Főoldal > Cikkek > Munka, nyugdíj > Nyugdíj-kisokos 2018: Hogyan történik a nyugdíjszámítás? Milyen dokumentumokra van szükség a nyugdíj-igényléshez?

Nyugdíj-kisokos 2018: Hogyan történik a nyugdíjszámítás? Milyen dokumentumokra van szükség a nyugdíj-igényléshez?

Szülőklapja képMire kell kiemelt figyelmet fordítani a nyugdíjba vonulás előtti időszakban? Mely dokumentumokra van szükség az igényléshez? Hogyan történik a nyugdíjszámítás? Nyugdíj-kisokos 2018.

Szerző: Szatmáry Tünde Katalin
2018-04-20
Forrás: Nagyszülők Lapja
Share on Tumblr
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

Ez a cikk 2059 napja frissült utoljára. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek

szakértő Szatmáry Tünde Katalin
Kiemelt hazai és nemzetközi nyugdíjszakreferens
kérdezd szakértőnket a témában >>
Nyugdíjszakértőként sokan fordulnak hozzám azzal a kérdéssel, hogy mire kell kiemelt figyelmet fordítani a nyugdíjba vonulás előtti időszakban? Nagyon fontos, és nem győzöm hangsúlyozni, hogy amit az életünk során a munkáltatónktól kapunk: munkaszerződés, bérjegyzék, M30-as igazolás, társadalombiztosítási Igazolvány, stb, kortól függetlenül nem öt évig, hanem azt az idők végezetéig meg kell őrizni!

Nyugdíjszámítás a jelenleg érvényben lévő szabályok szerint


A nyugdíj igénylés során az igénylőt terheli, hogy bizonyítsa egykori munkáltatói igazolással, hogy mettől meddig milyen jogviszony keretében volt foglalkoztatva, és hogy milyen keresetet, illetve egyéb nyugdíjjárulék-levonást terhelő keresete volt.Amennyiben az igénylő munkakönyvvel, katonakönyvvel, nappali tagozatos egyetemi /főiskolai indexszel és oklevéllel rendelkezik, a nyugdíjigénylés során ezt eredetiben, illetve hiteles másolatban mellékelve csatolni kell a benyújtott igényhez. A szolgálati idő megállapításnál (adategyeztetésnél) vagy a nyugdíjigénylés során ezeknek az okiratoknak kiemelkedően jelentős szerepük van.

Mitől függ az öregségi nyugdíj összege?
  • a ledolgozott évek számától - ezt nevezzük az elismert szolgálati időnek
  • a nyugdíjjárulék-köteles kereseteinktől

Az öregségi, illetve egyéb saját jogú nyugellátás megállapításakor nem az utolsó 5 év átlagkeresetét veszik figyelembe, hanem 1988-tól a nyugdíjbavonulás napjáig szerzett jövedelmet - ez szolgál a leendő összegű nyugdíj számítása alapjául.

A jelenleg érvényes jogszabály értelmében az alábbiak szerint történik, az öregségi nyugdíj kiszámítása:
  1. Életünk során szerzett és határozatban elismert naptári napok számát, illetve a megállapított szolgálati időt elosztjuk 365-tel és akkor megkapjuk, hány teljes évet dolgoztunk. (Csak az egész év vehető figyelembe, a töredék napok nem számítanak!)
  2. 1988-től a nyugdíjigénylés előtti napig szerzett jövedelmet/keresetet minden járuléktól és adóktól mentesíteni, úgynevezett „nettósítani” kell
  3. A nettó kereseteket egy valorizációs szorzóval kell felszorozni (valorizációs szorzó: a havi átlagkereset megállapítása során a nyugdíjazást megelőző naptári év előtt elért keresetet a megelőző naptári év kereseti szintjéhez kell igazítani). A valorizált kereseti adatokat össze kell adni és azt el kell elosztani az összes szolgálati idő napjának a számával
  4. Az így kapott nettó átlagkeresetet megszorozzuk 365 nappal, ez az eredmény az éves átlagkeresetet, amit elosztunk 12-vel és így megkapjuk a havi életpálya-keresetet
  5. Amennyiben a havi nettó életpálya-kereset a 372.000 Ft-ot meghaladja, úgy „degresszálni” kell, vagyis ebben az esetben csak kereseti részek kerülnek csak figyelembe vételre

