Dió és diófélék hatása: Már néhány szem csökkentheti a rák, Alzheimer-kór, cukorbetegség kockázatát

Nagyszülők Lapja

Betegségek

Nagyszülők Lapja


Dió és diófélék hatása: Már néhány szem csökkentheti a rák, Alzheimer-kór, cukorbetegség kockázatát Naponta fél maréknyi dióféleség elfogyasztása csökkentheti a legsúlyosabb, életet veszélyeztető betegségek kialakulásának kockázatát és egyúttal enyhíti ezek lefolyását. Naponta fél maréknyi dióféleség elfogyasztása csökkentheti a legsúlyosabb, életet veszélyeztető betegségek kialakulásának kockázatát és egyúttal enyhíti ezek lefolyását - írta az International Journal of Epidemology című folyóirat, a hollandiai Maastrichti Egyetem munkatársainak kutatási eredményeit idézve.

Átfogó kutatás a dióféleségekről
A dióféleségekkel kapcsolatos kutatás egy csaknem harminc éve, 1986-ban kezdődött átfogó táplálkozás tudományi projekt része, amelynek keretében a maastrichti kutatók mintegy 120 ezer nőt és férfit kérdeztek ki étkezési szokásaikról.



Milyen betegségekre hat jótékonyan a dióféleségek rendszeres fogyasztása?
Mint a felmérésből kitűnt, a dióféleségek - köztük a dión kívül a mogyorófélék, pisztácia, kesudió, pekándió és a mandula - rendszeres fogyasztásának jótékony hatása leghatározottabban a légzőszervi megbetegedések, a cukorbetegség, valamint a neuro-degenerativ (a központi idegrendszer specifikus területein az idegsejtek pusztulásával járó) kórképek, mint például az Alzheimer-kór, illetve a Parkinson-kór előfordulásának csökkenésében mutatkozik meg, de hozzájárul a keringési rendszert érintő rendellenességek, valamint a daganatos betegségek létrejöttének megakadályozásához is. A szervezet működésére gyakorolt pozitív hatás egyformán érvényesül nők és férfiak esetében.

Minek köszönhető a dióféleségek az egészségvédő tulajdonsága?
Piet van den Brandt projektvezető elmondta, a kutatás nyilvánvalóvá tette, hogy a dióféleségek egészségvédő tulajdonságai a bennük meghatározott mennyiségben lévő telítetlen zsírsavak, vitaminok, rostok és antioxidánsok együttes hatásán alapulnak.

Naponta mennyi diófélét fogyasszunk?
A betegségek kialakulása elleni védelemhez elegendő napi 15 grammnyi dióféle elfogyasztása, mely körülbelül egy fél maréknyinak felel meg - mondta a maastrichti kutató. Ennél nagyobb mennyiség nem csökkenti tovább az elhalálozás kockázatát, ugyanakkor túlzott mennyiség bevitele hosszú távon elősegíti a hízást, hiszen a dióféléknek magas a zsírtartalma.

A mogyoróvajnak nincs egészségvédő hatása
Figyelmeztetett arra, hogy a sokak által kedvelt mogyoróvajnak nincs semmilyen egészségvédő hatása, abban ugyanis a mogyorón kívül növényi olajok, só és egyéb adalékanyagok is vannak, amelyek akadályozzák a mogyoró jótékony hatásának érvényesülését - bár kaphatóak már 100% mogyorót tartalmazó, adalék- és pálmaolaj mentes mogyoróvajak is, érdemes ez utóbbit vásárolni.

Olvasd el ezt is!
Diófélék, olajos magvak, aszalt gyümölcsök: Nem csak finomak, de az egészséget is védik »


Forrás: MTI
Fotó: Pixabay

Nagyszülők Lapja

Betegségek

Nagyszülők Lapja


2015.10.30