Szeretem a férjem, de tetszik valaki más - mit tegyek?

Nagyszülők Lapja

Párkapcsolat

Nagyszülők Lapja


Szeretem a férjem, de tetszik valaki más - mit tegyek?

Kihűlt a párkapcsolatod? Problémák merültek fel a házasságodban és egyre többet gondolsz arra, hogy mellényúltál a férjeddel? Mi a megoldás házassági válság esetén? Pszichológus szakértőnk cikke párkapcsolati krízisről, a bennünk feszülő lelki problémákról, és arról, hogy lehet-e egyszerre két férfit szeretni.

Egy tartós kapcsolatokra általában az jellemző, hogy egy idő után a pár egyik (vagy mindkét) tagja elkezd lazítani a kötődésen, és akár kifelé is kacsintgat. Ez azonban csak akkor válik igazán komoly kérdéssé, ha a kapcsolatban egyébként problémák vannak, és azokat nem sikerül megoldani. 
 
A mai világban könnyebb kiszállni egy házasságból, mert trendi lett a szakítás, a válás. Már nem fekete bárány az, aki elválik, és sokan úgy vélik, hogy úgyis könnyen találnak majd új társat maguknak. Azt hihetjük, hogy majd az új szerelemmel minden egyszerűbb, és könnyebb lesz, pedig ez csak önámítás. Az új kapcsolat boldogságáért éppúgy meg kell dolgozni, mint az előzőért kellett volna!
 
Hogy tetszhet valaki más, ha szeretem a párom? 
A lángoló, szenvedélyes szerelem egy idő után elmúlik. Addig minden szép és tökéletes, addig el tudjuk viselni a kedvesünk minden hóbortját, és rossz szokását. Ám amikor már nincs folyamatos lángolás, és mindennapossá válnak a kisebb viták, félreértések, veszekedések, akkor feltörnek, megjelennek a következő érzések, és gondolatok:
  • talán nem jól választottunk,
  • talán valaki más mellett boldogabbak lennénk,
  • egy új kapcsolatban több örömet találhatnék a szexuális együttlétekben, és így tovább.
 
A férjünkkel rengeteg közös élmény köt össze minket, nem könnyű kimondani, hogy már nem szeretem, hisz nem is lenne igaz. A felbukkanó érzések hátterében pedig rengeteg ok állhat: a megoldatlan problémák, és kommunikációs elégedetlenség mellett többek között az önbizalomhiány, vagy a nem megfelelő ön- és társismeret.
 
Mielőtt azonban végleges döntésre jutnánk, mindig mérlegeljünk. Ne kapkodjunk, mert manapság hiába könnyű új kapcsolatot kialakítani, megtartani nem az!
 
Baj, hogy a férjem mellett testszik még valaki? Lehet egyszerre két férfit szeretni?
Nemcsak akkor tetszhet tehát valaki, ha „romokban” hever a kapcsolatunk. Sok nő érzi azt (elmondása szerint), hogy szereti a férjét, de egy váratlan pillanatban, helyzetben felbukkan valaki, aki az átlagnál jobban felkelti az érdeklődését. Előfordul, hogy el is kezdenek egymással flörtölni, de tovább nem mennek. 
 
Ezek a nők az átélt pozitív érzéseket, és tapasztalatokat jó esetben vissza tudják építeni a kapcsolatukba. Lassan elmarad a flört, és szenvedélyesebbé válik a házasság. 
 
Ha azonban ennél mélyebb kapcsolatra kezdünk vágyni a Másik férfivel, akkor érdemes megállni egy pillanatra, és átgondolni néhány dolgot. Az én meglátásom szerint ugyanis, nem lehet egyszerre két férfit szeretni.  
 
Mit tehet az, aki ilyen helyzetbe kerül? Mindenképpen választania kell?
Aki úgy érzi, hogy a házassága mellett kezd belegabalyodni egy másik férfivel való kapcsolatba, annak azt ajánlom, hogy gondolja végig az alábbiakat:
  • Miért épp most toppant be az életembe az a Másik?
  • Az új kapcsolatban mennyire vagyok más? Mit hoz ki belőlem?
  • Mit akarok ettől a másik férfitól?
  • Mit kapok meg tőle, amit a férjemtől nem?
  • Milyen problémáink vannak, voltak a férjemmel?
  • Beszéltünk róluk? Megtettünk mindent azért, hogy megoldjuk ezeket?
  • Őszintén: szeretem még a férjem? Vágyok még rá?
  • Mi köt hozzá?
  • Hogyan tovább? Hogyan képzelem el a jövőmet egyikkel, másikkal?
 
Lehet, hogy eleinte nehéz ezekre a kérdésekre válaszolni, de nagyon fontos a jövőbeli viselkedésünk, és döntéseink szempontjából. Ha nem akarjuk szeretett férjünket megbántani, akkor az a legkevesebb, hogy időt adunk magunknak, mérlegelünk, és tükröt tartunk magunk elé!
 
Mivel jár (az örömök, izgalmak mellett) egy külső kapcsolat?
  • Hazudozni kell - az őszinteség hiánya pedig alapjaiban rengeti meg a kapcsolatot!
  • Az újdonsága varázsa hamar elmúlik, és akkor már nem lehet visszacsinálni az egészet!
  • Ha sohasem derül ki, akkor is mindig ott lesz a "kisördög", és "kísérteni" fog!
  • Nagyon nehéz párunk bizalmát visszaszerezni, és lehet, hogy egy ideig "bűnhődnünk kell".
  • Eljuthatunk arra a pontra is, hogy felelőtlenül, meggondolatlanul olyan döntést hozunk, amit később megbánunk (elhagyjuk férjünket, esetleg gyermekeinket is, egy új szerelem és boldogság reményében, aztán az új partnerrel mégsem úgy alakulnak a dolgok, mint képzeltük…)
 
Mint már említettem, nem lehet, vagy inkább nem érdemes egyszerre két férfit szeretni. Előbb-utóbb ugyanis kényelmetlenné válik a szerelmi háromszög, és úgyis változtatni, választani kell.
 
A döntés rajtunk áll. Ez a mi életünk, a mi döntésünk, próbáljuk jól csinálni!
 
Szerző: Dr. Árvainé Koczok Márta
Fotó: Freedigitalphotos.net

Nagyszülők Lapja

Párkapcsolat

Nagyszülők Lapja


2014.09.18