Főoldal > Cikkek > Munka, nyugdíj > Nyugdíj 2018: Nyugdíjprémium, decemberi nyugdíj utalása, Erzsébet-utalvány, adategyeztetési eljárás - Mire figyelj oda?

Nyugdíj 2018: Nyugdíjprémium, decemberi nyugdíj utalása, Erzsébet-utalvány, adategyeztetési eljárás - Mire figyelj oda?

Szülőklapja képKorábban érkezik a decemberi nyugdíj, adategyeztetés - minden aktuális nyugdíjhírbe beavat minket Szatmáry Tünde Katalin nyugdíjszakértőnk.

Szerző: Szatmáry Tünde Katalin
2018-11-14
Forrás: Nagyszülők Lapja
Share on Tumblr
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

Ez a cikk 1070 napja frissült utoljára. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek

szakértő Szatmáry Tünde Katalin
Kiemelt hazai és nemzetközi nyugdíjszakreferens
kérdezd szakértőnket a témában >>
Mire számíthatsz a nyugdíjjal kapcsolatban 2018 év végén? Nyugdíjszakértőnk, Szatmáry Tünde Katalin összeszedte a legfontosabb tudnivalókat.

Nyugdíjprémium
Mint az MTI megírta, megkezdődött az idei nyugdíjprémiumok kifizetése, így aki bankszámlára kapja azt, annak hétfőn már megérkezik az összeg a számlájára.

Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár november 12-én, hétfőn tartott budapesti sajtótájékoztatóján azt is hozzátette: a nyugdíjprémiumok postai kézbesítése - együtt a havi ellátással - november 15., csütörtöktől kezdődik és folyamatos lesz a hónap végéig.

Az államtitkár kiemelte, a gazdaság jó teljesítményének köszönhetően az idei év a második, amikor nyugdíjprémiumot tud fizetni a kormány, és a mostani összeg magasabb, mint a tavaly kifizetett.

Novák Katalin elmondta, mindenki, aki nyugdíjat vagy nyugdíjszerű ellátást kap, részesül az átlagosan 18 ezer forintos nyugdíjprémiumban, így huszonöt jogcímen 2,5 millió ember részesül benne.

Miért annyi az annyi?
Nyugdíjszakértőként felhívnám az ellátottak figyelmét, hogy amennyiben nem érti, hogy az ön részére folyósított nyugdíjprémium összegszerűen miért lett annyi amennyi, úgy írásban felteheti kérdéseit a Nyugdíjfolyósító Igazgatóság részére címzett levelében. (1139. Budapest Váci út 73.) a k22 kérelem nevű nyomtatványon, ami letölthető innen »

Korábban érkezik a december havi nyugdíj
Az év végi ünnepek közeledtével a december havi nyugdíjkifizetés 2018. december 3-án történik. Ezen a napon fogják utalni azoknak, akik folyószámlával rendelkeznek, illetve ugyanezen a napon a postai kézbesítés is megkezdődik, és december 10-12-ig be is fejeződik (a hagyományos átutalás minden hónap 12-én veszi kezdetét).

Felhívom azoknak a figyelmét, akik november, illetve december hónapba válnak nyugdíjassá, úgy a részükre kézbesített nyugellátás-megállapító határozatban megállapított nyugellátás hóközi ki/átutalással kerül kifizetésre, még az évvégi ünnepek előtt.Erzsébet-utalvány
Feltehetően az előző évek gyakorlatához hasonlóan, idén is kapnak Erzsébet-utalványt a nyugdíjasok. Az Erzsébet-utalvány, amelynek összege tavaly évben 10 ezer forint volt, valószínűleg idén is az ünnepek előtt kerül kézbesítésre az ellátottak részére (az utalvány összegéről még nem jelent meg jogszabály!).

