2024. február 25 |Géza, Vanda...

Főoldal > Cikkek > Játék az unokával > Esik az eső? Hideg van? 17 zseniális benti játék gyerekeknek, amihez nem kell semmilyen különleges eszköz - Életkoronkénti ajánlóval

Esik az eső? Hideg van? 17 zseniális benti játék gyerekeknek, amihez nem kell semmilyen különleges eszköz - Életkoronkénti ajánlóval

Szülőklapja képMi van a kendő alatt?, Szegény fekete cica - játék, Ki vagyok én?, Pakolom a bőröndöm... - csak néhány a felsorolt benti játékok közül, amelyek rossz időben remekül le tudják kötni az unatkozó gyerekeket. Sok közülük szülinapokon, családi ünnepeken is jól bevethető!

Szerző: Nagyszülők Lapja
2016-10-05
Forrás: Nagyszülők Lapja
Share on Tumblr
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

17 szuper benti játékot ajánlunk rossz időre, amikor a barátságtalan időjárás miatt sajnos nem jöhet szóba semmilyen szabadtéri program.

Bár a gyerekek imádnak kint rohangálni és játszóterezni, van olyan rossz időjárás, hogy inkább nem kockáztatjuk a kintlétet, és bent próbáljuk lefoglalni a gyermekünket.Az alábbi 17 játék között lesznek olyanok, amiket még annak idején gyerekként mi is játszottunk, találunk közöttük olyat, ami szülinapi vagy bármilyen nagycsaládi összejövetelekre átültethetünk, és lesz közöttünk olyan is, ami jó szórakozást ígérő társasági játék. Ráadásul egyikhez sem kell semmilyen különleges eszköz.
 

17 benti játék gyerekeknek
 

1. Mi van a kendő alatt? (3-5 éveseknek)


Személyek száma: 2-6
Kellékek: 8-10 apró tárgy vagy játék a környezetből
Kategória: megfigyelés, taktilitás, memória, kis helyigényű játék


Megmutatjuk a gyereknek/gyerekeknek, hogy mi minden van az asztalon. A tárgyakat jól megnézheti magának. Aztán el kell fordulnia, e közben a kérdező átrendezi a terepet, majd letakarja a tárgyakat egy sállal.
A kitaláló benyúl a sál alá, és ki kell tapogatnia, hogy az adott tárgy mi lehet az előzőek közül.
Minden helyes találat 1 pont. Gyűjtsétek a pontokat!

2. Rajz-barkochba (3-6 éveseknek)


Személyek száma: 2-4
Kellékek: lap, rajzeszköz
Kategória: kreativitás, kézügyesség, rajzkészség


Az egyik játékos gondol valamire. A másik játékosnak ki kell találnia, hogy a társa mire gondolhat - de nem kérdez, hanem rajzol. A rajzra születnek meg az igen-nem feleletek.

3. Kipp-kopp- kopogok, találd ki, hogy ki vagyok (3-7 éveseknek)


Személyek száma: 6-10
Kellékek: kendő a szem bekötéséhez
Kategória: szórakoztató szülinapi játék is lehet


A csoportban ki kell választani egy gyereket, akinek bekötjük a szemét. Őt háttal ültetjük a többieknek. A többiek egymás mögött felsorakoznak, és elváltoztatott hangon (hogy ne lehessen őket felismerni) elmondják egyszer, hogy "Kipp-kopp- kopogok, találd ki, hogy ki vagyok". Lehet mondani gyorsan vagy lassan.
A bekötött szemű játékosnak ki kell találnia, hogy ki volt az illető.

Ha szülinapon játsszuk, akkor jó móka lehet, hogy annak az ajándékát kapja meg az ünnepelt, akinek a hangját kitalálta. Ha más alkalommal játsszuk, akkor minden találatot pontozni lehet. Gyűjtsétek a pontokat!


4. Hideg-meleg játék (3-6 éveseknek)


Személyek száma: 2-6
Kellékek: 1 tárgy a környezetben
Kategória: szórakoztató társasjáték kicsiknek


El kell rejteni a lakásban egy játékot, és a keresőt szavakkal kell irányítani. Ha közel van az adott tárgyhoz, akkor "langyos", "melegedik", "meleg", "forró", "tűzforró"-t kell mondani.
A cél: a keresőnek ki kell találnia, hogy hol a játék, illetve mire gondoltak a többiek.

