Főoldal > Cikkek > Hagyaték, örökség > Hagyatéki tartozás: kit kell előbb kifizetni, ha az elhunytnak több tartozása is volt? Mi a teendő több örökös esetén?

Hagyatéki tartozás: kit kell előbb kifizetni, ha az elhunytnak több tartozása is volt? Mi a teendő több örökös esetén?

Szülőklapja képMi számít hagyatéki tartozásnak? Melyik hitelezőt kell legelőször kifizetni, azaz mi a kielégítési sorrend a jog szerint? Mi a teendő akkor, ha az elhunyt személy tartozását többen is örökölték, nem csak egy személy? Jogász válaszol.

Szerző: Dr. Illés Fanni
2016-09-07
Forrás: Nagyszülők Lapja
Share on Tumblr
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

Ez a cikk 2574 napja frissült utoljára. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek

szakértő Dr. Illés Fanni
Családjogi szakértő
kérdezd szakértőnket a témában >>
Hagyatéki tartozással foglalkozó cikksorozatunk első részében sorra vettük, hogy köteles-e egyáltalán az örökös az elmaradt közmű, telefonszámlákat, adótartozást, albérleti díjat kifizetni az elhunyt hozzátartozó után? Vissza kell-e fizetnie például azt a kölcsöntartozást, amivel az örökhagyó személy még életében adósította el magát?

A hagyatéki tartozással foglalkozó sorozatunk lenti, második részében dr. Illés Fanni családjogi szakértő egy olvasónk levelére reagál, amiből kiderül, hogy többfelé tartozás esetén melyik hitelezőt kell először kifizetni, mi a szerepe a tartozás esedékességének a folyamatban, és mi változik akkor, ha nem csak egy, hanem kettő vagy akár több személy is örökölte az elhunyt utáni tartozásokat.

Hagyatéki tartozással kapcsolatban olvasónk kérdezte
- Szeretném megkérdezni, hogy ha tartozás maradt fenn az örökhagyó után, akkor én, mint örökös azt miből és milyen összegben vagyok köteles visszafizetni? Meg kell őriznem a hagyatékot mindaddig, amíg a hitelezőket ki nem fizetem teljesen? Melyik tartozást kell először visszafizetnem, van sorrend? Mi történik, ha a hagyaték nem fedezi az összes hitelező igényét?

 
Hagyatéki tartozás - Kit kell előbb kifizetni? Mi a sorrend?


A hagyatéki tartozásokról általánosságban az előző cikkemben ejtettem szót. Tudni kell, hogy az ott felsorolt hagyatéki tartozások egyben a hagyatéki tartozás úgynevezett kielégítési sorrendjét is tükrözik. Vagyis a felsorolás egyben a törvény által megszabott kielégítési sorrend. Így tehát előbb az örökhagyó illő eltemetését kell fedezni, majd – többek között - a hagyatéki eljárás költségeit, ezt követik az örökhagyó tartozásai, és így tovább.

A sorrend betartása kötelező. Addig, amíg a sorban előrébb álló tartozás teljes egészében nincs fedezve, a sorban hátrébbálló tartozást megfizetni tilos. Ha az örökös a kielégítési sorrendet mégis felrúgja, akkor ő lesz a felelős. Kivétel a szabály alól, hogy az örökös a sorrend megtartása nélkül elégítheti ki a tartozásokat, ha felteheti, hogy a hagyaték elegendő lesz valamennyi tartozás megfizetésére.

Mi számít hagyatéki tartozásnak a jog szerint?
Tartozás alatt mindig érvényesíthető és esedékessé vált tartozást kell érteni. Amennyiben az azonos kategóriába tatozó hagyatéki tartozások közül több is esedékes, ám nem jut mindegyik kielégítésére elegendő forrás, akkor az azonos kategóriába tartozó követeléseket arányában kell kielégíteni.

