2023. december 07 |...

Főoldal > Cikkek > Gyermeknevelés > Babák, kisgyermekek napirendje korcsoportonként

Babák, kisgyermekek napirendje korcsoportonként

Szülőklapja képA napirend kialakítása közel sem olyan egyszerű, mint azt gondolnánk. Szakértőnk cikkéből kiderül, hogy milyen az ideális napirend születéstől kezdve egészen az ovis korig. Kimerült édesanyák most megtudhatják, hogy hogyan állítsák vissza a baba felborult napirendjét, illetve mit kell tenni a nehezen alvó babákkal.

Szerző: Csukovitsné Lovász Erzsébet
2014-08-05
Forrás: Nagyszülők Lapja
Share on Tumblr
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

A szülők leggyakrabban napirend kialakítási kérdésekkel, illetve altatási és fürdetési témakörökben keresnek fel engem. Szeretnék rávilágítani ezek szoros és egyáltalán nem elhanyagolható összefüggéseire. Vegyük sorra mindezeket korszakokra bontva.
 
Napi ritmus kialakítása a baba 3 hónapos korára
Amikor megszületik csecsemőnk, és hazakerülünk a kórházból, természetesen még nincs kialakult napirendünk, mert a baba igényeit figyelembe véve minden a szoptatás, illetve a tápszeres etetésről szól. Eleinte csak egyetlen kiszámítható és állandó időpont van az egész nap során - ez a esti fürdetési-altatási rituálé.
A baba két-három hónapos életkorában az édesanya egyik legfontosabb feladata az, hogy a babánál szépen-fokozatosan egy rendszeres és nyugodt napi ritmust alakítson ki, ami azonban egyáltalán nem könnyű feladat. Legyünk magunkkal egy kicsit megengedők, és a napi ritmus kialakítását semmiképpen ne értelmezzük szigorúan; kisebb időbeni eltérések, csúszások és minimális spontaneitás mindenképpen engedélyezett.
 
Ideális napirend 3-4 hónapos korban
Az egészen korán ébredő csecsemők a reggeli etetés után biztosan szunyókálnak egy keveset. A baba rövidke alvása után jöhet a kicsivel történő játékos foglalkozás. Majd a tízórai étkezés követően a kisbabák ismét alszanak egy keveset. Ébredés után nem sokkal már kínálhatjuk is az ebédet, és ha jól tele van a baba pocakja, akkor az biztosítja majd a délutáni nyugodt alvást.
hirdetés

FÁJ A TÉRDED? PORCKOPÁS KÍNOZ? 
VAN MEGOLDÁS!

Porcépítő és gyulladáscsökkentő egyben!
Nézd meg, hogy mit mondanak, akik már használják >>

vonal

[x] hirdetés

Közel sem biztos azonban, hogy mindenki gyereke hajnalban ébred. A későn kelő babák napirendje egy picit azért másképpen alakul. A kényelmesebb napirendet követő csecsemők evéssel indítanak, ami után egy kis játék következik, majd egy rövidebb szundítás egészen a tízórai étkezésig, de akár az is előfordulhat, hogy egészen ebédig fent maradnak.
A nap második felében a kisbaba legnagyobb örömére hosszabb a játékidő, mint a délelőtt. A kora esti órákban elkezdünk készülni az esti fürdetési-fektetési-altatási rituáléra.
 
6 hónapos napirend és áttérés a napi ötszöri étkezésre
Mire belerázódna az anya a 3-4 hónapos kor környéki napi rutinba, addigra a baba egy újabb fejlődési szakaszba kerül. Lassan át kell hangolni magunkat a 6 hónapos kor környéki új napi időbeosztásra, amelyben már helye van a délelőtti gyümölcsevésnek és a déli főzelékeknek is. Ebben a korban térünk át az ideálisnak mondott napi ötszöri étkezési rendre (amit mellesleg az anyukáknak és a nagytestvéreknek is érdemes lenne követniük).
Amikor a baba fogzani kezd, akkor egy kicsit csalódottan tapasztalhatjuk, hogy borul a jól felépített napirend. Ne csüggedjünk, mert ez csak átmeneti és múló állapot!
 