Valorizáció:
A havi átlagkereset megállapítása során a nyugdíjazást megelőző naptári év előtt elért keresetet, jövedelmet az országos nettó átlagkereset egyes években történő növekedését alapul véve a nyugdíjazást megelőző naptári év kereseti szintjéhez kell igazítani.

Mi az a degresszálás?
Degresszió: A nyugdíjjárulék-alapként szolgáló keresetekből meghatározott havi átlagkereset - törvényi rendelkezésen alapuló -, korlátozott beszámítása a nyugdíjalapba. A korlátozás átlagkereseti sávok szerint eltérő. Meghatározott összeghatárig az átlagkereset teljes100 százalékos összegét, e felett pedig csökkentett mértékét veszik figyelembe.

Nyugdíjjárulék és járulékplafon
hirdetés

FÁJ A TÉRDED? PORCKOPÁS KÍNOZ? 
VAN MEGOLDÁS!

Porcépítő és gyulladáscsökkentő egyben!
Nézd meg, hogy mit mondanak, akik már használják >>

vonal

[x] hirdetés

1988. évtől 2012-ig járulékplafon táblázat szerint kerül figyelembevételre minden egyes nyugdíj-megállapítás. 2013. január 1-től nincs járulékplafon, tehát mindenki a keresetének megfelelően fizeti a járulékot. Felső jövedelem és járulékplafon nincs, mindenkinek egységesen 10% nyugdíjjárulékot kell fizetnie a jövedelme után. Nyugdíjjárulék plafon táblázat megtekinthető itt »

Nyugdíjjárulék-fizetési felső határ
Egy adott naptári évre vonatkozóan törvényben meghatározott összeg, amelyet meghaladó jövedelem után a biztosított nyugdíjjárulék megfizetésére nem köteles.

Nyugdíjösszeg-kalkuláció
Természetesen amennyiben rendelkezik szolgálati idő megállapító vagy adategyeztető határozattal, az onyf.hu oldalon található nyugdíj kalkulátoron próbaszámítást lehet végezni, ami irányadó lehet, de nem lehet alapul venni, hiszen az ott kapott „kalkulált” nyugdíjösszeg csupán iránymutatásul szolgál.

Kinek mikor a legelőnyösebb nyugdíjba vonulni?
Minden embernek saját életpályája van. A legmegfelelőbb válasz arra a kérdésre, hogy mikor előnyösebb számára a nyugdíjba vonulás, azt csak szakember tudja megmondani, hiszen számos tényező befolyásolja. Amennyiben önben ilyen, vagy hasonló nyugdíjazással kapcsolatos kérdés felmerül, javaslom, kérjen tanácsot hozzáértő szakembertől! Hiszen nem mindegy, hogy hány ledolgozott (és elismert) év után dönt úgy, hogy nyugdíjat igényel, és nem mindegy, hogy mekkora összegű ellátásban részesül ezután.

Olvasd el ezt is:
Nők korkedvezményes nyugdíja 2018 »


És egy jó tanács minden nyugdíjasnak
Remélem, hogy a cikk megjelenéséig minden érintett kézhez kapta az Erzsébet utalványt, vagy, ha ez valamilyen okból nem történt meg, szíveskedjenek 2018.május 31-ig ezt írásban jelezni a következő címen: Nyugdíjfolyósító Igazgatóság (1139. Budapest Váci út 73. A borítékon tüntesse fel a folyósítási törzsszámát!)

