Főoldal > Cikkek > Munka, nyugdíj > Nyugdíj jogszabályok 2018: Egy fontos változás, ami sok nyugdíjba készülőt érint - Nyugdíjszakértő válaszol

Nyugdíj jogszabályok 2018: Egy fontos változás, ami sok nyugdíjba készülőt érint - Nyugdíjszakértő válaszol

Szülőklapja képMegjelent a Magyar Közlönyben, és 2018.07.26-án hatályba is lépett az a jogszabály, amely szerint a saját jogú nyugdíj igénylése során nem kell megszüntetni a biztosítási jogviszonyt a nyugdíjigény beadása előtt. Kiket és hogyan érint a jogszabály-változás? Mik a teendők?

Szerző: Szatmáry Tünde Katalin
2018-08-13
Forrás: Nagyszülők Lapja
Share on Tumblr
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

Ez a cikk 1872 napja frissült utoljára. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek

szakértő Szatmáry Tünde Katalin
Kiemelt hazai és nemzetközi nyugdíjszakreferens
kérdezd szakértőnket a témában >>
Megjelent a Magyar Közlönyben, és 2018.07.26-án hatályba is lépett az a jogszabály, amely szerint a saját jogú nyugdíj igénylése során (2018.07.26-tól) nem kell megszüntetni a biztosítási jogviszonyt a nyugdíjigény beadása előtt (tehát nem kell kilépni a munkahelyről) a nyugdíjigény előterjesztése előtti napon. (A visszamenőlegesen igényelt nyugellátásokra ez nem vonatkozik).

Kiket és hogyan érint a jogszabály-változás? Mik a teendők? Nyugdíj szakreferensünk, Szatmáry Tünde Katalin válaszol.

Ilyen változás történt a nyugdíjakat érintő jogszabályokban

"A saját jogú nyugdíj igénylése során 2018.07.26-tól nem kell megszüntetni a biztosítási jogviszonyt a nyugdíjigény beadása előtt - tehát nem kell kilépni a munkahelyről - a nyugdíjigény előterjesztése előtti napon. (A visszamenőlegesen igényelt nyugellátásokra ez nem vonatkozik)."


A jogszabály a következő ellátásokra vonatkozik:
- Az öregségi nyugdíj (nők kedvezményes öregségi nyugdíja), a korhatár előtti ellátások, a táncművészeti járadék, és az átmeneti bányászjáradék. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy az igénylőnek akkor is meg kell állapítani az öregségi nyugellátást, ha a munkaviszonya vagy megbízási jogviszonya, foglalkoztatása folyamatosan fennáll.

- Társas vállalkozás esetén – ha a vállalkozás tevékenységében történő személyes közreműködés (az ügyvezetőnek) munkaviszony keretében van – azt nem kell megszűntetni (2018.07.26-át követően).

- Nemzetközi nyugellátások igénylése esetében (amikor egy hazai, és egy uniós országban van/volt a foglalkoztatás): Annak az igénylőnek, aki külföldön dolgozott vagy dolgozik és 2018.07.26-át követően szeretne Magyarországon öregségi nyugdíjat igényelni, nem kell a biztosítási jogviszonyát megszüntetni egyik uniós tagállamban sem, enélkül is benyújthatja a nyugdíj iránti kérelmét.Milyen igazolások szükségesek akkor, ha ön 2018.07.26. után igényel saját jogon nyugdíjat?
Felmerülhet a nyugdíjba vonulás előtt álló személyekben az a kérdés: Milyen igazolások szükségesek a nyugdíj igényléshez, ha nem kell a biztosítási jogviszonyt megszűntetni - pl. amennyiben 2018. augusztus 1-től szeretné igényeli a fentiekben felsorolt sajátjogú nyugdíj közül valamelyiket?

- A hivatal a nyugdíj-igénybejelentő lap mellé kéri a jogviszony folyamatos fennállásáról szóló igazolást (amit a munkáltatónak kell kiállítani, az igénylő részére), valamint az aktuális évre járó Biztosítási Idő és Keresetigazolást, hogy a foglalkoztatott személynek semmilyen tartozása nincs munkáltató felé, sem bírósági határozattal elrendelt egyéb tartozása. A jogszabály életbe lépése könnyítette a munkáltatók adminisztrációs terheit, de a nyugdíj összegszerű megállapítása érdekében a hivatalnak továbbra is szüksége van nyugdíjjárulékot terhelő kereseti igazolásra.

