2023. december 07 |...

Főoldal > Cikkek > Munka, nyugdíj > Nyugdíj 2020 tudnivalók: Nyugdíjemelés, nyugdíjprémium, nyugdíjkorrekció, adategyeztetési eljárás, nyugdíj-újraszámolás

Nyugdíj 2020 tudnivalók: Nyugdíjemelés, nyugdíjprémium, nyugdíjkorrekció, adategyeztetési eljárás, nyugdíj-újraszámolás

Szülőklapja képHogyan változik a nyugdíj 2020-ban? Miért fontos az adategyeztető eljárás? Mire figyeljen az, aki egészségkárosodáson alapuló ellátásban részesül és eléri a nyugdíjkorhatárt? Nyugdíjszakértő tanácsai.

Szerző: Nagyszülők Lapja
2020-01-20
Forrás: Nagyszülők Lapja
Share on Tumblr
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

Remélhetőleg cikkünk megjelenésének idejére már mindenki kézhez kapta a 2,8%-kal megemelt ellátását. A Magyar Államkincstár Nyugdíjfolyósító Igazgatóság az év első hónapjában értesítést küld minden érintettnek a 2019-ben kifizetett összesített ellátásról.

Nyugdíjemelés 2020
Azok jogosultak a 2020. januári 2,8 % százalékos nyugdíjemelésre, akik 2019-ben legalább egy napot ellátásban részesültek. A gyakorlatban sok esetben előfordul, hogy a nyugdíjat igénylő a napokban kapja kézhez az ellátást megállapító határozatot, illetve az elszámolást.

Például amennyiben az igénylő 2019. június 1-től visszamenőleges hatállyal jogosult ellátásra, de a napokban kapja kézhez a nyugdíjmegállapító határozatát és a folyósított ellátás elszámolást.

Nyugdíjprémium 2020
2020-ban is lesz nyugdíjprémium a miniszterelnök bejelentése szerint: ennek fontos tényezője, hogy a gazdasági növekedés meghaladja a 3,5%-ot.

A nyugdíjprémium összegét úgy számolják ki, hogy 3,5% feletti növekménnyel megszorozzák az egy hétre járó nyugdíj összegét, amely eredményezi az idei év nyugdíjprémiumát.

Tekintettel arra, hogy a tavalyi évben, vagyis 2019-ben azok is kaptak nyugdíjprémiumot, akik az adott évben váltak nyugdíjassá, így várhatóan az idei évben sem lesz ez másképp.

Nyugdíjkorrekció 2020
Természetesen a nyugdíjprémium mellett 2020. novemberében az infláció mértékétől függően kerül folyósításra a novemberi nyugellátással egyidejűleg, a visszamenőleges hatályú nyugdíjkorrekció is.Adategyeztetési eljárás 2020
2020. január 1-től változott a hivatalból folytatott adategyeztetési eljárás.
A hivatal idáig öt éves korcsoport szerint vizsgálta az érintettek biztosítási jogviszonyát (szolgálati idejét, illetve éves kereseti adatait) 2019-ben és jelenleg is az 1965-1969-ig terjedő korosztály egyeztetése folyik. Ezentúl viszont az adategyeztető eljárást hivatalból a korhatár elérése előtt legkorábban három évvel kezdik meg.

Fontos, hogy egyéni kérelemre kortól függetlenül továbbra is bárki kezdeményezhet adategyeztetési eljárást, aki kíváncsi arra, hogy:
- mennyi elismert szolgálati idővel rendelkezik,
- mennyi volt (a kezdetektől) a nyugdíjjárulék köteles jövedelme,
- a munkáltatója teljesítette-e adatszolgáltatási, valamint fizetési kötelezettségét

A hivatal célja, hogy nyugdíjba vonuláskor az igénylőnek a jogerős határozatban elismert szolgálati idő és béradatok alapján kerüljön megállapításra a nyugdíja.

