2024. február 25 |Géza, Vanda...

Főoldal > Cikkek > Játék az unokával > Cipőkötés egyszerűen - Így tanítsd meg a gyereket cipőt kötni! Cipőkötés mondókák, cipőkötési trükkök, technikák, fotókkal

Cipőkötés egyszerűen - Így tanítsd meg a gyereket cipőt kötni! Cipőkötés mondókák, cipőkötési trükkök, technikák, fotókkal

Szülőklapja képCipő kötési technikák gyerekeknek: Miért fontos megtanítani a gyerekeknek a cipő kötést? Hogyan vegyük rá a gyereket a cipő megkötésére? Kétféle egyszerű módszert is mutatunk, amit a gyerekek könnyen és játszva sajátíthatnak el.

Szerző: Nagyszülők Lapja
2017-02-24
Forrás: Nagyszülők Lapja
Share on Tumblr
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

Ha egy pillantást vetünk a cipőboltok polcainak kínálatára, akkor gyorsan feltűnik, hogy a 40-es cipőméretig alig találunk kötős cipőt, jobbára a tépőzáras lábbelikből akad bővebb választék. És az is köztudott, hogy egyre kevesebb gyerek tanul meg manapság cipőt kötni, amit a holland AVG felmerése csak megerősít.

2200 európai kisgyerekes édesanyát kérdeztek meg, akik 2 és 5 év közötti gyereket nevelnek. Az anyukákat a gyerekek finomotorikájáról és számítógépes ismereteiről kérdezték. Az eredmény: okostelefont kezelni a gyerekek 19 százaléka tudott; minden negyedik gyerek tisztában volt azzal, hogyan kell egy böngészőt megnyitni; úszni és kerékpározni minden ötödik gyerek tudott. A cipőfűző megkötésére pedig mindössze 10 százalékuk volt képes.


Cipő kötés - meg kell egyáltalán tanítani a gyerekeknek?


Nem. Ha a szülő nem szeretné, hogy a gumicsizmán, szandálon és tépőzáras cipőn kívül más lábbelit is viseljen a gyerek, akkor természetesen nem. De tudnunk kell, hogy sok gyerek szeretné megtanulni a cipőkötést, mert örömét leli abban, hogy már ezt is ügyesen megcsinálja egymaga.

A jobb óvodákban az óvó nénik megtanítják a gyerekeket a cipő kötésére. Annak viszont már kevésbé van értelme, ha minden gyereknek kötelezően előírják a pedagógusok a kötős cipő viselését csak azért, "mert legalább azzal is gyakorolnak".

A 6 éves Max anyukája a saját esetükről így számolt be: "Végigrohantam a város összes cipőboltján, de még véletlenül sem találtam fűzős cipőt 34-es méretben. Aztán a fiam lusta volt cipőt kötögetni. Hogy segítsek rajta, én kötöttem be helyette a cipőjét két egyszerű hurokkal. Végül jobb megoldást találtunk. Max egyik segítőkész csoporttársnője vette kezébe az ügyet: azóta ő köti meg a kisfiam cipőjét közvetlenül torna előtt."


A gyerekek büszkék a saját ügyességükre


Csak kevés gyereknek jut eszébe magától, hogy megkérje szüleit: "tanítsatok meg cipőt kötni". A gyerek ugyanis akkor szeretnék ezt az érdekesnek és izgalmasnak tűnő tevékenységet megtanulni, ha maga is látja, ahogy reggelente a szülei készülődnek, és munkába indulás előtt maguk is megkötik saját cipőjüket. És valóban, pár apró trükkel könnyen rá is lehet őket venni a cipőkötésre, amihez sokat kell gyakorolni. Akkor lesz a képességből készség, ha a mozdulatok már rutinosan, maguktól és gondolkodás nélkül mennek. Pont ugyanúgy működik, mint a felnőttek esetében.

Amikor a gyerek először köti meg a cipőjét teljesen magától, akkor arra végtelenül büszke lesz, és onnantól már más barátoknak is segít, mint Maxnak a csoporttársnője.


