Főoldal > Cikkek > Játék az unokával > Számolást fejlesztő játékok házilag! 15 egyszerűen elkészíthető játék a gyereknek, a számok, számolás gyakorlására

Számolást fejlesztő játékok házilag! 15 egyszerűen elkészíthető játék a gyereknek, a számok, számolás gyakorlására

Szülőklapja képA te unokád is gyakorolja már a számokat, a számolást? Időnként eltéveszti vagy hibázik? Itt van 10 kreatív, otthon egyszerűen elkészíthető gyakorló játékok számoláshoz, a számok gyakorlásához. Próbáljátok ki ti is!

Szerző: Nagyszülők Lapja
2018-02-05
Forrás: Nagyszülők Lapja
Share on Tumblr
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

A te unokád is gyakorolja már a számokat, a számolást? Időnként eltéveszti vagy hibázik? Itt van 10 kreatív, otthon egyszerűen elkészíthető gyakorló játékok számoláshoz, a számok gyakorlásához. Próbáljátok ki ti is!

Számoló-móka! 10 kreatív, egyszerűen elkészíthető számolást segítő, játékos ötlet


1. Kukacoskodó
Egy papírra kis körökkel rajzold fel a kukac körvonalát és a kis köröket számozd meg! Ezután színes papírból készíts ugyanolyan nagyságú köröket, számozd meg szintén és a gyermek feladata: párosítás!


Fotó: Pinterest

2. Csipeszelő
Akár kartonpapírra is elkészíthető, de a lelkesebbek meg is varrhatják az 1-10-ig terjedő számsort tartalmazó fejrészt, minden számtól vezessen le egy fonal, amire pont annyi darab csipeszt kell a gyerkőcnek rögzítenie, amilyen számot lát a fonal felett. A fonaaék ragasztóval könnyen rögzíthetőek.


Fotó: mamayprofesora.blogspot.com

3. Golyót a palackba
A feladat:a megszámozott palackokba pont ugyanannyi golyót kell ügyesen belepottyantani, amilyen szám szerepel a palackon. Nehezítésképp színezd meg az egyes palackokat és legyen a kikötés, hogy piros palackba csak piros golyó, a kékbe csak kék golyó mehet!

Fotó: theimaginationtree.com

4. Hány szelet pizza jut nekem?
Ez is elkészíthető kartonból, ragasztó sgeítségével, de a fotón egy filcből varrt verzió látható: A pizzalapot oszd fel 6 egyenlő részre, mindegyik szeltre rögzíts egy kis tépőzárat, a szeletpizzák hátsó oldalára kerüljön a tépőzár másik fele! Az egyes pizzaszeletekre pont annyi szalámikarikát készíts, amilyen számot látsz az alatta levő pizzaalapon. Így az egyes szeletek a tépőzárral könnyen a megfelelő helyre rögzíthetőek.


Fotó: es.scribd.com

5. Sorjázzatok, mackókomák!
Ehhez sem kell más, csak papír, ceruza vagy toll a rajzoláshoz és apró figurák - persze a macik helyettesíthetők bármilyen otthon talált figurákkal. Kérd meg a lurkót, hogy pontosan annyi macit/figurát ültessen egy-egy sorba, ahány üres négyzetet rajzolsz a lapra. Közben számolhattok közösen, hogy egy-kettő-három... Vigyázat! Nem ajánlott gumimaci használata, mert sanszos, hogy rejtélyes módon lába kél a maciknak a játék vége előtt!


Fotó: hiphomeschoolmoms.com

6. Gyümölcsözön
Ezek a kis gyümölcsök könnyen elkészíthetőek gyurmából és a feladat szerint minden számhoz pont annyi egyforma gyümölcsöt kell gyűjteni, ahányas szám áll a papíron.


