Főoldal > Cikkek > Hivatalos ügyek > Járulékok fizetése, nyugdíj melletti munkavégzés 2020: Ezek a legfontosabb változások július 1-jétől

Járulékok fizetése, nyugdíj melletti munkavégzés 2020: Ezek a legfontosabb változások július 1-jétől

Szülőklapja kép2020. július elsejétől új szabály lépett életbe a járulékok fizetését illetően, és a nyugdíj melletti munkavégzés is kedvezőbbé vált. Mire figyelj, ha idén vonulsz nyugdíjba? Nyugdíjszakértőnket kérdeztük a témában.

Szerző: Nagyszülők Lapja
2020-07-07
Forrás: Nagyszülők Lapja
Share on Tumblr
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

2020. július elsejétől új szabály lépett életbe a járulékok fizetését illetően, és a nyugdíj melletti munkavégzés is kedvezőbbé vált - Szatmáry Tünde Katalin nyugdíjszakértőnket kérdeztük a legfontosabb tudnivalókról.

2020. július 1-től az új járulékfizetési szabályok értelmében megszűnt a természetben egészségbiztosítási járulék (4%), a pénzbeli egészségbiztosítási járulék (3%), a munkaerőpiaci járulék (1,5%) és a nyugdíjjárulék (10%), ezeket a járulékokat eddig külön adónemenként kellett levonni és megfizetni.

Egységes járulékot vezettek be
Az új szabály szerint minden biztosított köteles egységesen 18,5% járulékot megfizetni, amennyiben járulékalapot képező jövedelemmel rendelkezik.

Egyéni és a társas vállalkozók esetében a társadalombiztosítási járulék alapja a mindenkori minimálbér, illetve munkaviszonyban foglalkoztatottak esetében a járulékfizetés alsó határa.

Ezáltal átláthatóvá válik a társadalombiztosítási rendszer, így a jövőben jogosulatlanul senki nem veheti majd igénybe az állami egészségügyi szolgáltatást.

Mekkora összegű a járulék vállalkozók esetén?
Amennyi az egyéni vállalkozó személyesen látja el középfokú szakképesítéshez kötött tevékenységét, úgy havonta a garantált bérminimumot kell megfizetnie. 2020-ban ez bruttó 210.600 Ft.

Társas vállalkozók esetében a járulékfizetési kötelezettség függ a jogállástól, biztosítási jogviszonytól, illetve egyéb más tényezőtől, például hogy saját jogú öregségi nyugdíjban részesül-e.

Kedvezőbbé vált a munkavállalás nyugdíj mellett
A nyugdíj melletti foglalkoztatás a foglalkoztató és saját jogú nyugdíjba részesülő dolgozó számára is kedvezővé vált.

2019. január 1-től az érvényes jogszabály alapján csak az az öregségi nyugdíjban részesülő személy mentesült a társadalombiztosítási járulék megfizetése alól, aki a nyugdíj mellett munkaviszony keretében volt foglalkoztatva.

Az új szabály életbelépéséig a saját jogú öregségi nyugdíjas, illetve a nők 40 éve után járó nyugdíjas kizárólag akkor mentesül a járulék megfizetése alól, ha munkaviszony keretében volt foglalkoztatva. Ebben az esetben semmilyen járulék nem terhelte a munkabérét, kizárólag a 15% SZJA.

Saját jogú nyugdíj mellett nem kell járulékot fizetni és nincs kereseti korlát
A nyugdíjasok foglalkoztatását segíti elő az új szabály, amelyik kimondja, hogy a saját jogú nyugdíj mellett semmilyen járulék nem terheli azt a saját jogú nyugdíjast, aki megbízási jogviszonyban áll, vagy ügyvezetőként, illetve vállalkozóként tevékenykedik.

Saját jogú nyugdíjnak minősül az öregségi nyugdíj, valamint a nők 40 éve után járó kedvezményes öregségi nyugdíj.

A közszférában dolgozóknak továbbra is választaniuk kell, mert ha élnek a nyugdíjba vonulás lehetőségével, akkor a közszolgálati jogviszonyukat - a nyugdíjba vonulás megelőző napon - meg kell szüntetni.

Fontos, hogy saját jogú nyugdíjban részesülő ellátott a folyósított nyugellátása mellett továbbra is kereseti korlát nélkül dolgozhat.

Mi vonatkozik a korhatár előtti ellátásban részesülőkre?
Aki jelenleg is korhatár előtti ellátásban részesül, mert még a jogszabályban előírt rá vonatkozó életkor nem töltötte be (például szolgálati járandóságot vagy korkedvezményes nyugdíjat kap), arra továbbra is vonatkozik a kereseti korlát, amely a mindenkori minimálbér 18-szorosa.