Cipő kötés sablon papírból - ezzel kezdjétek a gyakorlást


Egy óvodás korú gyerek már rendelkezik annyi kézügyességgel, ami a cipőkötéshez szükséges. Vannak gyerekek, akik egészen gyorsan elsajátítják a nehéznek tűnő kézmozdulatokat, míg másoknak lassabban megy. Kinek a vicces mondókák, kinek pedig a színes cipőfűzők segítenek. A szülőnek kell ráéreznie arra, hogy a saját gyerekét mivel tudja motiválni.

Elsőként talán egy cipőfűző/ cipő kötés kartonsablonon érdemes gyakorolni, ami előre be van fűzve.

Jó megoldás lehet, ha a bal és jobb oldali fűző más-más színű, tehát egyből kettő színű cipőfűzőt használunk a gyakorláshoz. Ha ilyen nincs kéznél, akkor színes filctollal jelöljük meg a fehér cipőfűző jobb-bal párját - a gyerek ezáltal könnyen be tudják azonosítani az oldalakat, és az áttekintés is egyszerűbbé teszi.


Kép forrása: Pinterset

Csomózással indítsunk


Legelőször csak a csomókötés gyakoroljuk. Egy csomó egy cipőfűzőn is jó móka egy darabig, de minél hamarabb rátérhetünk a két cipőfőzőről indított csomóra. A kis kezeknek ezeket a vékony cipőfűzőket megtartani nem mindig könnyű, ezért ha a gyereket dühíti a cipőkötés, vagy kínlódik vele, akkor azt egy ideig semmiképpen ne erőltessük.

Legközelebb, amikor újrapróbálkozunk, akkor nagy könnyű, színes sálakat használjunk ugyanennek a gyakorlására. Az is elég komplex feladat, hogy a két kéznek egyszerre kell dolgoznia (a két agyféltekének össze kell hangolódnia, ugyanis a jobb-bal agyfélteke együttműködéséhez megfelelően érett idegrendszer szükséges).

A kész sablonunkat elsőként mi, felnőttek próbáljuk ki, nyugodtan, mielőtt még bármit is mondanánk a gyereknek. Figyeljük meg mozdulatainkat: melyik kéz mit is csinál? Az első próba után könnyebben el tudjuk magyarázni a gyereknek, hogy mi mi után következik, hogyan kötődik meg az a huncut hurok.
A főpróba után ültessük magunk mellé a gyereket, és ne szemből mutassuk a cipőkötést, mert a tükörhatás még inkább megnehezíti számára az utánzást.Kép forrása: Team Hilfreich


Egérfül és lombos fa - kétféle módszer is létezik a cipő kötésére


Talán nem mindenkinek egyértelmű, de cipőt kötni kétféle különböző technikával is lehet.

Egérfül technika
Az egyik az egérfül: a bal oldali fűzőből készítünk egy egérfület - ez a bal kezecskében marad. A jobboldali fűzőből készítünk egy másik egérfület - ez pedig a jobb kezecskében marad. Ha kész, akkor a kettőt egyesítjük (mutasd a gyereknek a keresztbehurkolást). Arra ügyeljünk mindössze, hogy ne legyenek zavaróan nagyon az "egérfülek".Miközben kötődik a két egérfülecske ezt mondogassuk hozzá:

"Köss egy csomót, jó erőset,
Csinálj egy nagy egérfület,
Rátekered, átbújtatod,
A kis fülét meghúzhatod.
Cin-cin-cin"

"Egérfület készítek,
Farkincát is biggyesztek,
Alul a kis üregen,
Átszalad az egerem.
Cin-cin-Cin"


Lombos fa technika
A másik technika a nagyobb, illetve ügyesebb gyerekeknél működik jobbára (sok felnőtt is ezt használja).

Szintén alapkötéssel indítanunk, amire ráülhetnek a masnik. A bal oldali fűzőből egy hurkot kanyarintunk, majd a bal hüvelykujjunkkal és a bal mutatóujjunkkal bal kézben megtartjuk - ez úgy néz ki, mint egy "lombkoronás fa".

Ezt követően a másik cipőfűzőt feltekerjük a "fán", azaz a bal hüvelyujj és mutatóujj felett - "a kígyó tekeredik fel a fára".
Aztán a jobb oldali cipőfűzű végből újabb hurkot készítünk, amit a bal hüvelykujjunk alatt áttolunk - "a kígyó bebújik a barlangba".
A végén mindkét hurkot erősebben meghúzzuk.

