2024. február 25 |Géza, Vanda...

Főoldal > Cikkek > Mozgás > 10 nyújtó és erősítő jógagyakorlat 50 év fölött, ami kíméli a térdet és a csuklót - Jógaoktató ajánlása

10 nyújtó és erősítő jógagyakorlat 50 év fölött, ami kíméli a térdet és a csuklót - Jógaoktató ajánlása

Szülőklapja képA térdsérülések megelőzése szempontjából a rendszeres mozgásnak kulcsszerepe van. Ha a térdről van szó, akkor a combizom erősítését célzó, a szalagok rugalmasságát megőrző mozgásnak különösen – a jóga pedig az egyik legjobb eszköz erre.

Szerző: Oreskó Renáta
2016-05-09
Forrás: Nagyszülők Lapja
Share on Tumblr
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

szakértő Oreskó Renáta
gerincjóga-oktató, preventív gerinctréner
kérdezd szakértőnket a témában >>
Térdsérülés vagy csuklóproblémák esetén sem kell lemondanunk a jógagyakorlásról! Szeretnék megosztani egy szuper összeállítást a Yoga International oldaláról, amely ugyanúgy erősít-nyújt, akár egy dinamikus gyakorlatsor, és nemcsak a térded, de a csuklód is óvja a lent bemutatott sorozat.

Dinamikus jógagyakorlatsor, amely megkíméli a térdet és a csuklót
Gyakorlás közben figyelj arra, hogy lassan végezd az ászanákat, és tudatosítsd minden mozdulatod. Figyelj a stabilitásra, hogy mindig megfelelő alátámasztásban tartsd magad. Ha éppen nincs is problémád térddel-csuklóval, akkor is érdemes kipróbálni ezt a sorozatot - újfajta élményt fog nyújtani a dinamikus jógagyakorlásban.Ez a sorozat igényel némi jóga előképzettséget, ezért csak akkor végezd, ha biztos vagy magadban. Ha sérülés után kezded újra a gyakorlást, akkor mindenképp várd ki az orvos/gyógytornász által javasolt gyógyulási időt, és csak utána lépj a matracra.

Térd- és csuklókímélő jógagyakorlatsor haladóknak


1. Helyezkedj el tádászanában (hegytartás). Csípőszéles kisterpeszben állj (körülbelül 15-20 centiméter legyen a két talpad között), hajlítsd a térdeket, és engedd le a csípőd, süllyedj bele a széktartásba. Emeld el a lábujjakat a talajról, hogy a core izmok erősebben tartsanak! Egyenesítsd, vagy hosszítsd a gerincet, akár tükörben kontrollálhatod magad. Kilégzésre csavarj a székpózban, a bal könyöködet (a kevésbé intenzív csavaráshoz a kezed vagy alkarod) támaszd meg a jobb térded oldalán. Maradj benne legalább három hosszú légzésig, minden kilégzésre egyre jobban csavarj, miközben a felül levő vállat folyamatosan visszafelé húzod!


csavarás széktartásban - fordított széktartás

2. Ezután lépj hátra a bal lábaddal (a karok helyzetét megtartva). Maradj benne ugyanígy három légzésig, kilégzésre mindig mélyítve a csavarást. Belégzéskor fordítsd a fejed lefelé, nézz a talaj felé, kilégzéskor vezesd a tekinteted felfelé.  


csavarás kitörésben

3. Majd engedd le a sarkad a talajra a harcos 1-es pózhoz, a karokat tartsd derékszögben, hátul zárd a lapockákat. Maradj így vagy felfelé is nyújtózhatsz a karokkal.


harcos 1

4. Hozd a kezeket a mellkas elé, és zárd össze a tenyereket imádkozó tartásban (andzsali mudra). Tartsd a térded stabilan, és fordulj át harcos 2 pózba - így a tartásod a matracod hosszabb oldalával lesz párhuzamos. Bontsd a tenyereket, és nyújtsd ki a karokat vállmagasságban, tenyerek lefelé nézzenek.


harcos 2

5. Maradj három légzésig a harcos 2-ben, majd forgasd be a hátul lévő talpad, igazítsd hozzá az előlévőt is az istennő pózhoz (ez egy széles, mély guggolás, lábujjak kifelé néznek). Vagy hajlítsd a karokat derékszögben, és úgy csavarj jobbra-balra (derékból csavarva, miközben a medence középen stabil marad), vagy tartsd középen a felsőtested, és lágyan ökölbe szorítva a kezeket, mozgasd a karokat, mintha nagy, széles mozdulatokkal fésülködnél vagy mintha hátúszásban tempóznál (lásd a képen).


istennő póz variáció 1.


istennő póz variáció 2.