Szerző: Szatmáry Tünde Katalin nyugdíjszakértő
Fotó: Nagyszülők Lapja

Címkék: nyugdíj 2018, nyugdíjszámítás, öregségi nyugdíj, nyugdíjigénylés

Kapcsolódó cikkek

Nyugdíjprémium, egyszeri nyugdíj-kiegészítés 2019: Ennyi plusz pénzre számíthatnak a nyugdíjasok és nyugdíjszerű ellátásban részesülők!
Nyugdíjprémium, egyszeri nyugdíj-kiegészítés 2019: Ennyi plusz pénzre számíthatnak a nyugdíjasok és nyugdíjszerű ellátásban részesülők!

Minden eddiginél magasabb összegű lesz a novemberi nyugdíjprémium, amelyre minden nyugdíjban és nyugdíjszerű ellátásban részesülő - mintegy 2,5 millió - ember jogosult. Mutatjuk, pontosan kinek jár a plusz összeg.

tovább a cikkre
Nyugdíjat érintő változások 2019: Ezentúl még több minden beleszámítható a szolgálati időbe! - Nyugdíjszakértő válaszol
Nyugdíjat érintő változások 2019: Ezentúl még több minden beleszámítható a szolgálati időbe! - Nyugdíjszakértő válaszol

Szinte csak kapkodni tudja az ember a fejét, annyi változás történik folyton-folyvást az aktuális jogszabályokban, így a nyugdíjat érintő kérdésekben is. Szerencsére a jogi útvesztőben segít nekünk eligazodni nyugdíj-szakértőnk, Szatmáry Tünde Katalin.

tovább a cikkre
Nyugdíjat érintő gyakorlati és jogszabályi változások 2019: Mi a teendőd, ha idén eléred az öregségi nyugdíjhoz szükséges kort?
Nyugdíjat érintő gyakorlati és jogszabályi változások 2019: Mi a teendőd, ha idén eléred az öregségi nyugdíjhoz szükséges kort?

Amennyiben az idei évben aktuálissá válik az öregségi nyugdíjigénylés vagy újraszámítás, érdemes elolvasni és megfogadni nyugdíjszakértőnk, Szatmáry Tünde Katalin tanácsait!

tovább a cikkre

A témával foglalkozó szakértőnk

Szatmáry Tünde Katalin - Kiemelt hazai és nemzetközi nyugdíjszakreferens

Vissza az előző oldalra

Szakértők

Babakonyha

Mit egyen az unokám

Békebeli burgonyás pogácsa recept: Olyan puha és finom, hogy nem lehet abbahagyni - Süsd meg az unokádnak! tovább

Kápiapaprika-krém recept: Ízletes kenyérre kenhető krém, ha már unod a vajat vagy a margarint tovább

Véd a rák, gyulladások, szívbetegség ellen, javítja a látást, erősíti az immunrendszert - Még mire jó a sütőtök?  tovább

Tyúkláb fánk recept - A legfinomabb túrófánk, ahogy a nagymamám készítette tovább

Karalábéfőzelék kuszkuszos húsgolyóval recept: Ha elszakadnál a hagyományos ételektől, próbáld ki ezt! tovább

Zöldpesztós cukkini-spagetti tonhallal - Különleges recept, ami jó a szívednek és magas vérnyomás ellen is tovább

Málnás vanília fagyi házilag: Ez az ínycsiklandó nyári édesség 20 perc alatt elkészül a konyhádban tovább

Munka, nyugdíj

Munka, nyugdíj

Nyugdíj utalási időpontok 2023: Mikor érkezik a nyugdíj és a 13. havi nyugdíj 2023-ban? - Havi utalási lista tovább

Nyugdíjemelés 2023: Január elsejétől 15 százalékkal emelik a nyugdíjakat! - Orbán Viktor most jelentette be tovább

Nyugdíjprémium és nyugdíj-kiegészítés 2022: Péntektől érkeznek a plusz pénzek a nyugdíjjal együtt tovább