Ide ezt a mondókát mondhatjuk:

"Lombos fára felmásztunk,
Kígyót láttunk, ráfáztunk.
Bekúszott a barlangba.
Szaladtunk mi kacagva."


Amint sikerül a gyereknek egyedül bekötnie a cipőjét, ne felejtsük el őt nagyon megjutalmazni az elért sikerért, illetve azért, mert a kudarcok ellenére újra és újra próbálkozott, és nem adta fel.

Forrás: Külföld / Liliput Lounge

Címkék: cipő kötés gyerekkel, cipő kötés megtanítása, gyerek, cipőfűző, cipő kötési technika

Kapcsolódó cikkek

Járni tanul a baba? 33 jártató, lépegető, ugráltató, lábjáték mondóka és versike
Járni tanul a baba? 33 jártató, lépegető, ugráltató, lábjáték mondóka és versike

Mondókákat gyűjtöttünk járni és állni tanuló babáknak, hogy még szórakoztatóbb legyen az első lépések megtétele. Ha unokád már nagyobbacska, akkor velük az ugrálós mondókákat is kipróbálhatjátok, de a lábjátékos mondókákkal a piciket meg is tornáztathatod.

tovább a cikkre
5 egyszerű, de hatékony fejlesztő játék óvodásoknak - Hogy könnyebben menjen az írás, olvasás, koncentrálás az iskolában
5 egyszerű, de hatékony fejlesztő játék óvodásoknak - Hogy könnyebben menjen az írás, olvasás, koncentrálás az iskolában

Ezzel az 5 végtelenül egyszerű játékkal te is könnyen fejlesztheted gyermeked, unokád téri tájékozódását, ami majd az íráshoz lesz szükséges; figyelmét, hogy kellően követni tudja a tanító nénit; beszédét, hogy szépen menjen a hangos olvasás az iskolában.

tovább a cikkre
Mit csinál a kis kezem? - Egyszerű, de hatékony fejlesztő játék ovisoknak, hogy jobban menjen majd az írás az iskolában
Mit csinál a kis kezem? - Egyszerű, de hatékony fejlesztő játék ovisoknak, hogy jobban menjen majd az írás az iskolában

Ez alkalommal egy olyan készségfejlesztő tevékenységet mutatunk be, mellyel az óvodás gyerekek koncentrációs készsége és finommotorikus mozgása fejleszthető, amire nagy szükség lesz az iskolában. A kreatív feladat elvégzése közben gyakorolhatjátok az ujjak elnevezését és mozgatását két mondóka által.

tovább a cikkre
6 játékos fejlesztő gyakorlat, iskolába készülő gyerekeknek
6 játékos fejlesztő gyakorlat, iskolába készülő gyerekeknek

Hurrá, iskolás lesz az unokám! 3 dolog, amit semmiképpen se mondjunk iskolába készülő unokánknak! 3+3 dolog helyette, amivel felkészíthetjük őt az őszi iskolára. Hogyan készítsük fel a gyerekeket az iskolára a nyári szünetben? Játékos fejlesztő feladatok, nagyszülői teendők iskolakezdésre.

tovább a cikkre

Vissza az előző oldalra

Szakértők

Babakonyha

Mit egyen az unokám

Békebeli burgonyás pogácsa recept: Olyan puha és finom, hogy nem lehet abbahagyni - Süsd meg az unokádnak! tovább

Kápiapaprika-krém recept: Ízletes kenyérre kenhető krém, ha már unod a vajat vagy a margarint tovább

Véd a rák, gyulladások, szívbetegség ellen, javítja a látást, erősíti az immunrendszert - Még mire jó a sütőtök?  tovább

Tyúkláb fánk recept - A legfinomabb túrófánk, ahogy a nagymamám készítette tovább

Karalábéfőzelék kuszkuszos húsgolyóval recept: Ha elszakadnál a hagyományos ételektől, próbáld ki ezt! tovább

Zöldpesztós cukkini-spagetti tonhallal - Különleges recept, ami jó a szívednek és magas vérnyomás ellen is tovább

Málnás vanília fagyi házilag: Ez az ínycsiklandó nyári édesség 20 perc alatt elkészül a konyhádban tovább

Munka, nyugdíj

Munka, nyugdíj

Nyugdíj utalási időpontok 2023: Mikor érkezik a nyugdíj és a 13. havi nyugdíj 2023-ban? - Havi utalási lista tovább

