Főoldal > Cikkek > Hagyaték, örökség > Végrendelet: közvégrendelet, írásbeli magánvégrendelet, szóbeli végrendelet – Hogyan kell érvényes végrendeletet írni?

Végrendelet: közvégrendelet, írásbeli magánvégrendelet, szóbeli végrendelet – Hogyan kell érvényes végrendeletet írni?

Szülőklapja képMelyek a végrendelet minimum követelményei? Mikor érvénytelen egy közvégrendelet? Hogyan kell szabályosan megírni a magánvégrendeletet? Bárki lehet tanú? Kik tehetnek szóban végrendeletet? Kit lehet kizárni az öröklésből a jog szerint?

Szerző: Nagyszülők Lapja
2015-02-09
Forrás: Nagyszülők Lapja
Share on Tumblr
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

Ez a cikk 3302 napja frissült utoljára. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek

Cikkünk témája: az új polgári törvénykönyv szerinti végrendeleten alapuló végintézkedés.

Vagyonunkról akaratunknak megfelelően szabadon végrendelkezhetünk
A magyar polgári törvénykönyv a végintézkedés szabadságának és elsődlegességének az elvét mondja, amikor leírja, hogy az örökhagyó a halála esetére a vagyonáról (annak egészéről vagy meghatározott részéről, egyes vagyontárgyakról) végintézkedéssel szabadon végrendelkezhet. A végrendeletet kétség esetén az örökhagyó feltehető akaratának megfelelően kell értelmezni. Amennyiben végrendelet nem keletkezik az örökhagyótól, úgy a törvényben meghatározott törvényes öröklési rend lesz irányadó.

A végrendelet minimum követelményei – Hogyan írjunk végrendeletet?
A törvény meghatározza azokat a minimum követelményeket, hogy mely okiratot lehet egyáltalán végrendeletnek, és ami a legfontosabb, szabályos végrendeletnek tekinteni. Íme:

- végrendelkezni csak személyesen lehet
- az okiratból ki kell, hogy tűnjék, hogy az végrendelet, és hogy ez az örökhagyó halála esetére szóló rendelkezését tartalmazza; valamint külsőleg az örökhagyótól származónak mutatkozzék.
Ezt a gyakorlatban röviden úgy kell elképzelni, hogy a dokumentum tetejére felírjuk, hogy Végrendelet;  a  szövegezetben kiemeljük, hogy a végrendelkező halála esetére így és így rendelkezik, a végén deklarálja, hogy Ez a végakaratom, és ő (és még két tanú) a sorszámozott lapok minden oldalt aláírja, a szöveg után.

Közvégrendelet, írásbeli magánvégrendelet, szóbeli végrendelet – mi a különbség?
Létezik közvégrendelet és írásbeli magánvégrendelet; illetőleg az igen szigorú követelményeket támasztó szóbeli végrendelet.

Közvégrendelet – csak közjegyző előtt tehető
Közvégrendeletet közjegyző előtt lehet tenni. Nem lehet érvényes közvégrendeletet tenni olyan személy előtt, aki a végrendelkezőnek hozzátartozója. Illetőleg érvénytelen még az a juttatás, amely a közvégrendelet tételében közreműködő személy, valamint ennek hozzátartozója javára szól. Fontos szabály, hogy aki vak, írástudatlan vagy olvasásra vagy nevének aláírására képtelen állapotban van, írásban érvényesen csak és kizárólag közvégrendeletet tehet.

Írásbeli magánvégrendelet – mire kell figyelni az elkészítésénél?
Írásbeli magánvégrendelet magánokirati formában készül.  E kategóriában meg kel különböztetnünk a saját kezűleg írt végrendeletet; a más által tett végrendeletet; és végül a közjegyzőnél letett magánvégrendeletet.  Az írásbeli magánvégrendelet alaki szempontból akkor érvényes, ha az okirat kelte (azaz hely és dátum) kitűnik az okiratból, továbbá ha:

a) saját kezűleg írt végrendelet esetén azt az elejétől a végéig a végrendelkező maga írja és aláírja;
b) a más által írt végrendeletet a végrendelkező két tanú együttes jelenlétében személyesen aláírja; vagy ha azt már aláírta akkor két tanú jelenlétében az aláírást a magáénak ismeri el; végül
c) az a vagy b verzió alapján elkészült végrendelet akár nyílt akár zárt iratként a közjegyzőnél személyesen letétbe lehet tenni.