Mi a teendő, ha feltételezhetően további hagyatéki tartozások is léteznek?
Kimondja a törvény, hogy ha feltételezhető, hogy vannak még hagyatéki tartozások, akkor a közjegyző az örökös kérésére felhívást bocsát ki, amelyben felhívja a hitelezőket a követeléseik bejelentésére. Ha okkal feltételezhető, hogy van ilyen, akkor az örököstől elvárható, hogy ilyen tartalmú felhívás megtételét kérje a közjegyzőtől. Ezt érdemes megtenni, saját felelősségünk minimalizálása érdekében. Abban az esetben, ha a hitelező az igényét határidőn túl jelenti be, ezzel nem veszíti el ugyan annak a lehetőségét, hogy követelését érvényesítse, ám nem emelhet kifogást azzal szemben, hogy a jelentkezéséig eltelt idő alatt mely kifizetéseket eszközölt az örökös.


Hagyatéki tartozás - amikor több örökös is van


Több örökös egyetemlegesen felel - mit jelent?
Attól függően, hogy egy vagy több örökös felelős a tartozások kielégítéséért, kell alkalmazni a szabályt. Ha több örökös van, akkor ők a hitelezőkkel szemben egyetemlegesen felelősek. Ez azt jelenti, hogy a hitelező bármelyik örökössel szemben érvényesítheti igényét.
Az egyetemlegességben rejlik azonban annak a kockázata, hogy a hitelező csak egy örököstől kér kielégítést, majd ennek az örökösnek a dolga behajtani ezt a többi örököstől, amely nem mindig zökkenőmentes. Azt tudni kell persze, hogy a tartozásokért az örökösök – egymás között - a hagyatékból való részesedésük arányában felelősek.

Amikor csak egyetlen örökös örökli a tartozásokat - csak a hagyaték tárgyaival és hasznaival felel?
Amennyiben egy örökös van, a hagyatéki tartozásokért ő a hagyaték tárgyaival és azok hasznaival felel a hitelezők felé. Ha a tartozás érvényesítésekor a hagyaték tárgyai nincsenek az örökös birtokában, akkor az örökös felel – az öröksége erejéig - az egyéb vagyonával. Az ilyen esetekben vizsgálódás tárgyává kell tenni – mondja a törvény -, hogy az örökös neki felróható okból nem került-e a hagyaték tárgy a birtokába. Ugyanis az örököstől elvárható, hogy minden tőle telhetőt megtegyen a hagyaték tárgyainak megszerzése, valamint azok értékének/állagának megőrzése érdekében.

Közjegyző és a hagyatéki eljárás költségei - hasznos tudnivalók
Fontos még megemlíteni, hogy a hagyatéki költségekért és a hagyatéki eljárás költségeiért az örökös a saját vagyonával is felel. Vagyis az örökösnek akkor is meg kell fizetnie például a közjegyzőnek a hagyatéki eljárással kapcsolatos munkadíját és költségtérítését, ha nincs hagyaték. Természetesen ezt a díjat jogszabály határozza meg egészen pontosan.

Szakértő: dr. Illés Fanni családjogi szakértő
Fotó: Pixabay

Címkék: hagyaték, hagyatéki tartozás, örökös, örökhagyó, öröklás, hitelező, kielégítési sorrend, közjegyző, jogász

Kapcsolódó cikkek

Hagyatéki tartozás - Milyen elmaradt tartozásokat köteles az örökös kifizetni az örökhagyó halála után?
Hagyatéki tartozás - Milyen elmaradt tartozásokat köteles az örökös kifizetni az örökhagyó halála után?

Mi számít hagyatéki tartozásnak a jog szerint? Köteles-e az örökös az elmaradt közmű, telefon számlákat, adótartozást, albérleti díjat kifizetni az elhunyt hozzátartozó után? Vissza kell-e fizesse az örökös azt a kölcsöntartozást, amivel az örökhagyó személy még életében eladósította magát? Jogász válaszol.

tovább a cikkre
Közös végrendelet házastársak esetén: szabályai, feltételei, érvényessége - Ezekre ügyelj a jogász szerint!
Közös végrendelet házastársak esetén: szabályai, feltételei, érvényessége - Ezekre ügyelj a jogász szerint!

