Főoldal > Cikkek > Hírek, érdekességek > Gyönyörű játékokat farag fából a magyar nagypapa - Kisunokája miatt szeretett bele a barkácsolásba Bütyipapa

Gyönyörű játékokat farag fából a magyar nagypapa - Kisunokája miatt szeretett bele a barkácsolásba Bütyipapa

Szülőklapja képBütyipapa akkor kezdett el fajátékok készítésével foglalkozni, amikor megszületett csodálatos kisunokája, Samu. A kisunoka mára közel két éves lett, de a lelkes nagypapa azóta sem tudta abbahagyni a barkácsolást, sőt! A hobbija mára a szenvedélyévé vált, pedig a nyugdíjazás után még ő sem találta a helyét, csak úgy, mint mások…

Szerző: T. Nagy Ildikó
2016-07-26
Forrás: Nagyszülők Lapja
Share on Tumblr
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

Sokan Bütyipapaként emlegetik Varga Józsefet, a 64 éves életvidám, kreatív, barkács-nagypapát, akire akkortájt ragadt rá ez a becenév, amikor megszületett kisunokája, Samu.

Ekkor indította el a www.butyipapa.hu weboldalát is, ahol izgalmasabbnál-izgalmasabb fajátékait lehet megcsodálni. Bütyipapa meseautói rendkívül egyediek, soha nem készít ugyanabból a játékból kettő egyformát, és mindegyik munkájához érdekes és különleges faanyagot használ. Stílusa messziről felismerhető, és ahogy egyik Facebook-olvasója találóan megfogalmazta: „igényes munkáiban a rejtőzködő szeretet mutatkozik.”

Bütyipapa ötletes játékait elnézegetve egyre kíváncsibbak lettünk rá. Vajon a szeretetteli teli formák mögött, milyen nagypapai lelkület rejtőzik? Így aztán utánajártunk, hogy egy városi, munkamániás villamosmérnökből hogyan lett lelassult vidéki életet élvező, fajáték készítő, aktív nagypapa.
Cikkünkben Bütyipapáról, szerető családjáról, kis unokájáról, Samuról és a fajáték készítés örömeiről olvashatsz.Bütyipapa álma mindig is az volt, hogy egyszer a városból kiköltözzön vidékre
Feleségével, akivel több mint 40 éve él boldog házasságban, két felnőtt fiúgyermekük van. 12 éve sikerült valóra váltaniuk régóra dédelgetett közös álmukat, hogy egyszer otthagyják a várost és egy kertes családi házba költöznek. Korábban ízig-vérig városi lakók voltak, de ma már Martonvásár az otthonuk.

- Ez volt életünk legjobb döntése, mert a vidéki életmódnak minden percét kiélvezzük: a levegőt, a madarakat, a napsütést, a szelet és a viharokat - ezekből a városban semmit sem éltünk át. Ráadásul több mint egy éve az örökké tartó szabadságomat töltöm - egyre nagyobb élvezettel! – meséli a ma már nyugdíjas Bütyipapa.

Elképesztően szerencsés embernek tartja magát, mert szinte egész életében olyan munkát végezett, ami érdekelte. Eredeti foglalkozását tekintve villamosmérnök, olyan szakember, aki átélte a számítástechnika óriási változását a hetvenes évektől napjainkig. Élmény volt számára minden nap, amikor még bejárt dolgozni, és mindig alig várta, hogy másnap újra dolgozhasson.

- A munka nem kényszer, hanem élvezet volt számomra, talán ezért is volt olyan nagyon sokkoló a nyugdíjazás. A rám szakadt szabadidővel először nem is tudtam mit kezdeni - mondja József.A játékkészítésre mint új hobbira akkor talált rá, amikor nyugdíjas lett
A nyugdíjba vonulása táján már 6 hónapos volt a kisunokája, akinek addigra már 30-40 fajátékot készített. A büszke nagypapa jól tudta, hogy ez feleslegesen sok játék egy ilyen csepp babának, és azt is látta, hogy még nem nagyon érdeklik a kicsit ezek az amúgy izgalmas fatárgyak - mégsem bírt leállni, mert időmilliomos nyugdíjasként élvezte a játékkészítés minden örömét.

