Főoldal > Cikkek > Munka, nyugdíj > Nők korkedvezményes nyugdíja 2018: feltételei, igénylése, korkedvezményes nyugdíj melletti munkavégzés

Nők korkedvezményes nyugdíja 2018: feltételei, igénylése, korkedvezményes nyugdíj melletti munkavégzés

Szülőklapja képMeddig igényelhető a nők kedvezményes nyugdíja? A nők, a hatályos szabályozás szerint 2018-ban is változatlan feltételekkel igényelhetik a nők korkedvezményes nyugdíját, de meg kell szerezniük legalább 40 évi jogosultsági időt. Mi minden számít bele a szolgálat időbe?

Szerző: Szatmáry Tünde Katalin
2018-03-19
Forrás: Nagyszülők Lapja
Share on Tumblr
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

Ez a cikk 1280 napja frissült utoljára. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek

szakértő Szatmáry Tünde Katalin
Kiemelt hazai és nemzetközi nyugdíjszakreferens
kérdezd szakértőnket a témában >>

Meddig igényelhető a nők kedvezményes nyugdíja? A nők, a hatályos szabályozás szerint 2018-ban is változatlan feltételekkel igényelhetik a nők korkedvezményes nyugdíját, de meg kell szerezniük legalább 40 évi jogosultsági időt. Ez a saját jogú ellátás jelenleg korra tekintet nélkül igényelhető.

Nyugdíjszakértőnk, Szatmáry Tünde Katalin a nők korkedvezményes nyugdíjára vonatkozó részeleteket ismerteti.


Meddig igényelhető a nők korkedvezményes nyugdíja, és melyek a fontosabb igénylési feltételek, előírások?


Előírás a 40 év, határozatban elismert szolgálati idő, és ezen belül 32 év keresőtevékenység megléte. Kivéve azt az esetet, amikor az igénylő saját háztartásában tartósan beteg gyermeket nevelt, és erre tekintettel ápolási díjban részesült. Gyermekneveléssel szerzett szolgálati idő maximum 8 év lehet.

Milyen jogviszonyok kerülnek beszámításra a nők kedvezményes nyugdíjának megállapításánál?
 • munkaviszony (közalkalmazotti, és kormánytisztviselői jogviszonyok is)
 • vállalkozói jogviszony (egyéni, és társas vállalkozó)
 • alkalmi munkavállalói jogviszony
 • gyermekneveléssel igazolható időszakok (TGYÁS, GYED, GYES)
 • megbízási szerződés alapján szerzett szolgálati idő
 • ápolási díj (tartósan beteg gyermek ápolása esetén, amennyiben erről határozat született.)
 • magánkereskedő, kisiparos, Gmk tag, stb.
 • hivatásos nevelőszülő
 • közjegyző, vagy ügyvédi közösség tagja
 • szakmunkás tanulói évek alatt végzett gyakorlat, amennyiben az a hivatal nyilvántartásában megtalálható, egykori munkáltatói igazolással alátámasztható, vagy hitelt érdemlően tanúkkal igazolható

Nő korkedvezményes nyugdíja

Milyen típusú szolgálati idő nem kerül figyelembe vételre a nők kedvezményes nyugdíjának megállapításánál?
 • passzív táppénz
 • álláskeresési járadék
 • 18 évet betöltött, tartósan beteg hozzátartozó ápolása
 • megállapodás alapján vásárolt szolgálati idő
 • nappali tagozatos főiskolai, vagy egyetemi évek (hacsak nem fizettek TB járulékot)
 • szakmunkás tanulóévek (3 év iskolában töltött év)

Fontos, hogy a nyugdíjba vonulás napján az igénylő nem állhat munkaviszonyban vagy egyéb biztosítási jogviszonyban.  (Kivételt képeznek az Egyéni és Társas Vállalkozók.)

Dolgozhat-e a nők kedvezményes nyugdíjában részesülő személy?
Természetesen, a minimálbér 18 szorosának összeghatáráig végezhető keresőtevékenység. 2018 évben 138.000 Ft *18 hónap = 2.484.000 Ft. (Ez a kereseti korlát az összes korhatár előtti ellátottra vonatkozik, beleértve a szolgálati járandóságot is.)

Csak az a jövedelem számít bele ebbe a kereseti korlátba, ami után nyugdíjjárulék kerül levonásra! (Pl.: az osztalék ez alól mentesül, mivel nem terheli nyugdíjjárulék.)