Fotó: pinterest

7. Üveggyöngyök
Ki tudja, miért, szinte minden háztartásban vannak ilyen gyöngyök. Édesanyáméknál, barátnőméknél, nálam - miközben nem is emlékszem, miért kerültek oda és egyébként sok hasznuk nincs - úgyhogy végre értelmes módját találtam a felhasználásuknak! A kis színes kártyák egyik végét számozd meg, a másik végére rajzolj ugyanannyi karikát, és a feladat: pont ugyanannyi gyöngy kerüljön a karikák helyére, amennyi hely ki van erre jelölve!Fotó: stimulatinglearning.co.uk

8. Csak mindent a helyére!
Ez a játék a kicsiknek készült, akik még ismerkednek a számokkal, a papírzacskókra írt számokhoz a megfelelő számozású pálcát kell megkeresni és becsúsztatni a zacskóba. Használható a célra gyógyszertárban kapható orvosi spatula, vagy jégkrémpálcika.


Fotó: toddlerapproved.com

9. Reggeli gabonapehely-móka
A képen csak egy példa látható, de természetesen számonként változnak a variációk. Miközben pontosan kiszámolgatja a gyermek a megfelelő számú gabonapelyhet, el is fogy a reggeli szépen-lassan. :)


Fotó: egitimevreni.com

10. Egyszerű műveletek üdítős vagy tejes dobozok segítségével
Természetesen nem csak az összeadást, a kivonást is lehet gyakorolni ezzel az egyszerű és otthon is könnyen elkészíthető gyakorlótáblával. Papírlapocskákra írd a feladványokat, a helyes megoldásokat peedig ragaszd a kupakok tetejére és a matekozóknak ügyesen a helyére kell csavarozni minden kupakot.


Fotó: Instagram

11. Még csipeszek
A használaton kívüli fogasokat számozd meg és minden fogasra pont annyi csipeszt kell rögzíteni, ahányas számot írtál a fogasra.


Fotó: eisjdlcruz.blogspot.com

12. Mutasd az ujjaiddal!
1. lépés: rajzold körül a gyermeked kezét (vagy ő a tiéd)! 
2. lépés: Végd ki a kezeket!
3. lépés: A kivágott kezeket ragaszd egy papírlapra úgy, hogy az ujjak szabadon mozgathatóak maradjanak!
4. lépés: Találd ki az egyszerű feladványokat, amiket 1-10-ig el lehet mutogatni ujjakkal!
5. lépés: Nem kell, hogymindig 10 legyen a végeredmény, bátran válassz más összegeket! A lényeg, minden számjegyet külön-külön hajtogassatok le, hogy könnyedén megtanulja a gyerkőc, hogy kell mutatni az 1-et, 2-t, 3-t, stb...
6. lépés: Induljon a játék!


Fotó: amagcy.com

13. Könnyű összeadás, kivonás
WC-papír gurigák és fa spatulák vagy jégkrémpálcák kellenek ehhez a játékhoz. Minden hengert számozzunk meg és utána jön a feladvány: A spatulák végére írt egyszerű matematikai műveletek pontosan olyan számú hengerbe kell, hogy kerüljenek, amennyi a művelet összege.


Fotó: mamayprofesora.blogspot.com

14. Ki ne maradjanak az építőkockák!
Ez is szinte minden háztartásban megtalálható, kisebb-nagyobb, teljesen mindegy. Ez egy nagyon látványos, érzékletes módja annak, hogy megtanulja a gyermek, melyik szám kisebb, melyik nagyobb.


Fotó: school-of-scrap.com

15. Abakusz
Egy kakukktojás maradt a végére: ezt nem kell elkészíteni, csak jól körülnézni otthon, a szekrények mélyén, a padláson! Na, kezeket fel, kinek van otthon egy ilyen régi játék?