Bütyipapának nagyon sokat segített a fával való foglalatoskodás, mert így nem érezte magát haszontalannak, mint általában ilyenkor a friss nyugdíjasok. Autodidakta módon elkezdte magát képezni: megismerkedett különböző típusú fákkal, gyermekbarát fakezelési módszerekről olvasott, megtudta, hogy kizárólag természetes olajokat felhasználásával milyen szép színeket lehet kicsalni a faanyagból. A hobbiasztalos ámuldozása a mai napig tart.


Bütyipapa műhelyében, amire végtelenül büszke

Mióta Bütyipapa beleszeretett a fajátékokba, azóta nincs megállás
Ma is folyamatosan készíti a kislányoknak és kisfiúknak szánt fajátékokat, amiből mindig csak egy készül, ezért minden fajáték egyedi. Naponta vagy kétnaponta kerül ki a kezei közül egy újabb játék - kisautó, babakonyha, repülők, traktorok, babaágy...
Vannak azonban hosszabb ideig készülő játék remekek, mint például a kukásautó, ami egy héten át formálódik a barkács-nagypapa ügyes kezei között. A világítós busz, ami Bütyipapa egyik csúcsmodelljének számít közel 1 hónapig készült. Ez utóbbi példányba egy AVR típusú mikroszámítógép is került, saját maga által írt programmal.

"Munka közben végig az jár a fejemben, hogy mit szól majd az unokám?”
Bütyipapa úgy dolgozik, hogy soha nincsenek kész tervei, csak úgy elkezd valamit, és minden jön magától. Kezdetben még lázasan bújta az interneten a különféle fajátékokat, és próbált valami hasonlót készíteni. Ma, ha a keze ügyébe akad egy szemrevaló kőris, körte vagy zebrafa – a fantáziáját azonnal megragadja a fa mintázata, és már kezdi is a fúrást-faragást.
- Munka közben végig az jár a fejemben: „Mit szól majd az unokám?”, „Vajon tetszeni fog neki?”, „Mi lenne, ha ide fúrnék még egy lyukat?”, „Vágjam le ott?”. Néha teljesen más formájú lesz egy kis autó, mint amilyennek eredetileg elgondoltam. Menet közben sokat improvizálok, és ezt különösen élvezem – mondja József.

Jelenleg az ideje nagy részét a játékkészítés tölti ki, ami számára hobbi nem pedig megélhetés.

- Természetesen sokkal több játék készül el, mint amire az unokámnak szüksége van, ezért sokat elajándékozok, de az is előfordul néha, hogy valakinek nagyon megtetszik egyik-másik játék és megvásárolja a gyermekének, unokájának. Az így befolyt pénzből újabb gyönyörű faanyagokat vásárolok, amiből aztán újabb és újabb játékokat készítek. Ennyi az üzleti stratégiám, nem több - teszi hozzá a nagypapa.

A kis Samu, akitől Bütyipapa mindig elolvad
A kétéves Samuval általában hetente találkoznak a nagyszülők, amikor a szülők rájuk bízzák a csöppséget, és sportolni mennek.

- Mi vagyunk ilyenkor a biztonság, a szeretet a számára. A kisunokánk jól tudja, hogy a Nagymami és a Nagypapi a legrugalmasabb „anyag” a világon, akit már egy 2 éves kis ember is képes alakítani. Imádjuk, és majdnem mindent megteszünk neki abban a pár órában, amit együtt töltünk. Úgy gondoljuk, hogy a nevelés már nem a mi dolgunk - azt majd a szülők elintézik - fűzi hozzá a jókedvű nagypapa.

Samu, közeledvén a második szülinapjához, kezd egyre többet játszani Bütyipapa fajátékaival, bár a kedvenc kis traktorát már hónapok óta lelkesen tologatja, főleg csak azért mert zörgős a kereke.