Nyugdíjemelés
A jegybank előrejelzése szerint jövőre, 2019-ben 3,1% százalékos mértékű infláció várható. Ennek megfelelően a 2,7%.-os mértékű nyugdíjemelés várható 2019 januárban. Természetesen amennyiben a nyugdíjemelés nem lesz egyensúlyban a fogyasztói árak emelkedésével, úgy 2019 novemberében korrekciós nyugdíjemelésre kerülhet sor.

Adategyeztetési eljárás
Történhet hivatalból, illetve (korra tekintet nélkül) saját kérésre. Az egyezetési eljárás célja a biztosított  szolgálati idő, és kereseti adatainak határozatba történő elismerése.

Sok ügyfél jelezte, hogy most kapja kézhez a lakhely szerint illetékes nyugdíjbiztosítási szervtől az adategyeztetési eljárás lefolytatására irányuló felszóllítást, majd az ehhez kapcsolódó végzést. Kérem, hogy szíveskedjenek figyelmesen elolvasni a végézést, bár elsőnek összetettnek tűnhet, hiszen az első rész a szolgálati éveket sorolja fel kezdetektől egészen 2017. december 31-ig. A második rész tartalmazza a kereseti és béradatokat 1988. januártól 2017. december 31-ig bezárólag.

A végzés kézbesítésétől számítva 60 nap áll rendelkezésre észrevételt tenni a végzés mellékleteként kiküldött észrevételező nyilatkozaton. Amennyiben hiányosságot, eltérést tapasztal a valós szolgálati évei, iskolai tanulmányai vagy kereseti adatai vonatkozásában, akkor feltétlen jelezze a hivatal részére írásban, az  észrevételező nyilatkozaton!

A valós szolgálati évek, illetve béradatok igazolása
Szükséges az eredeti vagy hitelesített dokumentumok bemutatása, illetve egykori munkáltatói igazolás. Az okmányok hitelesítése megtörténhet bármelyik kormányablakban, illetve közjegyzőnél. Kiegészíteni szolgálati időt és kereseti adatokat csak hiteles dokumentummal, vagy közjegyző által hitelesített másolattal lehet bizonyítani, amelyet az észrevételező nyilatkozat mellé csatolni kell (vagy az eredetit bemutatni a lakhely szerint illetékes ügyfélszolgálaton).

Amennyiben a hivatal által kiküldött végzésre a biztosított nem reagál, úgy 60 nap lejárta után a hivatal határozatot hoz, amelyben a hivatal nyilvántartása szerinti szolgálati idő, illetve éves nyugdíjjárulék-köteles kereseti adatok kerülnek elismerésre. Mivel ez sok esetben hiányos és téves (pl. régebben nem minden munkáltató teljesítette az adatszolgáltatási kötelezettségét), így a nyugdíjazásnál a biztosított a határozatban elismert szolgálati idő és elfogadott kereseti adatok alapján részesülhet nyugellátásban.

A határozat kétszer kerül a hivatal részéről kiküldésre, és amennyiben mindkét alkalommal visszaérkezik „nem kereste” jelzéssel, úgy kézbesítettnek kell tekinteni, és jogerőssé válik.

Minden magyar állampolgárnak  saját érdeke, hogy a hivatal a valóságnak megfelelő és hiteles szolgálati időt, valamint kereseti adatokat tartson nyilván, jogerős határozat formájában. Ezzel biztosítva akár egy saját jogú öregségi nyugdíj, akár egy hozzátartozói, pl.:özvegyi nyugdíj megállapítását. Amennyiben kap felszólítást adategyeztetési eljárásra (akár most, akár a későbbiekben, hiszen ez korcsoportonként történik), és kérdések merülnek fel, akkor forduljon képzett és gyakorlott szakemberhez, konzultáció vagy teljeskörű ügyintézés tekintetében!

Szerző: Szatmáry Tünde Katalin (www.ugyintezesazonnal.hu)
Fotó: Szülők Lapja

Címkék: nyugdíj

Feliratkozás hírlevélre

Érdekesnek találtad ezt a cikket? Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkeinkről, iratkozz fel hírlevelünkre.

