Főoldal > Cikkek > Munka, nyugdíj > Nyugdíjat érintő gyakorlati és jogszabályi változások 2019: Mi a teendőd, ha idén eléred az öregségi nyugdíjhoz szükséges kort?

Nyugdíjat érintő gyakorlati és jogszabályi változások 2019: Mi a teendőd, ha idén eléred az öregségi nyugdíjhoz szükséges kort?

Szülőklapja képAmennyiben az idei évben aktuálissá válik az öregségi nyugdíjigénylés vagy újraszámítás, érdemes elolvasni és megfogadni nyugdíjszakértőnk, Szatmáry Tünde Katalin tanácsait!

Szerző: Szatmáry Tünde Katalin
2019-03-18
Forrás: Nagyszülők Lapja
Share on Tumblr
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

Ez a cikk 1804 napja frissült utoljára. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek

szakértő Szatmáry Tünde Katalin
Kiemelt hazai és nemzetközi nyugdíjszakreferens
kérdezd szakértőnket a témában >>
Amennyiben az idei évben aktuálissá válik az öregségi nyugdíjigénylés vagy újraszámítás, érdemes elolvasni és megfogadni nyugdíjszakértőnk, Szatmáry Tünde Katalin tanácsait!

2019-ben elérem az öregségi nyugdíjhoz szükséges kort - Mi a teendőm?


Nyugdíjigény érvényesítési eljárás, avagy mit érdemes tudni a 2019-ben nyugdíjba készülőknek
- A nyugdíjat igénylő állampolgár a lakhelye szerint illetékes nyugdíjmegállapító szervnél igényelhet nyugellátást. Az illetékes hivatal az ügyfél által előterjesztett igényt 45 napon belül kell, hogy elbírálja.

- Amennyiben egészségi állapot vizsgálat válik szükségessé az ellátás megállapításához, úgy az ügyintézési határidő 60 nap, amely az érvényben lévő jogszabály szerint nem hosszabbítható.- Az illetékes nyugdíjelbíráló osztály - a nyugdíjigény beérkezésétől számított nyolc napon belül - függő hatályú végzést küld postai úton a jogosult részére. A végzésben tájékoztatja a hivatal az ügyfelet az igényérvényestési eljárásról, az ügyintézési határidőkről. A jogszabály szerint 10 ezer Ft-ot kell az ügyfél részére megfizetni, amennyiben a megadott határidőn belül nem kerül sor az ügy érdemi elbírálására.

2019. április 15: fontos nap a naptárban
Idén a saját jogú nyugdíjak, pl.: öregségi nyugdíj, korhatár előtti ellátás végleges összegszerű megállapítására 2019. április 15-ét követően kerülhet sor, amikor is jogszabályban megjelennek az ez évi valorizációs szorzószámok. Amíg ez a Magyar Közlönyben nem jelenik meg, addig a saját jogú nyugdíjat igénylő állampolgárok nyugdíjelőleget kapnak, amelyről a hivatal tértivenyényes levél formájában küld értesítést.

Az előleget megállapító határozat ellen fellebbezésnek helye nincs!

1955-ben született rokkantnyugdíjasok figyelmébe
Felhívnám az 1955-ös születésű, egészségkárosodáson alapuló ellátásban részesülők figyelmét, hogy 2019-ben, amikor a korhatár betöltése előtt az öregségi nyugdíjszámítás iránti kérelmet terjesztik elő, az alábbiakra kiemelten figyeljenek:

- Az a nő/férfi, aki jelenleg egészségkárosodáson alapuló ellátásban részesül, és 2019-ben betölti a 64 életévét, eléri az öregségi nyugdíjkorhatárt, így kérheti nyugdíja újraszámolását.

- Az öregségi nyugdíj-igénylőlap pontos kitöltése és beadása után a hivatal megállapítja a várható öregségi nyugdíj összegét, amelyről határozatot küld az érintettnek.

- Az öregségi nyugdíj megállapítása esetén a rokkantsági ellátás megszüntetésre kerül.

- Amennyiben a megállapított öregségi nyugdíj összege kevesebb, mint a korábban folyósított, egészségkárosodáson alapuló ellátás összege, úgy a hivatal által küldött határozat kézhezvételétől számított 15 napon belül az előterjesztett „újraszámolási” kérelmet vissza kell vonni!

- Amennyiben ez nem történik meg, úgy a megállapított, kevesebb összegű nyugdíj kerül az igénylő részére a továbbiakban folyósításra. Az újraszámolási igény benyújtásakor az ügyfélszolgálatos ügyintéző aláírat egy erre vonatkozó nyilatkozatot.

2019. március 1-től megváltozott a Fővárosi És Megyei Kormányhivatalok, és Nyugdíjbiztosítási Igazgatóságok ügyfélfogadási rendje
Mielőtt felkeresné a lakhelyéhez legközelebb eső (az ön ügyében illetékes) nyugdíjmegállapító szerv ügyfélszolgálatát, kérem, előtte érdeklődjön az új ügyfélfogadási időről!