Olvasd el ezt is!
Nyugdíj-kisokos 2018: Hogyan történik a nyugdíjszámítás? Milyen dokumentumokra van szükség az igényléshez?  »

- Kiemelten fontos, hogy nyugdíjigényt kizárólag az az igénylő terjesszen elő, aki rendelkezik előzmény határozattal arról, hogy elismerték a valós és igazolt szolgálati idejét (1988. január 01-től). A nyugdíj igénylésének napjáig egyeztetésre került, és a hivatal visszaigazolta a valós nyugdíjjárulék köteles idejét és kereseteit.

Fellebbezés nyugdíjügyintézés során
A sajátjogú nyugellátás során gyakran a nyugdíjösszeg megállapításánál szembesül az igénylő a kevesebb összegű ellátással, amely sokszor fellebbezést von maga után, mert az igénylő nem érti, miért lett az ő nyugdíja a sok elismert szolgálati év után kevesebb, mint amennyire számított. (Pl.: 44 év szolgálati idő után 72.500.-Ft).

- A saját jogú nyugdíj vagy nyugdíjszerű ellátás megállapítását tartalmazó határozat kézhezvételétől számítva 15 nap fellebbezési idő áll rendelkezésre. Ez gyakran kevés az elveszett iratok, kereseti igazolások felkutatására.

- Minden fellebbezésnek, jogszerűnek, és hitelt érdemlőnek kell lennie, igazolva pl.: a kieső éveket vagy a figyelembe nem vett kereseti adatokat.A hivatalnak, a saját, illetve a társszervek által megküldött igazolásokból vagy is a rendelkezésre álló adatokból kell döntést hoznia.

Különös figyelmet kell fordítani a keresetkorlátra, ami a korhatár előtti ellátások, illetve a Nők kedvezményes öregségi nyugdíjban részesülőkre vonatkozik
- A nyugdíjszerű ellátásban részesülőkre, továbbra is éves kereseti összeghatár vonatkozik, ami a 2018-évben (138.000 * 18)=2.484.000,- Ft-os éves kereseti összeghatárt nem haladhatja meg.(Jogszabályi változás ebben nem történt.) Amennyiben meghaladja, úgy bejelentési kötelezettség terheli, amelyet jelezni kell a Nyugdíjfolyósító Igazgatóság felé, és a folyósított ellátás felfüggesztését vonja maga után. Erről a hivatal határozatot küld az érintetteknek.

- A következő évben írásban kérni kell az ellátás folyósítását a hivataltól, és akkor újra megkezdődik a folyósítás, de ügyelni kell a kereseti összeghatára!

- Továbbra is igényelhető a Nők kedvezményes (40 év) után járó öregségi nyugdíja, mindenki fellélegezhet, aki ezt a következő években szeretné igénybe venni. (Csak az a kérdés, hogy ez anyagilag megéri-e az igénylőnek? Sok esetben az igénylő élethelyzete, illetve munkahelyi körülményei, egészségbeli állapotváltozás indokolja ennek az ellátásnak az igénylését.)

Ennek a típusú ellátásnak nem változott a jogszabály háttere. Alapszabály, hogy a 40 év elismert szolgálati időn belül rendelkezni kell 32 év kereső tevékenységgel. (A gyermekneveléssel kapcsolatos évek igazolhatók, és továbbra is figyelembe vételre kerülnek szolgálati időként.)

Olvasd el ezt is!
Mindent a nők korkedvezményes nyugdíjáról »

Mikor forduljon szakemberhez segítségért?
Amennyiben életét meghatározó fontos döntést hoz, hogy akár hazai akár nemzetközi nyugellátást igényel úgy, javasolt szakember segítségét kérni, konzultáció, (előzetes nyugdíjszámítás), illetve teljes körű ügyintézés céljából! Így nem kell azon aggódnia, hogy valóban az önt megillető nyugellátásban fog-e részesülni.

