Főoldal > Cikkek > Utazás > Játszóterezzetek a Margitszigeten! Ott jártunk, teszteltük mind a három játszóteret: mi tetszett és mit hiányoltunk? Fotókkal

Játszóterezzetek a Margitszigeten! Ott jártunk, teszteltük mind a három játszóteret: mi tetszett és mit hiányoltunk? Fotókkal

Szülőklapja képÚjabb 3 játszóteret szemeltünk ki a szemlézésre. Ezúttal a Margitszigeten lévőket. Igen, jól hallottátok, 3! Tudjátok, hogy egy vadiúj játszótér is rejtőzik a fák között? Mi mindhármat felkerestük és kipróbáltuk.

Szerző: Nagyszülők Lapja
2017-07-26
Forrás: Nagyszülők Lapja
Share on Tumblr
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

Szép, napsütéses szombat délután, nincs is jobb időpont arra, hogy nekivágjunk a Margitszigetnek és kipróbáljuk az ottani játszótereket és feltérképezzük előnyeit és hátrányait. Meglepetésünkre a fák között elrejtett gyöngyszemre bukkantunk. Tudjátok, hogy egy vadiúj játszótér is rejtőzik a fák között?

Nos, én sem tudtam. Már láttam korábban az Árpád-hídnál levő öko-játszóteret és hallottam a sziget Margit-híd felőli részén levő szuper játszótérről is, ezért e kettő felderítése volt a cél, ám legnagyobb megdöbbenésünkre az egyik büfés hölgytől megtudtuk, hogy a sziget mélye még egy, vadiúj játszóteret rejt, amit mindenképp érdemes kipróbálni. Nos, így is tettünk.

Margitszigeti játszóterek - feketén, fehéren


1. Öko-játszótér (7/10)
Az Árpád-híd felől érkezők szinte azonnal, ahogy a szigetre lépnek, bal oldalon az ún. Öko-játszótérbe futnak, ami 2011-ben épült mint az első magyarországi öko-játszótér. Svéd támogatottsággal, a tudatos környezetvédelmi gondolkodásra ösztönzően tervezve készült a gyermekek számára.

Ez egy viszonylag kicsi játszótér főleg ügyességi játékokkal felszerelt, amik inkább 5 éves kortól használhatóak. A kisebbeknek csupán a hajót imitáló két csónak-építmény nyújt lehetőséget a szórakozásra. Mivel fő tesztelőnk jelenleg még csak 3 éves, így ez a játszótér nagyjából ki is merült ezek használatában. Szerencsére volt rajtuk forgatható hajókormány, így nem csupán le-fel ugrált rajtuk, hanem hajóskapitányként kormányzott is.


Fotó: S-Tér Kft. (engedéllyel)

Margitszigeti öko-játszótér - Előnyök:

 • Korszerű, ötletes eszközök az iskolás korú gyermekeknek, melyek mozgásfejlesztésre, ügyesség, koordináció, egyensúly fejlesztésére kiválóak.
 • Nincs túlzsúfolva (a másik "nagyobb" játszótér ismertebb, inkább ott tobzódnak a gyerekek)
 • Kicsi, így pár pillantással átlátható, csemeténk merre kószál, esetleg nem-e az ivókútnál pacsál.
 • Az ökologikus gondolkodást, ismeretterjesztést is szem előtt tartva készült a játszótér és ezt igyekszik a gyermekekben is tudatosítani.


Fotó: S-Tér Kft. (engedéllyel)

Margitszigeti öko-játszótér - Hátrányok:

 • Kicsit kicsi, így ha előfordul az az eset, hogy egyszerre nagylétszámú gyereksereg jön (pl. egy osztály), komoly problémát jelentene mindenki lefoglalása.
 • Wc? Esetleg pelenkázó? Felejtsd el! Talán majd most, a világbajnokság hatására ez javul, de ottlétünkkot mindössze egy nagyjából 100 méterre, ideiglenesen felállított toi-toi állt rendelkezésre.
 • Vannak ugyan fák a játszótér körül, ahova lehet húzódni a túl erős napsütés elől, de a játszótéren kevés az árnyék, tehát fejfedő és naptej javasolt!