5. Amőba (3-5 éveseknek)


Személyek száma: 2
Kellékek: négyzethálós lap ("kockás füzet")
Kategória: stratégiai gondolkodásA játékot két játékos játssza négyzetrácsos hálón. A játékosok felváltva rajzolnak egy-egy X-et vagy kört a háló mezőire. Az egyik játékos az X-el játszik, vagyis ő csak X-et rajzolhat, míg a másik játékos pedig csak kört.

A játék célja, hogy a játékos a saját jeléből hármat helyezzen egymás mellé bármilyen irányban (vízszintesen, függőlegesen vagy átlósan) illetve, hogy ebben megakadályozza az ellenfelét.

Az a játékos nyer, akinek sikerül három jelet egymás mellé tennie.

6. Mi tűnt el az asztalról (3-12 éveseknek)


Személyek száma: 2-6
Kellékek: 8-10 apró tárgy vagy játék a környezetből
Kategória: megfigyelés, memória, kis helyigényű játék


A gyerekek életkorának megfelelő mennyiségű tárgyat (játékokat, apró tárgyakat) tegyünk ki az asztalra.
A játékos(ok) rövid ideig nézhetik a tárgyakat. Aztán el kell fordulniuk. Egy tárgyat leveszünk az asztalról, és átrendezzük a tárgyak sorrendjét.A többiek visszafordulnak, és ki kell találniuk, hogy mi tűnt el.

Lehet gyorsaságra is játszani: ki találja ki előbb vagy lehet gyűjteni a pontokat - ez esetben papírra kell felírni az eredményeket, és minden helyes választ egy idő után pontozni lehet.

7. Szegény fekete cica (4-9 éveseknek)


Személyek száma: 6-10
Kellékek: -
Kategória: szórakoztató társasjáték


A gyerekek körben ülnek, és közülük egy valaki középen a fekete cica. A fekete cicának össze kell kuporodnia, és nyávognia kell folyamatosan magas-mély hangon váltakozva, hogy "miáúúú". Miközben szorgalmasan nyávog, a többieknek meg kell őt vigasztalniuk így: "Szegény fekete cica!", és meg kell simogatniuk a buksiját.
Csöppent sem könnyű nevetés nélkül kibírni - ezért aki először elneveti magát, az lesz a fekete cica.

8. Mi zörög a dobozban? (4-9 éveseknek)


Személyek száma: 2-4
Kellék: sörös doboz, 10-20 apró tárgy a környezetből
Kategória: megfigyelés, környezetismeret, elvonatkoztatás, felismerés hallás után


Fogj egy üres sörös dobozt, aminek óvatosan kiszélesíted a nyílását, vagy egy petpalackot körberagasztasz, hogy ne legyen átlátszó. Minden játékkörben beleteszel egy apró tárgyat (gesztenye, génkapocs, bab, kavics, száraz tészta, fülbevaló, rajzszög). A feladat, hogy ki kell találni, hogy mi zörög a dobozban? Minden egyes jó válasz esetén plusz pont jár. Gyűjtsétek a pontokat!

9. Mindent fordítva játék (5-8 éveseknek)


Személyek száma: 10-
Kellékek: -
Kategória: szórakoztató társasjáték, szülinapra is alkalmas játék

Kinevezünk egy mókamestert, aki mutatja a különböző gyakorlatokat. Minden gyakorlatnak az ellenkezőjét kell elvégezni. Például, ha a mókamester hangosan nevet, akkor a játékosoknak sírniuk kell; ha felemeli a kezét, akkor a többieknek le kell tenniük; ha a mókamester jobbra hajlongásokat végez, akkor mindenkinek balra hajlongásokat kell végezniük.
Aki elrontja az kiesett. Aki nyer, az lesz a következő mókamester.


 

10. Kő-papír-olló (5-8 éveseknek)


Személyek száma: 2
Kellékek: gyufaszálak jelöléshez
Kategória: játék utazáshoz, kis helyigényű játék, gyorsaság
A két gyerek egymással szemben ül. Ökölbe szorítva rázogatják az öklüket egyező ütemre, miközben ezt mondogatják: "kő-papír-olló". Az öklöket egyszerre kell kinyitniuk.
A kő kicsorbítja az ollót, a papír becsomagolja a követ, az olló elvágja a papírt.
Aki megnyerte a játékkört, kap egy gyufaszálat. A játék a végtelenségig lehet játszani, aki több gyufaszálat gyűjtött össze, az nyer.