A nyugdíjigénylés ügyintézése nehézségek nélkül, zökkenőmentesen zajlik, hiszen a szakember mindenre kiterjedő figyelmet fordít a teljes ügymenet zavartalan lebonyolítására.

Szerző: Szatmáry Tünde Katalin nyugdíjszakértő
Fotó: Nagyszülők Lapja

Címkék: nyugdíjigénylés, nyugdíjszámítás, nyugdíj jogszabáály, jogszabályváltozás, Magyar Közlöny, nyugdíj

Kapcsolódó cikkek

Nyugdíjprémium, egyszeri nyugdíj-kiegészítés 2019: Ennyi plusz pénzre számíthatnak a nyugdíjasok és nyugdíjszerű ellátásban részesülők!
Nyugdíjprémium, egyszeri nyugdíj-kiegészítés 2019: Ennyi plusz pénzre számíthatnak a nyugdíjasok és nyugdíjszerű ellátásban részesülők!

Minden eddiginél magasabb összegű lesz a novemberi nyugdíjprémium, amelyre minden nyugdíjban és nyugdíjszerű ellátásban részesülő - mintegy 2,5 millió - ember jogosult. Mutatjuk, pontosan kinek jár a plusz összeg.

tovább a cikkre
Nyugdíjat érintő változások 2019: Ezentúl még több minden beleszámítható a szolgálati időbe! - Nyugdíjszakértő válaszol
Nyugdíjat érintő változások 2019: Ezentúl még több minden beleszámítható a szolgálati időbe! - Nyugdíjszakértő válaszol

Szinte csak kapkodni tudja az ember a fejét, annyi változás történik folyton-folyvást az aktuális jogszabályokban, így a nyugdíjat érintő kérdésekben is. Szerencsére a jogi útvesztőben segít nekünk eligazodni nyugdíj-szakértőnk, Szatmáry Tünde Katalin.

tovább a cikkre
Nyugdíjat érintő gyakorlati és jogszabályi változások 2019: Mi a teendőd, ha idén eléred az öregségi nyugdíjhoz szükséges kort?
Nyugdíjat érintő gyakorlati és jogszabályi változások 2019: Mi a teendőd, ha idén eléred az öregségi nyugdíjhoz szükséges kort?

Amennyiben az idei évben aktuálissá válik az öregségi nyugdíjigénylés vagy újraszámítás, érdemes elolvasni és megfogadni nyugdíjszakértőnk, Szatmáry Tünde Katalin tanácsait!

tovább a cikkre

A témával foglalkozó szakértőnk

Szatmáry Tünde Katalin - Kiemelt hazai és nemzetközi nyugdíjszakreferens

Vissza az előző oldalra

Szakértők

Babakonyha

Mit egyen az unokám

Békebeli burgonyás pogácsa recept: Olyan puha és finom, hogy nem lehet abbahagyni - Süsd meg az unokádnak! tovább

Kápiapaprika-krém recept: Ízletes kenyérre kenhető krém, ha már unod a vajat vagy a margarint tovább

Véd a rák, gyulladások, szívbetegség ellen, javítja a látást, erősíti az immunrendszert - Még mire jó a sütőtök?  tovább

Tyúkláb fánk recept - A legfinomabb túrófánk, ahogy a nagymamám készítette tovább

Karalábéfőzelék kuszkuszos húsgolyóval recept: Ha elszakadnál a hagyományos ételektől, próbáld ki ezt! tovább

Zöldpesztós cukkini-spagetti tonhallal - Különleges recept, ami jó a szívednek és magas vérnyomás ellen is tovább

Málnás vanília fagyi házilag: Ez az ínycsiklandó nyári édesség 20 perc alatt elkészül a konyhádban tovább

Munka, nyugdíj

Munka, nyugdíj

Nyugdíj utalási időpontok 2023: Mikor érkezik a nyugdíj és a 13. havi nyugdíj 2023-ban? - Havi utalási lista tovább

Nyugdíjemelés 2023: Január elsejétől 15 százalékkal emelik a nyugdíjakat! - Orbán Viktor most jelentette be tovább