Ezt is olvasd el! Nyugdíjat, illetve nyugdíj melletti munkavállalást érintő változások »

Amennyiben nem tudja a nemzetközi, illetve a hazai nyugdíjigényléshez szükséges nyomtatványt szakszerűen kitölteni, vagy nem tudja milyen igazolásokat szükséges csatolni, a nyugdíjigény-bejelentő mellé, úgy forduljon szakemberhez! Hiszen egy rosszul, vagy tévesen kitöltött nyomtatvány eredménye akár egy alacsonyabb összegben megállapított ellátás is lehet, mivel a hivatal minden esetben a rendelkezésre álló adatszolgáltatást veszi alapul, illetve az igényhez benyújtott igazolások, iratok alapján hoz határozatot.

Budapest Főváros VIII. kerületi Hivatala Hazai és Nemzetközi Adategyeztetési és Nyugdíjmegállapító osztály (1081 Budapest Fiumei út 19/A.)
Ügyfélfogadási rend:
hétfőtől-csütörtökig: 8-16 óráig,
péntek: 8-13-ig várja az ügyfeleket.

A budapesti ügyfélszolgálat illetékes a budapesti és pest megyei, hazai nyugdíjat igénylő állampolgárok ügyében, illetve a Nemzetközi osztály az egyetlen olyan hatáskörrel rendelkező ügyfélszolgálat, amely nemzetközi nyugdíjügyekben illetékes.

Minden olyan igény, illetve adategyeztetési ügy ide tartozik, ahol az igénylő Magyarországon kívül egy külföldi országban is biztosított volt (szolgálati időt szerzett).
Pl.: magyar-osztrák, magyar-német, magyar-szerb, magyar-kanadai, stb.…

Fontos, hogy a nyugdíj - ami mindig egyedi kérelem alapján kerül megállapításra - egy megszerzett jog, amelyről se lemondani, se átruházni nem lehet.

Szerző: Szatmáry Tünde Katalin nyugdíjszakértő
Fotó: Pixabay

Címkék: nyugdíj, rokkantnyugdíjas, változás, ügyfélfogadási rend

Kapcsolódó cikkek

Nyugdíjprémium, egyszeri nyugdíj-kiegészítés 2019: Ennyi plusz pénzre számíthatnak a nyugdíjasok és nyugdíjszerű ellátásban részesülők!
Nyugdíjprémium, egyszeri nyugdíj-kiegészítés 2019: Ennyi plusz pénzre számíthatnak a nyugdíjasok és nyugdíjszerű ellátásban részesülők!

Minden eddiginél magasabb összegű lesz a novemberi nyugdíjprémium, amelyre minden nyugdíjban és nyugdíjszerű ellátásban részesülő - mintegy 2,5 millió - ember jogosult. Mutatjuk, pontosan kinek jár a plusz összeg.

tovább a cikkre
Nyugdíjat érintő változások 2019: Ezentúl még több minden beleszámítható a szolgálati időbe! - Nyugdíjszakértő válaszol
Nyugdíjat érintő változások 2019: Ezentúl még több minden beleszámítható a szolgálati időbe! - Nyugdíjszakértő válaszol

Szinte csak kapkodni tudja az ember a fejét, annyi változás történik folyton-folyvást az aktuális jogszabályokban, így a nyugdíjat érintő kérdésekben is. Szerencsére a jogi útvesztőben segít nekünk eligazodni nyugdíj-szakértőnk, Szatmáry Tünde Katalin.

tovább a cikkre
A nyugdíjasok leginkább a fővárosban dolgoznának egy felmérés szerint
A nyugdíjasok leginkább a fővárosban dolgoznának egy felmérés szerint

Budapesten, valamint Fejér és Veszprém megyében tervez munkát vállalni a legtöbb nyugdíjas, többnyire rugalmas időbeosztásban; a közérdekű nyugdíjas szövetkezeteken keresztül történő munkavállalás egyszerűsége, megbízhatósága és legalitása miatt népszerű.

tovább a cikkre

A témával foglalkozó szakértőnk

Szatmáry Tünde Katalin - Kiemelt hazai és nemzetközi nyugdíjszakreferens

Vissza az előző oldalra

Szakértők

Babakonyha

Mit egyen az unokám

Békebeli burgonyás pogácsa recept: Olyan puha és finom, hogy nem lehet abbahagyni - Süsd meg az unokádnak! tovább

Kápiapaprika-krém recept: Ízletes kenyérre kenhető krém, ha már unod a vajat vagy a margarint tovább

Véd a rák, gyulladások, szívbetegség ellen, javítja a látást, erősíti az immunrendszert - Még mire jó a sütőtök?  tovább

Tyúkláb fánk recept - A legfinomabb túrófánk, ahogy a nagymamám készítette tovább

