Főoldal > Cikkek > Játék az unokával > 15 hétköznapi fejlesztő játék óvodás-kisiskolás gyereknek, hogy jobban menjen az olvasás, számolás, írás

15 hétköznapi fejlesztő játék óvodás-kisiskolás gyereknek, hogy jobban menjen az olvasás, számolás, írás

Szülőklapja képHétköznapi játékos fejlesztőgyakorlatokat mutatunk, ami észrevétlenül fejleszti a nagyóvodás-kisiskolás unoka számolási, írás-olvasási, környezetismereti és egyéb képességeit. Olyan játékos feladatokat sorolunk, ami közben észre sem veszi, hogy okosodik-ügyesedik-fejlődik.

Szerző: Nagyszülők Lapja
2016-08-24
Forrás: Nagyszülők Lapja
Share on Tumblr
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

A nagyszülők sok minden mellett ahhoz értenek a legjobban, hogy az unokákat észrevétlenül fejlesszék, neveljék, vad hajtásaikat nyesegessék. Egy ügyes nagymamának vagy nagypapának nem jelent gondot kieszelnie, hogy mivel vegye rá az unokáját egy-egy elvégzendő feladatra, számára kevésbé kedvelt tevékenységre, mert a gazdag nagyszülői ötlettárából bármikor elő tud húzni egy-egy újabb akciótervet.

Az alábbiakban jó pár példát mutatunk arra, hogy miképpen lehet az unokák egyes – a tanuláshoz nélkülözhetetlen - képességét tudatosan fejleszteni, a már meglévő iskolai tudásukat gyakorlással elmélyíteni úgy, hogy az fel se tűnjön nekik, és mindezt játéknak, mintsem feladatnak tekintsék.

Játékos fejlesztés számolás gyakorlásához


1. Kérjük meg az óvodás unokát, hogy tegyen a bevásárló kocsinkba 4-6 pohár tejfölt, 8 doboz gyümölcsjoghurtot, 2 doboz tejet, tegyen vissza belőle egyet (kérdezzünk rá, hogy mennyi maradt).

2. Nagyobb, összeadásban már jártas unokát kérjük meg arra, hogy fizessen ő a boltban, trafikban, büfében: adjunk neki oda egy kerek összeget (mondjuk ezer forintot), és kérjük meg, hogy adja össze azt a két-három tételt, amit közösen vásároltunk vagy fogyasztottunk. Számolja ki, hogy mennyi lesz a visszajáró.
Ha már számára nem idegen a helyzet, és ügyesen megy neki a fizetés, akkor megkérhetjük őt arra is, hogy intézkedjen egyedül. Fontos, hogy semmit ne erőltessünk.

Mit fejleszt még?
Matematikai képesség, logikai gondolkodás, analitikus gondolkodás, önállóság, döntési képességJátékos fejlesztés olvasás gyakorlásához


3. Óvodás gyerekeket, akik már érdeklődnek a betűk iránt, kérjük meg, hogy a parkoló autók rendszámtábláit olvassák ki. Számolják meg, és tartsák észben, hogy a közös séta során hány autónak volt a rendszámában „A” betű.

4. Nagyobb, olvasni tudó unokákat vegyük rá, hogy amíg mi a háztartási teendőinket végezzük (mosogatunk, szerelünk), addig olvassák fel szépen, jó hangosan a főcímeket és a bevezető szövegeket az újságból úgy, hogy azt munka közben mi is jól halljuk.

5. Amikor a nagy hipermarketekben vásárolunk, akkor kérjük meg őket, hogy a termék címkéjén található figyelmeztetést olvassák fel nekünk hangosan.

Mit fejleszt még?
Olvasás, beszédprodukció, hangsúlyozás, szövegértés, új ismeretek, szókincs, memória


Játékos fejlesztés írás gyakorlásához


6. Óvodás unokát kérjük meg, hogy rajzolják le a nyári élményüket egy lapra, amit közösen feladunk postán a rokonoknak, barátoknak.