Email*
Név*

Kapcsolódó cikkek

Nyugdíjprémium - Orbán Viktor: Mindenki egységesen 80 ezer forint nyugdíjprémiumot kap novemberben
Nyugdíjprémium - Orbán Viktor: Mindenki egységesen 80 ezer forint nyugdíjprémiumot kap novemberben

Egységesen nyolcvanezer forint lesz a nyugdíjprémium, amelyet novemberben fizetnek ki az érintetteknek - jelentette be a miniszterelnök október 1-jén, pénteken a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

tovább a cikkre
Nyugdíjprémium 2021: Akár 56 ezer forint egyszeri juttatást is kaphatnak a nyugdíjasok idén
Nyugdíjprémium 2021: Akár 56 ezer forint egyszeri juttatást is kaphatnak a nyugdíjasok idén

Száguld a gazdaság, ezért lesz lehetőség nyugdíjprémiumot fizetni, amelynek összege a gazdasági növekedés mértékétől függ, Orbán Viktor jelenleg 50-56 ezer forintos egyszeri kifizetést lát valószínűnek.

tovább a cikkre
13. havi nyugdíj 2021: Itt a dátum, mikor kezdik utalni a 13. havi nyugdíj egy heti részét
13. havi nyugdíj 2021: Itt a dátum, mikor kezdik utalni a 13. havi nyugdíj egy heti részét

Idén plusz egy heti nyugdíjat kapnak a nyugdíjban és a nyugdíjszerű ellátásban részesülők a 13. havi nyugdíj fokozatos visszaépítésének első lépéseként, az összeget február 12-én, pénteken kezdik utalni.

tovább a cikkre

A témával foglalkozó szakértőnk

Szatmáry Tünde Katalin - Kiemelt hazai és nemzetközi nyugdíjszakreferens

Vissza az előző oldalra

BABAVÁRÓ VAN A CSALÁDBAN?
Ajándékot keresel neki? Szeretnéd meglepni valamivel? A Pocakosnapló, a best seller kismamakönyv garantáltan telitalálat lesz! Kattints ide és lepd meg élete legfontosabb naplókönyvével! >>

vonal

[x] hirdetés

Szakértők

Babakonyha

Mit egyen az unokám

Málnás vanília fagyi házilag: Ez az ínycsiklandó nyári édesség 20 perc alatt elkészül a konyhádban tovább

Karácsonyi diós-fahéjas kuglóf recept - Csak keverd össze a hozzávalókat és már sütheted is! tovább

Sütés nélküli zserbógolyó recept: 30 perces csokis süti, ha gyorsan készítenél valami finomat tovább

Fahéjas csiga receptje házilag - Így lesz igazán puha és omlós a tésztája tovább

Csokis-kókuszos tölcsér csokiöntettel: Leveles tésztás finomság, ahogy a cukrászok készítik! - Mutatjuk lépésről lépésre tovább

Málnás-kókuszos pillesüti recept - Lisztmentes, könnyű sütemény meleg nyári napokra tovább

Cukkini receptek egyszerűen - 5 fenséges cukkinis étel ebédre vagy vacsorára, amíg tart a szezon tovább

Munka, nyugdíj

Munka, nyugdíj

Nyugdíjprémium - Orbán Viktor: Mindenki egységesen 80 ezer forint nyugdíjprémiumot kap novemberben tovább

Nyugdíjprémium 2021: Akár 56 ezer forint egyszeri juttatást is kaphatnak a nyugdíjasok idén tovább

13. havi nyugdíj 2021: Itt a dátum, mikor kezdik utalni a 13. havi nyugdíj egy heti részét tovább

Nyugdíj utalása 2020: Decemberben előbb érkezik a nyugdíj a bankszámlára! - Nem kell december 12-ig várni tovább