Amennyiben csak a nyugdíjigénylés során kezdődik a kieső évek és hiányzó éves kereseti adatok tisztázása, úgy az a nyugdíj megállapítás folyamatát meghosszabbítja!

hirdetés

FÁJ A TÉRDED? PORCKOPÁS KÍNOZ? 
VAN MEGOLDÁS!

Porcépítő és gyulladáscsökkentő egyben!
Nézd meg, hogy mit mondanak, akik már használják >>

vonal

[x] hirdetés

Ha probléma merül fel adategyeztetés során
Sok érintett az adategyeztetés során szembesül azzal a ténnyel, hogy munkáltatója nem teljesített adatszolgáltatást, nem jelentette be a munkavállalót, és vélelmezhetően nem fizette be utána a jogszabályban előírt nyugdíjjárulékot.

Ilyenkor az igénylőt terheli a bizonyítás terhe, amely történhet munkaszerződéssel, bérjegyzékkel vagy egykoron kiállított munkáltatói igazolással, esetleg két tanúval történő bizonyítási eljárás keretén belül.

Az adategyeztetési ejárás azért fontos, mert a határozatban elismert szolgálati idő és jövedelmi adatok minden típusú nyugellátás alapjait képezik: ezek a saját jogú nyugdíj, valamint a hozzátartozói nyugellátások - például az özvegyi nyugdíj vagy az árvaellátás.

Nyugdíj-újraszámolás a korhatár elérésekor:
Akik 1955. év végén, illetve 1956-ban születtek, egészségkárosodáson alapuló ellátásban részesülnek, és a korhatár elérése után újraszámolást kérnek, a következőkre kiemelten figyeljenek.

Az a női vagy férfi, aki jelenleg egészségkárosodáson alapuló ellátásban részesül, és 2020-ban betölti a 64,5 életévét, azaz eléri az öregségi nyugdíj korhatárt, az kérheti nyugdíja újraszámolását.

Az esetek többségében a Nyugdíjfolyósító Igazgatóság az igénylő részére tájékoztató levelet küld arra vonatkozóan, hogy a reá irányadó korhatár elérésével újraszámolást igényelhet.

Nyugdíj-újraszámolás igénylésének menete
- Az érintett az igénylő lapot kitölti és a lakhely szerint illetékes nyugdíj elbíráló szervhez benyújtja.
- Ezután az igényelbíráló szerv az újraszámolást követően határozatot hoz a megállapított öregségi nyugdíjról, amelyet megküld az igénylő lakcímére.
- Az érintett a határozat kézhezvétele után, az öregségi nyugdíj összegének tudomásszerzését követően dönthet arról, hogy a két ellátás közül melyiket választja.

Az igény előterjesztéskor kiemelt figyelmet kell fordítani a következőkre:
- Az öregségi nyugdíj igénylőlap pontos kitöltése és beadása után a hivatal megállapítja a várható öregségi nyugdíj összeget, amelyről határozatot küld az érintettnek.
- Az öregségi nyugdíj megállapítása esetén a rokkantsági ellátás megszüntetésre kerül.
- Amennyiben a megállapított öregségi nyugdíj összege kevesebb, mint a korábban folyósított, egészségkárosodáson alapuló ellátás összege, úgy az előterjesztett "újraszámolási" kérelmet, valamint a hivatal által küldött határozatot a kézhezvételétől számított 15 napon belül vissza kell vonni.  
- Amennyiben ez a visszavonás nem történik meg, úgy a megállapított kevesebb összegű nyugdíj kerül az igénylő részére a továbbiakban folyósításra.

Javasolt, hogy amennyiben Ön is érintett az ügyben, akkor minden esetben időben terjessze elő igényét. Hiszen ahogy nincs két egyforma ember - nincs két egyforma életpálya –, úgy nincs két egyforma nyugdíj sem.