7. Kisiskolás unokát kérjük meg arra, hogy írja nekünk össze a bevásárlási listát. Mi diktáljuk, ő leírja.

8. Még nagyobb gyerekeket pedig arra is kérhetünk, hogy írják le a képeslapra, amit tollba mondunk nekik, esetleg fogalmazzanak meg saját üzenetet, osszák meg élményeiket írásban.

Mit fejleszt még?
Finommotorika, szem-kéz koordináció, szépírás, választékos fogalmazás, helyesírás, beszédértés, szókincs, élménymegosztás


Játékos fejlesztés környezetismerethez


9. Nézegessük velük a térképet, hogy merre jártak a nyáron, hol lakunk, honnan származik a családunk, hol táboroztak a szülők, amikor még ők is gyerekek voltak.

10. Fotózzunk növényeket, majd otthon az interneten keressünk hozzájuk hasonló növényeket, fedezzük fel a hasonlóságokat (például karfiol-vadkáposzta; articsóka-spárga). Ha a gyermek nagyon érdeklődő, akkor utánanézhet, hogy milyen fajba, nemzettségbe, családba tartozik az adott növény.

11. A kirándulás során talált „kincseket” (köveket, terméseket) próbálják meg otthon egyedül beazonosítani az internet segítségével, kisebb gyerekekkel is hasonló feladatot végezhetünk, ami az ő fejlettségi szintjüknek megfelelő.

Mit fejleszt még?
Általános ismeretek, földraj-biológiai ismeretek, szerialitás


Játékos fejlesztés társasismeretekhez


12. Kérjük meg az unokát, hogy segítsen be a háztartásba, kérdezze meg a szomszéd nénit, hogy segíthet-e neki.

13. Vigyük ki magunkkal őt is a piacra, ahol köszönhet, maga kérheti az árut, válaszolhat a feltett kérdésekre, megköszönheti a kiszolgálást.

14. Kérjük meg az unokákat, hogy selejtezzék ki a megunt könyveiket, és találják ki, hogy kiknek szeretnék adományozni azokat.

15. Adjanak a környezetben lévő állatoknak enni-inni.

Mit fejleszt még?
Feladattudat, felelősségtudat, szabálykövetés, szokások megismerése, önállóság, empátia


+Játékos sportolás


A szellemi fejlődéshez elengedhetetlenül szükség van mozgásra. Az idegrendszeri éréshez szükség van arra, hogy a gyerek minél több időt töltsön a szabad levegőn mozgással, futkározással, mászással.

Ha a családnak amúgy sincs lehetősége anyagilag megterhelő sportfoglalkozásokra beíratni a gyereket, akkor teremtsük meg a lehetőségét mi magunk annak, hogy az unokák minél többet, minél gyakrabban mozogjanak. Másszanak fára, szaladjanak le és fel a domboldalon, csimpaszkodjanak erős ágakban, lépkedjenek a patak kiálló kövein, labdázzanak, játsszanak adj király katonát, fogócskát, számháborút – minden olyan nagymozgásos játékot, amit számukra meg tudunk szervezni nekik.
Ne kíméljük őket, bátran adjunk nekik olyan, feleslegesnek tűnő feladatokat, ami mozgásra készteti őket a számítógépezés helyett.

Fotó: Pixabay

Címkék: nagyszülő, unoka, óvodás, iskolás, olvasás, számolás, írás, iskola

Kapcsolódó cikkek

5 egyszerű, de hatékony fejlesztő játék óvodásoknak - Hogy könnyebben menjen az írás, olvasás, koncentrálás az iskolában
5 egyszerű, de hatékony fejlesztő játék óvodásoknak - Hogy könnyebben menjen az írás, olvasás, koncentrálás az iskolában

Ezzel az 5 végtelenül egyszerű játékkal te is könnyen fejlesztheted gyermeked, unokád téri tájékozódását, ami majd az íráshoz lesz szükséges; figyelmét, hogy kellően követni tudja a tanító nénit; beszédét, hogy szépen menjen a hangos olvasás az iskolában.

tovább a cikkre
2 fejlesztő játék tojástartóból - Filléres ötletek, amik fejlesztik az íráskészséget, a számolási készséget és a koncentrációt
2 fejlesztő játék tojástartóból - Filléres ötletek, amik fejlesztik az íráskészséget, a számolási készséget és a koncentrációt