Ki lehet tanú írásbeli magánvégrendelet esetén?
Igencsak fontos a tanú kérdése is, miszerint írásbeli magánvégrendelet tanúja olyan személy nem lehet, aki:
- a végrendelkező személyazonosságának tanúsítására nem képes;
- aki kiskorú vagy cselekvőképessége részben vagy egészben úgy korlátozott, hogy az a tanúkénti közreműködését kizárja;
- s végül aki írástudatlan.

Az írásbeli magánvégrendelet érvényességének nem feltétele, hogy a tanú a végrendelet tartalmát ismerje, vagy hogy egyáltalán tudjon arról, hogy végrendelet tételénél működött közre.  Az írásbeli magánvégrendelet tanúja javára, vagy a végrendelkezésnél közreműködő személy vagy ezek hozzátartozója javára szóló juttatás érvénytelen;  kivéve ha a végrendeletnek ezt a részét az örökhagyó sajátkezűleg írta és aláírta. Kivétel még, hogy a tanú vagy a hozzátartozója részére szóló juttatás akkor sem érvénytelen, ha a végrendelet megalkotásában az érintett tanún kívül még két tanú részt vett.

Szóbeli végrendelet – kivételes végrendelkezési forma
A szóbeli végrendelet esetében pedig a törvény kifejezetten kiemeli, hogy ez egy kivételes végrendelkezési forma, ugyanis a szóbeli végrendelet csak akkor érvényes, ha a végrendelkező annak megtételekor az életét fenyegető olyan rendkívüli helyzeten van, amely írásbeli végrendelet tételét nem teszi lehetővé. Mindezt két tanú együttes jelenlétében, a tanúk által értett nyelven, egész terjedelmében szóban kell előadnia, és kinyilatkoztatja, hogy ami elhangzott, az az ő végrendelete.  

Házastársak végrendelete
Alapvetően két vagy több személynek, a bármilyen alakba foglalt végrendelete érvénytelen. A házastársaknak az életközösség fennállása alatt készített, ugyanabba az okiratba foglalt írásbeli végrendelete akkor érvényes, ha:
a)    a sajátkezűleg írt végrendelet esetén az okiratot az egyik végrendelkező az elejétől a végéig maga írja és aláírja, míg a másik végrendelkező ugyanabban az okiratban írt nyilatkozatával kijelenti, hogy az okirat az ő végrendeletét is magába foglalja.
b)    a más által írt végrendelet esetében a végrendelkező házasok egymás és a két tanú jelenlétében aláírják az okiratot.
c)    a házastársak minden akadály nélkül tehetnek közvégrendeletet.

Örökös megnevezése  - Kit lehet kizárni?
A végrendelet kell, hogy tartalmazza az örökös nevezést, ahol megadjuk, hogy ki vagy kik legyenek az örökösök, természetesen minél több személyes adat megadásával. Van lehetőség helyettes örökös megnevezésére, akit az örökhagyó megnevez arra az esetre, ha az általa megnevezett örökös az öröklésből kiesne. Azonban érvénytelen az örökös olyan rendelkezése, amely szerint az örökségben valamely eseménytől vagy időponttól kezdve az addigi örököst más személy váltja fel.  Az örökhagyó azt, aki törvényes örököse, vagy azzá válhat, kizárhatja a törvényes öröklésből úgy, hogy erre vonatkozó kifejezett rendelkezést tesz a végrendeletben, vagy azzal, hogy más személyt nevez meg örökösnek.  A kizárást nem kell indokolni.