A 2018 áprilisi választásokat követően szigorodhatnak az ilyen típusú ellátásnak a feltételei
Pl.: A 40 év elismert szolgálati idő 42 évre emelkedhet, és esetlegesen a kereső tevékenység is 32 évről 34 évre változhat, továbbra is figyelembe véve a gyermekneveléssel eltöltött éveket. Még a fenti esetben is - a korhatár elérése előtt - több tízezren tudnák igénybe venni a nők korkedvezményes nyugdíját. Ezidáig 181 ezren éltek ezzel a kedvezményes nyugdíjazási lehetőséggel, amely a nyugdíjkasszát 7,5%-al terheli meg.

A nők korkedvezményes nyugdíj igénybevételét követően, az öregségi nyugdíj korhatár elérésekor kérhető-e újraszámítás?
Nem, mivel a nők kedvezményes (40 szolgálati év után járó) ellátásának igénylését követően újabb szolgálati idő beszámításra nincs lehetőség, hiszen a megállapításnál nem történt csökkentés. Viszont az öregségi nyugdíj igénylést követően, amennyiben újabb biztosítási jogviszonyt, (Pl.: munkaviszonyt) létesít, minden évben automatikusan jár a Tny. 22/A. szerinti 0,5%.-os emelés (amire külön kérelmet nem kell benyújtani, azt minden érintettnek hivatalból folyósítják).

A korhatár elérése előtt milyen esetben kérhető a nyugellátási összeg újraszámítása?
Az igénylő, aki egészségkárosodáson alapuló ellátásban részesül, és ezen ellátás mellett 365 napot meghaladóan dolgozott (biztosítási jogviszonyban állt), az öregségi nyugdíj korhatár betöltése előtt nyugdíj újraszámítás iránti igényt terjeszthet elő. A benyújtott igény alapján az illetékes hivatal újraszámolást végez. és amely ellátás kedvezőbb az igénylő számára, az kerül a továbbiakban folyósításra, öregségi nyugdíj jogcímen.

Melyik ellátás előnyösebb egy női igénylő számára, akinek 2018-ban a nők kedvezményes nyugdíjjogosultsághoz szükséges feltételei fennállnak, pl.: 1955-ben született?
Számos esetben előnyös a nők számára - a korhatár elérését követően - öregségi nyugdíjba vonulni, mivel így minden (élete során szerzett) jogviszonya szolgálati időként kerül beszámításra, beleértve a felsőfokú tanulmányokat, vagy szakmunkás/ipari tanulói időszakot, és az álláskeresési járadékot is.

Előnyös ez azért, mert 40 év elismert szolgálati idő után az átlagkereset 80 %-a kerül beszámításra és minden plusz év  további 2% emelést jelent.

A jövőben hogy alakul az öregségi nyugdíj korhatár, és milyen befolyásoló tényezők vannak szerte Európában?

Öregségi nyugdíj korhatár emelés legfőbb okai:
Köztudott, hogy az öregségi nyugdíj korhatára lépcsőzetesen került emelésre.
 • A 2018-as évben az 1954-ben született nők és férfiak, 63 év + 183 nap elérését követően igényelhetnek öregségi nyugdíjat.
 • 2019-ben az 1955-ben született nők és férfiak 64 évesen igényelhetik ezt a típusú ellátást.
 • 1956. január 1 - július 1. között születettek »» 64 év + 183 nap, azaz 2020. július 2. - december 31.
 • 1956. július 2 - december 31. között születettek »» 64 év + 183 nap, azaz 2021. január 1. - július 2.
 • 1956. december 31. után születettek »» 65 év, azaz 2021. december 31. után

1961-es és az azt követő korcsoportnak jelenleg nincs meghatározva, de valószínűleg 70 éves korig lépcsőzetesen lesz megemelve az öregségi nyugdíj korhatár. Jelenleg Németországban az 1954-ben született nők és férfiak öregségi nyugdíjkorhatára a 65. életév. Azért kerül fokozatosan emelésre Európa számos országában az öregségi nyugdíjkorhatár, mert megnövekedett a népességfogyás, egyre kevesebb gyermek születik, így csökkent a járulékfizetők száma.

Nő korkedvezményes nyugdíja

Egy biztos, nyugdíj van, de lehet, hogy a későbbiekben más lesz a neve. A nyugdíjkassza jelenleg még finanszírozható. A mai 30-as 40-es korosztálynak viszont az öngondoskodás jelenthet a jövőre nézve biztonságot.

