Főoldal > Cikkek > Munka, nyugdíj > Öregségi nyugdíj igénylés 2019: Mire készüljenek azok, akik 1955-ben születtek és 2019-ben mennek nyugdíjba?

Öregségi nyugdíj igénylés 2019: Mire készüljenek azok, akik 1955-ben születtek és 2019-ben mennek nyugdíjba?

Szülőklapja kép2019-ben az 1955-ben született nők, és férfiak igényelhetik öregségi nyugdíjukat, mert ez a korosztály éri el az öregségi nyugdíj korhatárt. Nyugdíjszakértőnk, Szatmáry Tünde Katalin elmondja, mire kell készülnie annak, akit érint az idei évben a nyugdíjbavonulás.

Szerző: Szatmáry Tünde Katalin
2018-12-20
Forrás: Nagyszülők Lapja
Share on Tumblr
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

Ez a cikk 1738 napja frissült utoljára. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek

szakértő Szatmáry Tünde Katalin
Kiemelt hazai és nemzetközi nyugdíjszakreferens
kérdezd szakértőnket a témában >>
2019-ben az 1955-ben született nők, és férfiak igényelhetik öregségi nyugdíjukat, mert ez a korosztály éri el az öregségi nyugdíjkorhatárt. Ezen kívül továbbra is igényelhető a Nők (40) év után járó öregségi nyugdíja. Nyugdíjszakértőnk, Szatmáry Tünde Katalin elmondja, mire kell készülnie annak, akit az idei évben érint a nyugdíjbavonulás.

Ki vonulhat nyugdíjba 2019-ben - Mi a teendő, ha elérte a nyugdíjkorhatárt?


Az öregségi nyugdíjat minden igénylő (a nyugdíjkorhatárt elérők) a születésnapja előtt legkorábban 30 nappal terjesztheti elő a lakhelye szerint illetékes hivatal ügyfélszolgálatán. Az öregségi résznyugdíjhoz 15 év, míg a teljes nyugdíjhoz 20 év jogerős, határozatban elismert szolgálati idő szükséges.

Ha az igénylő külföldön is dolgozott, úgy nemzetközi nyugdíj igényét az Országos Nyugdíjbiztosítási Igazgatóság (1081 Budapest, Fiumei út 19/A) Nemzetközi nyugdíj ügyfélszolgálatán kell leadnia. Semmiképpen ne adja le kormányablakban, mert sok esetben ez megnöveli az igény elbírálásának idejét!

Javaslom, hogy aki érintett, az szánjon rá időt, és nyújtsa be személyesen (vagy eljáró meghatalmazott útján) nemzetközi nyugdíjigényét, még ha ezért a fővárosba is kell utaznia.

Aki érintett, az szánjon rá időt, és nyújtsa be személyesen (vagy eljáró meghatalmazott útján) nemzetközi nyugdíjigényét!
Az igénybeadáshoz minden esetben vigye magával élete során keletkezett (és megőrzött) egykori munkáltatói igazolásait, nemzetközi biztosítási számát, bizonyítványait, munkakönyvét, katonakönyvét, Tb-igazolványát, és minden olyan fontos igazolást, amivel szolgálati időt és keresetet tud igazolni, tekintettel arra, hogy a hivatal minden esetben a rendelkezésére álló adatok alapján dönt.

Amennyiben rendelkezik jogerős előzményhatározattal, az meggyorsítja a nyugdíjigény elbírálási folyamatát.A 2019. évi januári nyugdíjemelés 2,7%-os mértékű. Ez azt jelenti, hogy a nyugdíj és nyugdíjszerű ellátások ennyivel emelkednek, ennek megfelelően 2019. január hónapban már az emelt összegű ellátást kell kézhez kapni minden ellátásban részesülőnek.

Mivel a nyugdíjemelés inflációkövető, ezért valószínűleg jövő év novemberében nyugdíjkorrekció kifizetésére kerül majd sor. (Jelenleg az infláció mértéke 3,4%, tehát magasabb, mint a januári nyugdíjemelés mértéke.)

Hogyan lehet a nyugdíjba vonulás előtti évekre felkészülni?
A nyugdíjazással kapcsolatban nagyon sok hír és információ kering a sajtóban és az interneten. Ezek útvesztőjében az igénylő könnyen eltévedhet, megértése nagy körültekintést, esetleg szaktudást igényel, hogy átlássa az „igényérvényesítési” eljárás menetét.

A nyugdíjigénylés minden esetben lépcsőzetes ügyintézésre épül
Mindenkinek a figyelmébe szeretném ajánlani, hogy aki Adategyeztetési eljárásra kap (a hivatal által) felszólító levelet, az a saját érdekében időben nyilatkozzon, hogy elfogadja-e a részére kiküldött kimutatásban szereplő bér- és szolgálati adatot! Amennyiben hiányosságot, eltérést tapasztal, feltétlen jelezze, és tegyen észrevételt!