Fotó: S-Tér Kft. (engedéllyel)


2. Margitszigeti "nagy" játszótér (6/10)
Ha a Margit-híd felől érkezünk a szigetre, a Zenélő Szökőkúttól mindössze egy kőhajításnyira, a Hajós Alfréd Uszoda előtt található ez a játszótér. Régóta meglévő játszótér, ami azonban pár éve felújításra került, így újabb játékokon mulathatnak a gyerekek. Van itt minicsúzda és homokozó a kisebbeknek, mászóka a nagyobbaknak, hinta és speciális hinta kerekesszékes gyermekeknek. Igaz, ez utóbbit nem csak ők használják, ottlétünkkor épp két kisfiú próbálgatta a különleges hintát.


Fotó: Szülők Lapja

Margitszigeti "nagy" játszótér - Előnyök:

 • Van kerekesszékes gyermeknek szánt hinta is, nagyon jó ötletnek tartom.
 • A környező fák gondoskodnak a terület viszonylagos árnyékolásáról.
 • Nagy területen oszlanak el az eszközök és ennek megfelelően a gyermeksereg is, nincs túlzsúfoltság, annak ellenére, hogy sokan látogatják ezt a játszóteret.


Fotó: Szülők Lapja

Margitszigeti "nagy" játszótér - Hátrányok:

 • A dimbes-dombos területnek köszönhetően - ha több gyermekkel héderezünk a játszón - nehéz szemmel tartani mindenkit.
 • Wc és pelenkázó közvetlen közelben nincs, a legközelebbi nyilvános automata wc egyenlőre üzemen kívül, a Fővárosi Csatornázási Művek által üzemeltetett pedig pofátlanul drága (250,-Ft/fő/alkalom) - a leleményes szülők jobb híján a Hajós Alfréd uszoda mosdójába viszik a gyerekeket, ha muszáj, a közelben van és tudtunkkal ingyenes.
 • Kevés a kísérő szülők részére biztosított pad, leülési lehetőség.


Fotó: fr.foursquare.com

Épp mosdókeresgélésbe fogtam előző helyszínünkön, amikor útba igazítást kértem egy, a közeli büfében szorgoskodó hölgytől, merre tudom ezirányú igényeimet rendezni - s ő el is irányított a fentebb már említett mosdókhoz. Viszont legnagyobb meglepetésemre elmesélte, mennyire jó játszótér készült nem messze innen, és alig várja, hogy a kisfiával kipróbálhassák.

3. Margitszigeti Új játszótér (8/10)
Nem hagyhattuk ki ezt a lehetőséget, ha már itt jártunk, megkerestük az új csoda-játszóteret, mely úgy el van dugva a sziget fái közt, hogy ha nem kaptam volna pontos útleírást, komoly bajban lettem volna. Ha a "nagy" játszótér irányából indulunk, a Hajós Alfréd Uszoda másik végénél kell keresgélnünk. Az útról csupán a szabadtéri edzőpark elemei látszódnak, de ha bátran átverekedjük magunkat a kondigépeken, akkor egy kis út elvisz minket a gyermekek játszótéri kánaánjába.


Fotó: Szülők Lapja

Mindössze pár gyerek és a hozzájuk tartozó szülők vannak a placcon, tőlük meg is tudom,hogy bizony ők is csak nemrég hallottak erről a helyről, más kisgyermekes családoktól, azért jöttek felfedezni. Egy anyuka bizton állítja, a világbajnokság aprópóján készült ez a játszótér, ami tényleg annyira nincs még használatban, hogy gyakorlatilag nem látok kopást az eszközökön.Nagy, fából épült mászóvár köszönt, majd beljebb óriási tér tárul a szemünk elé, van itt minden, mire egy gyermek vágyhat: többféle hinta, kisebb-nagyobb csúszda szép számmal, mászókák, alagút, csúszka, függőhídak, süllyesztett trambulinok és egy homokozásra és aranymosásra alkalmas csoda-csigaszerkezet, mely rögtön elvarázsolta tesztalanyunkat.


