Főoldal > Cikkek > Ünnepek > Tojásfestési technikák és egyéb húsvéti kreatív ötletek gyerekeknek

Tojásfestési technikák és egyéb húsvéti kreatív ötletek gyerekeknek

Szülőklapja képKészíts tojásfát, húsvéti mécsestartót, papírból húsvéti báránykát és más kedves lakásdíszt gyermekeddel közösen! Mutasd meg neki, hogy a tojást mennyiféleképpen lehet festeni és dekorálni! Miközben együtt készülődtök az ünnepre, mesélhetsz neki a húsvétról. A cikkben összegyűjtött ötletek mindegyike könnyen elkészíthető, és jó szórakozást ígér mindkettőtök számára.

Szerző: Nyeste Mónika
2014-09-24
Forrás: Nagyszülők Lapja
Share on Tumblr
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

szakértő Nyeste Mónika
Óvónő
kérdezd szakértőnket a témában >>

Húsvét közeledtével vonjuk be a gyerekeket bátran az ünnepi készülődésbe. Ennek egyik módja, ha a lakás díszítéséhez és csinosításához a gyerekek is hozzájárulnak saját készítésű díszekkel.

Használjuk fel a tavasz, illetve a húsvét általuk kedvelt motívumait, és találjuk meg a különböző korosztályoknak megfelelő foglalatosságot. A húsvéti kézműveskedés gyerekekkel kellemes családi program is egyben.Most megmutatjuk, hogyan készül:

1. Kakaska
2. Tojásfa
3. Húsvéti mécsestartó
4. Húsvéti bárányka
5. Papírdíszek
6. Húsvéti tojás pöttyözéssel
7. Húsvéti tojás ragasztással
8. Húsvéti tojás hagyományosan


1. Kakaska

Az elkészítéshez kartonpapírra, vékonyabb színes papírra és ragasztóra lesz szükség. A testet érdemes vastag kartonból készíteni, a többi rész készülhet vékonyabb fajtából is. A farktollakhoz vágott papírcsíkokat fel lehet pöndöríteni, mókás látvány, ahogy harmonikalábak is.

 
   Forrás: krokotak

 

2. Tojásfa

Sétáink során szedjünk barkaágat, virágzó gyümölcságat és tegyük vázába. Tojásfestéskor hagyjunk meg néhány kifújt festett tojást, amit az ágakra akasztunk. Tojásfát készíthetünk szép formájú, tisztított faágakból is. Az ágakat állíthatjuk vázába vagy cserépbe, és lefedjük a tetejét mohával.

 

3. Húsvéti mécsestartó

Üres tojástartó dobozból és a felhasznált tojások héjából készíthetünk húsvéti mécsestartót. A tojáshéjakat fessük meg a kívánt színnel. Egy papírtojástartó alsó részét fessük be színes fedőfestékkel. A festett tojáshéjakba tegyünk teamécsest (akár színeset is), és helyezzük be a tojástartóba. A gyerekek a tojástartót matricákkal, rajzokkal is díszíthetik. A mécseseket festett egész tojásokkal vegyesen is a tartóba tehetjük, sőt, óvatosan akár apró virágokat is ültethetünk a tojáshéjakba.

 

4. Húsvéti bárányka

Kellékek: 1 db wc-papír guriga, 4 db parafa dugó, fehér karton, fehér festék, fehér textil/filc anyag, ceruza, olló, műanyag állatszemek, piros ceruza, ragasztó, zsenília drót, gyapjú (esetleg vatta vagy fonal csomó)

Elkészítés: a dugók tetejére ragasszunk a dugó átmérőjével azonos méretű textil darabokat. A wc-papír guriga egyik oldalára ragasszuk fel a négy dugót, ezek lesznek a bárányka lábai. A gurigát fessük be fehér festékkel. Kartonból vágjunk ki barika fejet, amelyet a guriga egyik végére ragasztunk, és egy a guriga átmérőjénél valamivel nagyobb kört a másik végéhez. Utóbbin egy darab zsenília drótot húzzunk át, ez lesz a farok. A barika fejét rajzoljuk meg. A barika testére ragasszunk vattacsomókat. Ha a guriga tetejére egy nyílást is készítünk, a barika perselyként is használható (locsolók figyelmébe!)