Nyugdíjemelés 2023: Január elsejétől 15 százalékkal emelik a nyugdíjakat! - Orbán Viktor most jelentette be tovább

Nyugdíjprémium és nyugdíj-kiegészítés 2022: Péntektől érkeznek a plusz pénzek a nyugdíjjal együtt tovább

Kiegészítő nyugdíjemelés és a nyugdíjprémium 2022: Mikor érkeznek a plusz összegek a bankszámlára? tovább

Nyugdíj-kiegészítés és nyugdíjprémium 2022: Mikor számíthatnak a plusz pénzre a nyugdíjasok? tovább

Emelt nyugdíj 2022: Már kedden érkezik a bankszámlára a magasabb összeg - Visszamenőleg is megkapod tovább

Nyugdíj 2022: Csúszik a beígért évközi kiegészítő nyugdíjemelés - Mikor számíthatsz a magasabb összegre? tovább

Életmód

Életmód

Akár a cicád életébe is kerülhet - Soha ne használd! tovább

5-ből 4 ember túlsúlyos vagy elhízott 60 év felett - Ezért szedtek fel plusz kilókat az emberek a karantén alatt tovább

Ezért fogyassz rendszeresen levest! - Levesfogyasztás élettani hatásai, levesfőzési fortélyok, levesek a diétában, levespor veszélyei tovább

Fürdőgyógyászati kezelések kisokos: Melyik kezelés milyen betegség ellen hatásos? - Szakember válaszol tovább

Így használd a gyógyvizeket fájdalomcsillapításra! - Melyik gyógyvíz milyen betegségre jó? tovább

A betegségek hátterében vízerek és káros sugárzások is állhatnak tovább

Veszélyesek lehetnek bizonyos gyógynövények! Mit ne adjunk a gyerekeknek? tovább

hirdetés

ELLÁTÁSOK, TÁMOGATÁSOK KISOKOSA

Állami támogatások, kedvezményes nyugdíj, ápolási díj, időskori segély, egyszeri segély, nyugdíjas bérlet, özvegyi nyugdíj... Nézd meg, hogy mik a feltételei az ellátásoknak, támogatásoknak.

[x] hirdetés

Legnépszerűbb

Webáruház ajánló

Ha nem jön a baba

Ha nem jön a baba

2 400 Ft.-

Megnézem

Videók

Recept ajánlatunk

Zöldséges csirkemell

Zöldséges csirkemell

Várandós kismamáknak ajánlott ételek >>
12 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: 4 db csirkemell 1 fej lilahagyma 1 csomó újhagyma 3 db paradicsom 1 db paprika 15 dkg reszelt sajt Tej Jódozott só Bors Mustár Vaj

Recept:

A csirkemellet alaposan megmossuk, majd a mustárral ízesített tejben 1-2 órát pácoljuk. A hagymákat, paradicsomot, paprikát karikákra vágjuk.

Egy tűzálló tálat kikenünk egy kevés vajjal. A csirkemellet alaposan lecsöpögtetjük, sózzuk, enyhén borsozzuk(...) tovább a teljes recepthez...


hirdetés

CSED, GYED, GYES kalkulátor

Tudod, hogy mennyi lesz a Csed, Gyed, Gyes összege? Kalkulátorunkkal könnyen kiszámíthatod. Speciális eset a Tiéd? Nálunk mindenki megtalálja a rá vonatkozó számításokat!

[x] hirdetés

Legfrissebb szakértői válasz

Szatmáry Tünde Katalin

Szatmáry Tünde Katalin

Kiemelt hazai és nemzetközi nyugdíjszakreferens

tovább a szakértőhöz >>

Tisztelt Hölgyem!
Természetesen megfontolandó a nyugdíj igénylés dátuma az ön esetében, mivel számos tényezőre kell kiemlten figyelni.
Személyre szabott szaktanácsot és előzetes nyugdíj számítást tudok önnek javasolni. 2021.-es szorzószámokat csak is kizárólag 2020.március végén lesz hatályos.
Amennyiben igényli úgy jelezze.
www.ugyintezesazonnal.hu
Köszönettel: Szatmáry Tünde Katalin

Ezt olvastad már? [x]
vissza vissza