A kiegészített szolgálati időt és kereseti adatokat csak hiteles dokumentummal vagy közjegyző által hitelesített másolattal lehet bizonyítani, amelyet az észrevételező nyilatkozat mellé csatolni kell! A hivatal nem fogad el egyszerű másolatot a dokumentumokról.

Melyik az optimális dátum vagy adott esetben feltétel, amely feljogosít az öregségi nyugdíjra, és kedvező az igénylőre nézve?

A nyugdíjbavonulás folyamata
- Első lépésként minden esetben tisztázni kell a szolgálati időt, a kereseti adatokat (a kezdetektől, a nyugdíjbavonulás napjáig). Ez a legfontosabb, mert ettől függ az igénylő elismert éveinek száma és az induló nyugdíj összege.

- Akkor tekinthetik elfogadottnak az Önök által ledolgozott éveket és a hivatal által elfogadott kereseti, illetve béradatokat, amennyiben erről jogerős határozat született. Régebben az ilyen típusú határozat úgynevezett szolgálati idő elismerő határozat volt, jelenleg Adategyeztető határozatként küldik meg az ügyfelek részére.

Ha rendelkeznek a kettő közül legalább az egyikkel, akkor nyugodtak lehetnek, hiszen felkészültek a nyugdíjbavonulásra. Jogerős határozattal rendelkeznek arról, hogy elismerésre kerültek a szolgálati évek és a kereseti adatok is egyidejűleg.

Van lehetőség előzetes nyugdíjszámításra is! Amennyiben rendelkeznek szolgálati időt megállapító határozattal, úgy lehetőségük nyílik előzetes nyugdíjszámításra, szaktanácsadással egybekötött szolgáltatásunkat igénybe tudják venni. Éljenek a lehetőséggel, hiszen így még a nyugdíjigény beadása előtt megtudhatják, hogy mekkora összegű nyugdíjra számíthatnak, illetve ha van még pár évük a nyugdíjigényléséig, akkor világos képet kaphatnak arról, hogy jelenleg hol tartanak!

Ügyintézési határidő
A hivatal az igénylőlapon feltüntetett adatok és az igazolások alapján megállapítja az igénylő szolgálati idejét, illetve a nyugdíjösszegét. Amennyiben az igényelbírás során szolgálati idő, és kereseti adat tisztázása érdekében a társ szervek, illetve egyéb hatóságok megkeresése válik szükségessé, az hosszabbítja az ügyintézési határidőt.

Ebben az esetben a hivatal nyugdíjelőleget állapít meg és folyósít az igénylők részére, amelyről minden esetben (postai úton) végzést küld az igénylőknek. A határozat ellen (ami a nyugdíjelőleg megállapításáról szól) így fellebbezéssel nem lehet élni, hiszen ez még nem a végleges nyugdíjösszeg!

Ha azt tapasztalják, hogy a beadott igényre nem kaptak választ írásban, kérjenek információt az ügyük alakulásáról, és amennyiben nehéz élethelyzetben vannak, igényeljenek nyugdíjelőleget!

A nyugdíjhatározat
A nyugdíj végleges összegének megállapítása minden esetben határozattal zárul. A határozat tartalmazza a nyugdíj kezdő napját, a megállapított nyugdíj
összegét, és az indoklási részt, illetve a hivatal által alkalmazott jogszabályt, ezen kívül mellékletként a szolgálati idő adatlapot.

Fontos információ az év végének közeledte miatt
Felhívom minden érintett figyelmét, hogy az év végi ünnepek miatt a hivatal által kiküldött adategyeztetési vagy nyugdíj megállapító határozatot kiemelt figyelemmel kell kezelni! Mivel a posta kézbesíti a hivatal által lezárt határozatot, azt az igénylő átveszi, tehát aláírja a tértivevényt, onnantól kezdve 15 naptári nap áll rendelkezésre a szakszerű fellebbezés előterjesztésre, ami történhet személyesen, postai úton vagy ügyfélkapun keresztül.

Ezért azt javaslom, ha a posta megpróbálja kézbesíteni a határozatot az ünnepek előtt vagy két ünnep közt, azt az érintett ne vegye át, inkább a postás helyezze letétbe a postahivatalba, amit ön későbbi időpontban az ünnepek után átvehet, és onnan kezdődik a fellebbezési határidő.

Mit tehetünk, ha nem értünk egyet a határozat tartalmával, nem értjük a határozat bizonyos részeit, illetve nem tudjuk, miért lett ennyi a nyugellátás összege?
Először is kérjék ki a határozat számítási mellékleteit. Ha ezt követően áttanulmányozva kérdéseik merülnek fel, akkor kérjék szakember segítségét! Ha a megállapító határozatba foglaltakkal nem értenek egyet, és fellebbezéssel szeretnének élni, ahhoz alapos indok(ok) és megfelelő dokumentum(ok), vagy az egykori munkáltatói igazolás(ok) szükséges(ek)!

