Így lehet különleges kapcsolatod az unokáddal! 5 szuper tipp a pszichológustól

Nagyszülők Lapja

Nagyszülő-unoka

Nagyszülők Lapja


Így lehet különleges kapcsolatod az unokáddal! 5 szuper tipp a pszichológustól 5 szuper tipp pszichológus szakértőnktől, hogy az unokáddal harmonikus kapcsolat alakuljon ki, hogy a család szuper nagyiként tekintsen rád, és hogy mindenki szeressen nálad lenni… A nagyszülőnek fontos szerepe van a család életében. Támasza lehet a szülőknek, és egy különleges kapcsolatot alakíthat ki az unokával. De hogy még különlegesebb és elmélyültebb legyen ez a kapcsolat, olvasd át Döbör Ágota pszichológus szakértőnk tippjeit.

A nagyszülők tapasztalata elengedhetetlen a család életében
Az utóbbi évtizedekben megváltoztak a családi szerepek, ami sokszor nagyon nehéz helyzet elé állítja az időseket is. Egyre több család szakad ketté, a fiatalok a jobb életminőség reményében nagyvárosokba vagy éppen külföldre költöznek.

Megváltozott az idősek megítélése is. A rendkívül gyors technikai fejlődést  nem minden esetben tudják követni, ezért úgy tűnhet, tudásuk értéktelen. Természetesen nem így van, hisz ha nem is mindig ismerik a modern világ működését, élettapasztalataik sokszor segíthetik a fiatalabb nemzedéket.

Hogyan lehet még jobb nagyszülő? 5 tipp nagyszülőknek  


1. Legyen támasza a szülőknek!
Ha sikerül jó kapcsolatot kialakítani, akkor talán a legnagyobb támasza lehet a szülőknek. A praktikum szintjén is segíthetnek, például a gyerekekre vigyázhatnak időnként, vagy kísérhetik őket óvodába, iskolába. A szülők számára nagyon sokat jelenthetnek az így felszabaduló órák. Érdemes külön megemlíteni a szünidőket, amikor egy „mozgósítható” nagyszülő lehet a szülők regenerálódásának záloga. Sokszor nem is sejtjük, mi lehet a másiknak segítség, ezért arra bíztatok mindenkit, kérdezze meg gyermekeit, hogy nekik mi lenne a segítség az unokákkal kapcsolatosan! És hát a nagyszülőnek is élményeket nyújthat az unokával való együttlét.

2. Játékok helyett ajándékozzon minőségi időt!
Bár minden gyerek örül a szép játékoknak, ám hosszú távon ez csak akkor jó, ha mellé minőségi idő is megvalósul. A minőségi idő önmagában, ajándék nélkül is értékes. Sőt! Egy közös kirándulás az erdőben, majd a begyűjtött termésekből készített közös alkotás életre szóló élményt nyújthat. De persze egy bábszínház, egy séta a vadasparkban vagy nagyobb unokákkal egy közös mozi is hasonló élmény lehet.



3. Legyen az unoka bizalmasa!
Ha kezdettől fogva foglalkozik a nagyszülő az unokával, akkor bizalmas, intim kapcsolat alakulhat ki közöttük. A kettesben töltött idő, a közös játékok, a mesélés mind építik a kapcsolatot. A gyerekek igénylik ezt a másfajta figyelmet. Egy nagyszülő, aki nem a napi rutin részeként foglalkozik a gyerekkel, másfajta odafordulást tud nyújtani. Ahol nincs sietség, feladat, csak egymásra figyelés Ez a viharosabb időszakokban (például kamaszkor vagy a szülők veszekedése) sokat segíthet az unokának, hiszen lesz kihez fordulnia, ha épp rosszban van a világgal (vagy a szülőkkel).

4. Igazodjon a szülők nevelési elveihez, próbálja megérteni azokat, de egy kis cinkossággal!
Gyakran a nagyszülők többet engednek meg az unokának, mint a szülők. Ezzel addig nincsen baj - sőt, apró cinkosságok is beleférnek -, míg ez nem kerül összetűzésbe a szülők központi nevelési elveivel. Ha mégis, akkor érdemes a nézeteltéréseket a gyerekek távollétében rendezni. Sosem szabad szem elől téveszteni, hogy a gyermeknevelés felelőssége a szülőé. Így a szabályokat, elveket is a szülőnek kell meghatároznia.

5. Meséljen családi történeteket! Legyen a család emlékezete!
A nagyszülők általában rengeteg történetet tudnak a felmenőkről. A kicsit nagyobb gyerekeket általában már érdeklik a régi történetek. Segíthetik az unokák családi identitásának kialakulását is, és történelemleckének sem utolsók ezek a korrajzok – akár régi fotókkal kiegészítve. Mindezek olyan élmények, amit csak egy nagyszülő tud megadni a családnak!

Mindezek nem csak a szülőkkel és az unokával való jó kapcsolat kialakulását és fenntartását segítik, hanem mintát mutathatnak a következő generációnak, hogy milyen is egy nagyszülő!

Amikor a nagyszülők veszik át az apai, anyai szerepet
Külön érdemes megemlíteni azokat a helyzeteket, amikor valamilyen okból sajnos egyik szülő nem él a gyerekkel (haláleset, válás). Ilyenkor apa hiánya esetén a nagypapa, anya hiánya esetén a nagymama szerepe lesz kiemelten fontos. Ha hiányzik a szülő, kell egy másik azonosulási minta a gyerekeknek. Kell valaki, aki „megmutatja”, milyen is egy férfi vagy egy nő. Szerencsés, ha ilyen hiány esetén van egy nagyszülő, aki pótolhat valamit ebből a veszteségből!  

A nagycsalád, bár háttérbe szorult, számos értéket hordoz. Átalakultak a kapcsolatok, a találkozási formák, de ettől még ezek éppolyan értékes kapcsolatok, kapaszkodók az életben. És ami a legjobb, hogy minden fél számára fontos örömforrás lehet az együttlét!

Szerző: Döbör Ágota pszichológus
Fotó: Freepik

Nagyszülők Lapja

Nagyszülő-unoka

Nagyszülők Lapja


2015.12.11