Egy régi jogszabály újragondolása miatt a házastársak újabban akár közös végrendeletet is tehetnek. Kizárólag házastársak vagy élettársak is végrendelkezhetnek közösen? Melyek a házastársi közös végrendelet feltételei? Mikor lesz érvényes az okirat? Jogász válaszol.

tovább a cikkre
Végrendelet és örökség - Kinek és hogyan jár a köteles rész? Ki lehet-e tagadni a szülőt, házastársat, gyereket az örökségből?
Végrendelet és örökség - Kinek és hogyan jár a köteles rész? Ki lehet-e tagadni a szülőt, házastársat, gyereket az örökségből?

Előfordulhat, hogy a szülő halála után két gyermeke közül csak az egyiket szeretné örökségben részesíteni, vajon lehetséges ez? Kinek és milyen esetekben jár az úgynevezett kötelesrész? Ki lehet-e zárni teljesen a kötelesrészre jogosult szülőt, gyereket, házastársat az örökségből?

tovább a cikkre
Lemondás az örökségről - Mi a hivatalos módja? Más személy javára le lehet-e mondani az örökségről? Jogász válaszol
Lemondás az örökségről - Mi a hivatalos módja? Más személy javára le lehet-e mondani az örökségről? Jogász válaszol

Az öröklésről való lemondást gyakorta keverik az öröklés visszautasításával, holott a kettő nem ugyanaz. Öröklésről lemondani csak akkor lehet, ha az örökhagyó még él. Melyek a lemondás további követelményei? Jogászt kérdeztünk.

tovább a cikkre
Végrendelet és kitagadás: milyen okokkal lehet valakit kitagadni az örökségből?
Végrendelet és kitagadás: milyen okokkal lehet valakit kitagadni az örökségből?

Miért járhat a kötelesrész még akkor is, ha a végrendeletben az örökhagyó kifejezetten kérte a jogosult kizárását? Hogyan alakul az öröklés úgynevezett kitagadás esetén? Milyen kitagadási okokat ismer el a bírói gyakorlat? Ki lehet-e valaki tagadni az örökségből azért, mert alkoholista vagy mert félrelépett időnként? Jogász válaszol.

tovább a cikkre

A témával foglalkozó szakértőnk

Dr. Illés Fanni - Családjogi szakértő

Vissza az előző oldalra

Szakértők

Babakonyha

Mit egyen az unokám

Békebeli burgonyás pogácsa recept: Olyan puha és finom, hogy nem lehet abbahagyni - Süsd meg az unokádnak! tovább

Kápiapaprika-krém recept: Ízletes kenyérre kenhető krém, ha már unod a vajat vagy a margarint tovább

Véd a rák, gyulladások, szívbetegség ellen, javítja a látást, erősíti az immunrendszert - Még mire jó a sütőtök?  tovább

Tyúkláb fánk recept - A legfinomabb túrófánk, ahogy a nagymamám készítette tovább

Karalábéfőzelék kuszkuszos húsgolyóval recept: Ha elszakadnál a hagyományos ételektől, próbáld ki ezt! tovább

Zöldpesztós cukkini-spagetti tonhallal - Különleges recept, ami jó a szívednek és magas vérnyomás ellen is tovább

Málnás vanília fagyi házilag: Ez az ínycsiklandó nyári édesség 20 perc alatt elkészül a konyhádban tovább

Munka, nyugdíj

Munka, nyugdíj

Nyugdíj utalási időpontok 2023: Mikor érkezik a nyugdíj és a 13. havi nyugdíj 2023-ban? - Havi utalási lista tovább

Nyugdíjemelés 2023: Január elsejétől 15 százalékkal emelik a nyugdíjakat! - Orbán Viktor most jelentette be tovább

Nyugdíjprémium és nyugdíj-kiegészítés 2022: Péntektől érkeznek a plusz pénzek a nyugdíjjal együtt tovább

