A 10 leghatékonyabb természetes gyógymód nátha, megfázás kezelésére - Házi gyógymódok gyerekeknek és felnőtteknek influenza ellen

Nagyszülők Lapja

Betegségek

Nagyszülők Lapja


A 10 leghatékonyabb természetes gyógymód nátha, megfázás kezelésére - Házi gyógymódok gyerekeknek és felnőtteknek influenza ellen A népi gyógyászat mindig is azokhoz a természetes gyógymódokhoz nyúlt, ami leginkább kézenfekvő volt. A nátha, megfázás, influenza tüneteit régen másképpen gyógyították, mint manapság. Nagyanyáink népi gyógymódjai és a természetes kúrák újra divatba jöttek. Még maguk az orvosok is úgy tartják, hogy az influenza gyógyítása: gyógyszerrel beletelik 1 hétbe, gyógyszer nélkül viszont 7 napba. Akár így, akár úgy igyekszünk segíteni a nátha, megfázás, influenza okozta kellemetlen tüneteken, érdemes bevetni egyet-kettőt nagyanyáink évszázadok alatt kipróbált módszerei közül.

Cikkünkben a 10 legnépszerűbb természetes gyógymódot ajánljuk, hogy a lábadozással töltött 7 nap gyorsabban teljen. A csípős ételeket, fűszereket ne add az unokádnak, de mutatunk olyan gyógymódot is, amivel a kisgyermek orrdugulását, torokfájását enyhítheted.

1. Torma
A frissen lereszelt torma nemcsak a hörgőket tisztítja, hanem a kellemetlen arcüregi dugulást is képes enyhíteni.
A tormában lévő izotiocianát nevű vegyület miatt a légutak könyebben megszabadulnak a váladékoktól, csökken a gyulladás, a légzés könyebbé válik.
A japán wasabi (zöld torma) hatása még intenzívebb, mint az általunk leginkább használt hajdúsági tormáé. Gyermeknek ne add.

2. Gyömbér
Enyhíti a köhögést, csökkenti a torokfájást, és vírus fertőzések esetén kifejezetten ajánlott használni. Influenzás időszakban az erdélyi emberek gyakran ittak gyömbérteát mézzel, fokhagymával, citrommal. 1 éves kor felett kis mennyiségben, teaként adhatod az unokádnak - de ne a bolti zacskós fűszert, hanem az igazi gyömbért használd.
A gyömbér egy igazi csodaszer - bővebben ebben a cikkünkben olvashatsz a témáról »



3. Csípős paprika

A fűszerpaprika leginkább a hörgőkben és az arcüregben lévő dugulást tudja enyhíteni. A kapszaicin stimulálja a váladéktermelő sejteket a tüdőben és az orrüregben. Hasonló hatást érhetünk el a Cayenne-bors teával: egy bögre forró vízben keverjünk el negyed teáskanálnyi Cayenne-borsot, ha már eléggé kihűlt, adjunk hozzá mézet és friss citromlevet. Gyereknek ne add.
6 dolog, amire még jó a paprika - bővebben ebben a cikkünkben olvashatsz a témáról. »

4. Vöröshagyma
Makacs köhögés ellen kiváló, tisztítja a hörgőket és az arcüreget. A népi gyógyászatban az asztma gyógyszereként volt ismert. Ez a csodálatos "népi antibiotikum" még egyes másodlagos baktériumfertőzéseket is képes legyőzni - tüdőgyulladás esetén is bátran bevethetjük. Frissen facsarva citrommal, mézzel, vagy akár sűrű hagymateaként ízesítve javallott fogyasztani, gyerekeknek is javallott.

5. Forralt bor
A nép gyógyászat megfázásos-meghűléses időszakokban előszeretettel használta ezt a kellemes téli italt, mert átmenetileg enyhíteni tudta a megfázás tüneteit. Gyerekeknek alkoholtartalma miatt nem való.



6. Húsleves
Régen faluhelyen a betegeknek mindig húslevest főztek. A meleg húsleves képes felszakítani a lerakódott váladékot, pótolja a kimaradt folyadékot. A kutatók a sűrű, zöldséges tyúkhúsleves vizsgálatakor megállapították, hogy a hatása a benne lévő vitaminoknak, ásványi anyagoknak, fitokemikáliáknak, a ciszteinnek köszönhető. Kisgyermekek is fogyaszhatják.

7. Fokhagyma
A fokhagyma antibakteriális  hatást fejt ki. Náthás időszakban javul az orrdugulás, tisztítja az orrot, hörgőket, enyhíti a torokfájást. Kisgyermeknek 8 hónapos kortól adhatod, ételbe főzve.
A fokhagyma további gyógyhatásairól bővebben ebben a cikkünkben olvashatsz »

8. Cékla
A benne lévő vitaminok, ásványi anyagok, fitovegyületek miatt jótékonyan hat a náthára, influenzára. Gazdag C- és B-vitaminokban. Céklát már a kisunokádnak is adhatsz, 4-6 hónapos babáknak már ajánlott - kis főtt krumplival nyomkodd össze a főtt céklát, ha esetleg magában nem annyira szereti.

9. Savanyú káposzta
Magas C-vitamintartalma köztudott. Régen télutón a C-vitaminban gazdag savanyú káposzta volt az egyetlen, ami segített a vitaminhiányt pótolni. Kisgyermeknek is adható.



10. Citrusfélék
Nem népi gyógymód ugyan, de rendkívül hatékony természetes védekezés megelőzésre vagy a megfázásos tünetek enyhítésére. A citrusfélék telis-tele vannak C-vitaminnal és gyulladáscsökkentő antioxidánsokkal. Influenza, nátha idején fogyasszunk ezekből minél többet!
A grapefruitra külön ügyeljünk, mert annak vegyületei megváltoztathatják egyes gyógyszerek hatását!
Arról, hogy hogyan ha a grapefruit egyes gyógyszerekre, illetve melyek a veszélyes gyógytea-gyógyszerkombinációk - ebben a cikkünkben olvashatsz bővebben »

Fotók: Pixabay

Nagyszülők Lapja

Betegségek

Nagyszülők Lapja


2016.02.01