Főoldal > Cikkek > Gyermeknevelés > Így lehet különleges kapcsolatod az unokáddal! 5 szuper tipp a pszichológustól

Így lehet különleges kapcsolatod az unokáddal! 5 szuper tipp a pszichológustól

Szülőklapja kép5 szuper tipp pszichológus szakértőnktől, hogy az unokáddal harmonikus kapcsolat alakuljon ki, hogy a család szuper nagyiként tekintsen rád, és hogy mindenki szeressen nálad lenni…

Szerző: Döbör Ágota
2015-12-11
Forrás: Nagyszülők Lapja
Share on Tumblr
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

szakértő Döbör Ágota
pszichológus, pár- és családterapeuta, anya-magzat kapcsolatanalitikus
kérdezd szakértőnket a témában >>
A nagyszülőnek fontos szerepe van a család életében. Támasza lehet a szülőknek, és egy különleges kapcsolatot alakíthat ki az unokával. De hogy még különlegesebb és elmélyültebb legyen ez a kapcsolat, olvasd át Döbör Ágota pszichológus szakértőnk tippjeit.

A nagyszülők tapasztalata elengedhetetlen a család életében
Az utóbbi évtizedekben megváltoztak a családi szerepek, ami sokszor nagyon nehéz helyzet elé állítja az időseket is. Egyre több család szakad ketté, a fiatalok a jobb életminőség reményében nagyvárosokba vagy éppen külföldre költöznek.

Megváltozott az idősek megítélése is. A rendkívül gyors technikai fejlődést  nem minden esetben tudják követni, ezért úgy tűnhet, tudásuk értéktelen. Természetesen nem így van, hisz ha nem is mindig ismerik a modern világ működését, élettapasztalataik sokszor segíthetik a fiatalabb nemzedéket.

Hogyan lehet még jobb nagyszülő? 5 tipp nagyszülőknek  


1. Legyen támasza a szülőknek!
Ha sikerül jó kapcsolatot kialakítani, akkor talán a legnagyobb támasza lehet a szülőknek. A praktikum szintjén is segíthetnek, például a gyerekekre vigyázhatnak időnként, vagy kísérhetik őket óvodába, iskolába. A szülők számára nagyon sokat jelenthetnek az így felszabaduló órák. Érdemes külön megemlíteni a szünidőket, amikor egy „mozgósítható” nagyszülő lehet a szülők regenerálódásának záloga. Sokszor nem is sejtjük, mi lehet a másiknak segítség, ezért arra bíztatok mindenkit, kérdezze meg gyermekeit, hogy nekik mi lenne a segítség az unokákkal kapcsolatosan! És hát a nagyszülőnek is élményeket nyújthat az unokával való együttlét.

2. Játékok helyett ajándékozzon minőségi időt!
Bár minden gyerek örül a szép játékoknak, ám hosszú távon ez csak akkor jó, ha mellé minőségi idő is megvalósul. A minőségi idő önmagában, ajándék nélkül is értékes. Sőt! Egy közös kirándulás az erdőben, majd a begyűjtött termésekből készített közös alkotás életre szóló élményt nyújthat. De persze egy bábszínház, egy séta a vadasparkban vagy nagyobb unokákkal egy közös mozi is hasonló élmény lehet.3. Legyen az unoka bizalmasa!
Ha kezdettől fogva foglalkozik a nagyszülő az unokával, akkor bizalmas, intim kapcsolat alakulhat ki közöttük. A kettesben töltött idő, a közös játékok, a mesélés mind építik a kapcsolatot. A gyerekek igénylik ezt a másfajta figyelmet. Egy nagyszülő, aki nem a napi rutin részeként foglalkozik a gyerekkel, másfajta odafordulást tud nyújtani. Ahol nincs sietség, feladat, csak egymásra figyelés Ez a viharosabb időszakokban (például kamaszkor vagy a szülők veszekedése) sokat segíthet az unokának, hiszen lesz kihez fordulnia, ha épp rosszban van a világgal (vagy a szülőkkel).

4. Igazodjon a szülők nevelési elveihez, próbálja megérteni azokat, de egy kis cinkossággal!
Gyakran a nagyszülők többet engednek meg az unokának, mint a szülők. Ezzel addig nincsen baj - sőt, apró cinkosságok is beleférnek -, míg ez nem kerül összetűzésbe a szülők központi nevelési elveivel. Ha mégis, akkor érdemes a nézeteltéréseket a gyerekek távollétében rendezni. Sosem szabad szem elől téveszteni, hogy a gyermeknevelés felelőssége a szülőé. Így a szabályokat, elveket is a szülőnek kell meghatároznia.