Fotó: casiellomariangeles.wordpress.com


Ahhoz, hogy még vidámabban teljen a játékos gyakorlás, mondogassatok népszerű számolós mondókákat, amiket itt találsz: 8 közkedvelt számolós mondóka »

Címkék: számolás, játék az unokával, kreatív, gyakorlás, számolni tanul

Kapcsolódó cikkek

15 szuper fejlesztő játék óvodás-kisiskolás gyermeknek, amihez semmilyen különleges eszköz nem kell - Hogy jobban menjen az olvasás, számolás, írás
15 szuper fejlesztő játék óvodás-kisiskolás gyermeknek, amihez semmilyen különleges eszköz nem kell - Hogy jobban menjen az olvasás, számolás, írás

Hétköznapi játékos fejlesztőgyakorlatokat mutatunk, ami észrevétlenül fejleszti a nagyóvodás-kisiskolás unoka számolási, írás-olvasási, környezetismereti és egyéb képességeit. Olyan játékos feladatokat sorolunk, ami közben észre sem veszi, hogy okosodik-ügyesedik-fejlődik.

tovább a cikkre
Mondókák számoláshoz: 8 közkedvelt számolós mondóka
Mondókák számoláshoz: 8 közkedvelt számolós mondóka

Nincs is jobb dolog, mint szórakozva tanulni. Ha szeretnéd unokádnak megtanítani a számok nevét és sorrendjét, akkor a legjobb segítség erre a számolós mondókák. Ezekkel a ritmusos, könnyen fülbe mászó számolós mondókákkal könnyen megy a tanulás majd.

tovább a cikkre
Kiszámolók gyerekeknek: 7 könnyen megtanulható kiszámoló mondóka
Kiszámolók gyerekeknek: 7 könnyen megtanulható kiszámoló mondóka

Nem csak mondogatni lehet ezeket a könnyen tanulható, ritmusos versikéket, de bármelyik játéknál bevethetők kiszámolónak is. Tanítsd meg mind a hetet az unokádnak!

tovább a cikkre
2 fejlesztő játék tojástartóból - Filléres ötletek, amik fejlesztik az íráskészséget, a számolási készséget és a koncentrációt
2 fejlesztő játék tojástartóból - Filléres ötletek, amik fejlesztik az íráskészséget, a számolási készséget és a koncentrációt

A színek gyakorlásához és a kéz ügyesítésére mutatunk egy nagyszerű ötletet! A játékkal fejlődik az óvodás gyerekek finommotorikája, megtaníthatod neki az olvasási irányt, türelmet és kitartást sajátíthat el - ezekre majd mind szüksége lesz később a suliban. Játsszatok közösen az unokával!

tovább a cikkre

Vissza az előző oldalra

Szakértők

Babakonyha

Mit egyen az unokám

Békebeli burgonyás pogácsa recept: Olyan puha és finom, hogy nem lehet abbahagyni - Süsd meg az unokádnak! tovább

Kápiapaprika-krém recept: Ízletes kenyérre kenhető krém, ha már unod a vajat vagy a margarint tovább

Véd a rák, gyulladások, szívbetegség ellen, javítja a látást, erősíti az immunrendszert - Még mire jó a sütőtök?  tovább

Tyúkláb fánk recept - A legfinomabb túrófánk, ahogy a nagymamám készítette tovább

Karalábéfőzelék kuszkuszos húsgolyóval recept: Ha elszakadnál a hagyományos ételektől, próbáld ki ezt! tovább

Zöldpesztós cukkini-spagetti tonhallal - Különleges recept, ami jó a szívednek és magas vérnyomás ellen is tovább

Málnás vanília fagyi házilag: Ez az ínycsiklandó nyári édesség 20 perc alatt elkészül a konyhádban tovább

Munka, nyugdíj

Munka, nyugdíj

Nyugdíj utalási időpontok 2023: Mikor érkezik a nyugdíj és a 13. havi nyugdíj 2023-ban? - Havi utalási lista tovább

Nyugdíjemelés 2023: Január elsejétől 15 százalékkal emelik a nyugdíjakat! - Orbán Viktor most jelentette be tovább

Nyugdíjprémium és nyugdíj-kiegészítés 2022: Péntektől érkeznek a plusz pénzek a nyugdíjjal együtt tovább