13. havi nyugdíj fokozatos visszaépítése: Most kiderült, hogyan kell ezt elképzelni - Melyik évben mennyi plusz pénz jár a nyugdíjasoknak? tovább

Nyugdíj 2020: Mik a nők 40 év után járó kedvezményes öregségi nyugdíj igénylésének feltételei idén? Nyugdíjszakértő válaszol tovább

Nyugdíj 2020 tudnivalók: Nyugdíjemelés, nyugdíjprémium, nyugdíjkorrekció, adategyeztetési eljárás, nyugdíj-újraszámolás tovább

Életmód

Életmód

5-ből 4 ember túlsúlyos vagy elhízott 60 év felett - Ezért szedtek fel plusz kilókat az emberek a karantén alatt tovább

Ezért fogyassz rendszeresen levest! - Levesfogyasztás élettani hatásai, levesfőzési fortélyok, levesek a diétában, levespor veszélyei tovább

Fürdőgyógyászati kezelések kisokos: Melyik kezelés milyen betegség ellen hatásos? - Szakember válaszol tovább

Így használd a gyógyvizeket fájdalomcsillapításra! - Melyik gyógyvíz milyen betegségre jó? tovább

A betegségek hátterében vízerek és káros sugárzások is állhatnak tovább

Veszélyesek lehetnek bizonyos gyógynövények! Mit ne adjunk a gyerekeknek? tovább

Ezért muszáj párásítani a csecsemők és gyermekek szobájában tovább

ELLÁTÁSOK, TÁMOGATÁSOK KISOKOSA

Állami támogatások, kedvezményes nyugdíj, ápolási díj, időskori segély, egyszeri segély, nyugdíjas bérlet, özvegyi nyugdíj... Nézd meg, hogy mik a feltételei az ellátásoknak, támogatásoknak.

[x] hirdetés

Legnépszerűbb

Webáruház ajánló

Ha nem jön a baba

Ha nem jön a baba

2 400 Ft.-

Megnézem

Pocakosnapló

Pocakosnapló

2 800 Ft.-

Megnézem

Videók

Recept ajánlatunk

Zöldséges csirkemell

Zöldséges csirkemell

Várandós kismamáknak ajánlott ételek >>
12 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: 4 db csirkemell 1 fej lilahagyma 1 csomó újhagyma 3 db paradicsom 1 db paprika 15 dkg reszelt sajt Tej Jódozott só Bors Mustár Vaj

Recept:

A csirkemellet alaposan megmossuk, majd a mustárral ízesített tejben 1-2 órát pácoljuk. A hagymákat, paradicsomot, paprikát karikákra vágjuk.

Egy tűzálló tálat kikenünk egy kevés vajjal. A csirkemellet alaposan lecsöpögtetjük, sózzuk, enyhén borsozzuk(...) tovább a teljes recepthez...


CSED, GYED, GYES kalkulátor

Tudod, hogy mennyi lesz a Csed, Gyed, Gyes összege? Kalkulátorunkkal könnyen kiszámíthatod. Speciális eset a Tiéd? Nálunk mindenki megtalálja a rá vonatkozó számításokat!

[x] hirdetés

Legfrissebb szakértői válasz

Szatmáry Tünde Katalin

Szatmáry Tünde Katalin

Kiemelt hazai és nemzetközi nyugdíjszakreferens

tovább a szakértőhöz >>

Tisztelt Hölgyem!
Természetesen megfontolandó a nyugdíj igénylés dátuma az ön esetében, mivel számos tényezőre kell kiemlten figyelni.
Személyre szabott szaktanácsot és előzetes nyugdíj számítást tudok önnek javasolni. 2021.-es szorzószámokat csak is kizárólag 2020.március végén lesz hatályos.
Amennyiben igényli úgy jelezze.
www.ugyintezesazonnal.hu
Köszönettel: Szatmáry Tünde Katalin

Ezt olvastad már? [x]
vissza vissza