2018. január 21 |Ágnes...

Főoldal > Cikkek > Munka, nyugdíj > Nyugdíjemelés, nyugdíjprémium és egyéb juttatások: mennyi plusz pénzre számíthatnak a nyugdíjasok? Nyugdíjszakértő válaszol

Nyugdíjemelés, nyugdíjprémium és egyéb juttatások: mennyi plusz pénzre számíthatnak a nyugdíjasok? Nyugdíjszakértő válaszol

Szülőklapja képBár a nyugdíjemelés és a nyugdíjprémium ígérete már hetek óta kering a sajtóban, sok kérdés merült fel a juttatások körül. Nyugdíjszakértőnk elárulja, kik jogosultak rá, mikor érkezik a juttatás, mekkora összegre számíthat a nyugdíjas.

Szerző: Szatmáry Tünde Katalin
2017-11-09
Forrás: Nagyszülők Lapja
Share on Tumblr
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

Ez a cikk 73 napja frissült utoljára. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek

szakértő Szatmáry Tünde Katalin
Kiemelt hazai és nemzetközi nyugdíjszakreferens
kérdezd szakértőnket a témában >>

Bár az MTI-ben már az elmúlt hetekben szóba került a nyugdíjemelés és a nyugdíjprémium ígérete, sok kérdés merült fel a juttatások körül. Nyugdíjszakértőnk, Szatmáry Tünde Katalin cikkében kitér a részletekre is.


Nyugdíjemelés, nyugdíjprémium - Szakértőnk pontosította a sajtóban keringő híreket


A novemberi visszamenőleges nyugdíjemelést és nyugdíjprémiumot a novemberi aktuális havi ellátásokkal kapják kézhez a bankszámlával rendelkező nyugdíjasok. Azok, akik postán kapják az ellátásukat, november 15-től várhatják a kézbesítést.

Fontos változás, hogy a nyugellátásokat 2017 november 1-től már nem az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság, hanem a Magyar Államkicstár utalja, mivel az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság és  Nyugdíjfolyósító Igazgatóság is a Magyar Államkincstárhoz tartozik.
 

Ki jogosult a novemberi nyugdíjemelés korrekciójára?
Öregségi nyugdíjban, özvegyi nyugdíjban, szülői nyugdíjban, árvaellátásban, baleseti hozzátartozói nyugellátásban, mezőgazadasági szövetkezeti öregségi, munkaképtelenségi özvegyi járadékban, korhatár előtti ellátásban, szolgálati járandóságban, átmeneti bányászjáradékban, táncművészeti életjáradékban, rokkantsági ellátásban, rehabilitációs járadékban, rokkantsági járadékban, baleseti járadékban, bányászok egészségkárosodási járadékában, fogyatékossági támogatásban, vakok személyi járadékában, nemzeti helytállásért elnevezésű pótlékban, honvédelmi, illetve a rendvédelmi szervek hozzátartozói.

Milyen mértékű a nyugdíjemelés-korrekció?
Mivel a gazdasági mutatók szerint 2017. január és augusztus között az infláció a várt 2,6% szemben csak 2, 4% volt, így erre való tekintettel a novemberi korrekciós emelés során a folyósított ellátásnak veszik a 0,8% -át és azt megszorozzák 12-vel. Ez azt jelenti, hogy így decemberben nem lesz emelt összegű nyugellátás, hiszen november hónapban a decemberi „korrekció” is kifizetésre kerül. Az egyösszegű kifizetés összege megegyezik a jogosult részére folyósítása kerülő ellátás(ok) 2017. november havi összegének 9,6 százalékával.

Ki jogosult nyugdíjprémiumra?
Azon  ellátásban részesülők akik a 2016. évben legalább egy napig, illetve 2017. novemberében öregségi nyugdíjban, korhatár előtti ellátásban, szolgálati járandóságban, átmeneti bányászjáradékban, balettművészeti-táncművészeti járadékban, rokkantsági ellátásban rehabilitációs ellátásban, baleseti járadékban , bányászok egészségkárosodási járadékában, fogyatékossági támogatásban, vakok személyi járadékban, rokkantsági járadékban, illetve a honvédelmi, valamint rendvédelmi szervek hozzátartozói, és a nemzeti helytállásért pótlékban részesülők. A prémium a nyugdíjak kifizetésével egy összegben történik!

Nyugdíjprémium-kalkuláció
A  prémium a nyugdíjak kifizetésével együtt, egy összegben történik. 2017-ben 4,1 százalékos GDP növekedéssel számol a Nemzetgazdasági Minisztérium, amely alapján számíthatnak nyugdíjprémiumra a nyugdíjasok, annál is inkább, mert a másik feltétel, a költségvetési hiánycél is teljesülni látszik.

