2023. december 07 |...

Főoldal > Cikkek > Játék az unokával > 6 játékos fejlesztő gyakorlat, iskolába készülő gyerekeknek

6 játékos fejlesztő gyakorlat, iskolába készülő gyerekeknek

Szülőklapja képHurrá, iskolás lesz az unokám! 3 dolog, amit semmiképpen se mondjunk iskolába készülő unokánknak! 3+3 dolog helyette, amivel felkészíthetjük őt az őszi iskolára. Hogyan készítsük fel a gyerekeket az iskolára a nyári szünetben? Játékos fejlesztő feladatok, nagyszülői teendők iskolakezdésre.

Szerző: Gécziné Galla Krisztina
2015-07-22
Forrás: Nagyszülők Lapja
Share on Tumblr
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

szakértő Gécziné Galla Krisztina
családpedagógiai tanácsadó, life coach
kérdezd szakértőnket a témában >>
Tapasztalataim szerint manapság már az iskolaválasztás is erősen próbára teszi a szülők idegeit, hosszas tanakodás, mérlegelés, részletes információgyűjtés előzi meg a döntést. Aztán jön a felvételire (!) való felkészítés, gyakorlás, majd az izgalom, hogy sikerül-e a vágyva vágyott intézménybe bejuttatni a csemetét. Egy szó, mint száz, csupa stressz és izgalom övezi sok családban ezt az időszakot.

„Ki ne szeretné legjobb helyen tudni imádott unokáját?”
Arról külön lehetne elmélkedni, hogy miért is tulajdonítunk ilyen kiemelt (véleményem szerint túlságosan is kiemelt) jelentőséget az általános iskola kiválasztásának. Most azonban egy kicsit más oldalról szeretném az iskolakezdés gondolatát körüljárni.

Nagyszülőként sem könnyű megélni ezt az időszakot. Természetesen ki ne szeretné a lehető legjobbat adni, a lehető legjobb helyen tudni imádott unokáját? De első és legfontosabb szabályként álljon itt is az, hogy fogadjuk el, a választás és a döntés a szülők feladata. Természetesen, ha kérik, elmondhatjuk saját meglátásunkat, de a legjobb szándékkal se bombázzuk az egyébként is stresszes szülőket a mi meglátásainkkal, ötleteinkkel, véleményünkkel!

3 dolog, amit egészen biztosan NE tegyünk, ha első osztályba készül szemünk fénye:

1.    „Így nem viselkedik egy iskolás” - kerüljük!
NE emlegessük fel úton-útfélen, hogy ő már nagy iskolás, és egy nagy iskolás így nem tesz, így nem viselkedik, így nem beszél, stb., stb., stb. Ne rakjunk a vállára felesleges terhet! A váltás, az új környezet, az új feladatok, egyáltalán az ismeretlenbe való belépés még akkor is izgalommal tölti el a kicsit, ha várja az iskolát. Ne nehezítsük a dolgát!

2.    „Az iskolában nem lehet majd…” - kerüljük!
NE mondogassuk, hogy az iskolában mit nem lehet majd (ennyit beszélni, ugrálni, stb.) és mit kell majd (figyelni, szótfogadni, stb.) csinálni! Ez az életkor a hihetetlen tudásvágy és érdeklődés kora - ne törjük le a gyerek kedvét azzal, hogy máris korlátokkal fenyegetjük!

3.    Előre tanítgatás – kerüljük!
NE gyakoroltassuk a különféle, ráadásul elég változó színvonalú foglalkoztató füzetekből! NE tanítgassuk előre! Különösen igaz ez ott például, ahol esetleg már van olyan óvodástárs vagy a miénkkel egykorú ismerős gyermek, aki már tud olvasni, és a család hajlamos azt hinni, hogy ezért az olvasni nem tudó gyermekük hendikeppel indul majd az iskolában.

3+3 dolog, amivel sokat segíthetünk az iskolába készülő unokánknak

1.    Beszélgetés - beszéltetés
hirdetés

FÁJ A TÉRDED? PORCKOPÁS KÍNOZ? 
VAN MEGOLDÁS!

Porcépítő és gyulladáscsökkentő egyben!
Nézd meg, hogy mit mondanak, akik már használják >>

vonal

[x] hirdetés

Beszélgessünk vele sokat! Meséltessük azokról az eseményekről, amik napközben történtek vele! Keressük azokat a könyveket, amelyekben sok, mozgalmas kép van: beszéltessük a képről a gyereket! Mondjon minél több bővített mondatot az eseményekről! Határozzon meg irányokat (előtte, mögötte, alatta, stb.), viszonyokat (kisebb-nagyobb, keskenyebb-szélesebb, hosszabb-rövidebb, stb.). Gyűjtsünk minél több jelzőt egy-egy tárgyról, személyről, akár verseny formájában is. Ez a fajta tevékenység sokat segít majd az olvasásnál, hang és betűtanulás előkészítésekor.