5. Meséljen családi történeteket! Legyen a család emlékezete!
A nagyszülők általában rengeteg történetet tudnak a felmenőkről. A kicsit nagyobb gyerekeket általában már érdeklik a régi történetek. Segíthetik az unokák családi identitásának kialakulását is, és történelemleckének sem utolsók ezek a korrajzok – akár régi fotókkal kiegészítve. Mindezek olyan élmények, amit csak egy nagyszülő tud megadni a családnak!

Mindezek nem csak a szülőkkel és az unokával való jó kapcsolat kialakulását és fenntartását segítik, hanem mintát mutathatnak a következő generációnak, hogy milyen is egy nagyszülő!

Amikor a nagyszülők veszik át az apai, anyai szerepet
Külön érdemes megemlíteni azokat a helyzeteket, amikor valamilyen okból sajnos egyik szülő nem él a gyerekkel (haláleset, válás). Ilyenkor apa hiánya esetén a nagypapa, anya hiánya esetén a nagymama szerepe lesz kiemelten fontos. Ha hiányzik a szülő, kell egy másik azonosulási minta a gyerekeknek. Kell valaki, aki „megmutatja”, milyen is egy férfi vagy egy nő. Szerencsés, ha ilyen hiány esetén van egy nagyszülő, aki pótolhat valamit ebből a veszteségből!  

A nagycsalád, bár háttérbe szorult, számos értéket hordoz. Átalakultak a kapcsolatok, a találkozási formák, de ettől még ezek éppolyan értékes kapcsolatok, kapaszkodók az életben. És ami a legjobb, hogy minden fél számára fontos örömforrás lehet az együttlét!

Szerző: Döbör Ágota pszichológus
Fotó: Freepik

Címkék: unoka, nagyszülő, nagymama, nagypapa, család, családi konfliktus, családi béke, játék az unokával

Kapcsolódó cikkek

5 dolog, amit feltétlenül taníts meg az unokádnak az életről
5 dolog, amit feltétlenül taníts meg az unokádnak az életről

A nagyszülőknek nem az a dolga, hogy az iskolás tananyagot biflázzák az unokákkal, ám ez nem jelenti azt, hogy tőlük ne tanulhatna a gyermek. Sőt, nagyon sok mindent kifejezetten a nagyitól vagy a nagypapától sajátítanak el az unokák anélkül, hogy észrevennék.

tovább a cikkre
5 tündéri vers az unoka születésnapjára
5 tündéri vers az unoka születésnapjára

Nagyszülőként csodálatos élmény megélni az unokák születését, és természetesen a kicsi születésnapja különleges nap a nagymama és a nagypapa életében. Ha a torta mellé egy kedves verset is átadnál az unokádnak, válassz az alábbiak közül!

tovább a cikkre
Elkényeztetjük az unokát, ha mindent megcsinálunk helyette?
Elkényeztetjük az unokát, ha mindent megcsinálunk helyette?

Nagyszülőként szolgálatkészen állunk unokáink rendelkezésére, és szinte mindent megteszünk helyettük: bekötjük a cipőjüket, megkenjük a kenyerüket, megmossuk helyettük a kezüket, és legfőképpen rájuk hagyunk mindent… És miért baj ez? – kérdezi sok nagyszülő; hiszen nekünk már ’csak szeretni kell az unokákat, nem pedig nevelni’. De, biztos így van ez? Cikkünkből megtudod.

tovább a cikkre
El lehet rontani az unokát a szeretettel?
El lehet rontani az unokát a szeretettel?

A fegyelmezés a nevelésnek a legnehezebb része, mely igen sok nagyszülőt próbára tesz, ráadásul nap mint nap szembe kerül vele az ember.

tovább a cikkre
Aggódós nagymama vagy? Ezért fontos, hogy önállóságra neveld az unokád
Aggódós nagymama vagy? Ezért fontos, hogy önállóságra neveld az unokád

Érdekes kérdés ez, hiszen mit is jelent az a szó, hogy túlzott? Mi az, ami már az egészséges, normális aggódáson túlmutat? Egy szülő élete tulajdonképpen az aggódásról is szól, attól a perctől kezdve, mikor megtudja, hogy a kis lélek elindult, megfogant - és ez nagyszülőként sincs másként.

tovább a cikkre

A témával foglalkozó szakértőnk

Döbör Ágota - pszichológus, pár- és családterapeuta, anya-magzat kapcsolatanalitikus

Vissza az előző oldalra

Szakértők

Babakonyha

Mit egyen az unokám

Békebeli burgonyás pogácsa recept: Olyan puha és finom, hogy nem lehet abbahagyni - Süsd meg az unokádnak! tovább

Kápiapaprika-krém recept: Ízletes kenyérre kenhető krém, ha már unod a vajat vagy a margarint tovább

Véd a rák, gyulladások, szívbetegség ellen, javítja a látást, erősíti az immunrendszert - Még mire jó a sütőtök?  tovább

Tyúkláb fánk recept - A legfinomabb túrófánk, ahogy a nagymamám készítette tovább