Ezt 2020-ban a következő alapján tudja kiszámolni az érintett:
161.000 Ft minimálbér szorozva 18 hónappal, osztva 12 hónappal=bruttó 241.500 Ft/hó, az éves kereset összeg: 2.898.000 Ft
Tehát ez azt jelenti, hogy idén havi bruttó 241.500 Ft a megengedett jövedelem, ami még az ellátás folyósítását nem befolyásolja.

Mivel a saját jogon szerzett nyugdíjba vonuló valamennyi tevékenysége után mentesül a járulék megfizetése alól, így megszűnik a kereset alapján járó 0,5%-os nyugdíjnövelés is.

Mire figyelj, ha idén vonulsz nyugdíjba?
Idén az 1956 első félévében születettek vonulnak nyugdíjba, 64,5 éves korukban kiemelten figyeljenek az általuk megszerzett és határozatban elismert szolgálati időre, valamint nyugdíjjárulék-köteles kereseteikre.

Nagyon fontos, hogy a nyugdíjszámítás alapjául kizárólag a teljes határozatban elismert évek számítanak, a hónapok nem!

A nyugdíjba vonulás előtt minden esetben érdemes a rendelkezésre álló igazolások alapján ellenőrizni az adategyeztetési határozatban elismert szolgálati időt, illetve az évenkénti bontásban feltüntetett nyugdíjjárulék-köteles kereseti adatokat, hiszen ez a két tényező a nyugdíj megállapításnak az alapja.

Sokan meglepődnek, miután beadják kérelmüket, hogy milyen kevés is a megállapított nyugdíjuk. Tudni kell, hogy 2020. március 1-től megszűnt az I. fokú nyugdíjmegállapító határozatra vonatkozó fellebbezési jog.

Amennyiben szaktanácsra, vagy előzetes nyugdíj-számolásra, esetleg teljes körű ügyintézésre van szüksége, és ezt jelzi a www.ugyintezesazonnal.hu oldalon, úgy 48 órán belül felvesszük Önnel a kapcsolatot. Határidős (sürgős) ügyekben akár hétvégén is tudunk egyeztetési időpontot biztosítani. Budapesti irodánk (1045-Budapest, Virág utca 24. 6/36.) szombati napokon is várja Önöket.

Szerző: Szatmáry Tünde Katalin, hazai és nemzetközi nyugdíjszakértő

Címkék: nyugdíj, munkavégzés nyugdíj mellett

Kapcsolódó cikkek

E-recept egyszerűsített kiváltása: Így válthatja ki más az e-recepted, ha te nem tudsz a gyógyszerért elmenni a patikába
E-recept egyszerűsített kiváltása: Így válthatja ki más az e-recepted, ha te nem tudsz a gyógyszerért elmenni a patikába

Az EMMI 2020. június 19-én, pénteken közölte az MTI-vel, hogy bizonyos egyszerűsített orvosi ellátások a veszélyhelyzet után is fennmaradnak. Mi lesz az e-recepttel és a telemedicinális ellátásokkal a veszélyhelyzet után?

tovább a cikkre
Koronavírus: Így módosul a posták nyitvatartása hétköznap és hétvégén - Hogyan tudod a nyugdíjat átvenni?
Koronavírus: Így módosul a posták nyitvatartása hétköznap és hétvégén - Hogyan tudod a nyugdíjat átvenni?

A koronavírus-járvány miatt módosulnak a postai nyitvatartások, viszont egyszerűsödik a nyugdíjak átvétele - Mire figyelj oda, ha postára kell menned?

tovább a cikkre
Így segítik az időseket a koronavírus-járvány idején: Ezekben a városokban tartós élelmiszert és ebédet is házhoz visznek
Így segítik az időseket a koronavírus-járvány idején: Ezekben a városokban tartós élelmiszert és ebédet is házhoz visznek

Tartós élelmiszerekkel és ebédkiszállítással is segítik a különösen veszélyeztetett idős rászorulókat a vidéki nagyvárosokban a koronavírus-járvány miatt meghirdetett veszélyhelyzet idején.

tovább a cikkre

Vissza az előző oldalra

Szakértők

Babakonyha

Mit egyen az unokám

Békebeli burgonyás pogácsa recept: Olyan puha és finom, hogy nem lehet abbahagyni - Süsd meg az unokádnak! tovább

Kápiapaprika-krém recept: Ízletes kenyérre kenhető krém, ha már unod a vajat vagy a margarint tovább

Véd a rák, gyulladások, szívbetegség ellen, javítja a látást, erősíti az immunrendszert - Még mire jó a sütőtök?  tovább

Tyúkláb fánk recept - A legfinomabb túrófánk, ahogy a nagymamám készítette tovább

Karalábéfőzelék kuszkuszos húsgolyóval recept: Ha elszakadnál a hagyományos ételektől, próbáld ki ezt! tovább