2.    Koncentrációt fejlesztő feladatok - játékosan
Játsszunk „keresős” játékokat! Ehhez már kiváló könyvek vannak, de az interneten is találhatunk számos ötletet. Játszhatunk „mi változott” játékokat is (egy kendővel letakarunk néhány tárgyat, és felváltva változtatunk rajtuk valamit; elsőként eltűnhet az egész tárgy, de változtathatunk a sorrenden, az irányon, valamely részletén egy tárgynak). A figyelem koncentráció és a megfigyelőképesség fejlesztésére egyaránt alkalmasak ezek a játékos feladatok.

3.    Írást előkészítő feladatok - játékosan
Gyúrjunk tésztát, válogassunk babot, lencsét, fűzzünk száraz tésztát vékony spárgára (itt a formák ritmikus váltakozására is figyelhetünk), válogassunk 4-5 cm-esre vágott cérnaszálakat – és máris előkészítjük a finommotoros mozgásokhoz az aprócska kezeket. És persze mindez játéknak sem utolsó!

4.    Játékos számtan
Kérjük meg a kisunokát, hogy segítsen a mosáshoz színek szerint szétválogatni a ruhákat, vagy párosítsuk együtt a megszáradt zoknikat. Meg is számolhatjuk közben, kinek hány zoknit, pólót, nadrágot tettünk a szekrényébe. Megbeszélhetjük, miből volt több, miből volt kevesebb.

5.    Stresszoldás családi történetekkel
A stresszes iskolakezdés elkerülésére mesélhetünk vicces emlékeket saját vagy a szülők kisiskolás éveiből. Elmesélhetjük, nekünk, vagy Anyának, Apának mi esett nehezére az iskolában, hogyan oldódott aztán meg a dolog. Egy a fontos: érezze a gyermek, hogy ha szorong, tart az iskolától, az nem az ő gyengesége, hanem az ismeretlen helyzettel együtt járó érzelmi állapot, DE lehet ellene tenni, elmúlik, nem fog állandósulni, ha tesz(ünk) ellene.

6.    Pozitivitás
És ha az iskola szóba kerül, arról beszéljünk, milyen jó lesz, hogy mennyi mindent fog tudni, milyen sok új gyereket fog megismerni, mennyi vidám dologban lesz majd része…

…hiszen hosszas tanakodás, mérlegelés, részletes információgyűjtés után Anya, Apa végre megtalálta a legjobb iskolát, és ott ugye sok mindent meg fog tudni a szuper tanító néniktől, csupa izgalmas, és vidám dologban lesz majd része.

Szerző: Gécziné Galla Krisztina
Fotó: Rawpixel

Címkék: nagyszülő, unoka, iskolakezdés, iskolaelőkészítés, óvodás gyerek

Kapcsolódó cikkek

Elkényeztetjük az unokát, ha mindent megcsinálunk helyette?
Elkényeztetjük az unokát, ha mindent megcsinálunk helyette?

Nagyszülőként szolgálatkészen állunk unokáink rendelkezésére, és szinte mindent megteszünk helyettük: bekötjük a cipőjüket, megkenjük a kenyerüket, megmossuk helyettük a kezüket, és legfőképpen rájuk hagyunk mindent… És miért baj ez? – kérdezi sok nagyszülő; hiszen nekünk már ’csak szeretni kell az unokákat, nem pedig nevelni’. De, biztos így van ez? Cikkünkből megtudod.

tovább a cikkre
Ezért fontos, hogy sokat énekelj, mondókázz az unokáddal!
Ezért fontos, hogy sokat énekelj, mondókázz az unokáddal!

Miért kell egészen kis kortól mondókázni a kisunokának? Milyen hatással van a közös éneklés az óvodáskorú gyerekekre? Milyen énekes-zenés játékokat ajánl szakember otthonra, amivel nem csak a zenei hallás, hanem a mozgás, koncentráció és egy sor más képesség is fejleszthető.

tovább a cikkre
Csúnyán beszél az unokám! Mit tehetünk? - Óvónő válaszol
Csúnyán beszél az unokám! Mit tehetünk? - Óvónő válaszol

A csúnya beszéd általában az óvodás korra jelenik meg. Mi a legfontosabb szabály abban az esetben, ha elkezd csúnyán beszélni a kisunoka? Mit akar a gyerek elérni a csúnya beszéddel és trágár szavakkal? Hogyan reagáljunk: büntessünk, viccelődjünk? Óvónő szakértőnk elmondja, hogy mi a helyes megoldás.

tovább a cikkre
El lehet rontani az unokát a szeretettel?
El lehet rontani az unokát a szeretettel?