A nyugdíjigény elbírálása a hivatal részéről minden esetben több lépcsős hosszadalmas eljárás, ezt az időt növeli, ha az igénylő nem rendelkezik olyan határozattal, amiben összes eddigi szolgálati éveit és keresetei adatait elismerték. A teljes körű nyugdíjügyintézést bízhatjuk szakemberre is, aki teljes körű meghatalmazással intézkedhet Önök helyett, levéve a többkörös nyomasztó ügyintézési folyamat terheit a vállukról. Így biztosan olyan összegű nyugellátás kerül megállapításra, amennyire valóban jogosultak.

Minden kedves olvasónk figyelmébe ajánlom első gyakorlati nyugdíj kérdésekkel foglalkozó videóadásunkat, amely oldalunkon az előzetes nyugdíjszámítás menüpontjában megtalálható (https://ugyintezesazonnal.hu/elozetes-nyugdijszamitas?autoplay).

Az élő adás folytatása 2019. év elején várható, amikor ismételten fontos nyugdíjbavonulási, illetve nyugdíjigényléssel kapcsolatos kérdésekről lesz szó. Szívesen válaszolok az adás ideje alatt az önök által feltett és a témához kapcsolódó nyugdíjjal kapcsolatos kérdéseikre. 2019-ben szombati napokon is állunk rendelkezésükre hazai és nemzetközi nyugdíjjal kapcsolatosan, illetve egyéb hivatali ügyintézés vonatkozásában.

Szerző: Szatmáry Tünde Katalin nyugdíjszakértő
Fotó: Pixabay

Címkék: nyugdíj, korhatár, nyugdíjszakértő

Kapcsolódó cikkek

Nyugdíjprémium, egyszeri nyugdíj-kiegészítés 2019: Ennyi plusz pénzre számíthatnak a nyugdíjasok és nyugdíjszerű ellátásban részesülők!
Nyugdíjprémium, egyszeri nyugdíj-kiegészítés 2019: Ennyi plusz pénzre számíthatnak a nyugdíjasok és nyugdíjszerű ellátásban részesülők!

Minden eddiginél magasabb összegű lesz a novemberi nyugdíjprémium, amelyre minden nyugdíjban és nyugdíjszerű ellátásban részesülő - mintegy 2,5 millió - ember jogosult. Mutatjuk, pontosan kinek jár a plusz összeg.

tovább a cikkre
Nyugdíjat érintő változások 2019: Ezentúl még több minden beleszámítható a szolgálati időbe! - Nyugdíjszakértő válaszol
Nyugdíjat érintő változások 2019: Ezentúl még több minden beleszámítható a szolgálati időbe! - Nyugdíjszakértő válaszol

Szinte csak kapkodni tudja az ember a fejét, annyi változás történik folyton-folyvást az aktuális jogszabályokban, így a nyugdíjat érintő kérdésekben is. Szerencsére a jogi útvesztőben segít nekünk eligazodni nyugdíj-szakértőnk, Szatmáry Tünde Katalin.

tovább a cikkre
Nyugdíjat érintő gyakorlati és jogszabályi változások 2019: Mi a teendőd, ha idén eléred az öregségi nyugdíjhoz szükséges kort?
Nyugdíjat érintő gyakorlati és jogszabályi változások 2019: Mi a teendőd, ha idén eléred az öregségi nyugdíjhoz szükséges kort?

Amennyiben az idei évben aktuálissá válik az öregségi nyugdíjigénylés vagy újraszámítás, érdemes elolvasni és megfogadni nyugdíjszakértőnk, Szatmáry Tünde Katalin tanácsait!

tovább a cikkre

A témával foglalkozó szakértőnk

Szatmáry Tünde Katalin - Kiemelt hazai és nemzetközi nyugdíjszakreferens

Vissza az előző oldalra

Szakértők

Babakonyha

Mit egyen az unokám

Békebeli burgonyás pogácsa recept: Olyan puha és finom, hogy nem lehet abbahagyni - Süsd meg az unokádnak! tovább

Kápiapaprika-krém recept: Ízletes kenyérre kenhető krém, ha már unod a vajat vagy a margarint tovább

Véd a rák, gyulladások, szívbetegség ellen, javítja a látást, erősíti az immunrendszert - Még mire jó a sütőtök?  tovább

Tyúkláb fánk recept - A legfinomabb túrófánk, ahogy a nagymamám készítette tovább

Karalábéfőzelék kuszkuszos húsgolyóval recept: Ha elszakadnál a hagyományos ételektől, próbáld ki ezt! tovább

