Ki ne hallott volna még az élelmiszer-adalékanyagokról, ismertebb nevükön az E-számokról. Ezek az adalékanyagok gyakran kétes hírnévnek örvendenek, azonban ez sokszor alaptalan: nem is gondolnánk rá, mi magunk egy-egy süteménykészítés közben mennyi E-számot használunk fel.
Miért kellenek az élelmiszer adalékok?
Az élelmiszer-adalékanyagok különböző célból kerülnek az élelmiszerekbe: javítják az élelmiszerek érzékszervi tulajdonságait (íz, illat, szín), növelik eltarthatóságukat, segítenek megőrizni tápértéküket.
Mérgező adalékanyagok?
Ősidők óta használunk adalékanyagokat élelmiszereinkhez, ételeinkhez. Ezek kezdetben természetes anyagok voltak, azonban az ipar fejlődésével egyre több mesterséges anyagot használt fel az élelmiszeripar, amelyek egy része valóban igen mérgező volt. Az 1950-es években fektették le a biztonságos élelmiszer-adalékanyag felhasználás szabályait. Jelenleg csak olyan adalékanyagot lehet felhasználni, ami engedélyezett, technológiailag indokolt, nem toxikus hatású, az adalékanyag összetétele, tulajdonsága állandó, illetve fontos, hogy a fogyasztó kapjon tájékoztatást az élelmiszerben jelenlévő adalékanyagról (tehát tüntessék fel az élelmiszer címkéjén).
E-számok
Az élelmiszer adalékanyagok megkülönböztetésére az úgynevezett E-számokat használjuk.
Milyen adalékokat takarnak az E-számok?
1. Az élelmiszerszínezékek
Az ételszínezékek természetes vagy mesterséges anyagok, amelyeket a termék színének kialakítására vagy javítására használnak. A természetes színezékek az élelmiszerekben jelenlévő színanyagok, azonban ezek előállítása, használata nagyon költséges. Az élelmiszeripar szívesebben használja a természetes eredetű színezéket: ezek szintén növényi vagy állati eredetű nyersanyagokból különböző módosításokkal állítanak elő. A mesterséges színezékeket nevükhöz híven szintetikus úton állítják elő. Az élelmiszeripar számára alacsonyabb előállítási költsége és kedvező tulajdonságai miatt a legkedvezőbb színezéktípus lenne, azonban a felhasználók igényeit figyelembe véve szerencsére egyre kevésbé használják élelmiszereinkhez.
2. Az antioxidánsok
Az antioxidánsok természetes vagy mesterséges úton előállított anyagok, melyek megakadályozzák vagy késleltetik az élelmiszerekben az oxidáció hatására bekövetkező minőségromlást. Legismertebb antioxidánsok pl. a citromsav, E-vitamin (tokoferol), aszkorbinsav.
3. Tartósítószerek
A tartósítószerek megakadályozzák az élelmiszerben a mikroorganizmusok elszaporodását, ezáltal megnövelve a termék eltarthatóságát, óvják a termék minőségét. Sokan tartanak a tartósítószert tartalmazó élelmiszer fogyasztásától, hiszen ezek az anyagok általában valóban mérgezőek, irritáló hatásúak, de csak nagy mennyiségben. Élelmiszerbe csak annyi tartósítószer kerülhet, ami emberi fogyasztásnál nem okozhat egészségkárosodást. Indokolt esetben valóban szükséges használatuk, mivel sokszor ártalmasabb a tartósítószermentes, „natúr” termék fogyasztása, hiszen ezek mikrobiológiai szempontból több veszélylehetőséget jelentenek.
Az új hazai Okostányér táplálkozási ajánlás szerint hetente 2-3 alkalommal fogyasszunk kis maréknyi diófélét, sótlan mandulát, mogyorót, olajos magvakat, pl. tökmagot, napraforgómagot.
Mivel a görögdinnyét a gyümölcsök többségéhez hasonlóan biológiai érettségben fogyasztjuk, ezért az érettségi állapotra kóstolás nélkül is következtetni lehet bizonyos jelekből. Mire figyelj oda?
Te sem szereted, ha elpocsékolják az ételt? Az nem pocsékolás, ha kidobjuk a görögdinnye héját, amiből akár finomságokat is lehetne készíteni? Olvasd el, mi mindent lehet készíteni a dinnye héjából és többé biztos nem dobod ki te sem! Hisz, akár azt is megeheted...
Állami támogatások, kedvezményes nyugdíj, ápolási díj, időskori segély, egyszeri segély, nyugdíjas bérlet, özvegyi nyugdíj... Nézd meg, hogy mik a feltételei az ellátásoknak, támogatásoknak.
Tudod, hogy mennyi lesz a Csed, Gyed, Gyes összege? Kalkulátorunkkal könnyen kiszámíthatod. Speciális eset a Tiéd? Nálunk mindenki megtalálja a rá vonatkozó számításokat!
Tisztelt Hölgyem!
Természetesen megfontolandó a nyugdíj igénylés dátuma az ön esetében, mivel számos tényezőre kell kiemlten figyelni.
Személyre szabott szaktanácsot és előzetes nyugdíj számítást tudok önnek javasolni. 2021.-es szorzószámokat csak is kizárólag 2020.március végén lesz hatályos.
Amennyiben igényli úgy jelezze.
www.ugyintezesazonnal.hu
Köszönettel: Szatmáry Tünde Katalin