 

5. Papírdíszek

Kellékek: színes karton, ragasztó, csillámpor, gyöngyök, filcek, fanyárs/hurkapálca, olló, ceruza, vékony drót

Elkészítés: kartonból vágják ki a gyerekek kedvenc húsvéti motívumaikat. Ezeket díszítsék különböző módon, például filcekkel, ragasztóval megrajzolt mintákkal, csillámporral, matricával, gyöngyökkel. A figurák közepére két egymással párhuzamos, kb. 1 cm széles csíkot, vágjunk be éles késsel (felnőtt felügyelete mellett), ezen szúrjuk majd át a pálcikát. A fanyársak színesre is festhetők. A színes papírdíszeket felhasználhatjuk virágcserepek díszítésére. A díszek cérnára, vagy szalagra is fűzhetők.

 

6. Tojásfestés- Tojáspöttyözés 

A készre festett tojásokra pöttyözhetünk mintákat, melynek nagy előnye, hogy elronthatatlan! Bárhová kerül is a pötty, csodaszép lesz a végeredmény! Bátran engedjük meg a gyerekeknek, hogy a pöttyöket az ujjaikkal elkenjék, illetve vegyítsék.

Nem kisebb élvezet a fröcsköléses technika sem: a készre festett tojásokat tegyük egy papírtálcára vagy tányérba, majd keverjünk ki különféle színű temperákat vízzel - úgy, hogy hígabb, fröcskölhető legyen. Egy ecset, vagy régi fogkefe segítségével csapkodják tele a tojásokat! Hagyjuk bátran, hadd legyenek gyermekeink kreatívak!

   A pöttyözött tojások nagy előnye, hogy elronthatatlan.

 

7. Húsvéti tojás készítése ragasztással! 

A tojásokat ragasztózzuk be, majd szórjunk rá különféle anyagokat: mákot, cukrot, csillámokat, gyöngyöket, így igazán egyedi darabok kerülhetnek a locsolók kezébe! Újságokból kivágott virágokat, mesefigurákat is ragaszthatnak a gyerkőcök a tojásra, de akár a két technika kombinációiból is kivételes tojásvariációk készíthetők! 

 


   A tojást ragasztózzuk be, és szórjunk rá mákot/cukrot/csillámot/gyöngyöt!

 

8. Hagyományos tojásfestés
A tojásdíszítés a tojások héjának különféle módszerekkel történő díszítésének művészete. A tojásfestéshez bármilyen tojás felhasználható, de általában minél nagyobb a tojás és minél erősebb a héja, annál jobban megfelel. A tojásfestés Európa számos országában húsvéti hagyomány, amely a locsolkodáshoz kapcsolódik, de a tojások díszítése más kultúrákban is elterjedt.

    

Elkészítésébe érdemes bevonni a gyerekeket: kreatív családi program, hagyományőrző készülődés az ünnepre. Természetesen nemcsak vörösesbarna, hanem többféle színű festőlé is készíthető növényekből.

A tojásfestés első lépése a nyomatokat adó növények (kisebb falevelek, virágok) összegyűjtése. A konyhanövények közül a petrezselyem különösen szép lenyomatot ad.

    

Főzőlé készítése

Hántsátok le 4-5 közepes, nagyobbacska vöröshagyma buroklevelét (külső héját), és áztassátok vízbe (minél hosszabb ideig áztatjátok, annál sötétebb lesz a végeredmény). A vörösesbarna szín körülbelül fél óra főzéssel érhető el - ebbe kell majd beletenni a tojásokat.

 

    
    

   Fotók: weibo
 

Tipp!
Többféle színes festőlevet készíthetsz megfelelő növények felhasználásával.

Zöld: spenót. Vágd apróra a spenótot és 1 liter vízben főzd fél órán át.

Sárga: kurkuma. 2-3 evőkanál őrült kurkumát forralj fel bő vízben, gyönyörű sárga színt kapsz tojásfestéshez.

Rózsaszín - mályva: cékla. 1 reszelt céklát főzz fel 1 liter vízben, s máris kész a festőlé.

 


A húsvéti tojás elkészítése

forgalomból kivont harisnyából vagdoss akkora négyzeteket, amekkorába a tojások jócskán beleférnek,

mosd meg a tojásokat,

illeszd rá a növényeket a tojásra, és harisnyával rögtön szorosan fogd is közre (tojásfehérjét használhatsz ragasztóként, így nem fog elmozdulni, vagy lepotyogni a növény a tojásról, s a műveletet magad is elvégezheted),

ha a tojás minden oldalát teleraktad növényekkel, kösd át szorosan a harisnyát fonállal.