Örökrész meghatározása – mi történik, ha az örökös nem a teljes vagyonáról rendelkezik?
Az örökös megnevezése mellett a végrendelet kell, hogy tartalmazza az örökrész meghatározását (pontos megnevezés, elhelyezkedés, körülírás, sorszámozás, tulajdoni hányad stb.). Amennyiben a végrendelkező nem rendelkezik a teljes vagyonáról, úgy a végrendelettel nem érintett hagyaték tekintetében a törvényes öröklés rendjének van helye. Végrendeleti juttatás még a meghagyás, amelyről akkor beszélünk, ha az örökhagyó a hagyatékban részesülő személyt harmadik személy javára teljesítendő kötelezettséggel terheli, amelynek a tejesítését a jogosult követelheti (pl: Julira hagyom az összes készpénz vagyonom, de meghagyom neki, hogy abból a pénzből minden hónapban lássa el a beteg szüleimet gyógyszerekkel).

Címkék: végrendelet, magánvégrendelet, szóbeli végrendelet, közvégrendelet, örökös, örökhagyó, vagyon, jog

Kapcsolódó cikkek

A nagyszülő GYES-re való jogosultsága
A nagyszülő GYES-re való jogosultsága

Nemcsak a szülő, hanem a nagyszülő is igénybe veheti a GYES-t, azaz a Gyermekgondozási segélyt. Cikkünkben a nagyszülők GYES-re való jogosultságának feltételeit gyűjtöttük össze. Dolgozhat-e a nagyszülő GYES mellett? Mennyi a GYES összege, ha nagyszülő igényli?

tovább a cikkre
Betegségre, táppénzre, betegszabadságra vonatkozó jogszabályok közérthetően
Betegségre, táppénzre, betegszabadságra vonatkozó jogszabályok közérthetően

Hogyan jelentsük be a munkahelyen, ha betegek vagyunk? Fel lehet-e mondani a betegszabadság ideje alatt? Mennyi betegszabadság jár egy évben, és mennyi a táppénz összege? Milyen esetben járhat a dolgozónak kártérítés a betegsége kapcsán?

tovább a cikkre
Élettársi kapcsolat vagy házasság? Jogok és kötelezettségek
Élettársi kapcsolat vagy házasság? Jogok és kötelezettségek

Az elmúlt egy-két évtizedben fokozatosan terjedt el és növekedett a társadalmi elfogadottsága a házasságon kívüli együttélésnek, azaz az élettársi kapcsolat gyakorlatának. Hasonlóképpen a házassághoz, az élettársi kapcsolat jogintézményéhez is főződnek különböző jogok és kötelezettségek.

tovább a cikkre
Munkahely megszűnése jogutóddal vagy jogutód nélkül – Mikor jár végkielégítés? Ki rendezi a ki nem fizetett béreket?
Munkahely megszűnése jogutóddal vagy jogutód nélkül – Mikor jár végkielégítés? Ki rendezi a ki nem fizetett béreket?

Megszűnik-e a kismama munkaviszonya, ha jogutód nélkül szűnik meg a munkahelye? Érvényesül-e a felmondási tilalom jogutód nélküli megszűnéskor? Mikor jár végkielégítés? Ki fizeti ki a munkabért, ha fizetésképtelen a cég? Kell-e új munkaszerződést kötni, ha megváltozik a cég tulajdonosa?

tovább a cikkre

Vissza az előző oldalra

Szakértők

Babakonyha

Mit egyen az unokám

Békebeli burgonyás pogácsa recept: Olyan puha és finom, hogy nem lehet abbahagyni - Süsd meg az unokádnak! tovább

Kápiapaprika-krém recept: Ízletes kenyérre kenhető krém, ha már unod a vajat vagy a margarint tovább

Véd a rák, gyulladások, szívbetegség ellen, javítja a látást, erősíti az immunrendszert - Még mire jó a sütőtök?  tovább

Tyúkláb fánk recept - A legfinomabb túrófánk, ahogy a nagymamám készítette tovább

Karalábéfőzelék kuszkuszos húsgolyóval recept: Ha elszakadnál a hagyományos ételektől, próbáld ki ezt! tovább

Zöldpesztós cukkini-spagetti tonhallal - Különleges recept, ami jó a szívednek és magas vérnyomás ellen is tovább

Málnás vanília fagyi házilag: Ez az ínycsiklandó nyári édesség 20 perc alatt elkészül a konyhádban tovább

Munka, nyugdíj

Munka, nyugdíj

Nyugdíj utalási időpontok 2023: Mikor érkezik a nyugdíj és a 13. havi nyugdíj 2023-ban? - Havi utalási lista tovább