A nyugdíprémium a 4,1%-os GDP növekedést feltételezve és 80 ezer Ft feletti öregségi nyugdíjat tekintve: (4,1-3,5) x 20.000 = 12.000,- Ft.
A legkisebb öregségi nyugdíjat (nyugdíjminimum) nézve a nyugdíjprémium (4,1-3,5) x (28.500 x 0,25) = 4.275,- Ft.
Aki tehát novemberben 80.000 Ft összegű ellátással, vagy efeletti összeggel rendelkezik, annak a nyugdíjprémium összege 12.000,- Ft lesz.

Példák:

  • Akinek 40.000 Ft az ellátása, annak 40.000 osztva 4 = 10.000, ez szorozva 0,6%= 6.000,- Ft
  • 50.000 Ft-os ellátás esetén 7.500,- Ft
  • 60.000.-Ft os ellátás esetén 9.000,- Ft
  • 70.000.-Ft os ellátás esetén 10.500,- Ft
  • 80.000.-Ft –tól  maximum.  12.000,- Ft a prémium összege!

Amennyiben a jogosult több prémiumra jogosító ellátásban részesül, úgy az együttes ellátások összegére való tekintettel kell kiszámolni!

Egyéb juttatás
December hónapban a 2016. évhez hasonlóan, várhatóan 10.000 Ft összegű  Erzsébet utalványt küld a Nyugdíjfolyósító a fent felsorolt ellátásban részesülők részére.

További információ kérhető
Természetesen ha az érintett nem érti, hogy  az egyösszegű novemberi ellátás végösszeg  miből alakult, akkor írásos illetve szóbeli tájékoztatást kérhet a legközelebbi Kormányhivataltól valamint a Nyugdíjfolyósító Igazgatóságtól.

Bővebb információ itt olvasható »


Szerző: Szatmáry Tünde Katalin nyugdíjszakértő
Fotó: Szülők Lapja

hirdetés

Túl sok a savad? Gyakran van égő érzés a nyelőcsövedben? Gyomorfájástól, görcsöktől szenvedsz? Kattints ide és nézd meg, hogy mit tehetsz ellene! >>

vonal

[x] hirdetés

Címkék: nyugdíj, nyugdíjprémium, nyugdíjemelés, nyugdíjkorrekció, Erzsébet utalvány

Feliratkozás hírlevélre

Érdekesnek találtad ezt a cikket? Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkeinkről, iratkozz fel hírlevelünkre.

Email*
Név*

Kapcsolódó cikkek

Ajándék Erzsébet-utalvány, kompenzáció és nyugdíjprémium - Mekkora plusz összegre számíthatnak a nyugdíjasok?
Ajándék Erzsébet-utalvány, kompenzáció és nyugdíjprémium - Mekkora plusz összegre számíthatnak a nyugdíjasok?

November 1-től a Magyar Államkincstár (MÁK) folyósítja a nyugdíjellátást, valamint 2,7 millióan nyugdíjkompenzációban és egyszeri nyugdíjprémiumban, továbbá Erzsébet-utalványban is részesülnek.

tovább a cikkre
Nyugdíjigénylés menete: mi a teendő, ha a nyugdíjigénylő külföldön is dolgozott? Szakértő tanácsai
Nyugdíjigénylés menete: mi a teendő, ha a nyugdíjigénylő külföldön is dolgozott? Szakértő tanácsai

Milyen és mekkora összegű nyugellátásban részesülhet, ha külföldön is munkavállalói jogviszonyban állt? Milyen dokumentumokra van szükség a nyugdíj elismertetéséhez? Nyugdíj-szakértőnk, Szatmáry Tünde Katalin eligazít minket az ügyintézési útvesztőben.

tovább a cikkre
Így óvd az egészséged, ha dolgozol! - Mire figyelj oda, ha ülőmunkát végzel, számítógéppel dolgozol, krónikus betegséggel élsz?
Így óvd az egészséged, ha dolgozol! - Mire figyelj oda, ha ülőmunkát végzel, számítógéppel dolgozol, krónikus betegséggel élsz?

Milyen betegségekkel küzdenek a megváltozott munkaképességű munkavállalók? Milyen munkát vállalhatnak a tartós betegséggel élők, és milyen betegségek ezek? Kik tartoznak a sérülékeny csoportba és milyen előírások vonatkoznak rájuk?

tovább a cikkre

A témával foglalkozó szakértőnk

Szatmáry Tünde Katalin - Kiemelt hazai és nemzetközi nyugdíjszakreferens

Vissza az előző oldalra

hirdetés

BABAVÁRÓ VAN A CSALÁDBAN?
Ajándékot keresel neki? Szeretnéd meglepni valamivel? A Pocakosnapló, a best seller kismamakönyv garantáltan telitalálat lesz! Kattints ide és lepd meg élete legfontosabb naplókönyvével! >>

vonal

[x] hirdetés

Szakértők

Babakonyha

Mit egyen az unokám

Csupa csoki brownie recept - Ellenállhatatlan süti csokirajongóknak tovább

Diós almatorta - igazi őszi sütemény fahéjjal és porcukorral tovább

Muffin palacsinta: omlós sütemény csokival és gyümölcsdarabokkal tovább

21 vidám étel ötlet gyerekeknek, fotókkal - Reggelire, uzsonnára vagy gyerekzsúrra is tökéletes tovább

