlettel:Szatmáry Tünde Katalin www.ugyintezesazonnal.hu

Ezt olvastad már? [x]
Utazás

Varázslények - Mesebeli küldetés: Új kiállítás és játék a Vajdahunyadvárban, kalandvágyó gyerekeknek!

vissza vissza