 

11. Befőttes üveg koncert (5-12 éveseknek)


Személyek száma: 2-4
Kellék: befőttes üvegek, faütő (például mézcsorgató)
Kategória: zenei képesség, másolás, hallás utáni emlékezet fejlesztés


Tölts meg 8-10 befőttes üveget különböző mennyiségű vízzel, és rendezd ezeket hangzás szerint növekvő sorrendben. A játékosok egymás után eljátszanak rajta ismert gyerekdalokat, amit a többieknek ki kell találniuk. Ha a játékosok kitalálták, hogy melyik ismert dalról van szó, akkor mindenki kap pontot, az is, aki eljátszotta, és az is, aki kitalálta.
A játék nehezebb, mint az elsőre gondolnánk.


 

12. Ki vagyok én játék? (5-12 éveseknek)


Személyek száma: 6-10
Kellékek: papír, ragasztószalag
Kategória: barkochbaszerű csoportos játék jó sok humorral


A csoport tagjai körbe ülnek, egymással szemben. Mindenki kap egy cetlit, amit a homlokára ragasztanak a többiek. A cetlin egy mesehősnek (Piroska) vagy közös, valós ismerősnek (Juli néni az osztályfőnök) neve szerepel.
Az adott személynek ki kell találnia, hogy ő ki lehet.
Mindenki-mindenki cetlijét/feliratát látja, csak a sajátját nem látja senki.

Elindul a körjáték, mindegyik feltesz egy kérdést. Például "valós személy vagyok?". Ha a válasz igen, akkor kérdezhet egy továbbit. Például "lány vagyok?". Ha a válasz igen, akkor tovább faggatózhat a kiléte felől. Ha a válsz nem, akkor a következő játékosra kerül a sor, ő fog kérdezni. Amikor újra az illetőre kerül a sor, akkor az előző kör információi után próbál ügyesen tudakozódni. A cél, hogy mihamarabb kitalálja mindenki, hogy ki ő valójában.
Nagyon humoros játék, amit szülinapi zsúrokon, családi eseményeken lehet órákig játszani.

13. Szobai kosárlabda (6-12 éveseknek)


Személyek száma: 2-4
Kellék: szemetes kosár, könnyű labda, kartondoboz
Kategória: ügyességi játék, csapatjáték, mozgáskoordináció


Fogj egy üres szemetes kosarat, és akaszd a gyerekek méretének megfelelő magasságba. (Ha komolyabb kosárlabdapalánkban gondolkodsz, akkor szerelj fel a kosár mögé egy kartondobozt, amit akár ki is dekorálhatsz). Labdának mindenképpen egy könnyű szivacslabdát, babzsákot válassz, amivel nem lehet kárt tenni a lakásban.
Versenyezzetek, ki tudd eredményesebben kosárra dobni. Gyűjtsétek a pontokat!


 

14. Tudatlan festő játék (8-12 éveseknek)


Személyek száma: 4-6
Kellékek: ragasztó szalag, rajzpapír, filctoll/toll
Kategória: csapatjáték, együttműködés, bizalmon alapuló játék - jó sok humorral


A csoport kiválaszt egy festőt. A csoport tagjai megbeszélik, hogy milyen motívumot fognak rajzolni - ebbe a festő nem lesz beavatva.
A festő fog egy papírlapot, és lazán kezébe veszi a tollat. A csoporttagok körbeülik a rajzlapot, illetve a festőt.
A festő tollára / filctollára jó hosszú ragasztószalagot ragasztanak, aminek a végét a csoporttagok fogják - így tudják irányítani a festő rajzeszközét.
Cél: a festőnek úgy kell lefesteni/lerajzolnia az előre kitalált motívumot (fa, ház, kerti tó hallal, hajó), hogy ő lazán tartja a kezét, miközben a többiek a ragasztószalagnál fogva próbálják őt irányítani.
A végén ki kell találnia a festőnek, hogy a többiek mit akartak rajzoltatni.

15. Pakolom a bőröndöm (6-12 éveseknek)


Személyek száma: 2-10
Kellékek: -
Kategória: hallás utáni emlékezet, memorizálás


Az első játékos elkezdi, és ezt mondja: "Pakolom a bőröndöm, és teszek bele egy bicskát”.
A következő folytatja: "Pakolom a bőröndöm, teszek bele egy bicskát és egy sajtot”.
A következő e képen: "Pakolom a bőröndöm, teszek bele bicskát, egy sajtot és egy finom szalonnát"...
- egészen így folytatódik. Az esik ki, aki elvéti a felsorolást. Aki nyer, pontot kap. Gyűjtsétek a pontokat!