Samu most 21 hónapos, de az ügyes nagypapa már tanítja fúrni-faragni. A fa és a bütykölés szeretete az, amit szerinte tőle elleshet. A kisunoka már most "büszkén" mutatja mindenkinek a faautókat, és mosolyogva újságolja:
„A papa csinálta!”. Ilyenkor persze Bütyipapa olvad, mint vaj a pirítóson…

Fotók: butyipapa.hu

Címkék: játék, baba, gyerek, fajáték, egyedi fajáték, ajándék, Bütyipapa

Kapcsolódó cikkek

59 szuper ötlet a nyárra, amit imádni fog az unokád - Játékok, programok jó és rossz időre is!
59 szuper ötlet a nyárra, amit imádni fog az unokád - Játékok, programok jó és rossz időre is!

59 szuper tippet adunk, hogy milyen szórakoztató programokkal, elfoglaltságokkal töltsétek a nyári szünidőt. Ha ezeknek az ötleteknek már csak a töredékét megvalósítjátok, akkor a te unokád lesz a legboldogabb gyerek a világon! A lényeg persze, hogy mindent jókedvvel, derűsen végezzetek.

tovább a cikkre
5 egyszerű, de hatékony fejlesztő játék óvodásoknak - Hogy könnyebben menjen az írás, olvasás, koncentrálás az iskolában
5 egyszerű, de hatékony fejlesztő játék óvodásoknak - Hogy könnyebben menjen az írás, olvasás, koncentrálás az iskolában

Ezzel az 5 végtelenül egyszerű játékkal te is könnyen fejlesztheted gyermeked, unokád téri tájékozódását, ami majd az íráshoz lesz szükséges; figyelmét, hogy kellően követni tudja a tanító nénit; beszédét, hogy szépen menjen a hangos olvasás az iskolában.

tovább a cikkre
2 fejlesztő játék tojástartóból - Filléres ötletek, amik fejlesztik az íráskészséget, a számolási készséget és a koncentrációt
2 fejlesztő játék tojástartóból - Filléres ötletek, amik fejlesztik az íráskészséget, a számolási készséget és a koncentrációt

A színek gyakorlásához és a kéz ügyesítésére mutatunk egy nagyszerű ötletet! A játékkal fejlődik az óvodás gyerekek finommotorikája, megtaníthatod neki az olvasási irányt, türelmet és kitartást sajátíthat el - ezekre majd mind szüksége lesz később a suliban. Játsszatok közösen az unokával!

tovább a cikkre
10 szuper játék gyerekeknek, amihez csak kövekre, kavicsokra van szükség
10 szuper játék gyerekeknek, amihez csak kövekre, kavicsokra van szükség

Hogyan kössük le az unokákat a jó vagy a kevésbé jó időben? A válasz nagyon egyszerű: sok közös játékkal! Összeállításunkban olyan szabadtéri játékokat mutatunk, amely nem csak remek időtöltésnek bizonyulnak, hanem az unokák matematikai-, írás- és egyéb készségeit is fejlesztik.

tovább a cikkre

Vissza az előző oldalra

Szakértők

Babakonyha

Mit egyen az unokám

Békebeli burgonyás pogácsa recept: Olyan puha és finom, hogy nem lehet abbahagyni - Süsd meg az unokádnak! tovább

Kápiapaprika-krém recept: Ízletes kenyérre kenhető krém, ha már unod a vajat vagy a margarint tovább

Véd a rák, gyulladások, szívbetegség ellen, javítja a látást, erősíti az immunrendszert - Még mire jó a sütőtök?  tovább

Tyúkláb fánk recept - A legfinomabb túrófánk, ahogy a nagymamám készítette tovább

Karalábéfőzelék kuszkuszos húsgolyóval recept: Ha elszakadnál a hagyományos ételektől, próbáld ki ezt! tovább

Zöldpesztós cukkini-spagetti tonhallal - Különleges recept, ami jó a szívednek és magas vérnyomás ellen is tovább

Málnás vanília fagyi házilag: Ez az ínycsiklandó nyári édesség 20 perc alatt elkészül a konyhádban tovább

Munka, nyugdíj

Munka, nyugdíj

Nyugdíj utalási időpontok 2023: Mikor érkezik a nyugdíj és a 13. havi nyugdíj 2023-ban? - Havi utalási lista tovább

