Főoldal > Cikkek > Hagyaték, örökség > Közös végrendelet házastársak esetén: szabályai, feltételei, érvényessége - Ezekre ügyelj a jogász szerint!

Közös végrendelet házastársak esetén: szabályai, feltételei, érvényessége - Ezekre ügyelj a jogász szerint!

Szülőklapja képEgy régi jogszabály újragondolása miatt a házastársak újabban akár közös végrendeletet is tehetnek. Kizárólag házastársak vagy élettársak is végrendelkezhetnek közösen? Melyek a házastársi közös végrendelet feltételei? Mikor lesz érvényes az okirat? Jogász válaszol.

Szerző: Dr. Illés Fanni
2016-06-28
Forrás: Nagyszülők Lapja
Share on Tumblr
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

Ez a cikk 1990 napja frissült utoljára. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek

szakértő Dr. Illés Fanni
Családjogi szakértő
kérdezd szakértőnket a témában >>
Régi-új szabály a polgári törvénykönyvben, hogy a házas felek közösen is tehetnek végrendeletet. Ez annyiban "új", hogy jóval korábban erre már volt lehetőség. A jelenlegi szabályozás leporolta a régi rendeletet, pontosabban az aktuális szabály kizárólag házasok esetében teszi lehetővé azt, hogy közösen végrendelkezzenek. A közös végrendelkezés félreértéseit egy olvasói kérdés kapcsán dr. Illés Fanni családjogi szakértőnk tisztázza.

Házastársak közös végrendelete


"Feleségemmel közös végrendeletet szeretnénk írni. Írhatjuk a végakaratunkat közös végrendeletbe, vagy csak ez akkor érvényes, ha külön-külön okiratba foglaljuk? Írhatunk-e közös végrendeletet akkor, ha papíron még házasok vagyunk, de valójában már nem élünk együtt? Megírhatjuk magunk vagy ügyvédhez kell fordulnunk?" - tette fel a kérdéseket nyár elején olvasónk.

A házastársak az életközösségük fennállása alatt készíthetnek ugyanazon okiratba foglalt végrendeletet. Ezt a szabályt az új Polgári Törvénykönyv vezette be - pontosabban vezette vissza- a szabályozásba.

A közös végrendelet kizárólag házastársak esetén érvényes
Ma is élő szabály egyébként, hogy két vagy több személy ugyanabba az okiratba foglalt végrendelete érvénytelen. A jelenlegi szabályozás értelmében, tehát csak az életközösségük fennállása alatt tehetnek a házastársak közös írásbeli végrendeletet. Érdemes tudni, hogy a szóbeli közös végrendelet házastársak esetén kizárt. Szóbeli végrendelet esetén az arra vonatkozó szabályokat kell figyelembe venni és megvizsgálni, miszerint szóbeli végrendeletet azon (egy személy) tehet, aki életét fenyegető olyan rendkívüli helyzetben van, amely írásbeli végrendelet megtételét nem teszi lehetővé.

Melyek a házastársi közös végrendelet feltételei?
A közös írásbeli végrendelet feltétele tehát, hogy:
  • egy férfi és egy nő között házasság álljon fenn, és
  • az életközösségük alatt készítsék a végrendeletet.
A felek között akkor áll fenn életközösség, ha vagyoni, érzelmi és nemi életközösségben élnek, továbbá közösen gondoskodnak/gondoskodtak a gyermekek felnevelésről.

A házastársak a végrendeletünket maguk is megírhatják, nem kell ezért ügyvédhez vagy közjegyzőhöz fordulni. Azonban figyelembe kell venni, hogy ki készíti, mert más és más szabályok vonatkoznak rá.

Saját kezűleg írt közös végrendelet - melyek az alaki követelményei?
Saját kezűleg írt végrendelet esetén a közös végrendeletet készítő házas felek közül az egyik saját kezűleg leírja a házas felek végakaratát. Szabályos, ha mindkét házas fél végakaratát csak az egyik fél írja le. A leíró házas fél az okiratot a végén saját aláírásával kell, hogy ellássa. A másik házas fél kötelezettsége, hogy saját kezűleg írjon egy nyilatkozatot a végrendeletre. Ebből kétséget kizáróan ki kell tűnnie, hogy a végrendelet azon része, amely egészben vagy részben az ő vagyonáról rendelkezik, az az ő halál esetére vonatkozó végakaratot is tartalmazza. A nyilatkozat rávezetésén túl a végrendeletet külön alá is kell írnia. Az aláírás tekintetében fontos odafigyelni tehát arra, hogy mindkét házas fél írja alá a végrendeletet. Ha az ilyen formán megírt végrendelet több lapból áll, akkor a házas felek aláírása szabályos, ha a közös végrendeletet az elejétől a végéig saját kezűleg írt végrendelkező fél csak az utolsó oldalon írja alá. A másik, nyilatkozatot tevő házastársnak azonban a végrendelet minden oldalát alá kell írnia. A több lapból álló végrendeletre itt is érvérvényes, hogy annak lapjait folyamatos sorszámozással kell ellátni (az első oldaltól kezdve).

