Cukorbeteg vagy? Akár meg is vakulhatsz! - Milyen vizsgálatra kellene évente egyszer eljárnod, hogy megelőzd a szemproblémákat?

Nagyszülők Lapja

Betegségek

Nagyszülők Lapja


Cukorbeteg vagy? Akár meg is vakulhatsz! - Milyen vizsgálatra kellene évente egyszer eljárnod, hogy megelőzd a szemproblémákat? Minden ötödik diabéteszes betegnél jelentkezik szemészeti szövődmény is - derült ki a Semmelweis Egyetem Szemészeti Klinikájának kutatócsoportja által készített országos, reprezentatív felmérésből, amelybe több mint 3500 ötven év feletti embert vontak be. Minden ötödik diabéteszes betegnél jelentkezik szemészeti szövődmény is – derült ki a Semmelweis Egyetem Szemészeti Klinikájának kutatócsoportja által készített országos, reprezentatív felmérésből, amelybe több mint 3500 ötven év feletti embert vontak be.

Ha a cukorbetegek évente részt vennének szemfenék-vizsgálaton, jelentősen csökkenteni lehetne esetükben a látásproblémák kialakulásának kockázatát, ugyanakkor a kutatásban résztvevő betegek több mint negyede még sosem volt ilyen vizsgálaton - mutatott rá Dr. Németh János egyetemi tanár, a kutatócsoport vezetője.


Miért fontos, hogy a cukorbetegek részt vegyenek szemfenék-vizsgálaton?
Mivel a diabétesz szövődményeként jelentkező szemproblémák hosszú időn át nem okoznak panaszokat, ezért többnyire akkor derül ki, hogy baj van, amikor már előrehaladott állapotban van a betegség.

A szemfenék-vizsgálat azonban lehetővé teszi a korai diagnózis felállítását, hiszen az itt megjelenő apró értágulatok, majd kis vérzések egyértelműen jelzik a problémát. Éppen ezért a cukorbetegeknél évente, ha pedig már szövődmény is jelentkezett, akár 3 havonta ajánlott lenne elvégeztetni ezt a vizsgálatot - mondja Dr. Németh János. Ezzel szemben a kutatásban részt vett cukorbetegek csupán 45 százaléka volt szemészeti vizsgálaton az elmúlt egy évben, emellett 27 százalékuk még soha nem járt szemfenék-vizsgálaton.

Hogyan csökkenthető a cukorbetegeknél a szemészeti problémák kialakulása?
A cukorbetegség szemészeti szövődményeinek kialakulását hatékonyan csökkenti a szoros vércukor, vérnyomás és vérzsír kontroll. Mindezek rendbetétele a sikeres szemészeti kezelésnek is feltétele - mondja Dr. Németh János. Hozzátette: kiderült az is, hogy minden ötödik cukorbetegnek nem volt megfelelően beállítva a vércukorszintje, pedig a szövődmények kockázatának csökkentéséhez ez is alapvető lenne.

Miért fontos, a cukorbetegség szövődményeként jelentkező szemproblémák mielőbbi kezelése?
Mivel a cukorbetegség szövődményeként jelentkező szemproblémák jelentősen csökkenthetik az életminőséget, látásromlást, sőt, akár a látás elvesztését is okozhatják, különösen fontos, hogy mielőbb megkezdődjön a kezelés – hívja fel a figyelmet Dr. Németh János, aki szerint megfelelő kezelésekkel – lézer és injekciók – 95 százalékban kivédhető a cukorbetegség miatti vakság.

A kutatásból kiderült az is: az ötven évesnél idősebbek körülbelül húsz százaléka szenved cukorbetegségben, nők és férfiak hasonló arányban, ám az életkor előrehaladtával nő a diabéteszesek száma.

Fotó: Pixabay.com
Forrás: semmelweis.hu

Nagyszülők Lapja

Betegségek

Nagyszülők Lapja


2016.10.18