Nyugdíjemelés 2023: Január elsejétől 15 százalékkal emelik a nyugdíjakat! - Orbán Viktor most jelentette be tovább

Nyugdíjprémium és nyugdíj-kiegészítés 2022: Péntektől érkeznek a plusz pénzek a nyugdíjjal együtt tovább

Kiegészítő nyugdíjemelés és a nyugdíjprémium 2022: Mikor érkeznek a plusz összegek a bankszámlára? tovább

Nyugdíj-kiegészítés és nyugdíjprémium 2022: Mikor számíthatnak a plusz pénzre a nyugdíjasok? tovább

Emelt nyugdíj 2022: Már kedden érkezik a bankszámlára a magasabb összeg - Visszamenőleg is megkapod tovább

Nyugdíj 2022: Csúszik a beígért évközi kiegészítő nyugdíjemelés - Mikor számíthatsz a magasabb összegre? tovább

Életmód

Életmód

5-ből 4 ember túlsúlyos vagy elhízott 60 év felett - Ezért szedtek fel plusz kilókat az emberek a karantén alatt tovább

Ezért fogyassz rendszeresen levest! - Levesfogyasztás élettani hatásai, levesfőzési fortélyok, levesek a diétában, levespor veszélyei tovább

Fürdőgyógyászati kezelések kisokos: Melyik kezelés milyen betegség ellen hatásos? - Szakember válaszol tovább

Így használd a gyógyvizeket fájdalomcsillapításra! - Melyik gyógyvíz milyen betegségre jó? tovább

A betegségek hátterében vízerek és káros sugárzások is állhatnak tovább

Veszélyesek lehetnek bizonyos gyógynövények! Mit ne adjunk a gyerekeknek? tovább

Ezért muszáj párásítani a csecsemők és gyermekek szobájában tovább

hirdetés

ELLÁTÁSOK, TÁMOGATÁSOK KISOKOSA

Állami támogatások, kedvezményes nyugdíj, ápolási díj, időskori segély, egyszeri segély, nyugdíjas bérlet, özvegyi nyugdíj... Nézd meg, hogy mik a feltételei az ellátásoknak, támogatásoknak.

[x] hirdetés

Legnépszerűbb

Webáruház ajánló

Ha nem jön a baba

Ha nem jön a baba

2 400 Ft.-

Megnézem

Videók

Recept ajánlatunk

Zöldséges csirkemell

Zöldséges csirkemell

Várandós kismamáknak ajánlott ételek >>
12 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: 4 db csirkemell 1 fej lilahagyma 1 csomó újhagyma 3 db paradicsom 1 db paprika 15 dkg reszelt sajt Tej Jódozott só Bors Mustár Vaj

Recept:

A csirkemellet alaposan megmossuk, majd a mustárral ízesített tejben 1-2 órát pácoljuk. A hagymákat, paradicsomot, paprikát karikákra vágjuk.

Egy tűzálló tálat kikenünk egy kevés vajjal. A csirkemellet alaposan lecsöpögtetjük, sózzuk, enyhén borsozzuk(...) tovább a teljes recepthez...


hirdetés

CSED, GYED, GYES kalkulátor

Tudod, hogy mennyi lesz a Csed, Gyed, Gyes összege? Kalkulátorunkkal könnyen kiszámíthatod. Speciális eset a Tiéd? Nálunk mindenki megtalálja a rá vonatkozó számításokat!

[x] hirdetés

Legfrissebb szakértői válasz

Szatmáry Tünde Katalin

Szatmáry Tünde Katalin

Kiemelt hazai és nemzetközi nyugdíjszakreferens

tovább a szakértőhöz >>

Tisztelt Hölgyem!
Természetesen megfontolandó a nyugdíj igénylés dátuma az ön esetében, mivel számos tényezőre kell kiemlten figyelni.
Személyre szabott szaktanácsot és előzetes nyugdíj számítást tudok önnek javasolni. 2021.-es szorzószámokat csak is kizárólag 2020.március végén lesz hatályos.
Amennyiben igényli úgy jelezze.
www.ugyintezesazonnal.hu
Köszönettel: Szatmáry Tünde Katalin

Ezt olvastad már? [x]
vissza vissza