Minél nagyobb a testsúly, annál nagyobb a melldaganat? - Összefüggést mutattak ki a testtömegindex és a mellrák mérete között

Nagyszülők Lapja

Betegségek

Nagyszülők Lapja


Minél nagyobb a testsúly, annál nagyobb a melldaganat? - Összefüggést mutattak ki a testtömegindex és a mellrák mérete között Friss kutatási eredmények: A túlsúlyos nőknél nagyobb valószínűséggel diagnosztizálják a mell nagyobb daganatát egy svéd kutatás szerint. Minél nagyobb a testtömegindexe egy nőnek, annál nagyobb az esélye a nagyobb, kiterjedtebb mellráknak.

A túlsúlyos nőknél nagyobb valószínűséggel diagnosztizálják a mell nagyobb daganatát egy svéd kutatás szerint. Az eredményeket, amelyeket az Észak-amerikai Radiológiai Társaság éves konferenciáján mutatták be, a BBC hírportálja ismertette.


A túlsúlyos nőknél nagyobb mellrákos daganatot diagnosztizálhatnak


Svédországban 2012 nő vizsgálati eredményei alapján végezték a kutatást
A svéd Karolinska Intézet 2012 nő adatait vizsgálta meg, akiknél 2001 és 2008 között állapítottak meg mellrákot. A nők másfél-kétévente vesznek részt mammográfiás szűrésen Svédországban. A tanulmány készítői azt vizsgálták, milyen méretű volt a tumor a diagnózis felállításakor, valamint megnézték a páciensek testtömegindexét (BMI, a testtömeget és a testmagasságot összevető mérőszám).

Miért súlyosabb a daganata a nagyobb testtömegű nőknek?
Azt találták, hogy a túlsúlyos nőknek nagyobb valószínűséggel volt kiterjedtebb a melldaganata, amikor mammográfiával vagy a két szűrés között diagnosztizálták.

- Lehet, hogy azért, mert a túlsúlyos nőknek nagyobb a melle, így nehezebb megtalálni a tumort, de az is lehet, hogy azért, mert a daganatuk gyorsabban nőtt - mondta Fredrik Strand, a tanulmány vezető szerzője a BBC-nek. Nagyobb daganat diagnózisakor általában rosszabbak a kilátások.

Szükségszerű az új eredmény figyelembevétele a jövőbeni vizsgálatoknál
Az eredmények Strand szerint arra utalnak, hogy az orvosnak figyelembe kell vennie a páciens testtömegindexét is, amikor a szűrések gyakoriságát mérlegeli.

Olvasd el ezt is!
Ezt kell enned, hogy sokáig fitt és egészséges légy - A Dietetikusok Országos Szövetségének ajánlása »


Forrás: MTI
Fotó: Beaumont Health (illusztráció)

Nagyszülők Lapja

Betegségek

Nagyszülők Lapja


2017.12.05