A színek gyakorlásához és a kéz ügyesítésére mutatunk egy nagyszerű ötletet! A játékkal fejlődik az óvodás gyerekek finommotorikája, megtaníthatod neki az olvasási irányt, türelmet és kitartást sajátíthat el - ezekre majd mind szüksége lesz később a suliban. Játsszatok közösen az unokával!

tovább a cikkre
6 játékos fejlesztő gyakorlat, iskolába készülő gyerekeknek
6 játékos fejlesztő gyakorlat, iskolába készülő gyerekeknek

Hurrá, iskolás lesz az unokám! 3 dolog, amit semmiképpen se mondjunk iskolába készülő unokánknak! 3+3 dolog helyette, amivel felkészíthetjük őt az őszi iskolára. Hogyan készítsük fel a gyerekeket az iskolára a nyári szünetben? Játékos fejlesztő feladatok, nagyszülői teendők iskolakezdésre.

tovább a cikkre
UO Toll - Új magyar találmány - írásfejlesztő toll gyerekeknek (Interjú a tervezővel)
UO Toll - Új magyar találmány - írásfejlesztő toll gyerekeknek (Interjú a tervezővel)

Hatalmas sikert arat a nemrég piacra dobott új magyar találmány, az UO írásfejlesztő toll, mely hamarosan minden kisiskolás gyermek tolltartójának nélkülözhetetlen kelléke lesz. Kiknek és miben segít az UO írásfejlesztő toll? A formatervezővel beszélgettünk.

tovább a cikkre
8 szuper játék gyerekeknek memóriakártyával
8 szuper játék gyerekeknek memóriakártyával

8 szuper kártyajáték gyerekeknek! Kártyajáték-ötletek gyerekekkel történő utazáshoz, strandoláshoz, rossz időhöz, unaloműzésre és bármikorra, amikor csak kéznél van egy pakli memóriakártya. Így tölthetjük az időt hasznosan és tartalmasan az unokával!

tovább a cikkre
Fejlesztő játékok - 11 szuper játék a szókincs és memória fejlesztésére, amihez nem kell semmilyen eszköz
Fejlesztő játékok - 11 szuper játék a szókincs és memória fejlesztésére, amihez nem kell semmilyen eszköz

Összeállításunkban olyan feladatok szerepelnek, melyek bármikor, bárhol játszhatóak és nemcsak élvezetesek csemeténk számára, de sokat tanulhat, sokat fejlődhet általuk. Ezek a játékok arra is jók, hogy elviselhetőbbé tegyük számára a hosszú utazást, vagy a sorban állást, esetleg az étteremben a várakozást.

tovább a cikkre

Vissza az előző oldalra

Szakértők

Babakonyha

Mit egyen az unokám

Békebeli burgonyás pogácsa recept: Olyan puha és finom, hogy nem lehet abbahagyni - Süsd meg az unokádnak! tovább

Kápiapaprika-krém recept: Ízletes kenyérre kenhető krém, ha már unod a vajat vagy a margarint tovább

Véd a rák, gyulladások, szívbetegség ellen, javítja a látást, erősíti az immunrendszert - Még mire jó a sütőtök?  tovább

Tyúkláb fánk recept - A legfinomabb túrófánk, ahogy a nagymamám készítette tovább

Karalábéfőzelék kuszkuszos húsgolyóval recept: Ha elszakadnál a hagyományos ételektől, próbáld ki ezt! tovább

Zöldpesztós cukkini-spagetti tonhallal - Különleges recept, ami jó a szívednek és magas vérnyomás ellen is tovább

Málnás vanília fagyi házilag: Ez az ínycsiklandó nyári édesség 20 perc alatt elkészül a konyhádban tovább

Munka, nyugdíj

Munka, nyugdíj

Nyugdíj utalási időpontok 2023: Mikor érkezik a nyugdíj és a 13. havi nyugdíj 2023-ban? - Havi utalási lista tovább

Nyugdíjemelés 2023: Január elsejétől 15 százalékkal emelik a nyugdíjakat! - Orbán Viktor most jelentette be tovább