Hozzátáplálás, glutén bevezetése: miért nem jó erre a babakeksz, háztartási keksz? Hogyan vezesd be a glutént a baba étrendjébe? tovább

Naplemente-szelet: könnyű nyári sütemény vaníliás krémmel tovább

Habkönnyű piskótatorta gyümölccsel és csokival - Igazi nyári desszert, ha ennél egy kis sütit tovább

Munka, nyugdíj

Munka, nyugdíj

Nyugdíj 2018: mennyivel emelkedett idén a nyugdíj? Kik igényelhetnek öregségi nyugdíjat? Mi a feltétele a nyugdíjba vonulásnak? tovább

Nyugdíjjal kapcsolatos ügyintézések az ünnepek előtt: Mire érdemes odafigyelni? Mire készülj, ha 1954 második felében születtél? tovább

Havonta 50 ezer forintot kaphat a nyugdíj mellé, aki tartósan beteg gyermeket nevelt otthonában tovább

Nyugdíjemelés, nyugdíjprémium és egyéb juttatások: mennyi plusz pénzre számíthatnak a nyugdíjasok? Nyugdíjszakértő válaszol tovább

Ajándék Erzsébet-utalvány, kompenzáció és nyugdíjprémium - Mekkora plusz összegre számíthatnak a nyugdíjasok? tovább

Nyugdíjigénylés menete: mi a teendő, ha a nyugdíjigénylő külföldön is dolgozott? Szakértő tanácsai tovább

Így óvd az egészséged, ha dolgozol! - Mire figyelj oda, ha ülőmunkát végzel, számítógéppel dolgozol, krónikus betegséggel élsz? tovább

Életmód

Életmód

A betegségek hátterében vízerek és káros sugárzások is állhatnak tovább

Veszélyesek lehetnek bizonyos gyógynövények! Mit ne adjunk a gyerekeknek? tovább

Ezért muszáj párásítani a csecsemők és gyermekek szobájában tovább

Dohányzol a gyermek közelében? Ezért ne tedd! tovább

Hogyan adjuk be a babáknak, gyerekeknek a gyógyszert? tovább

Gyomorégés, székrekedés, rossz kedv ellen egyél banánt! tovább

hirdetés

ELLÁTÁSOK, TÁMOGATÁSOK KISOKOSA

Állami támogatások, kedvezményes nyugdíj, ápolási díj, időskori segély, egyszeri segély, nyugdíjas bérlet, özvegyi nyugdíj... Nézd meg, hogy mik a feltételei az ellátásoknak, támogatásoknak.

[x] hirdetés

Legnépszerűbb

Webáruház ajánló

Ha nem jön a baba

Ha nem jön a baba

2 400 Ft.-

Megnézem

Pocakosnapló

Pocakosnapló

2 800 Ft.-

Megnézem

Videók

Recept ajánlatunk

Zöldséges csirkemell

Zöldséges csirkemell

Várandós kismamáknak ajánlott ételek >>
12 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: 4 db csirkemell 1 fej lilahagyma 1 csomó újhagyma 3 db paradicsom 1 db paprika 15 dkg reszelt sajt Tej Jódozott só Bors Mustár Vaj

Recept:

A csirkemellet alaposan megmossuk, majd a mustárral ízesített tejben 1-2 órát pácoljuk. A hagymákat, paradicsomot, paprikát karikákra vágjuk.

Egy tűzálló tálat kikenünk egy kevés vajjal. A csirkemellet alaposan lecsöpögtetjük, sózzuk, enyhén borsozzuk(...) tovább a teljes recepthez...


hirdetés

CSED, GYED, GYES kalkulátor

Tudod, hogy mennyi lesz a Csed, Gyed, Gyes összege? Kalkulátorunkkal könnyen kiszámíthatod. Speciális eset a Tiéd? Nálunk mindenki megtalálja a rá vonatkozó számításokat!

[x] hirdetés

Legfrissebb szakértői válasz

Szatmáry Tünde Katalin

Szatmáry Tünde Katalin

Kiemelt hazai és nemzetközi nyugdíjszakreferens

tovább a szakértőhöz >>

Kedves Tibor!

Az önre vonatkozó korhatár 63 év 183 nap. Mivel július 22.-én van volt 63 éves így a 183 napot hozzá számolva a nyugdíj igénylés időpont 2018.január 21. Fontos, hogy ha munkaviszonyban áll azt előtte megszüntesse. Amennyiben további kérdése merülne fel akkor várom sorait az ugyintezes15@gmail.com -ra.
Üdvözlettel: Szatmáry Tünde Katalin

Ezt olvastad már? [x]
Utazás

Jégpályák Éjszakája 2018 - 21 jégpálya Budapesten és vidéken, ahol akár ingyen is korcsolyázhatsz január 20-án

vissza vissza