6. Állítsd a belső talpéleket párhuzamosra, nyújtsd a lábakat, de a térded ne feszítsd át. Enyhén hajlítsd a térdeket miközben előrehajolsz praszárita-pádóttánászanába (előrehajlás széles terpeszben). Nyújtsd meg előre a gerinced, tartsd a súlyod egyenletesen elosztva mindkét lábon. Kinyújthatod előre a karokat, de kevés súlyt engedj a karokra. Vagy kulcsolhatod a kézujjakat magad mögött, esetleg megfoghatod a bokákat – de mindenképp tartsd szép hosszan a gerinced!


praszárita-pádóttánászanába (előrehajlás széles terpeszben)

7. Bármelyik variációt választottad, maradj benne 3 légzésig. Majd forgasd ki a bal lábad a harcos 2-eshez (most a másik oldalra fogod végezni). Belégzésre emeld a karokat vállmagasságban, majd fordulj át harcos 1-be, tenyereket hozd imádkozó tartásba, vagy nyújtózz felfelé a karokkal. Majd forgasd vissza a sarkad a kitörésben csavaráshoz (2. kép), és most a jobb karod lesz a bal combodhoz kívülről támasztva. Végül lépj vissza a fordított széktartásba (1. kép), majd legvégül lépj vissza tádászanába.

8. Kiegészítheted a sorozatot pár álló, oldalra hajlító ászanával, például a félhold tartással (próbáld ki kisterpeszben, vagy jógatéglát tartva a két láb között), esetleg egy álló hátrahajlítás is beleférhet még.


félhold póz variáció


hátrahajlítás
 
9. Zárd a gyakorlást egy fekvő csavarással. Feküdj a hátadra, húzd fel úgy a lábaidat, hogy derékszöget zárjanak be a talajjal (tehát a combok legyenek merőlegesek, a lábszárak pedig párhuzamosak a talajjal). A karokat pihentesd magad mellett, egy vonalban a vállakkal, tenyerek lefelé nézzenek. Kilégzésre engedd le  a lábakat a jobb oldalra (akár a jobb tenyereddel segítheted). Ha kényelmetlenséget vagy feszültséget érzel a hátadon, akkor tegyél egy párnát vagy összehajtogatott plédet a térdek alá és/vagy a bal váll alá. Lazítsd el a hátad, a csípőd és a vállakat. A tekinteted fordítsd bal oldalra, és engedd süllyedni a térdeket, add át a súlyt a talajnak.


gerinccsavarás hanyattfekvésben

10. Végezd el mindkét oldalra a csavarást, majd húzd fel a térdeket a mellkashoz hanyattfekvésben pár légzésig, kompenzáld kicsit a csavarás hatásait. Majd relaxálj még néhány percig savászanában.

A térdeink egészségének megőrzésében fontos, hogy a lábboltozat izmait is eddzük, a harcos pózok, a fenti álló ászanák is alkalmasak erre. A sérülések megelőzése szempontjából a rendszeres mozgásnak kulcsszerepe van, ha a térdről van szó, akkor a négyfejű combizom erősítését célzó, a szalagok rugalmasságát megőrző mozgásnak különösen – a jóga pedig az egyik legjobb eszköz erre.

Amennyiben gerinces jellegű vagy komolyabb keringési betegséged, panaszaid vannak, mielőtt bármilyen új mozgásforma gyakorlásába kezdesz, feltétlenül konzultálj a kezelőorvosoddal!
 