 

A felfőzött hagymalevet hagyd langyosra hűlni, a tojásokat ne forró vízbe tedd, mert "felrobbanhatnak", héjuk megrepedezhet. Forrástól számítva 8-10 percig főzd a "harisnyás tojásokat", majd helyezd őket konyhai papírtörlőre. Ha kihűltek, óvatosan távolítsd el a harisnyát és a növényeket (ne használj éles eszközt, mert összekarcolhatod vele a tojásokat). A tojásokat kevés zsiradékkal kend át, fényesítsd ki!
 

Fotó: weibo, krokotak
Szerző: Nyeste Mónika a krokotak.com alapján

TGYÁS, GYED, GYES, KALKULÁTOR >>

Címkék: gyerek, húsvét, tojásfestés, kreatív ötletek húsvétra, hagyományos tojásfestés, húsvéti bárány, tojásfa

Kapcsolódó cikkek

Húsvéti díszek a gyerekszobába - együtt is készíthetitek!
Húsvéti díszek a gyerekszobába - együtt is készíthetitek!

Öltöztesd fel a gyerekszobát Húsvétra. A gyerekekkel közösen aranyos tojásdíszeket készíthettek, amik a gyerekszoba csillárjára, vagy az ablakba akasztva, esetleg egy barkára fellógatva máris tavaszi hangulatot csempésznek a lakásba.

tovább a cikkre
Húsvéti készülődés, húsvéti ajándék: Hogyan dekoráljunk húsvétkor? Vegyünk-e ajándékba kisnyuszit?
Húsvéti készülődés, húsvéti ajándék: Hogyan dekoráljunk húsvétkor? Vegyünk-e ajándékba kisnyuszit?

A húsvétra készülődés kapcsán általában a tojásfestés jut mindannyiunk eszébe. De hogy mi kerülhet még az asztalra vagy az ajtóra? És mi az, amit a gyerekekkel együtt is meg tudunk csinálni? Az ünnep közeledtével felmerül még a másik örök nagy dilemma, hogy vegyünk-e a gyerekeknek kis nyuszit?

tovább a cikkre
Húsvéti desszertek - csináld együtt a gyerekekkel!
Húsvéti desszertek - csináld együtt a gyerekekkel!

Közeleg a húsvét, ilyenkor nemcsak a nyuszi lepheti meg a gyerekeket valami finomsággal. Összeállításunkban olyan édességeket találtok, amiknek már az elkészítése is hatalmas öröm lesz a gyerekek számára. Vonjátok be őket is és készítsétek el együtt a húsvéti desszerteket.

tovább a cikkre
Húsvéti és locsoló versek gyerekeknek - 11 bájos költemény Aranyosi Ervintől
Húsvéti és locsoló versek gyerekeknek - 11 bájos költemény Aranyosi Ervintől

Húsvét alkalmából ajánlunk néhány húsvéti, illetve locsoló verset Aranyosi Ervin költőtől. A bájos versikék könnyen megtaníthatók az óvodás korú gyermekeknek, akik örömmel fogják azokat szavalni a tavaszi ünnepen.

tovább a cikkre
Húsvéti dekoráció: Pillecukor nyuszi
Húsvéti dekoráció: Pillecukor nyuszi

Ugye milyen bájosak ezek a nyuszik? Te is szeretnél ilyet? Próbáld meg elkészíteni, gyorsan meglesz!
(Ha véletlenül nem úgy sikerülne, ahogy szeretnéd, legfeljebb megeszed!)

tovább a cikkre

A témával foglalkozó szakértőnk

Nyeste Mónika - Óvónő

Vissza az előző oldalra

Szakértők

Babakonyha

Mit egyen az unokám

Békebeli burgonyás pogácsa recept: Olyan puha és finom, hogy nem lehet abbahagyni - Süsd meg az unokádnak! tovább

Kápiapaprika-krém recept: Ízletes kenyérre kenhető krém, ha már unod a vajat vagy a margarint tovább

Véd a rák, gyulladások, szívbetegség ellen, javítja a látást, erősíti az immunrendszert - Még mire jó a sütőtök?  tovább

Tyúkláb fánk recept - A legfinomabb túrófánk, ahogy a nagymamám készítette tovább

Karalábéfőzelék kuszkuszos húsgolyóval recept: Ha elszakadnál a hagyományos ételektől, próbáld ki ezt! tovább

Zöldpesztós cukkini-spagetti tonhallal - Különleges recept, ami jó a szívednek és magas vérnyomás ellen is tovább