 

16. Ki-kivel-hol-mikor-mit csinált? (8-12 éveseknek)


Személyek száma: 2-10
Kellékek: lap
Kategória: szórakoztató társasjáték, játék utazáshoz, kreativtás


Vicces játék írástudó gyerekeknek. Az első játékos leírja a papírra a választ arra a kérdésre, hogy Ki?. Például „a szomszéd néni”, majd behajtja a papírt úgy, hogy ne látszódjon, hogy mit írt. A következő játékos leírja a választ arra a kérdésre, hogy kivel. Például „a macskával”, ő is behajtja és adja tovább a papírt. A további kérdésekre adódnak válaszok, tehát Mikor? Hol? Mit csinált?.

A kör végén kihajtogatják a papírt, és felolvassák a mondatot. Nagyon vicces mondatok születnek, a játékot emiatt hosszú ideig lehet játszani.

17. Akasztófa játék (8-12 éveseknek)


Személyek száma: 2
Kellékek: lap, rajzeszköz
Kategória: játék utazáshoz, szókincsfejlesztés, írás-olvasás


Az egyik játékos kitalál egy szót, és annyi vonalat húz egymás mellé, ahány betűből áll a kitalált szó. Mellé akasztófát rajzol. A másik játékos tippel egy betűt: ha a tippje szerepel a szóban, akkor a szóban elhelyezkedő helyének megfelelően be kell írni az adott vonalra, különben a rossz próbálkozások száma eggyel nő, ami azt jelenti, hogy az akasztófa egy újabb eleme kerül felrajzolásra.
Az akasztófára kerülő elemek száma különböző lehet, leggyakrabban ezeket használják: fej, törzs, bal kar, jobb kar, bal láb, jobb láb.
Ha a játékos úgy érzi, hogy tudja a megoldást, akkor a megfejtés bármikor bemondható: ha kitalálta, megúszta a "felakasztást", ha nem, elvesztette a játékot.

Fotó: Freepik

Címkék: benti játék, játék rossz időre

Kapcsolódó cikkek

Ide vidd el a gyerekeket! Mókuspark, ahol etethetitek is az állatokat!
Ide vidd el a gyerekeket! Mókuspark, ahol etethetitek is az állatokat!

Szuper úti cél kisgyermekes családoknak a mókus- és madárpark Budapesten, a IV. kerületben. Ráadásul ingyenes!

tovább a cikkre
Játszótér készítése az unokáknak a felejthetetlen közös emlékekért
Játszótér készítése az unokáknak a felejthetetlen közös emlékekért

A szülőknek óriási segítség, ha a nagyszülők tudnak néha vigyázni az unokákra. Azonban a fiatal, kicsattanó energiával bíró gyerekek figyelmét hosszú időre lekötni nem könnyű feladat. Ebben a cikkben hasznos tippeket adunk ahhoz, hogyan lehet tartalmasan eltölteni a közös időt és miképpen lehet a kertből a kifogyhatatlan kalandok helyszínét megteremteni.

tovább a cikkre
Ide vidd el az unokád! Szuper családi programok szeptember 23-24-én
Ide vidd el az unokád! Szuper családi programok szeptember 23-24-én

Idén is várja látogatóit megújult programmal a LokoPiknik és Kerti Vasutak Találkozója a Vasúttörténeti Parkban.

tovább a cikkre

Vissza az előző oldalra

Szakértők

Babakonyha

Mit egyen az unokám

Békebeli burgonyás pogácsa recept: Olyan puha és finom, hogy nem lehet abbahagyni - Süsd meg az unokádnak! tovább

Kápiapaprika-krém recept: Ízletes kenyérre kenhető krém, ha már unod a vajat vagy a margarint tovább

Véd a rák, gyulladások, szívbetegség ellen, javítja a látást, erősíti az immunrendszert - Még mire jó a sütőtök?  tovább

Tyúkláb fánk recept - A legfinomabb túrófánk, ahogy a nagymamám készítette tovább

Karalábéfőzelék kuszkuszos húsgolyóval recept: Ha elszakadnál a hagyományos ételektől, próbáld ki ezt! tovább

Zöldpesztós cukkini-spagetti tonhallal - Különleges recept, ami jó a szívednek és magas vérnyomás ellen is tovább

Málnás vanília fagyi házilag: Ez az ínycsiklandó nyári édesség 20 perc alatt elkészül a konyhádban tovább