Amennyiben szaktanácsra, vagy előzetes nyugdíj számolásra, esetleg teljes körű ügyintézésre van szüksége, és ezt jelzi a www.ugyintezesazonnal.hu oldalon, úgy 48 órán belül felvesszük Önnel a kapcsolatot. Határidős (sürgős) ügyekben akár hétvégén is tudunk egyeztetési időpontot biztosítani. Budapesti irodánk szombati napokon is várja Önöket.

Szerző: Szatmáry Tünde Katalin, hazai és nemzetközi nyugdíjszakértő


Címkék: nyugdíj 2020, nyugdíjemelés, nyugdíjprémium, nyugdíjkorrekció, adategyeztetési eljárás, nyugdíj-újraszámolás

Kapcsolódó cikkek

Nyugdíj utalási időpontok 2023: Mikor érkezik a nyugdíj és a 13. havi nyugdíj 2023-ban? - Havi utalási lista
Nyugdíj utalási időpontok 2023: Mikor érkezik a nyugdíj és a 13. havi nyugdíj 2023-ban? - Havi utalási lista

Megvannak a dátumok, hogy 2023-ban mely napokon érkezik a nyugdíj, amennyiben a nyugdíjat postai úton, vagy nyugdíj utalás formájában kapod meg, úgy a jóváírás plusz egy-két napot vesz igénybe.

tovább a cikkre
Nyugdíjemelés 2023: Január elsejétől 15 százalékkal emelik a nyugdíjakat! - Orbán Viktor most jelentette be
Nyugdíjemelés 2023: Január elsejétől 15 százalékkal emelik a nyugdíjakat! - Orbán Viktor most jelentette be

Január elsejétől 15 százalékkal megemeli a nyugdíjakat a kormány - jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök kedden a közösségi oldalán.

tovább a cikkre
Nyugdíjprémium és nyugdíj-kiegészítés 2022: Péntektől érkeznek a plusz pénzek a nyugdíjjal együtt
Nyugdíjprémium és nyugdíj-kiegészítés 2022: Péntektől érkeznek a plusz pénzek a nyugdíjjal együtt

November 11, péntektől érkeznek a nyugdíjak a nyugdíjprémiummal és a nyugdíj-kiegészítéssel együtt - hívta fel a figyelmet Varga Mihály pénzügyminiszter. Összesen több mint 620 milliárd forint jut el a nyugdíjasokhoz.

tovább a cikkre

Vissza az előző oldalra

Szakértők

Babakonyha

Mit egyen az unokám

Békebeli burgonyás pogácsa recept: Olyan puha és finom, hogy nem lehet abbahagyni - Süsd meg az unokádnak! tovább

Kápiapaprika-krém recept: Ízletes kenyérre kenhető krém, ha már unod a vajat vagy a margarint tovább

Véd a rák, gyulladások, szívbetegség ellen, javítja a látást, erősíti az immunrendszert - Még mire jó a sütőtök?  tovább

Tyúkláb fánk recept - A legfinomabb túrófánk, ahogy a nagymamám készítette tovább

Karalábéfőzelék kuszkuszos húsgolyóval recept: Ha elszakadnál a hagyományos ételektől, próbáld ki ezt! tovább

Zöldpesztós cukkini-spagetti tonhallal - Különleges recept, ami jó a szívednek és magas vérnyomás ellen is tovább

Málnás vanília fagyi házilag: Ez az ínycsiklandó nyári édesség 20 perc alatt elkészül a konyhádban tovább

Munka, nyugdíj

Munka, nyugdíj

Nyugdíj utalási időpontok 2023: Mikor érkezik a nyugdíj és a 13. havi nyugdíj 2023-ban? - Havi utalási lista tovább

Nyugdíjemelés 2023: Január elsejétől 15 százalékkal emelik a nyugdíjakat! - Orbán Viktor most jelentette be tovább

Nyugdíjprémium és nyugdíj-kiegészítés 2022: Péntektől érkeznek a plusz pénzek a nyugdíjjal együtt tovább