Málnás vanília fagyi házilag: Ez az ínycsiklandó nyári édesség 20 perc alatt elkészül a konyhádban tovább

Munka, nyugdíj

Munka, nyugdíj

Nyugdíj utalási időpontok 2023: Mikor érkezik a nyugdíj és a 13. havi nyugdíj 2023-ban? - Havi utalási lista tovább

Nyugdíjemelés 2023: Január elsejétől 15 százalékkal emelik a nyugdíjakat! - Orbán Viktor most jelentette be tovább

Nyugdíjprémium és nyugdíj-kiegészítés 2022: Péntektől érkeznek a plusz pénzek a nyugdíjjal együtt tovább

Kiegészítő nyugdíjemelés és a nyugdíjprémium 2022: Mikor érkeznek a plusz összegek a bankszámlára? tovább

Nyugdíj-kiegészítés és nyugdíjprémium 2022: Mikor számíthatnak a plusz pénzre a nyugdíjasok? tovább

Emelt nyugdíj 2022: Már kedden érkezik a bankszámlára a magasabb összeg - Visszamenőleg is megkapod tovább

Nyugdíj 2022: Csúszik a beígért évközi kiegészítő nyugdíjemelés - Mikor számíthatsz a magasabb összegre? tovább

Életmód

Életmód

5-ből 4 ember túlsúlyos vagy elhízott 60 év felett - Ezért szedtek fel plusz kilókat az emberek a karantén alatt tovább

Ezért fogyassz rendszeresen levest! - Levesfogyasztás élettani hatásai, levesfőzési fortélyok, levesek a diétában, levespor veszélyei tovább

Fürdőgyógyászati kezelések kisokos: Melyik kezelés milyen betegség ellen hatásos? - Szakember válaszol tovább

Így használd a gyógyvizeket fájdalomcsillapításra! - Melyik gyógyvíz milyen betegségre jó? tovább

A betegségek hátterében vízerek és káros sugárzások is állhatnak tovább

Veszélyesek lehetnek bizonyos gyógynövények! Mit ne adjunk a gyerekeknek? tovább

Ezért muszáj párásítani a csecsemők és gyermekek szobájában tovább

hirdetés

ELLÁTÁSOK, TÁMOGATÁSOK KISOKOSA

Állami támogatások, kedvezményes nyugdíj, ápolási díj, időskori segély, egyszeri segély, nyugdíjas bérlet, özvegyi nyugdíj... Nézd meg, hogy mik a feltételei az ellátásoknak, támogatásoknak.

[x] hirdetés

Legnépszerűbb

Webáruház ajánló

Ha nem jön a baba

Ha nem jön a baba

2 400 Ft.-

Megnézem

Videók

Recept ajánlatunk

Zöldséges csirkemell

Zöldséges csirkemell

Várandós kismamáknak ajánlott ételek >>
12 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: 4 db csirkemell 1 fej lilahagyma 1 csomó újhagyma 3 db paradicsom 1 db paprika 15 dkg reszelt sajt Tej Jódozott só Bors Mustár Vaj

Recept:

A csirkemellet alaposan megmossuk, majd a mustárral ízesített tejben 1-2 órát pácoljuk. A hagymákat, paradicsomot, paprikát karikákra vágjuk.

Egy tűzálló tálat kikenünk egy kevés vajjal. A csirkemellet alaposan lecsöpögtetjük, sózzuk, enyhén borsozzuk(...) tovább a teljes recepthez...


hirdetés

CSED, GYED, GYES kalkulátor

Tudod, hogy mennyi lesz a Csed, Gyed, Gyes összege? Kalkulátorunkkal könnyen kiszámíthatod. Speciális eset a Tiéd? Nálunk mindenki megtalálja a rá vonatkozó számításokat!

[x] hirdetés

Legfrissebb szakértői válasz

Szatmáry Tünde Katalin

Szatmáry Tünde Katalin

Kiemelt hazai és nemzetközi nyugdíjszakreferens

tovább a szakértőhöz >>

Tisztelt Hölgyem!
Természetesen megfontolandó a nyugdíj igénylés dátuma az ön esetében, mivel számos tényezőre kell kiemlten figyelni.
Személyre szabott szaktanácsot és előzetes nyugdíj számítást tudok önnek javasolni. 2021.-es szorzószámokat csak is kizárólag 2020.március végén lesz hatályos.
Amennyiben igényli úgy jelezze.
www.ugyintezesazonnal.hu
Köszönettel: Szatmáry Tünde Katalin

Ezt olvastad már? [x]
vissza vissza