Zöldpesztós cukkini-spagetti tonhallal - Különleges recept, ami jó a szívednek és magas vérnyomás ellen is tovább

Málnás vanília fagyi házilag: Ez az ínycsiklandó nyári édesség 20 perc alatt elkészül a konyhádban tovább

Munka, nyugdíj

Munka, nyugdíj

Nyugdíj utalási időpontok 2023: Mikor érkezik a nyugdíj és a 13. havi nyugdíj 2023-ban? - Havi utalási lista tovább

Nyugdíjemelés 2023: Január elsejétől 15 százalékkal emelik a nyugdíjakat! - Orbán Viktor most jelentette be tovább

Nyugdíjprémium és nyugdíj-kiegészítés 2022: Péntektől érkeznek a plusz pénzek a nyugdíjjal együtt tovább

Kiegészítő nyugdíjemelés és a nyugdíjprémium 2022: Mikor érkeznek a plusz összegek a bankszámlára? tovább

Nyugdíj-kiegészítés és nyugdíjprémium 2022: Mikor számíthatnak a plusz pénzre a nyugdíjasok? tovább

Emelt nyugdíj 2022: Már kedden érkezik a bankszámlára a magasabb összeg - Visszamenőleg is megkapod tovább

Nyugdíj 2022: Csúszik a beígért évközi kiegészítő nyugdíjemelés - Mikor számíthatsz a magasabb összegre? tovább

Életmód

Életmód

5-ből 4 ember túlsúlyos vagy elhízott 60 év felett - Ezért szedtek fel plusz kilókat az emberek a karantén alatt tovább

Ezért fogyassz rendszeresen levest! - Levesfogyasztás élettani hatásai, levesfőzési fortélyok, levesek a diétában, levespor veszélyei tovább

Fürdőgyógyászati kezelések kisokos: Melyik kezelés milyen betegség ellen hatásos? - Szakember válaszol tovább

Így használd a gyógyvizeket fájdalomcsillapításra! - Melyik gyógyvíz milyen betegségre jó? tovább

A betegségek hátterében vízerek és káros sugárzások is állhatnak tovább

Veszélyesek lehetnek bizonyos gyógynövények! Mit ne adjunk a gyerekeknek? tovább

Ezért muszáj párásítani a csecsemők és gyermekek szobájában tovább

hirdetés

ELLÁTÁSOK, TÁMOGATÁSOK KISOKOSA

Állami támogatások, kedvezményes nyugdíj, ápolási díj, időskori segély, egyszeri segély, nyugdíjas bérlet, özvegyi nyugdíj... Nézd meg, hogy mik a feltételei az ellátásoknak, támogatásoknak.

[x] hirdetés

Legnépszerűbb

Webáruház ajánló

Ha nem jön a baba

Ha nem jön a baba

2 400 Ft.-

Megnézem

Videók

Recept ajánlatunk

Zöldséges csirkemell

Zöldséges csirkemell

Várandós kismamáknak ajánlott ételek >>
12 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: 4 db csirkemell 1 fej lilahagyma 1 csomó újhagyma 3 db paradicsom 1 db paprika 15 dkg reszelt sajt Tej Jódozott só Bors Mustár Vaj

Recept:

A csirkemellet alaposan megmossuk, majd a mustárral ízesített tejben 1-2 órát pácoljuk. A hagymákat, paradicsomot, paprikát karikákra vágjuk.

Egy tűzálló tálat kikenünk egy kevés vajjal. A csirkemellet alaposan lecsöpögtetjük, sózzuk, enyhén borsozzuk(...) tovább a teljes recepthez...


hirdetés

CSED, GYED, GYES kalkulátor

Tudod, hogy mennyi lesz a Csed, Gyed, Gyes összege? Kalkulátorunkkal könnyen kiszámíthatod. Speciális eset a Tiéd? Nálunk mindenki megtalálja a rá vonatkozó számításokat!

[x] hirdetés

Legfrissebb szakértői válasz

Szatmáry Tünde Katalin

Szatmáry Tünde Katalin

Kiemelt hazai és nemzetközi nyugdíjszakreferens

tovább a szakértőhöz >>

Tisztelt Hölgyem!
Természetesen megfontolandó a nyugdíj igénylés dátuma az ön esetében, mivel számos tényezőre kell kiemlten figyelni.
Személyre szabott szaktanácsot és előzetes nyugdíj számítást tudok önnek javasolni. 2021.-es szorzószámokat csak is kizárólag 2020.március végén lesz hatályos.
Amennyiben igényli úgy jelezze.
www.ugyintezesazonnal.hu
Köszönettel: Szatmáry Tünde Katalin

Ezt olvastad már? [x]
Játék az unokával

Ide vidd el az unokád! Szuper családi programok szeptember 23-24-én

vissza vissza