Fotó: Szülők Lapja

Margitszigeti Új játszótér - Előnyök:
 • Olyan jól el van dugva, hogy egyelőre szájhagyomány útján terjed a híre és nincs sok gyerek.
 • Van ivókút, ami kiválóan alkalmas a rostálás megkönnyítésére, homokvár építésére.
 • A megfelelő kialakítása miatt, hiába nagy területen helyezkedik el, elég jól szemmel lehet tartani a játékok közt kóborló lurkókat.
 • Minden nagyon jó állapotban - egyelőre...
 • A területen található fák elegendő árnyékot biztosítanak, de aki akar, az éppen napozhat is a kellő számú pad egyikén.


Fotó: Szülők Lapja

Margitszigeti Új játszótér - Hátrányok:

 • Sajnos itt is fennakadok az illemhelység hiányán, csak a távolabb levő fizetőst lehet használni, viszont ha egy szülő egymaga van kint pl. három különböző korú gyermekkel, bizony komoly problémát okozhat az egész brigád összecsomagolása és mosdóba terelése minden egyes alkalommal, amikor valamelyiküknél érkezik az inger.
 • A rosta bomba ötlet, de aki nem szereti, ha a gyermeke ruhája sáros lesz, az messzire kerülje, vagy vigyen váltóruhát! A közeli ivókút ugyanis pacsálásra csábít, főleg ilyen melegben.
 • Elég közel esik a Duna partvonala, abba az irányba kissé jobban kell figyelni, ha gyermekünk hajlamos az elcsavargásra.

Fotók: Szülők Lapja, S-Tér Kft., fr.foursquare.com

Címkék: program gyerekekkel, gyerekprogram, játszótér, Margitsziget, öko-játszótér

Kapcsolódó cikkek

Varázslények - Mesebeli küldetés: Új kiállítás és játék a Vajdahunyadvárban, kalandvágyó gyerekeknek!
Varázslények - Mesebeli küldetés: Új kiállítás és játék a Vajdahunyadvárban, kalandvágyó gyerekeknek!

Új interaktív kiállítás a Vajdahunyadvárban! Ezúttal a varázslények közé kalauzolják el a látogatókat, akik egy különleges küldetésen vehetnek részt a csodákkal teli mesevilágban 2019. szeptember 21-től november 3-ig.

tovább a cikkre
Ezért imádják a gyerekek a Kajla útlevelet! - Mi mindenre jó ez a pecsétgyűjtő okmány?
Ezért imádják a gyerekek a Kajla útlevelet! - Mi mindenre jó ez a pecsétgyűjtő okmány?

Gyerekek tízezrei indultak útnak családjukkal idén nyáron azért, hogy Kajlát, a kíváncsi kiskutyát követve felfedezzék Magyarországot.

tovább a cikkre
Minden alsó tagozatos gyereknek jár a Kajla útlevél! 3 szuper dolog, amire használhatjátok idén nyáron
Minden alsó tagozatos gyereknek jár a Kajla útlevél! 3 szuper dolog, amire használhatjátok idén nyáron

Szeretnéd, ha unokád megismerné Magyarország gyönyörű tájait, csodálatos épületeit, világraszóló nevezetességeit? Akkor most figyelj, mert a Kajla útlevéllel mindezt megteheti - ráadásul akár ingyen is utazhat!

tovább a cikkre

Vissza az előző oldalra

Szakértők

Babakonyha

Mit egyen az unokám

Békebeli burgonyás pogácsa recept: Olyan puha és finom, hogy nem lehet abbahagyni - Süsd meg az unokádnak! tovább

Kápiapaprika-krém recept: Ízletes kenyérre kenhető krém, ha már unod a vajat vagy a margarint tovább

Véd a rák, gyulladások, szívbetegség ellen, javítja a látást, erősíti az immunrendszert - Még mire jó a sütőtök?  tovább

Tyúkláb fánk recept - A legfinomabb túrófánk, ahogy a nagymamám készítette tovább

Karalábéfőzelék kuszkuszos húsgolyóval recept: Ha elszakadnál a hagyományos ételektől, próbáld ki ezt! tovább

Zöldpesztós cukkini-spagetti tonhallal - Különleges recept, ami jó a szívednek és magas vérnyomás ellen is tovább

Málnás vanília fagyi házilag: Ez az ínycsiklandó nyári édesség 20 perc alatt elkészül a konyhádban tovább

Munka, nyugdíj

Munka, nyugdíj

Nyugdíj utalási időpontok 2023: Mikor érkezik a nyugdíj és a 13. havi nyugdíj 2023-ban? - Havi utalási lista tovább