Ügyvéd, közjegyző, más által írt közös végrendelet - mikor érvényes?
Más által írt végrendeletnek minősül például az ügyvéd vagy a közjegyző által (közreműködésével) írt végrendelet. Más által írt végrendeletnek minősül azonban az is, ha az okirat keletkezésének feltételei nem felelnek meg a fenti leírt eseteknek. Például ha a másik házas fél a nyilatkozatát nem saját kezűleg vezette rá a közös végrendeletre (mert megkért rá valaki mást). Ebben az esetben a közös végrendelet akkor érvényes, ha - a folyamatos sorszámozáson túl - mindkét végrendelkező és még két tanú a közös végrendelet összes oldalát az aláírásával látja el.

Tanúk a házastársi közös végrendelet megírásakor
A tanúknak az okiratot tanúkénti minőségük feltüntetésével kell aláírni. A házas feleknek a tanúk előtt kell aláírniuk a végrendeletet, vagy a már aláírt végrendeleteket a tanúk előtt a maguk aláírásának kell elismerni. A végrendelet tanújának az okiratot a rá jellemző, szokásos módon kell aláírnia (ám aláírását olvashatatlan írásjel nem pótolhatja). A tanúk személye megállapítható kell, hogy legyen.
 
Szerző: dr. Illés Fanni családjogi szakértő
Fotó: Pixabay

Címkék: végrendelet, közös végrendelet, házastársak, házastársi közös végrendelet, feltétele, érvényessége, öröklés, Dr. Illés Fanni

Feliratkozás hírlevélre

Érdekesnek találtad ezt a cikket? Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkeinkről, iratkozz fel hírlevelünkre.

Email*
Név*

Kapcsolódó cikkek

Végrendelet és örökség - Kinek és hogyan jár a köteles rész? Ki lehet-e tagadni a szülőt, házastársat, gyereket az örökségből?
Végrendelet és örökség - Kinek és hogyan jár a köteles rész? Ki lehet-e tagadni a szülőt, házastársat, gyereket az örökségből?

Előfordulhat, hogy a szülő halála után két gyermeke közül csak az egyiket szeretné örökségben részesíteni, vajon lehetséges ez? Kinek és milyen esetekben jár az úgynevezett kötelesrész? Ki lehet-e zárni teljesen a kötelesrészre jogosult szülőt, gyereket, házastársat az örökségből?

tovább a cikkre
Végrendelet és kitagadás: milyen okokkal lehet valakit kitagadni az örökségből?
Végrendelet és kitagadás: milyen okokkal lehet valakit kitagadni az örökségből?

Miért járhat a kötelesrész még akkor is, ha a végrendeletben az örökhagyó kifejezetten kérte a jogosult kizárását? Hogyan alakul az öröklés úgynevezett kitagadás esetén? Milyen kitagadási okokat ismer el a bírói gyakorlat? Ki lehet-e valaki tagadni az örökségből azért, mert alkoholista vagy mert félrelépett időnként? Jogász válaszol.

tovább a cikkre
Végrendelet és örökség: mi a szabályos módja a rendelkezésnek?
Végrendelet és örökség: mi a szabályos módja a rendelkezésnek?

Hogyan kell megírni az írásbeli magánvégrendeletet úgy, hogy az érvényes és hibátlan legyen? A szóbeli végrendelet kiválthatja-e az írásbeli formát? Lehet-e tanúra végrendelkezni? Kizárhatók-e a köteles részből a törvényes örökösök? Meddig támadható meg egy végrendelet? Hatályát veszti-e a végrendelet, ha azt nem találják? Hogyan lehet visszavonni a végrendeletet?

tovább a cikkre
Végrendelet: közvégrendelet, írásbeli magánvégrendelet, szóbeli végrendelet – Hogyan kell érvényes végrendeletet írni?
Végrendelet: közvégrendelet, írásbeli magánvégrendelet, szóbeli végrendelet – Hogyan kell érvényes végrendeletet írni?

Melyek a végrendelet minimum követelményei? Mikor érvénytelen egy közvégrendelet? Hogyan kell szabályosan megírni a magánvégrendeletet? Bárki lehet tanú? Kik tehetnek szóban végrendeletet? Kit lehet kizárni az öröklésből a jog szerint?

tovább a cikkre

A témával foglalkozó szakértőnk

Dr. Illés Fanni - Családjogi szakértő

Vissza az előző oldalra

Szakértők

Babakonyha

Mit egyen az unokám

Málnás vanília fagyi házilag: Ez az ínycsiklandó nyári édesség 20 perc alatt elkészül a konyhádban tovább

Karácsonyi diós-fahéjas kuglóf recept - Csak keverd össze a hozzávalókat és már sütheted is! tovább

Sütés nélküli zserbógolyó recept: 30 perces csokis süti, ha gyorsan készítenél valami finomat tovább