Karalábéfőzelék kuszkuszos húsgolyóval recept: Ha elszakadnál a hagyományos ételektől, próbáld ki ezt! tovább

Zöldpesztós cukkini-spagetti tonhallal - Különleges recept, ami jó a szívednek és magas vérnyomás ellen is tovább

Málnás vanília fagyi házilag: Ez az ínycsiklandó nyári édesség 20 perc alatt elkészül a konyhádban tovább

Munka, nyugdíj

Munka, nyugdíj

Nyugdíj utalási időpontok 2023: Mikor érkezik a nyugdíj és a 13. havi nyugdíj 2023-ban? - Havi utalási lista tovább

Nyugdíjemelés 2023: Január elsejétől 15 százalékkal emelik a nyugdíjakat! - Orbán Viktor most jelentette be tovább

Nyugdíjprémium és nyugdíj-kiegészítés 2022: Péntektől érkeznek a plusz pénzek a nyugdíjjal együtt tovább

Kiegészítő nyugdíjemelés és a nyugdíjprémium 2022: Mikor érkeznek a plusz összegek a bankszámlára? tovább

Nyugdíj-kiegészítés és nyugdíjprémium 2022: Mikor számíthatnak a plusz pénzre a nyugdíjasok? tovább

Emelt nyugdíj 2022: Már kedden érkezik a bankszámlára a magasabb összeg - Visszamenőleg is megkapod tovább

Nyugdíj 2022: Csúszik a beígért évközi kiegészítő nyugdíjemelés - Mikor számíthatsz a magasabb összegre? tovább

Életmód

Életmód

Akár a cicád életébe is kerülhet - Soha ne használd! tovább

5-ből 4 ember túlsúlyos vagy elhízott 60 év felett - Ezért szedtek fel plusz kilókat az emberek a karantén alatt tovább

Ezért fogyassz rendszeresen levest! - Levesfogyasztás élettani hatásai, levesfőzési fortélyok, levesek a diétában, levespor veszélyei tovább

Fürdőgyógyászati kezelések kisokos: Melyik kezelés milyen betegség ellen hatásos? - Szakember válaszol tovább

Így használd a gyógyvizeket fájdalomcsillapításra! - Melyik gyógyvíz milyen betegségre jó? tovább

A betegségek hátterében vízerek és káros sugárzások is állhatnak tovább

Veszélyesek lehetnek bizonyos gyógynövények! Mit ne adjunk a gyerekeknek? tovább

hirdetés

ELLÁTÁSOK, TÁMOGATÁSOK KISOKOSA

Állami támogatások, kedvezményes nyugdíj, ápolási díj, időskori segély, egyszeri segély, nyugdíjas bérlet, özvegyi nyugdíj... Nézd meg, hogy mik a feltételei az ellátásoknak, támogatásoknak.

[x] hirdetés

Legnépszerűbb

Webáruház ajánló

Ha nem jön a baba

Ha nem jön a baba

2 400 Ft.-

Megnézem

Videók

Recept ajánlatunk

Zöldséges csirkemell

Zöldséges csirkemell

Várandós kismamáknak ajánlott ételek >>
12 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: 4 db csirkemell 1 fej lilahagyma 1 csomó újhagyma 3 db paradicsom 1 db paprika 15 dkg reszelt sajt Tej Jódozott só Bors Mustár Vaj

Recept:

A csirkemellet alaposan megmossuk, majd a mustárral ízesített tejben 1-2 órát pácoljuk. A hagymákat, paradicsomot, paprikát karikákra vágjuk.

Egy tűzálló tálat kikenünk egy kevés vajjal. A csirkemellet alaposan lecsöpögtetjük, sózzuk, enyhén borsozzuk(...) tovább a teljes recepthez...


hirdetés

CSED, GYED, GYES kalkulátor

Tudod, hogy mennyi lesz a Csed, Gyed, Gyes összege? Kalkulátorunkkal könnyen kiszámíthatod. Speciális eset a Tiéd? Nálunk mindenki megtalálja a rá vonatkozó számításokat!

[x] hirdetés

Legfrissebb szakértői válasz

Szatmáry Tünde Katalin

Szatmáry Tünde Katalin

Kiemelt hazai és nemzetközi nyugdíjszakreferens

tovább a szakértőhöz >>

Tisztelt Hölgyem!
Természetesen megfontolandó a nyugdíj igénylés dátuma az ön esetében, mivel számos tényezőre kell kiemlten figyelni.
Személyre szabott szaktanácsot és előzetes nyugdíj számítást tudok önnek javasolni. 2021.-es szorzószámokat csak is kizárólag 2020.március végén lesz hatályos.
Amennyiben igényli úgy jelezze.
www.ugyintezesazonnal.hu
Köszönettel: Szatmáry Tünde Katalin

Ezt olvastad már? [x]
vissza vissza