Munka, nyugdíj

Munka, nyugdíj

Nyugdíj utalási időpontok 2023: Mikor érkezik a nyugdíj és a 13. havi nyugdíj 2023-ban? - Havi utalási lista tovább

Nyugdíjemelés 2023: Január elsejétől 15 százalékkal emelik a nyugdíjakat! - Orbán Viktor most jelentette be tovább

Nyugdíjprémium és nyugdíj-kiegészítés 2022: Péntektől érkeznek a plusz pénzek a nyugdíjjal együtt tovább

Kiegészítő nyugdíjemelés és a nyugdíjprémium 2022: Mikor érkeznek a plusz összegek a bankszámlára? tovább

Nyugdíj-kiegészítés és nyugdíjprémium 2022: Mikor számíthatnak a plusz pénzre a nyugdíjasok? tovább

Emelt nyugdíj 2022: Már kedden érkezik a bankszámlára a magasabb összeg - Visszamenőleg is megkapod tovább

Nyugdíj 2022: Csúszik a beígért évközi kiegészítő nyugdíjemelés - Mikor számíthatsz a magasabb összegre? tovább

Életmód

Életmód

Akár a cicád életébe is kerülhet - Soha ne használd! tovább

5-ből 4 ember túlsúlyos vagy elhízott 60 év felett - Ezért szedtek fel plusz kilókat az emberek a karantén alatt tovább

Ezért fogyassz rendszeresen levest! - Levesfogyasztás élettani hatásai, levesfőzési fortélyok, levesek a diétában, levespor veszélyei tovább

Fürdőgyógyászati kezelések kisokos: Melyik kezelés milyen betegség ellen hatásos? - Szakember válaszol tovább

Így használd a gyógyvizeket fájdalomcsillapításra! - Melyik gyógyvíz milyen betegségre jó? tovább

A betegségek hátterében vízerek és káros sugárzások is állhatnak tovább

Veszélyesek lehetnek bizonyos gyógynövények! Mit ne adjunk a gyerekeknek? tovább

hirdetés

ELLÁTÁSOK, TÁMOGATÁSOK KISOKOSA

Állami támogatások, kedvezményes nyugdíj, ápolási díj, időskori segély, egyszeri segély, nyugdíjas bérlet, özvegyi nyugdíj... Nézd meg, hogy mik a feltételei az ellátásoknak, támogatásoknak.

[x] hirdetés

Legnépszerűbb

Webáruház ajánló

Ha nem jön a baba

Ha nem jön a baba

2 400 Ft.-

Megnézem

Videók

Recept ajánlatunk

Zöldséges csirkemell

Zöldséges csirkemell

Várandós kismamáknak ajánlott ételek >>
12 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: 4 db csirkemell 1 fej lilahagyma 1 csomó újhagyma 3 db paradicsom 1 db paprika 15 dkg reszelt sajt Tej Jódozott só Bors Mustár Vaj

Recept:

A csirkemellet alaposan megmossuk, majd a mustárral ízesített tejben 1-2 órát pácoljuk. A hagymákat, paradicsomot, paprikát karikákra vágjuk.

Egy tűzálló tálat kikenünk egy kevés vajjal. A csirkemellet alaposan lecsöpögtetjük, sózzuk, enyhén borsozzuk(...) tovább a teljes recepthez...


hirdetés

CSED, GYED, GYES kalkulátor

Tudod, hogy mennyi lesz a Csed, Gyed, Gyes összege? Kalkulátorunkkal könnyen kiszámíthatod. Speciális eset a Tiéd? Nálunk mindenki megtalálja a rá vonatkozó számításokat!

[x] hirdetés

Legfrissebb szakértői válasz

Szatmáry Tünde Katalin

Szatmáry Tünde Katalin

Kiemelt hazai és nemzetközi nyugdíjszakreferens

tovább a szakértőhöz >>

Tisztelt Hölgyem!
Természetesen megfontolandó a nyugdíj igénylés dátuma az ön esetében, mivel számos tényezőre kell kiemlten figyelni.
Személyre szabott szaktanácsot és előzetes nyugdíj számítást tudok önnek javasolni. 2021.-es szorzószámokat csak is kizárólag 2020.március végén lesz hatályos.
Amennyiben igényli úgy jelezze.
www.ugyintezesazonnal.hu
Köszönettel: Szatmáry Tünde Katalin

Ezt olvastad már? [x]
vissza vissza