Karalábéfőzelék kuszkuszos húsgolyóval recept: Ha elszakadnál a hagyományos ételektől, próbáld ki ezt! tovább

Zöldpesztós cukkini-spagetti tonhallal - Különleges recept, ami jó a szívednek és magas vérnyomás ellen is tovább

Málnás vanília fagyi házilag: Ez az ínycsiklandó nyári édesség 20 perc alatt elkészül a konyhádban tovább

Munka, nyugdíj

Munka, nyugdíj

Nyugdíj utalási időpontok 2023: Mikor érkezik a nyugdíj és a 13. havi nyugdíj 2023-ban? - Havi utalási lista tovább

Nyugdíjemelés 2023: Január elsejétől 15 százalékkal emelik a nyugdíjakat! - Orbán Viktor most jelentette be tovább

Nyugdíjprémium és nyugdíj-kiegészítés 2022: Péntektől érkeznek a plusz pénzek a nyugdíjjal együtt tovább

Kiegészítő nyugdíjemelés és a nyugdíjprémium 2022: Mikor érkeznek a plusz összegek a bankszámlára? tovább

Nyugdíj-kiegészítés és nyugdíjprémium 2022: Mikor számíthatnak a plusz pénzre a nyugdíjasok? tovább

Emelt nyugdíj 2022: Már kedden érkezik a bankszámlára a magasabb összeg - Visszamenőleg is megkapod tovább

Nyugdíj 2022: Csúszik a beígért évközi kiegészítő nyugdíjemelés - Mikor számíthatsz a magasabb összegre? tovább

Életmód

Életmód

5-ből 4 ember túlsúlyos vagy elhízott 60 év felett - Ezért szedtek fel plusz kilókat az emberek a karantén alatt tovább

Ezért fogyassz rendszeresen levest! - Levesfogyasztás élettani hatásai, levesfőzési fortélyok, levesek a diétában, levespor veszélyei tovább

Fürdőgyógyászati kezelések kisokos: Melyik kezelés milyen betegség ellen hatásos? - Szakember válaszol tovább

Így használd a gyógyvizeket fájdalomcsillapításra! - Melyik gyógyvíz milyen betegségre jó? tovább

A betegségek hátterében vízerek és káros sugárzások is állhatnak tovább

Veszélyesek lehetnek bizonyos gyógynövények! Mit ne adjunk a gyerekeknek? tovább

Ezért muszáj párásítani a csecsemők és gyermekek szobájában tovább

hirdetés

ELLÁTÁSOK, TÁMOGATÁSOK KISOKOSA

Állami támogatások, kedvezményes nyugdíj, ápolási díj, időskori segély, egyszeri segély, nyugdíjas bérlet, özvegyi nyugdíj... Nézd meg, hogy mik a feltételei az ellátásoknak, támogatásoknak.

[x] hirdetés

Legnépszerűbb

Webáruház ajánló

Ha nem jön a baba

Ha nem jön a baba

2 400 Ft.-

Megnézem

Videók

Recept ajánlatunk

Zöldséges csirkemell

Zöldséges csirkemell

Várandós kismamáknak ajánlott ételek >>
12 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: 4 db csirkemell 1 fej lilahagyma 1 csomó újhagyma 3 db paradicsom 1 db paprika 15 dkg reszelt sajt Tej Jódozott só Bors Mustár Vaj

Recept:

A csirkemellet alaposan megmossuk, majd a mustárral ízesített tejben 1-2 órát pácoljuk. A hagymákat, paradicsomot, paprikát karikákra vágjuk.

Egy tűzálló tálat kikenünk egy kevés vajjal. A csirkemellet alaposan lecsöpögtetjük, sózzuk, enyhén borsozzuk(...) tovább a teljes recepthez...


hirdetés

CSED, GYED, GYES kalkulátor

Tudod, hogy mennyi lesz a Csed, Gyed, Gyes összege? Kalkulátorunkkal könnyen kiszámíthatod. Speciális eset a Tiéd? Nálunk mindenki megtalálja a rá vonatkozó számításokat!

[x] hirdetés

Legfrissebb szakértői válasz

Szatmáry Tünde Katalin

Szatmáry Tünde Katalin

Kiemelt hazai és nemzetközi nyugdíjszakreferens

tovább a szakértőhöz >>

Tisztelt Hölgyem!
Természetesen megfontolandó a nyugdíj igénylés dátuma az ön esetében, mivel számos tényezőre kell kiemlten figyelni.
Személyre szabott szaktanácsot és előzetes nyugdíj számítást tudok önnek javasolni. 2021.-es szorzószámokat csak is kizárólag 2020.március végén lesz hatályos.
Amennyiben igényli úgy jelezze.
www.ugyintezesazonnal.hu
Köszönettel: Szatmáry Tünde Katalin

Ezt olvastad már? [x]
vissza vissza