Nyugdíjemelés 2023: Január elsejétől 15 százalékkal emelik a nyugdíjakat! - Orbán Viktor most jelentette be tovább

Nyugdíjprémium és nyugdíj-kiegészítés 2022: Péntektől érkeznek a plusz pénzek a nyugdíjjal együtt tovább

Kiegészítő nyugdíjemelés és a nyugdíjprémium 2022: Mikor érkeznek a plusz összegek a bankszámlára? tovább

Nyugdíj-kiegészítés és nyugdíjprémium 2022: Mikor számíthatnak a plusz pénzre a nyugdíjasok? tovább

Emelt nyugdíj 2022: Már kedden érkezik a bankszámlára a magasabb összeg - Visszamenőleg is megkapod tovább

Nyugdíj 2022: Csúszik a beígért évközi kiegészítő nyugdíjemelés - Mikor számíthatsz a magasabb összegre? tovább

Életmód

Életmód

5-ből 4 ember túlsúlyos vagy elhízott 60 év felett - Ezért szedtek fel plusz kilókat az emberek a karantén alatt tovább

Ezért fogyassz rendszeresen levest! - Levesfogyasztás élettani hatásai, levesfőzési fortélyok, levesek a diétában, levespor veszélyei tovább

Fürdőgyógyászati kezelések kisokos: Melyik kezelés milyen betegség ellen hatásos? - Szakember válaszol tovább

Így használd a gyógyvizeket fájdalomcsillapításra! - Melyik gyógyvíz milyen betegségre jó? tovább

A betegségek hátterében vízerek és káros sugárzások is állhatnak tovább

Veszélyesek lehetnek bizonyos gyógynövények! Mit ne adjunk a gyerekeknek? tovább

Ezért muszáj párásítani a csecsemők és gyermekek szobájában tovább

hirdetés

ELLÁTÁSOK, TÁMOGATÁSOK KISOKOSA

Állami támogatások, kedvezményes nyugdíj, ápolási díj, időskori segély, egyszeri segély, nyugdíjas bérlet, özvegyi nyugdíj... Nézd meg, hogy mik a feltételei az ellátásoknak, támogatásoknak.

[x] hirdetés

Legnépszerűbb

Webáruház ajánló

Ha nem jön a baba

Ha nem jön a baba

2 400 Ft.-

Megnézem

Videók

Recept ajánlatunk

Zöldséges csirkemell

Zöldséges csirkemell

Várandós kismamáknak ajánlott ételek >>
12 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: 4 db csirkemell 1 fej lilahagyma 1 csomó újhagyma 3 db paradicsom 1 db paprika 15 dkg reszelt sajt Tej Jódozott só Bors Mustár Vaj

Recept:

A csirkemellet alaposan megmossuk, majd a mustárral ízesített tejben 1-2 órát pácoljuk. A hagymákat, paradicsomot, paprikát karikákra vágjuk.

Egy tűzálló tálat kikenünk egy kevés vajjal. A csirkemellet alaposan lecsöpögtetjük, sózzuk, enyhén borsozzuk(...) tovább a teljes recepthez...


hirdetés

CSED, GYED, GYES kalkulátor

Tudod, hogy mennyi lesz a Csed, Gyed, Gyes összege? Kalkulátorunkkal könnyen kiszámíthatod. Speciális eset a Tiéd? Nálunk mindenki megtalálja a rá vonatkozó számításokat!

[x] hirdetés

Legfrissebb szakértői válasz

Szatmáry Tünde Katalin

Szatmáry Tünde Katalin

Kiemelt hazai és nemzetközi nyugdíjszakreferens

tovább a szakértőhöz >>

Tisztelt Hölgyem!
Természetesen megfontolandó a nyugdíj igénylés dátuma az ön esetében, mivel számos tényezőre kell kiemlten figyelni.
Személyre szabott szaktanácsot és előzetes nyugdíj számítást tudok önnek javasolni. 2021.-es szorzószámokat csak is kizárólag 2020.március végén lesz hatályos.
Amennyiben igényli úgy jelezze.
www.ugyintezesazonnal.hu
Köszönettel: Szatmáry Tünde Katalin

Ezt olvastad már? [x]
vissza vissza