Kiegészítő nyugdíjemelés és a nyugdíjprémium 2022: Mikor érkeznek a plusz összegek a bankszámlára? tovább

Nyugdíj-kiegészítés és nyugdíjprémium 2022: Mikor számíthatnak a plusz pénzre a nyugdíjasok? tovább

Emelt nyugdíj 2022: Már kedden érkezik a bankszámlára a magasabb összeg - Visszamenőleg is megkapod tovább

Nyugdíj 2022: Csúszik a beígért évközi kiegészítő nyugdíjemelés - Mikor számíthatsz a magasabb összegre? tovább

Életmód

Életmód

Akár a cicád életébe is kerülhet - Soha ne használd! tovább

5-ből 4 ember túlsúlyos vagy elhízott 60 év felett - Ezért szedtek fel plusz kilókat az emberek a karantén alatt tovább

Ezért fogyassz rendszeresen levest! - Levesfogyasztás élettani hatásai, levesfőzési fortélyok, levesek a diétában, levespor veszélyei tovább

Fürdőgyógyászati kezelések kisokos: Melyik kezelés milyen betegség ellen hatásos? - Szakember válaszol tovább

Így használd a gyógyvizeket fájdalomcsillapításra! - Melyik gyógyvíz milyen betegségre jó? tovább

A betegségek hátterében vízerek és káros sugárzások is állhatnak tovább

Veszélyesek lehetnek bizonyos gyógynövények! Mit ne adjunk a gyerekeknek? tovább

hirdetés

ELLÁTÁSOK, TÁMOGATÁSOK KISOKOSA

Állami támogatások, kedvezményes nyugdíj, ápolási díj, időskori segély, egyszeri segély, nyugdíjas bérlet, özvegyi nyugdíj... Nézd meg, hogy mik a feltételei az ellátásoknak, támogatásoknak.

[x] hirdetés

Legnépszerűbb

Webáruház ajánló

Ha nem jön a baba

Ha nem jön a baba

2 400 Ft.-

Megnézem

Videók

Recept ajánlatunk

Zöldséges csirkemell

Zöldséges csirkemell

Várandós kismamáknak ajánlott ételek >>
12 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: 4 db csirkemell 1 fej lilahagyma 1 csomó újhagyma 3 db paradicsom 1 db paprika 15 dkg reszelt sajt Tej Jódozott só Bors Mustár Vaj

Recept:

A csirkemellet alaposan megmossuk, majd a mustárral ízesített tejben 1-2 órát pácoljuk. A hagymákat, paradicsomot, paprikát karikákra vágjuk.

Egy tűzálló tálat kikenünk egy kevés vajjal. A csirkemellet alaposan lecsöpögtetjük, sózzuk, enyhén borsozzuk(...) tovább a teljes recepthez...


hirdetés

CSED, GYED, GYES kalkulátor

Tudod, hogy mennyi lesz a Csed, Gyed, Gyes összege? Kalkulátorunkkal könnyen kiszámíthatod. Speciális eset a Tiéd? Nálunk mindenki megtalálja a rá vonatkozó számításokat!

[x] hirdetés

Legfrissebb szakértői válasz

Szatmáry Tünde Katalin

Szatmáry Tünde Katalin

Kiemelt hazai és nemzetközi nyugdíjszakreferens

tovább a szakértőhöz >>

Tisztelt Hölgyem!
Természetesen megfontolandó a nyugdíj igénylés dátuma az ön esetében, mivel számos tényezőre kell kiemlten figyelni.
Személyre szabott szaktanácsot és előzetes nyugdíj számítást tudok önnek javasolni. 2021.-es szorzószámokat csak is kizárólag 2020.március végén lesz hatályos.
Amennyiben igényli úgy jelezze.
www.ugyintezesazonnal.hu
Köszönettel: Szatmáry Tünde Katalin

Ezt olvastad már? [x]
Hírek, érdekességek

Kórházból tűnt el egy 10 éves kisfiú Miskolcon

vissza vissza