Kiegészítő nyugdíjemelés és a nyugdíjprémium 2022: Mikor érkeznek a plusz összegek a bankszámlára? tovább

Nyugdíj-kiegészítés és nyugdíjprémium 2022: Mikor számíthatnak a plusz pénzre a nyugdíjasok? tovább

Emelt nyugdíj 2022: Már kedden érkezik a bankszámlára a magasabb összeg - Visszamenőleg is megkapod tovább

Nyugdíj 2022: Csúszik a beígért évközi kiegészítő nyugdíjemelés - Mikor számíthatsz a magasabb összegre? tovább

Életmód

Életmód

Akár a cicád életébe is kerülhet - Soha ne használd! tovább

5-ből 4 ember túlsúlyos vagy elhízott 60 év felett - Ezért szedtek fel plusz kilókat az emberek a karantén alatt tovább

Ezért fogyassz rendszeresen levest! - Levesfogyasztás élettani hatásai, levesfőzési fortélyok, levesek a diétában, levespor veszélyei tovább

Fürdőgyógyászati kezelések kisokos: Melyik kezelés milyen betegség ellen hatásos? - Szakember válaszol tovább

Így használd a gyógyvizeket fájdalomcsillapításra! - Melyik gyógyvíz milyen betegségre jó? tovább

A betegségek hátterében vízerek és káros sugárzások is állhatnak tovább

Veszélyesek lehetnek bizonyos gyógynövények! Mit ne adjunk a gyerekeknek? tovább

hirdetés

ELLÁTÁSOK, TÁMOGATÁSOK KISOKOSA

Állami támogatások, kedvezményes nyugdíj, ápolási díj, időskori segély, egyszeri segély, nyugdíjas bérlet, özvegyi nyugdíj... Nézd meg, hogy mik a feltételei az ellátásoknak, támogatásoknak.

[x] hirdetés

Legnépszerűbb

Webáruház ajánló

Ha nem jön a baba

Ha nem jön a baba

2 400 Ft.-

Megnézem

Videók

Recept ajánlatunk

Zöldséges csirkemell

Zöldséges csirkemell

Várandós kismamáknak ajánlott ételek >>
12 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: 4 db csirkemell 1 fej lilahagyma 1 csomó újhagyma 3 db paradicsom 1 db paprika 15 dkg reszelt sajt Tej Jódozott só Bors Mustár Vaj

Recept:

A csirkemellet alaposan megmossuk, majd a mustárral ízesített tejben 1-2 órát pácoljuk. A hagymákat, paradicsomot, paprikát karikákra vágjuk.

Egy tűzálló tálat kikenünk egy kevés vajjal. A csirkemellet alaposan lecsöpögtetjük, sózzuk, enyhén borsozzuk(...) tovább a teljes recepthez...


hirdetés

CSED, GYED, GYES kalkulátor

Tudod, hogy mennyi lesz a Csed, Gyed, Gyes összege? Kalkulátorunkkal könnyen kiszámíthatod. Speciális eset a Tiéd? Nálunk mindenki megtalálja a rá vonatkozó számításokat!

[x] hirdetés

Legfrissebb szakértői válasz

Szatmáry Tünde Katalin

Szatmáry Tünde Katalin

Kiemelt hazai és nemzetközi nyugdíjszakreferens

tovább a szakértőhöz >>

Tisztelt Hölgyem!
Természetesen megfontolandó a nyugdíj igénylés dátuma az ön esetében, mivel számos tényezőre kell kiemlten figyelni.
Személyre szabott szaktanácsot és előzetes nyugdíj számítást tudok önnek javasolni. 2021.-es szorzószámokat csak is kizárólag 2020.március végén lesz hatályos.
Amennyiben igényli úgy jelezze.
www.ugyintezesazonnal.hu
Köszönettel: Szatmáry Tünde Katalin

Ezt olvastad már? [x]
Hírek, érdekességek

Megtalálták a 10 éves kisfiút, aki egy kórházból tűnt el

vissza vissza