Nyugdíjemelés 2023: Január elsejétől 15 százalékkal emelik a nyugdíjakat! - Orbán Viktor most jelentette be tovább

Nyugdíjprémium és nyugdíj-kiegészítés 2022: Péntektől érkeznek a plusz pénzek a nyugdíjjal együtt tovább

Kiegészítő nyugdíjemelés és a nyugdíjprémium 2022: Mikor érkeznek a plusz összegek a bankszámlára? tovább

Nyugdíj-kiegészítés és nyugdíjprémium 2022: Mikor számíthatnak a plusz pénzre a nyugdíjasok? tovább

Emelt nyugdíj 2022: Már kedden érkezik a bankszámlára a magasabb összeg - Visszamenőleg is megkapod tovább

Nyugdíj 2022: Csúszik a beígért évközi kiegészítő nyugdíjemelés - Mikor számíthatsz a magasabb összegre? tovább

Életmód

Életmód

Akár a cicád életébe is kerülhet - Soha ne használd! tovább

5-ből 4 ember túlsúlyos vagy elhízott 60 év felett - Ezért szedtek fel plusz kilókat az emberek a karantén alatt tovább

Ezért fogyassz rendszeresen levest! - Levesfogyasztás élettani hatásai, levesfőzési fortélyok, levesek a diétában, levespor veszélyei tovább

Fürdőgyógyászati kezelések kisokos: Melyik kezelés milyen betegség ellen hatásos? - Szakember válaszol tovább

Így használd a gyógyvizeket fájdalomcsillapításra! - Melyik gyógyvíz milyen betegségre jó? tovább

A betegségek hátterében vízerek és káros sugárzások is állhatnak tovább

Veszélyesek lehetnek bizonyos gyógynövények! Mit ne adjunk a gyerekeknek? tovább

hirdetés

ELLÁTÁSOK, TÁMOGATÁSOK KISOKOSA

Állami támogatások, kedvezményes nyugdíj, ápolási díj, időskori segély, egyszeri segély, nyugdíjas bérlet, özvegyi nyugdíj... Nézd meg, hogy mik a feltételei az ellátásoknak, támogatásoknak.

[x] hirdetés

Legnépszerűbb

Webáruház ajánló

Ha nem jön a baba

Ha nem jön a baba

2 400 Ft.-

Megnézem

Videók

Recept ajánlatunk

Zöldséges csirkemell

Zöldséges csirkemell

Várandós kismamáknak ajánlott ételek >>
12 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: 4 db csirkemell 1 fej lilahagyma 1 csomó újhagyma 3 db paradicsom 1 db paprika 15 dkg reszelt sajt Tej Jódozott só Bors Mustár Vaj

Recept:

A csirkemellet alaposan megmossuk, majd a mustárral ízesített tejben 1-2 órát pácoljuk. A hagymákat, paradicsomot, paprikát karikákra vágjuk.

Egy tűzálló tálat kikenünk egy kevés vajjal. A csirkemellet alaposan lecsöpögtetjük, sózzuk, enyhén borsozzuk(...) tovább a teljes recepthez...


hirdetés

CSED, GYED, GYES kalkulátor

Tudod, hogy mennyi lesz a Csed, Gyed, Gyes összege? Kalkulátorunkkal könnyen kiszámíthatod. Speciális eset a Tiéd? Nálunk mindenki megtalálja a rá vonatkozó számításokat!

[x] hirdetés

Legfrissebb szakértői válasz

Szatmáry Tünde Katalin

Szatmáry Tünde Katalin

Kiemelt hazai és nemzetközi nyugdíjszakreferens

tovább a szakértőhöz >>

Tisztelt Hölgyem!
Természetesen megfontolandó a nyugdíj igénylés dátuma az ön esetében, mivel számos tényezőre kell kiemlten figyelni.
Személyre szabott szaktanácsot és előzetes nyugdíj számítást tudok önnek javasolni. 2021.-es szorzószámokat csak is kizárólag 2020.március végén lesz hatályos.
Amennyiben igényli úgy jelezze.
www.ugyintezesazonnal.hu
Köszönettel: Szatmáry Tünde Katalin

Ezt olvastad már? [x]
vissza vissza