Kiegészítő nyugdíjemelés és a nyugdíjprémium 2022: Mikor érkeznek a plusz összegek a bankszámlára? tovább

Nyugdíj-kiegészítés és nyugdíjprémium 2022: Mikor számíthatnak a plusz pénzre a nyugdíjasok? tovább

Emelt nyugdíj 2022: Már kedden érkezik a bankszámlára a magasabb összeg - Visszamenőleg is megkapod tovább

Nyugdíj 2022: Csúszik a beígért évközi kiegészítő nyugdíjemelés - Mikor számíthatsz a magasabb összegre? tovább

Életmód

Életmód

5-ből 4 ember túlsúlyos vagy elhízott 60 év felett - Ezért szedtek fel plusz kilókat az emberek a karantén alatt tovább

Ezért fogyassz rendszeresen levest! - Levesfogyasztás élettani hatásai, levesfőzési fortélyok, levesek a diétában, levespor veszélyei tovább

Fürdőgyógyászati kezelések kisokos: Melyik kezelés milyen betegség ellen hatásos? - Szakember válaszol tovább

Így használd a gyógyvizeket fájdalomcsillapításra! - Melyik gyógyvíz milyen betegségre jó? tovább

A betegségek hátterében vízerek és káros sugárzások is állhatnak tovább

Veszélyesek lehetnek bizonyos gyógynövények! Mit ne adjunk a gyerekeknek? tovább

Ezért muszáj párásítani a csecsemők és gyermekek szobájában tovább

hirdetés

ELLÁTÁSOK, TÁMOGATÁSOK KISOKOSA

Állami támogatások, kedvezményes nyugdíj, ápolási díj, időskori segély, egyszeri segély, nyugdíjas bérlet, özvegyi nyugdíj... Nézd meg, hogy mik a feltételei az ellátásoknak, támogatásoknak.

[x] hirdetés

Legnépszerűbb

Webáruház ajánló

Ha nem jön a baba

Ha nem jön a baba

2 400 Ft.-

Megnézem

Videók

Recept ajánlatunk

Zöldséges csirkemell

Zöldséges csirkemell

Várandós kismamáknak ajánlott ételek >>
12 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: 4 db csirkemell 1 fej lilahagyma 1 csomó újhagyma 3 db paradicsom 1 db paprika 15 dkg reszelt sajt Tej Jódozott só Bors Mustár Vaj

Recept:

A csirkemellet alaposan megmossuk, majd a mustárral ízesített tejben 1-2 órát pácoljuk. A hagymákat, paradicsomot, paprikát karikákra vágjuk.

Egy tűzálló tálat kikenünk egy kevés vajjal. A csirkemellet alaposan lecsöpögtetjük, sózzuk, enyhén borsozzuk(...) tovább a teljes recepthez...


hirdetés

CSED, GYED, GYES kalkulátor

Tudod, hogy mennyi lesz a Csed, Gyed, Gyes összege? Kalkulátorunkkal könnyen kiszámíthatod. Speciális eset a Tiéd? Nálunk mindenki megtalálja a rá vonatkozó számításokat!

[x] hirdetés

Legfrissebb szakértői válasz

Szatmáry Tünde Katalin

Szatmáry Tünde Katalin

Kiemelt hazai és nemzetközi nyugdíjszakreferens

tovább a szakértőhöz >>

Tisztelt Hölgyem!
Természetesen megfontolandó a nyugdíj igénylés dátuma az ön esetében, mivel számos tényezőre kell kiemlten figyelni.
Személyre szabott szaktanácsot és előzetes nyugdíj számítást tudok önnek javasolni. 2021.-es szorzószámokat csak is kizárólag 2020.március végén lesz hatályos.
Amennyiben igényli úgy jelezze.
www.ugyintezesazonnal.hu
Köszönettel: Szatmáry Tünde Katalin

Ezt olvastad már? [x]
vissza vissza