Nyugdíjprémium és nyugdíj-kiegészítés 2022: Péntektől érkeznek a plusz pénzek a nyugdíjjal együtt tovább

Kiegészítő nyugdíjemelés és a nyugdíjprémium 2022: Mikor érkeznek a plusz összegek a bankszámlára? tovább

Nyugdíj-kiegészítés és nyugdíjprémium 2022: Mikor számíthatnak a plusz pénzre a nyugdíjasok? tovább

Emelt nyugdíj 2022: Már kedden érkezik a bankszámlára a magasabb összeg - Visszamenőleg is megkapod tovább

Nyugdíj 2022: Csúszik a beígért évközi kiegészítő nyugdíjemelés - Mikor számíthatsz a magasabb összegre? tovább

Életmód

Életmód

5-ből 4 ember túlsúlyos vagy elhízott 60 év felett - Ezért szedtek fel plusz kilókat az emberek a karantén alatt tovább

Ezért fogyassz rendszeresen levest! - Levesfogyasztás élettani hatásai, levesfőzési fortélyok, levesek a diétában, levespor veszélyei tovább

Fürdőgyógyászati kezelések kisokos: Melyik kezelés milyen betegség ellen hatásos? - Szakember válaszol tovább

Így használd a gyógyvizeket fájdalomcsillapításra! - Melyik gyógyvíz milyen betegségre jó? tovább

A betegségek hátterében vízerek és káros sugárzások is állhatnak tovább

Veszélyesek lehetnek bizonyos gyógynövények! Mit ne adjunk a gyerekeknek? tovább

Ezért muszáj párásítani a csecsemők és gyermekek szobájában tovább

hirdetés

ELLÁTÁSOK, TÁMOGATÁSOK KISOKOSA

Állami támogatások, kedvezményes nyugdíj, ápolási díj, időskori segély, egyszeri segély, nyugdíjas bérlet, özvegyi nyugdíj... Nézd meg, hogy mik a feltételei az ellátásoknak, támogatásoknak.

[x] hirdetés

Legnépszerűbb

Webáruház ajánló

Ha nem jön a baba

Ha nem jön a baba

2 400 Ft.-

Megnézem

Videók

Recept ajánlatunk

Zöldséges csirkemell

Zöldséges csirkemell

Várandós kismamáknak ajánlott ételek >>
12 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: 4 db csirkemell 1 fej lilahagyma 1 csomó újhagyma 3 db paradicsom 1 db paprika 15 dkg reszelt sajt Tej Jódozott só Bors Mustár Vaj

Recept:

A csirkemellet alaposan megmossuk, majd a mustárral ízesített tejben 1-2 órát pácoljuk. A hagymákat, paradicsomot, paprikát karikákra vágjuk.

Egy tűzálló tálat kikenünk egy kevés vajjal. A csirkemellet alaposan lecsöpögtetjük, sózzuk, enyhén borsozzuk(...) tovább a teljes recepthez...


hirdetés

CSED, GYED, GYES kalkulátor

Tudod, hogy mennyi lesz a Csed, Gyed, Gyes összege? Kalkulátorunkkal könnyen kiszámíthatod. Speciális eset a Tiéd? Nálunk mindenki megtalálja a rá vonatkozó számításokat!

[x] hirdetés

Legfrissebb szakértői válasz

Szatmáry Tünde Katalin

Szatmáry Tünde Katalin

Kiemelt hazai és nemzetközi nyugdíjszakreferens

tovább a szakértőhöz >>

Tisztelt Hölgyem!
Természetesen megfontolandó a nyugdíj igénylés dátuma az ön esetében, mivel számos tényezőre kell kiemlten figyelni.
Személyre szabott szaktanácsot és előzetes nyugdíj számítást tudok önnek javasolni. 2021.-es szorzószámokat csak is kizárólag 2020.március végén lesz hatályos.
Amennyiben igényli úgy jelezze.
www.ugyintezesazonnal.hu
Köszönettel: Szatmáry Tünde Katalin

Ezt olvastad már? [x]
vissza vissza