Zöldpesztós cukkini-spagetti tonhallal - Különleges recept, ami jó a szívednek és magas vérnyomás ellen is tovább

Málnás vanília fagyi házilag: Ez az ínycsiklandó nyári édesség 20 perc alatt elkészül a konyhádban tovább

Munka, nyugdíj

Munka, nyugdíj

Nyugdíj utalási időpontok 2023: Mikor érkezik a nyugdíj és a 13. havi nyugdíj 2023-ban? - Havi utalási lista tovább

Nyugdíjemelés 2023: Január elsejétől 15 százalékkal emelik a nyugdíjakat! - Orbán Viktor most jelentette be tovább

Nyugdíjprémium és nyugdíj-kiegészítés 2022: Péntektől érkeznek a plusz pénzek a nyugdíjjal együtt tovább

Kiegészítő nyugdíjemelés és a nyugdíjprémium 2022: Mikor érkeznek a plusz összegek a bankszámlára? tovább

Nyugdíj-kiegészítés és nyugdíjprémium 2022: Mikor számíthatnak a plusz pénzre a nyugdíjasok? tovább

Emelt nyugdíj 2022: Már kedden érkezik a bankszámlára a magasabb összeg - Visszamenőleg is megkapod tovább

Nyugdíj 2022: Csúszik a beígért évközi kiegészítő nyugdíjemelés - Mikor számíthatsz a magasabb összegre? tovább

Életmód

Életmód

5-ből 4 ember túlsúlyos vagy elhízott 60 év felett - Ezért szedtek fel plusz kilókat az emberek a karantén alatt tovább

Ezért fogyassz rendszeresen levest! - Levesfogyasztás élettani hatásai, levesfőzési fortélyok, levesek a diétában, levespor veszélyei tovább

Fürdőgyógyászati kezelések kisokos: Melyik kezelés milyen betegség ellen hatásos? - Szakember válaszol tovább

Így használd a gyógyvizeket fájdalomcsillapításra! - Melyik gyógyvíz milyen betegségre jó? tovább

A betegségek hátterében vízerek és káros sugárzások is állhatnak tovább

Veszélyesek lehetnek bizonyos gyógynövények! Mit ne adjunk a gyerekeknek? tovább

Ezért muszáj párásítani a csecsemők és gyermekek szobájában tovább

hirdetés

ELLÁTÁSOK, TÁMOGATÁSOK KISOKOSA

Állami támogatások, kedvezményes nyugdíj, ápolási díj, időskori segély, egyszeri segély, nyugdíjas bérlet, özvegyi nyugdíj... Nézd meg, hogy mik a feltételei az ellátásoknak, támogatásoknak.

[x] hirdetés

Legnépszerűbb

Webáruház ajánló

Ha nem jön a baba

Ha nem jön a baba

2 400 Ft.-

Megnézem

Videók

Recept ajánlatunk

Zöldséges csirkemell

Zöldséges csirkemell

Várandós kismamáknak ajánlott ételek >>
12 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: 4 db csirkemell 1 fej lilahagyma 1 csomó újhagyma 3 db paradicsom 1 db paprika 15 dkg reszelt sajt Tej Jódozott só Bors Mustár Vaj

Recept:

A csirkemellet alaposan megmossuk, majd a mustárral ízesített tejben 1-2 órát pácoljuk. A hagymákat, paradicsomot, paprikát karikákra vágjuk.

Egy tűzálló tálat kikenünk egy kevés vajjal. A csirkemellet alaposan lecsöpögtetjük, sózzuk, enyhén borsozzuk(...) tovább a teljes recepthez...


hirdetés

CSED, GYED, GYES kalkulátor

Tudod, hogy mennyi lesz a Csed, Gyed, Gyes összege? Kalkulátorunkkal könnyen kiszámíthatod. Speciális eset a Tiéd? Nálunk mindenki megtalálja a rá vonatkozó számításokat!

[x] hirdetés

Legfrissebb szakértői válasz

Szatmáry Tünde Katalin

Szatmáry Tünde Katalin

Kiemelt hazai és nemzetközi nyugdíjszakreferens

tovább a szakértőhöz >>

Tisztelt Hölgyem!
Természetesen megfontolandó a nyugdíj igénylés dátuma az ön esetében, mivel számos tényezőre kell kiemlten figyelni.
Személyre szabott szaktanácsot és előzetes nyugdíj számítást tudok önnek javasolni. 2021.-es szorzószámokat csak is kizárólag 2020.március végén lesz hatályos.
Amennyiben igényli úgy jelezze.
www.ugyintezesazonnal.hu
Köszönettel: Szatmáry Tünde Katalin

Ezt olvastad már? [x]
Játék az unokával

Játszótér készítése az unokáknak a felejthetetlen közös emlékekért

vissza vissza