Felhasznált és ajánlott irodalom:
https://julijoga.wordpress.com/2013/08/20/a-terd-anatomiaja-joga-szempontbol/
http://yoginicelia.blogspot.hu/2014/02/a-terd-anatomiaja-iii_1128.html
http://www.life.hu/ez-zsir/20140523-jogaiskola-a-jogaklikkel-terdjavito-gyakorlatok.html
http://www.hazipatika.com/napi_egeszseg/mozgasszervi_betegsegek/cikkek/a_legjobb_jogapozok_terdfajasra/20151125121658


Szerző: Oreskó Renáta jógaoktató a Yoga International cikke nyomán
Eredeti cikk: Jóga Egyszerűen

Kezdőfotó: Rawpixel

Címkék: jóga, yoga, térdkímélő jóga, csuklókímélő torna, jóga idősebbeknek, jóga középkorúaknak, térdsérülés, mozgás, gyógytorna

Kapcsolódó cikkek

Ezért fontos a rendszeres mozgás idősebb korban is! - Még a hallásodra is hatással lehet
Ezért fontos a rendszeres mozgás idősebb korban is! - Még a hallásodra is hatással lehet

Egy amerikai vizsgálat szerint az idősek körében a kevesebb mozgás és a hallásromlás között összefüggés mutatható ki. Egészen pontosan a 40 dB-nél nagyobb mértékű halláscsökkenésre jóval nagyobb az esély, ha az illető keveset mozog, mint ha aktívabb életet élne.

tovább a cikkre
4 jógagyakorlat, amitől egészségesebb leszel és még a hallásodat is javítja - Így kivitelezd őket!
4 jógagyakorlat, amitől egészségesebb leszel és még a hallásodat is javítja - Így kivitelezd őket!

A rendszeres jógázás nagymértékben segít megőrizni testi, szellemi és lelki egészségünket. Hallásunk javításához is segítségül hívhatjuk. Mely gyakorlatok segítik megőrizni hallásunk és miért? Hogyan végezzük el őket?

tovább a cikkre
Egy népszerű újévi fogadalom, mely a hallásodat is védheti: Ezt tedd rendszeresen az idei évben, hogy egészségesebb legyél
Egy népszerű újévi fogadalom, mely a hallásodat is védheti: Ezt tedd rendszeresen az idei évben, hogy egészségesebb legyél

Talán a leggyakoribb újévi fogadalmak egyike, hogy megígérjük magunknak, fittebbek és karcsúbbak leszünk a jövő esztendőben. Ha ezt sikerül megvalósítanunk, nem csak a derékbőségünk lesz kisebb, hanem a halláscsökkenés kockázata is.

tovább a cikkre

A témával foglalkozó szakértőnk

Oreskó Renáta - gerincjóga-oktató, preventív gerinctréner

Vissza az előző oldalra

Szakértők

Babakonyha

Mit egyen az unokám

Békebeli burgonyás pogácsa recept: Olyan puha és finom, hogy nem lehet abbahagyni - Süsd meg az unokádnak! tovább

Kápiapaprika-krém recept: Ízletes kenyérre kenhető krém, ha már unod a vajat vagy a margarint tovább

Véd a rák, gyulladások, szívbetegség ellen, javítja a látást, erősíti az immunrendszert - Még mire jó a sütőtök?  tovább

Tyúkláb fánk recept - A legfinomabb túrófánk, ahogy a nagymamám készítette tovább

Karalábéfőzelék kuszkuszos húsgolyóval recept: Ha elszakadnál a hagyományos ételektől, próbáld ki ezt! tovább

Zöldpesztós cukkini-spagetti tonhallal - Különleges recept, ami jó a szívednek és magas vérnyomás ellen is tovább

Málnás vanília fagyi házilag: Ez az ínycsiklandó nyári édesség 20 perc alatt elkészül a konyhádban tovább

Munka, nyugdíj

Munka, nyugdíj

Nyugdíj utalási időpontok 2023: Mikor érkezik a nyugdíj és a 13. havi nyugdíj 2023-ban? - Havi utalási lista tovább

Nyugdíjemelés 2023: Január elsejétől 15 százalékkal emelik a nyugdíjakat! - Orbán Viktor most jelentette be tovább