Fahéjas csiga receptje házilag - Így lesz igazán puha és omlós a tésztája tovább

Csokis-kókuszos tölcsér csokiöntettel: Leveles tésztás finomság, ahogy a cukrászok készítik! - Mutatjuk lépésről lépésre tovább

Málnás-kókuszos pillesüti recept - Lisztmentes, könnyű sütemény meleg nyári napokra tovább

Cukkini receptek egyszerűen - 5 fenséges cukkinis étel ebédre vagy vacsorára, amíg tart a szezon tovább

Munka, nyugdíj

Munka, nyugdíj

Nyugdíj 2021: Decemberben hamarabb érkezik a nyugdíj a szokásosnál! - Mikor számíthatsz az utalásra? tovább

13. havi nyugdíj: A teljes 13. havi nyugdíjat kifizetik 2022 februárjában - jelentette be Novák Katalin tovább

Nyugdíjprémium és nyugdíjkorrekció 2021: Péntek estig a legtöbben megkapják a beígért 80 ezer forintos nyugdíjprémiumot  tovább

Nyugdíjprémium - Orbán Viktor: Mindenki egységesen 80 ezer forint nyugdíjprémiumot kap novemberben tovább

Nyugdíjprémium 2021: Akár 56 ezer forint egyszeri juttatást is kaphatnak a nyugdíjasok idén tovább

13. havi nyugdíj 2021: Itt a dátum, mikor kezdik utalni a 13. havi nyugdíj egy heti részét tovább

Nyugdíj utalása 2020: Decemberben előbb érkezik a nyugdíj a bankszámlára! - Nem kell december 12-ig várni tovább

Életmód

Életmód

5-ből 4 ember túlsúlyos vagy elhízott 60 év felett - Ezért szedtek fel plusz kilókat az emberek a karantén alatt tovább

Ezért fogyassz rendszeresen levest! - Levesfogyasztás élettani hatásai, levesfőzési fortélyok, levesek a diétában, levespor veszélyei tovább

Fürdőgyógyászati kezelések kisokos: Melyik kezelés milyen betegség ellen hatásos? - Szakember válaszol tovább

Így használd a gyógyvizeket fájdalomcsillapításra! - Melyik gyógyvíz milyen betegségre jó? tovább

A betegségek hátterében vízerek és káros sugárzások is állhatnak tovább

Veszélyesek lehetnek bizonyos gyógynövények! Mit ne adjunk a gyerekeknek? tovább

Ezért muszáj párásítani a csecsemők és gyermekek szobájában tovább

ELLÁTÁSOK, TÁMOGATÁSOK KISOKOSA

Állami támogatások, kedvezményes nyugdíj, ápolási díj, időskori segély, egyszeri segély, nyugdíjas bérlet, özvegyi nyugdíj... Nézd meg, hogy mik a feltételei az ellátásoknak, támogatásoknak.

[x] hirdetés

Legnépszerűbb

Webáruház ajánló

Ha nem jön a baba

Ha nem jön a baba

2 400 Ft.-

Megnézem

Pocakosnapló

Pocakosnapló

2 800 Ft.-

Megnézem

Videók

Recept ajánlatunk

Zöldséges csirkemell

Zöldséges csirkemell

Várandós kismamáknak ajánlott ételek >>
12 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: 4 db csirkemell 1 fej lilahagyma 1 csomó újhagyma 3 db paradicsom 1 db paprika 15 dkg reszelt sajt Tej Jódozott só Bors Mustár Vaj

Recept:

A csirkemellet alaposan megmossuk, majd a mustárral ízesített tejben 1-2 órát pácoljuk. A hagymákat, paradicsomot, paprikát karikákra vágjuk.

Egy tűzálló tálat kikenünk egy kevés vajjal. A csirkemellet alaposan lecsöpögtetjük, sózzuk, enyhén borsozzuk(...) tovább a teljes recepthez...


CSED, GYED, GYES kalkulátor

Tudod, hogy mennyi lesz a Csed, Gyed, Gyes összege? Kalkulátorunkkal könnyen kiszámíthatod. Speciális eset a Tiéd? Nálunk mindenki megtalálja a rá vonatkozó számításokat!

[x] hirdetés

Legfrissebb szakértői válasz

Szatmáry Tünde Katalin

Szatmáry Tünde Katalin

Kiemelt hazai és nemzetközi nyugdíjszakreferens

tovább a szakértőhöz >>

Tisztelt Hölgyem!
Természetesen megfontolandó a nyugdíj igénylés dátuma az ön esetében, mivel számos tényezőre kell kiemlten figyelni.
Személyre szabott szaktanácsot és előzetes nyugdíj számítást tudok önnek javasolni. 2021.-es szorzószámokat csak is kizárólag 2020.március végén lesz hatályos.
Amennyiben igényli úgy jelezze.
www.ugyintezesazonnal.hu
Köszönettel: Szatmáry Tünde Katalin

Ezt olvastad már? [x]
Egészség

Alzheimer-kór ellen is hatásos lehet a Viagra - Erre jöttek rá amerikai agykutatók

vissza vissza