Újra Erzsébet utalványt hoz a postás!
A Magyar közlöny 2018. évi 32. számában olvasható,  34/2018.(III.7) Kormány rendelet szerint  2018. április hónap végéig minden érintett kézhez kapja a 10.000.-Ft értékű Erzsébet utalványt. Erről részletesebben itt olvashatsz »

Szerző: Szatmáry Tünde Katalin nyugdíjszakértő
Fotó: Freepik/bearfotos

Címkék: nyugdíj, korkedvezményes nyugdíj, nők korkedvezményes nyugdíja, szolgálati idő, jogosultság

Feliratkozás hírlevélre

Érdekesnek találtad ezt a cikket? Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkeinkről, iratkozz fel hírlevelünkre.

Email*
Név*

Kapcsolódó cikkek

Nyugdíjprémium, egyszeri nyugdíj-kiegészítés 2019: Ennyi plusz pénzre számíthatnak a nyugdíjasok és nyugdíjszerű ellátásban részesülők!
Nyugdíjprémium, egyszeri nyugdíj-kiegészítés 2019: Ennyi plusz pénzre számíthatnak a nyugdíjasok és nyugdíjszerű ellátásban részesülők!

Minden eddiginél magasabb összegű lesz a novemberi nyugdíjprémium, amelyre minden nyugdíjban és nyugdíjszerű ellátásban részesülő - mintegy 2,5 millió - ember jogosult. Mutatjuk, pontosan kinek jár a plusz összeg.

tovább a cikkre
Nyugdíjat érintő változások 2019: Ezentúl még több minden beleszámítható a szolgálati időbe! - Nyugdíjszakértő válaszol
Nyugdíjat érintő változások 2019: Ezentúl még több minden beleszámítható a szolgálati időbe! - Nyugdíjszakértő válaszol

Szinte csak kapkodni tudja az ember a fejét, annyi változás történik folyton-folyvást az aktuális jogszabályokban, így a nyugdíjat érintő kérdésekben is. Szerencsére a jogi útvesztőben segít nekünk eligazodni nyugdíj-szakértőnk, Szatmáry Tünde Katalin.

tovább a cikkre
Nyugdíjat érintő gyakorlati és jogszabályi változások 2019: Mi a teendőd, ha idén eléred az öregségi nyugdíjhoz szükséges kort?
Nyugdíjat érintő gyakorlati és jogszabályi változások 2019: Mi a teendőd, ha idén eléred az öregségi nyugdíjhoz szükséges kort?

Amennyiben az idei évben aktuálissá válik az öregségi nyugdíjigénylés vagy újraszámítás, érdemes elolvasni és megfogadni nyugdíjszakértőnk, Szatmáry Tünde Katalin tanácsait!

tovább a cikkre

A témával foglalkozó szakértőnk

Szatmáry Tünde Katalin - Kiemelt hazai és nemzetközi nyugdíjszakreferens

Vissza az előző oldalra

BABAVÁRÓ VAN A CSALÁDBAN?
Ajándékot keresel neki? Szeretnéd meglepni valamivel? A Pocakosnapló, a best seller kismamakönyv garantáltan telitalálat lesz! Kattints ide és lepd meg élete legfontosabb naplókönyvével! >>

vonal

[x] hirdetés

Szakértők

Babakonyha

Mit egyen az unokám

Málnás vanília fagyi házilag: Ez az ínycsiklandó nyári édesség 20 perc alatt elkészül a konyhádban tovább

Karácsonyi diós-fahéjas kuglóf recept - Csak keverd össze a hozzávalókat és már sütheted is! tovább

Sütés nélküli zserbógolyó recept: 30 perces csokis süti, ha gyorsan készítenél valami finomat tovább

Fahéjas csiga receptje házilag - Így lesz igazán puha és omlós a tésztája tovább

Csokis-kókuszos tölcsér csokiöntettel: Leveles tésztás finomság, ahogy a cukrászok készítik! - Mutatjuk lépésről lépésre tovább

Málnás-kókuszos pillesüti recept - Lisztmentes, könnyű sütemény meleg nyári napokra tovább

Cukkini receptek egyszerűen - 5 fenséges cukkinis étel ebédre vagy vacsorára, amíg tart a szezon tovább

Munka, nyugdíj

Munka, nyugdíj

Nyugdíjprémium 2021: Akár 56 ezer forint egyszeri juttatást is kaphatnak a nyugdíjasok idén tovább

13. havi nyugdíj 2021: Itt a dátum, mikor kezdik utalni a 13. havi nyugdíj egy heti részét tovább