Alvási nehézségek – mi a teendő a túl keveset vagy túl sokat alvó babákkal
Ha azt vesszük észre, hogy babánk szívesen átaludná az egész délutánt, túlságosan aluszékony napközben, akkor érdemes őt felkeltenünk, ezért cserébe éjszaka hosszabb alvási periódusokat kapunk.
Számíthatunk rá, hogy babánk hétről-hétre egyre élénkebb lesz, és ugyan kevesebbet fog aludni, de ahogy egyre mozgékonyabbá válik, alvásai is egyre mélyebbek lesznek.  
Nem mindenki mondhatja magát olyan szerencsésnek, hogy kisbabája jó alvó. Sokan panaszkodnak arra, hogy napközben keveset alszik a gyerekek (ezt én magam is megéltem). Sietősen fut végig a fejünkben, hogy ’most van egy fél órácskám, hogy gyorsan valamit elvégezzek, mert mindjárt ébred a baba, és megint a kicsivel kell foglalkoznom’. Ez esetben jó, ha találékonyak vagyunk, például részletekben végezzük el a házimunkát, mert az intenzív foglalkozást igénylő baba mellett amúgy sem tehetünk mást. Ha szerencsénk van, akkor cserébe ők éjjel jó alvók.. Első gyermeknél napközben még nem túl zajos a lakás. A babáknak nem feltétlenül van szükségük nagy csendre, bátran takarítsunk, hallgassunk zenét, semmiképpen nem indokolt lábujjhegyen járkálni. (Második gyermeknél az alapzajt már a nagytestvér biztosítja.)
 
Az esti fürdetés mindig azonos időben történjen!
Törekedjünk rá, hogy az esti rutin mindig azonos időben történjen. A fürdés közben kifáradt babánk már alig várja, hogy ehessen. Az altatás egyik nap könnyebben megy, másik nap pedig nehezebben. Ha nem akar elaludni a kicsi azonnal, akkor türelmes és többszöri ringatással, mondókázással, esti énekekkel segítsük őket elaludni. 
Éjszaka a szobában csak hangulatfényt kapcsoljunk, és hacsak nem feltétlen muszáj, akkor ne zavarjuk a baba éjszakai nyugalmát minden etetéskor újabb pelenkacserével. 
 
Bölcsődés és óvodás korban is kell a napirend 
Kisded és ovis korban, amikor a gyerekek már csak egyszer alszanak délután, a délutáni pihenésükhöz -a babákkal ellentétben- már inkább csendet és nyugalmat igényelnek. A napirend állandósága és megtartása bölcsődés és óvodás korban is lényeges, a biztonságérzet mellett hosszú távú haszna is van.
Amikor majd közösségbe kerül gyermekünk, ahol szintén napirendhez kell igazodni, még fontosabbá válik az, hogy gyerek a nyugodt éjszakai alvásokkal bírja a közösséggel járó megterheléseket. 
 
Borulhat a napirend utazáskor és betegségek idején
Ne izgassuk magunkat feleslegesen, ha a betegségek, illetve utazások során borul a napirend.
Utazás alkalmával hiába próbálunk meg az alvásidőhöz ragaszkodni vagy igazodni, nem biztos, hogy menni fog. Mivel a gyermek az utazás miatt kevesebbet mozog, változhat az ébrenléte és az alvási igénye és periódusa is.
Amikor már megérkeztünk akár a rokonokhoz vagy egy szállodába, akkor nyugodtan újra ragaszkodjunk a szokásos napirendhez. 1-2 nap biztosan kell majd az átálláshoz, de aztán a gyermeket megnyugtatja, hogy anya és apa ott van vele, az elvárás vele szemben ugyanaz, mint otthon – és ezzel visszaáll a rend. 
Nem csak utazáskor, hanem betegség esetén is borulhat a jól megszokott napirend. A kis betegek leginkább az ágyunkba, vagy szobánkba szoknak, de amint jobban kezdenek lenni, szépen visszaszoktatjuk őket a régi helyükre, és észrevétlenül visszarendezzük őket a jól bevált és megszokott napirendjükbe.
 