Nyugdíjprémium és nyugdíj-kiegészítés 2022: Péntektől érkeznek a plusz pénzek a nyugdíjjal együtt tovább

Kiegészítő nyugdíjemelés és a nyugdíjprémium 2022: Mikor érkeznek a plusz összegek a bankszámlára? tovább

Nyugdíj-kiegészítés és nyugdíjprémium 2022: Mikor számíthatnak a plusz pénzre a nyugdíjasok? tovább

Emelt nyugdíj 2022: Már kedden érkezik a bankszámlára a magasabb összeg - Visszamenőleg is megkapod tovább

Nyugdíj 2022: Csúszik a beígért évközi kiegészítő nyugdíjemelés - Mikor számíthatsz a magasabb összegre? tovább

Életmód

Életmód

Akár a cicád életébe is kerülhet - Soha ne használd! tovább

5-ből 4 ember túlsúlyos vagy elhízott 60 év felett - Ezért szedtek fel plusz kilókat az emberek a karantén alatt tovább

Ezért fogyassz rendszeresen levest! - Levesfogyasztás élettani hatásai, levesfőzési fortélyok, levesek a diétában, levespor veszélyei tovább

Fürdőgyógyászati kezelések kisokos: Melyik kezelés milyen betegség ellen hatásos? - Szakember válaszol tovább

Így használd a gyógyvizeket fájdalomcsillapításra! - Melyik gyógyvíz milyen betegségre jó? tovább

A betegségek hátterében vízerek és káros sugárzások is állhatnak tovább

Veszélyesek lehetnek bizonyos gyógynövények! Mit ne adjunk a gyerekeknek? tovább

hirdetés

ELLÁTÁSOK, TÁMOGATÁSOK KISOKOSA

Állami támogatások, kedvezményes nyugdíj, ápolási díj, időskori segély, egyszeri segély, nyugdíjas bérlet, özvegyi nyugdíj... Nézd meg, hogy mik a feltételei az ellátásoknak, támogatásoknak.

[x] hirdetés

Legnépszerűbb

Webáruház ajánló

Ha nem jön a baba

Ha nem jön a baba

2 400 Ft.-

Megnézem

Videók

Recept ajánlatunk

Zöldséges csirkemell

Zöldséges csirkemell

Várandós kismamáknak ajánlott ételek >>
12 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: 4 db csirkemell 1 fej lilahagyma 1 csomó újhagyma 3 db paradicsom 1 db paprika 15 dkg reszelt sajt Tej Jódozott só Bors Mustár Vaj

Recept:

A csirkemellet alaposan megmossuk, majd a mustárral ízesített tejben 1-2 órát pácoljuk. A hagymákat, paradicsomot, paprikát karikákra vágjuk.

Egy tűzálló tálat kikenünk egy kevés vajjal. A csirkemellet alaposan lecsöpögtetjük, sózzuk, enyhén borsozzuk(...) tovább a teljes recepthez...


hirdetés

CSED, GYED, GYES kalkulátor

Tudod, hogy mennyi lesz a Csed, Gyed, Gyes összege? Kalkulátorunkkal könnyen kiszámíthatod. Speciális eset a Tiéd? Nálunk mindenki megtalálja a rá vonatkozó számításokat!

[x] hirdetés

Legfrissebb szakértői válasz

Szatmáry Tünde Katalin

Szatmáry Tünde Katalin

Kiemelt hazai és nemzetközi nyugdíjszakreferens

tovább a szakértőhöz >>

Tisztelt Hölgyem!
Természetesen megfontolandó a nyugdíj igénylés dátuma az ön esetében, mivel számos tényezőre kell kiemlten figyelni.
Személyre szabott szaktanácsot és előzetes nyugdíj számítást tudok önnek javasolni. 2021.-es szorzószámokat csak is kizárólag 2020.március végén lesz hatályos.
Amennyiben igényli úgy jelezze.
www.ugyintezesazonnal.hu
Köszönettel: Szatmáry Tünde Katalin

Ezt olvastad már? [x]
vissza vissza