Nyugdíjprémium és nyugdíj-kiegészítés 2022: Péntektől érkeznek a plusz pénzek a nyugdíjjal együtt tovább

Kiegészítő nyugdíjemelés és a nyugdíjprémium 2022: Mikor érkeznek a plusz összegek a bankszámlára? tovább

Nyugdíj-kiegészítés és nyugdíjprémium 2022: Mikor számíthatnak a plusz pénzre a nyugdíjasok? tovább

Emelt nyugdíj 2022: Már kedden érkezik a bankszámlára a magasabb összeg - Visszamenőleg is megkapod tovább

Nyugdíj 2022: Csúszik a beígért évközi kiegészítő nyugdíjemelés - Mikor számíthatsz a magasabb összegre? tovább

Életmód

Életmód

Akár a cicád életébe is kerülhet - Soha ne használd! tovább

5-ből 4 ember túlsúlyos vagy elhízott 60 év felett - Ezért szedtek fel plusz kilókat az emberek a karantén alatt tovább

Ezért fogyassz rendszeresen levest! - Levesfogyasztás élettani hatásai, levesfőzési fortélyok, levesek a diétában, levespor veszélyei tovább

Fürdőgyógyászati kezelések kisokos: Melyik kezelés milyen betegség ellen hatásos? - Szakember válaszol tovább

Így használd a gyógyvizeket fájdalomcsillapításra! - Melyik gyógyvíz milyen betegségre jó? tovább

A betegségek hátterében vízerek és káros sugárzások is állhatnak tovább

Veszélyesek lehetnek bizonyos gyógynövények! Mit ne adjunk a gyerekeknek? tovább

hirdetés

ELLÁTÁSOK, TÁMOGATÁSOK KISOKOSA

Állami támogatások, kedvezményes nyugdíj, ápolási díj, időskori segély, egyszeri segély, nyugdíjas bérlet, özvegyi nyugdíj... Nézd meg, hogy mik a feltételei az ellátásoknak, támogatásoknak.

[x] hirdetés

Legnépszerűbb

Webáruház ajánló

Ha nem jön a baba

Ha nem jön a baba

2 400 Ft.-

Megnézem

Videók

Recept ajánlatunk

Zöldséges csirkemell

Zöldséges csirkemell

Várandós kismamáknak ajánlott ételek >>
12 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: 4 db csirkemell 1 fej lilahagyma 1 csomó újhagyma 3 db paradicsom 1 db paprika 15 dkg reszelt sajt Tej Jódozott só Bors Mustár Vaj

Recept:

A csirkemellet alaposan megmossuk, majd a mustárral ízesített tejben 1-2 órát pácoljuk. A hagymákat, paradicsomot, paprikát karikákra vágjuk.

Egy tűzálló tálat kikenünk egy kevés vajjal. A csirkemellet alaposan lecsöpögtetjük, sózzuk, enyhén borsozzuk(...) tovább a teljes recepthez...


hirdetés

CSED, GYED, GYES kalkulátor

Tudod, hogy mennyi lesz a Csed, Gyed, Gyes összege? Kalkulátorunkkal könnyen kiszámíthatod. Speciális eset a Tiéd? Nálunk mindenki megtalálja a rá vonatkozó számításokat!

[x] hirdetés

Legfrissebb szakértői válasz

Szatmáry Tünde Katalin

Szatmáry Tünde Katalin

Kiemelt hazai és nemzetközi nyugdíjszakreferens

tovább a szakértőhöz >>

Tisztelt Hölgyem!
Természetesen megfontolandó a nyugdíj igénylés dátuma az ön esetében, mivel számos tényezőre kell kiemlten figyelni.
Személyre szabott szaktanácsot és előzetes nyugdíj számítást tudok önnek javasolni. 2021.-es szorzószámokat csak is kizárólag 2020.március végén lesz hatályos.
Amennyiben igényli úgy jelezze.
www.ugyintezesazonnal.hu
Köszönettel: Szatmáry Tünde Katalin

Ezt olvastad már? [x]
vissza vissza