Nyugdíj utalása 2020: Decemberben előbb érkezik a nyugdíj a bankszámlára! - Nem kell december 12-ig várni tovább

13. havi nyugdíj fokozatos visszaépítése: Most kiderült, hogyan kell ezt elképzelni - Melyik évben mennyi plusz pénz jár a nyugdíjasoknak? tovább

Nyugdíj 2020: Mik a nők 40 év után járó kedvezményes öregségi nyugdíj igénylésének feltételei idén? Nyugdíjszakértő válaszol tovább

Nyugdíj 2020 tudnivalók: Nyugdíjemelés, nyugdíjprémium, nyugdíjkorrekció, adategyeztetési eljárás, nyugdíj-újraszámolás tovább

Nyugdíjprémium, egyszeri nyugdíj-kiegészítés 2019: Ennyi plusz pénzre számíthatnak a nyugdíjasok és nyugdíjszerű ellátásban részesülők! tovább

Életmód

Életmód

5-ből 4 ember túlsúlyos vagy elhízott 60 év felett - Ezért szedtek fel plusz kilókat az emberek a karantén alatt tovább

Ezért fogyassz rendszeresen levest! - Levesfogyasztás élettani hatásai, levesfőzési fortélyok, levesek a diétában, levespor veszélyei tovább

Fürdőgyógyászati kezelések kisokos: Melyik kezelés milyen betegség ellen hatásos? - Szakember válaszol tovább

Így használd a gyógyvizeket fájdalomcsillapításra! - Melyik gyógyvíz milyen betegségre jó? tovább

A betegségek hátterében vízerek és káros sugárzások is állhatnak tovább

Veszélyesek lehetnek bizonyos gyógynövények! Mit ne adjunk a gyerekeknek? tovább

Ezért muszáj párásítani a csecsemők és gyermekek szobájában tovább

ELLÁTÁSOK, TÁMOGATÁSOK KISOKOSA

Állami támogatások, kedvezményes nyugdíj, ápolási díj, időskori segély, egyszeri segély, nyugdíjas bérlet, özvegyi nyugdíj... Nézd meg, hogy mik a feltételei az ellátásoknak, támogatásoknak.

[x] hirdetés

Legnépszerűbb

Webáruház ajánló

Ha nem jön a baba

Ha nem jön a baba

2 400 Ft.-

Megnézem

Pocakosnapló

Pocakosnapló

2 800 Ft.-

Megnézem

Videók

Recept ajánlatunk

Zöldséges csirkemell

Zöldséges csirkemell

Várandós kismamáknak ajánlott ételek >>
12 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: 4 db csirkemell 1 fej lilahagyma 1 csomó újhagyma 3 db paradicsom 1 db paprika 15 dkg reszelt sajt Tej Jódozott só Bors Mustár Vaj

Recept:

A csirkemellet alaposan megmossuk, majd a mustárral ízesített tejben 1-2 órát pácoljuk. A hagymákat, paradicsomot, paprikát karikákra vágjuk.

Egy tűzálló tálat kikenünk egy kevés vajjal. A csirkemellet alaposan lecsöpögtetjük, sózzuk, enyhén borsozzuk(...) tovább a teljes recepthez...


CSED, GYED, GYES kalkulátor

Tudod, hogy mennyi lesz a Csed, Gyed, Gyes összege? Kalkulátorunkkal könnyen kiszámíthatod. Speciális eset a Tiéd? Nálunk mindenki megtalálja a rá vonatkozó számításokat!

[x] hirdetés

Legfrissebb szakértői válasz

Szatmáry Tünde Katalin

Szatmáry Tünde Katalin

Kiemelt hazai és nemzetközi nyugdíjszakreferens

tovább a szakértőhöz >>

Tisztelt Hölgyem!
Természetesen megfontolandó a nyugdíj igénylés dátuma az ön esetében, mivel számos tényezőre kell kiemlten figyelni.
Személyre szabott szaktanácsot és előzetes nyugdíj számítást tudok önnek javasolni. 2021.-es szorzószámokat csak is kizárólag 2020.március végén lesz hatályos.
Amennyiben igényli úgy jelezze.
www.ugyintezesazonnal.hu
Köszönettel: Szatmáry Tünde Katalin

Ezt olvastad már? [x]
Hírek, érdekességek

Budapest desszertje 2021: Ez a meggyes, túrókrémes süti nyerte a Magyar Csokoládé és Édesség Szövetség versenyét

vissza vissza