A fegyelmezés a nevelésnek a legnehezebb része, mely igen sok nagyszülőt próbára tesz, ráadásul nap mint nap szembe kerül vele az ember.

tovább a cikkre

A témával foglalkozó szakértőnk

Gécziné Galla Krisztina - családpedagógiai tanácsadó, life coach

Vissza az előző oldalra

Szakértők

Babakonyha

Mit egyen az unokám

Békebeli burgonyás pogácsa recept: Olyan puha és finom, hogy nem lehet abbahagyni - Süsd meg az unokádnak! tovább

Kápiapaprika-krém recept: Ízletes kenyérre kenhető krém, ha már unod a vajat vagy a margarint tovább

Véd a rák, gyulladások, szívbetegség ellen, javítja a látást, erősíti az immunrendszert - Még mire jó a sütőtök?  tovább

Tyúkláb fánk recept - A legfinomabb túrófánk, ahogy a nagymamám készítette tovább

Karalábéfőzelék kuszkuszos húsgolyóval recept: Ha elszakadnál a hagyományos ételektől, próbáld ki ezt! tovább

Zöldpesztós cukkini-spagetti tonhallal - Különleges recept, ami jó a szívednek és magas vérnyomás ellen is tovább

Málnás vanília fagyi házilag: Ez az ínycsiklandó nyári édesség 20 perc alatt elkészül a konyhádban tovább

Munka, nyugdíj

Munka, nyugdíj

Nyugdíj utalási időpontok 2023: Mikor érkezik a nyugdíj és a 13. havi nyugdíj 2023-ban? - Havi utalási lista tovább

Nyugdíjemelés 2023: Január elsejétől 15 százalékkal emelik a nyugdíjakat! - Orbán Viktor most jelentette be tovább

Nyugdíjprémium és nyugdíj-kiegészítés 2022: Péntektől érkeznek a plusz pénzek a nyugdíjjal együtt tovább

Kiegészítő nyugdíjemelés és a nyugdíjprémium 2022: Mikor érkeznek a plusz összegek a bankszámlára? tovább

Nyugdíj-kiegészítés és nyugdíjprémium 2022: Mikor számíthatnak a plusz pénzre a nyugdíjasok? tovább

Emelt nyugdíj 2022: Már kedden érkezik a bankszámlára a magasabb összeg - Visszamenőleg is megkapod tovább

Nyugdíj 2022: Csúszik a beígért évközi kiegészítő nyugdíjemelés - Mikor számíthatsz a magasabb összegre? tovább

Életmód

Életmód

Akár a cicád életébe is kerülhet - Soha ne használd! tovább

5-ből 4 ember túlsúlyos vagy elhízott 60 év felett - Ezért szedtek fel plusz kilókat az emberek a karantén alatt tovább

Ezért fogyassz rendszeresen levest! - Levesfogyasztás élettani hatásai, levesfőzési fortélyok, levesek a diétában, levespor veszélyei tovább

Fürdőgyógyászati kezelések kisokos: Melyik kezelés milyen betegség ellen hatásos? - Szakember válaszol tovább

Így használd a gyógyvizeket fájdalomcsillapításra! - Melyik gyógyvíz milyen betegségre jó? tovább

A betegségek hátterében vízerek és káros sugárzások is állhatnak tovább

Veszélyesek lehetnek bizonyos gyógynövények! Mit ne adjunk a gyerekeknek? tovább

hirdetés

ELLÁTÁSOK, TÁMOGATÁSOK KISOKOSA

Állami támogatások, kedvezményes nyugdíj, ápolási díj, időskori segély, egyszeri segély, nyugdíjas bérlet, özvegyi nyugdíj... Nézd meg, hogy mik a feltételei az ellátásoknak, támogatásoknak.

[x] hirdetés

Legnépszerűbb

Webáruház ajánló

Ha nem jön a baba

Ha nem jön a baba

2 400 Ft.-

Megnézem

Videók

Recept ajánlatunk

Zöldséges csirkemell

Zöldséges csirkemell

Várandós kismamáknak ajánlott ételek >>
12 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: 4 db csirkemell 1 fej lilahagyma 1 csomó újhagyma 3 db paradicsom 1 db paprika 15 dkg reszelt sajt Tej Jódozott só Bors Mustár Vaj

Recept:

A csirkemellet alaposan megmossuk, majd a mustárral ízesített tejben 1-2 órát pácoljuk. A hagymákat, paradicsomot, paprikát karikákra vágjuk.

Egy tűzálló tálat kikenünk egy kevés vajjal. A csirkemellet alaposan lecsöpögtetjük, sózzuk, enyhén borsozzuk(...) tovább a teljes recepthez...


hirdetés

CSED, GYED, GYES kalkulátor

Tudod, hogy mennyi lesz a Csed, Gyed, Gyes összege? Kalkulátorunkkal könnyen kiszámíthatod. Speciális eset a Tiéd? Nálunk mindenki megtalálja a rá vonatkozó számításokat!

[x] hirdetés

Legfrissebb szakértői válasz

Szatmáry Tünde Katalin

Szatmáry Tünde Katalin

Kiemelt hazai és nemzetközi nyugdíjszakreferens

tovább a szakértőhöz >>

Tisztelt Hölgyem!
Természetesen megfontolandó a nyugdíj igénylés dátuma az ön esetében, mivel számos tényezőre kell kiemlten figyelni.
Személyre szabott szaktanácsot és előzetes nyugdíj számítást tudok önnek javasolni. 2021.-es szorzószámokat csak is kizárólag 2020.március végén lesz hatályos.
Amennyiben igényli úgy jelezze.
www.ugyintezesazonnal.hu
Köszönettel: Szatmáry Tünde Katalin

Ezt olvastad már? [x]
Hírek, érdekességek

Kórházból tűnt el egy 10 éves kisfiú Miskolcon

vissza vissza