Néha unalmas mókuskeréknek érezzük a folyton ugyanúgy ismétlődő napi időbeosztást, a napi rutint. Azt tanácsolom, hogy ilyenkor vonjunk be egy lelkes nagyszülőt, keresztszülőt, vagy akár fizetett segítséget. Bátran kérjünk segítséget, mert a szülőknek is jár a pihenés és felfrissülés. 
 
Fotó: Freedigitalphotos.net

Címkék: napirend, napi rutin, 3 hónapos napirend, 6 hónapos napirend, 3 hónapos baba, 6 hónapos baba, altatás, fürdetés, rossz alvó baba, altatási nehézség

Kapcsolódó cikkek

4 szuper módszer a kisunoka elaltatásához
4 szuper módszer a kisunoka elaltatásához

Bizonyára sok nagyszülő tudna mesélni arról, hogy unokája este milyen nehezen kerül ágyba, és alszik el. Pedig tudjuk, hogy milyen fontos lenne, hogy unokáink esti elalvási rutinja már egész kicsi korban kialakuljon, ezzel biztosítva a pihentető alvást számukra. Az alábbi cikkben egy játékos, mesés, meditációs módszert mutatunk be.

tovább a cikkre
Mondókák fürdetéshez, öltöztetéshez
Mondókák fürdetéshez, öltöztetéshez

Összegyűjtöttünk egy csokorra való mondókát, verset, hogy élvezetesebbé tegyük az esti mosakodást, fürdést és az öltözködést a kicsik számára.

tovább a cikkre
A baba altatása - mire figyeljünk?
A baba altatása - mire figyeljünk?

Ha rendszeresen nálunk alszik a babaunokánk, akkor nem árt, ha beszerzünk egy babaágyat a számára. Milyen kiságyat vegyünk neki? Milyen ágyneműt használjunk babáknál? Hova tegyük a kiságyat a szobában? Tippek nagyszülőknek kiságyvásárláshoz.

tovább a cikkre

Vissza az előző oldalra

Szakértők

Babakonyha

Mit egyen az unokám

Békebeli burgonyás pogácsa recept: Olyan puha és finom, hogy nem lehet abbahagyni - Süsd meg az unokádnak! tovább

Kápiapaprika-krém recept: Ízletes kenyérre kenhető krém, ha már unod a vajat vagy a margarint tovább

Véd a rák, gyulladások, szívbetegség ellen, javítja a látást, erősíti az immunrendszert - Még mire jó a sütőtök?  tovább

Tyúkláb fánk recept - A legfinomabb túrófánk, ahogy a nagymamám készítette tovább

Karalábéfőzelék kuszkuszos húsgolyóval recept: Ha elszakadnál a hagyományos ételektől, próbáld ki ezt! tovább

Zöldpesztós cukkini-spagetti tonhallal - Különleges recept, ami jó a szívednek és magas vérnyomás ellen is tovább

Málnás vanília fagyi házilag: Ez az ínycsiklandó nyári édesség 20 perc alatt elkészül a konyhádban tovább

Munka, nyugdíj

Munka, nyugdíj

Nyugdíj utalási időpontok 2023: Mikor érkezik a nyugdíj és a 13. havi nyugdíj 2023-ban? - Havi utalási lista tovább

Nyugdíjemelés 2023: Január elsejétől 15 százalékkal emelik a nyugdíjakat! - Orbán Viktor most jelentette be tovább