Kiegészítő nyugdíjemelés és a nyugdíjprémium 2022: Mikor érkeznek a plusz összegek a bankszámlára? tovább

Nyugdíj-kiegészítés és nyugdíjprémium 2022: Mikor számíthatnak a plusz pénzre a nyugdíjasok? tovább

Emelt nyugdíj 2022: Már kedden érkezik a bankszámlára a magasabb összeg - Visszamenőleg is megkapod tovább

Nyugdíj 2022: Csúszik a beígért évközi kiegészítő nyugdíjemelés - Mikor számíthatsz a magasabb összegre? tovább

Életmód

Életmód

5-ből 4 ember túlsúlyos vagy elhízott 60 év felett - Ezért szedtek fel plusz kilókat az emberek a karantén alatt tovább

Ezért fogyassz rendszeresen levest! - Levesfogyasztás élettani hatásai, levesfőzési fortélyok, levesek a diétában, levespor veszélyei tovább

Fürdőgyógyászati kezelések kisokos: Melyik kezelés milyen betegség ellen hatásos? - Szakember válaszol tovább

Így használd a gyógyvizeket fájdalomcsillapításra! - Melyik gyógyvíz milyen betegségre jó? tovább

A betegségek hátterében vízerek és káros sugárzások is állhatnak tovább

Veszélyesek lehetnek bizonyos gyógynövények! Mit ne adjunk a gyerekeknek? tovább

Ezért muszáj párásítani a csecsemők és gyermekek szobájában tovább

hirdetés

ELLÁTÁSOK, TÁMOGATÁSOK KISOKOSA

Állami támogatások, kedvezményes nyugdíj, ápolási díj, időskori segély, egyszeri segély, nyugdíjas bérlet, özvegyi nyugdíj... Nézd meg, hogy mik a feltételei az ellátásoknak, támogatásoknak.

[x] hirdetés

Legnépszerűbb

Webáruház ajánló

Ha nem jön a baba

Ha nem jön a baba

2 400 Ft.-

Megnézem

Videók

Recept ajánlatunk

Zöldséges csirkemell

Zöldséges csirkemell

Várandós kismamáknak ajánlott ételek >>
12 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: 4 db csirkemell 1 fej lilahagyma 1 csomó újhagyma 3 db paradicsom 1 db paprika 15 dkg reszelt sajt Tej Jódozott só Bors Mustár Vaj

Recept:

A csirkemellet alaposan megmossuk, majd a mustárral ízesített tejben 1-2 órát pácoljuk. A hagymákat, paradicsomot, paprikát karikákra vágjuk.

Egy tűzálló tálat kikenünk egy kevés vajjal. A csirkemellet alaposan lecsöpögtetjük, sózzuk, enyhén borsozzuk(...) tovább a teljes recepthez...


hirdetés

CSED, GYED, GYES kalkulátor

Tudod, hogy mennyi lesz a Csed, Gyed, Gyes összege? Kalkulátorunkkal könnyen kiszámíthatod. Speciális eset a Tiéd? Nálunk mindenki megtalálja a rá vonatkozó számításokat!

[x] hirdetés

Legfrissebb szakértői válasz

Szatmáry Tünde Katalin

Szatmáry Tünde Katalin

Kiemelt hazai és nemzetközi nyugdíjszakreferens

tovább a szakértőhöz >>

Tisztelt Hölgyem!
Természetesen megfontolandó a nyugdíj igénylés dátuma az ön esetében, mivel számos tényezőre kell kiemlten figyelni.
Személyre szabott szaktanácsot és előzetes nyugdíj számítást tudok önnek javasolni. 2021.-es szorzószámokat csak is kizárólag 2020.március végén lesz hatályos.
Amennyiben igényli úgy jelezze.
www.ugyintezesazonnal.hu
Köszönettel: Szatmáry Tünde Katalin

Ezt olvastad már? [x]
vissza vissza