Szürkehályog, szembetegségek, vakság - Miért alakul ki? Kiket veszélyeztet leginkább? Szakorvos figyelmeztet

Nagyszülők Lapja

Betegségek

Nagyszülők Lapja


Szürkehályog, szembetegségek, vakság - Miért alakul ki? Kiket veszélyeztet leginkább? Szakorvos figyelmeztet Többféle módon is károsítja a látást a dohányzás, számos szembetegség esetében megtöbbszörözi a vakság kialakulásának veszélyét az, ha valaki cigarettázik - erre hívta fel a figyelmet Dr. Németh János, a Semmelweis Egyetem Szemészeti Klinikájának igazgatója. Többféle módon is károsítja a látást a dohányzás, számos szembetegség esetében megtöbbszörözi a vakság kialakulásának veszélyét az, ha valaki cigarettázik - erre hívta fel a figyelmet Dr. Németh János, a Semmelweis Egyetem Szemészeti Klinikájának igazgatója.


Vakságot is okozhat a dohányzás


Időskori makuladegeneráció
A vakság kialakulásának egyik leggyakoribb oka az úgynevezett időskori makuladegeneráció (age-related macular degeneration, AMD), amely során a szem ideghártyájának éleslátásért felelős területe károsodik.

A betegség előfordulási gyakorisága 2-4 százalékos, azonban 74 éves kor felett már minden harmadik embert érint. A dohányzás három-négyszeresére növeli az időskori makuladegeneráció miatt kialakuló vakság veszélyét, így ez a káros szenvedély az AMD legfontosabb, befolyásolható rizikófaktora - hangsúlyozta Dr. Németh János.

A rendszeres dohányzás és a cukorbetegség növeli a szürkehályog kialakulásának esélyét
A dohányzás hatással van a szürkehályogra is: napi húsznál több szál cigaretta elszívása két és félszeresére növeli a szemlencse elszürkülésével járó betegség kialakulásának esélyét.

A cukorbetegség szövődményeként kialakuló szemideghártya-elváltozás a második leggyakoribb vaksági ok, a dohányzás miatt az erekben kialakuló oxigénhiány ebben az esetben is felgyorsíthatja a romlást.

A cigaretta ugyanakkor több ritka, kevésbé ismert szembetegség lefolyására is negatív hatással van, a látóideg elhalásával járó és végleges vakságot okozó úgynevezett elülső ischaemiás optikus neuropátia például tizenhatszor gyakoribb a dohányzóknál.

Itt olvashatsz bővebben a cukorbetegség és a vakság összefüggéséről »

Tízből hét dohányos nyilatkozta, hogy ha tudta volna, hogy a látását elveszíti a dohányzás miatt, leszokott volna róla
Mindezek ellenére Dr. Németh János szerint nem kap elég hangsúlyt a dohányzás és a látásvesztés összefüggése és ez nem csak magyar probléma. Egy nemzetközi felmérés szerint tízből hét dohányos azt mondta, ha tudta volna, hogy káros szenvedélye akár vaksághoz is vezethet, az megkönnyítette volna a leszokást.

- A leszokásban tehát a vakság elkerülése legalább olyan erős motiváció lehet, mint a tüdőrák, a szívinfarktus vagy éppen az agyvérzés veszélye. Ezért javasolta a szakma már korábban is, hogy a cigaretták dobozán azt is fel kellene tüntetni, hogy a dohányzás vakságot okozhat - mutatott rá Dr. Németh János.

A dohányzás belülről is, kívülről is károsítja a szemet
A dohányzás egyébként külsőleg is árt a szemnek, a füsttel a levegőbe kerülő négyezer égéstermék nagy része toxikus, a szemfelszínre kerülve irritációt, szemvörösödést és kötőhártya-gyulladást okozhat. Ebből a szempontból a száraz szembetegségben szenvedők, illetve a sok időt számítógép-monitor előtt töltők különösen veszélyeztetettek.

Forrás: semmelweis.hu
Fotó: Freepik/Pressfoto

Nagyszülők Lapja

Betegségek

Nagyszülők Lapja


2017.10.06