Nyugdíjprémium és nyugdíj-kiegészítés 2022: Péntektől érkeznek a plusz pénzek a nyugdíjjal együtt tovább

Kiegészítő nyugdíjemelés és a nyugdíjprémium 2022: Mikor érkeznek a plusz összegek a bankszámlára? tovább

Nyugdíj-kiegészítés és nyugdíjprémium 2022: Mikor számíthatnak a plusz pénzre a nyugdíjasok? tovább

Emelt nyugdíj 2022: Már kedden érkezik a bankszámlára a magasabb összeg - Visszamenőleg is megkapod tovább

Nyugdíj 2022: Csúszik a beígért évközi kiegészítő nyugdíjemelés - Mikor számíthatsz a magasabb összegre? tovább

Életmód

Életmód

Akár a cicád életébe is kerülhet - Soha ne használd! tovább

5-ből 4 ember túlsúlyos vagy elhízott 60 év felett - Ezért szedtek fel plusz kilókat az emberek a karantén alatt tovább

Ezért fogyassz rendszeresen levest! - Levesfogyasztás élettani hatásai, levesfőzési fortélyok, levesek a diétában, levespor veszélyei tovább

Fürdőgyógyászati kezelések kisokos: Melyik kezelés milyen betegség ellen hatásos? - Szakember válaszol tovább

Így használd a gyógyvizeket fájdalomcsillapításra! - Melyik gyógyvíz milyen betegségre jó? tovább

A betegségek hátterében vízerek és káros sugárzások is állhatnak tovább

Veszélyesek lehetnek bizonyos gyógynövények! Mit ne adjunk a gyerekeknek? tovább

hirdetés

ELLÁTÁSOK, TÁMOGATÁSOK KISOKOSA

Állami támogatások, kedvezményes nyugdíj, ápolási díj, időskori segély, egyszeri segély, nyugdíjas bérlet, özvegyi nyugdíj... Nézd meg, hogy mik a feltételei az ellátásoknak, támogatásoknak.

[x] hirdetés

Legnépszerűbb

Webáruház ajánló

Ha nem jön a baba

Ha nem jön a baba

2 400 Ft.-

Megnézem

Videók

Recept ajánlatunk

Zöldséges csirkemell

Zöldséges csirkemell

Várandós kismamáknak ajánlott ételek >>
12 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: 4 db csirkemell 1 fej lilahagyma 1 csomó újhagyma 3 db paradicsom 1 db paprika 15 dkg reszelt sajt Tej Jódozott só Bors Mustár Vaj

Recept:

A csirkemellet alaposan megmossuk, majd a mustárral ízesített tejben 1-2 órát pácoljuk. A hagymákat, paradicsomot, paprikát karikákra vágjuk.

Egy tűzálló tálat kikenünk egy kevés vajjal. A csirkemellet alaposan lecsöpögtetjük, sózzuk, enyhén borsozzuk(...) tovább a teljes recepthez...


hirdetés

CSED, GYED, GYES kalkulátor

Tudod, hogy mennyi lesz a Csed, Gyed, Gyes összege? Kalkulátorunkkal könnyen kiszámíthatod. Speciális eset a Tiéd? Nálunk mindenki megtalálja a rá vonatkozó számításokat!

[x] hirdetés

Legfrissebb szakértői válasz

Szatmáry Tünde Katalin

Szatmáry Tünde Katalin

Kiemelt hazai és nemzetközi nyugdíjszakreferens

tovább a szakértőhöz >>

Tisztelt Hölgyem!
Természetesen megfontolandó a nyugdíj igénylés dátuma az ön esetében, mivel számos tényezőre kell kiemlten figyelni.
Személyre szabott szaktanácsot és előzetes nyugdíj számítást tudok önnek javasolni. 2021.-es szorzószámokat csak is kizárólag 2020.március végén lesz hatályos.
Amennyiben igényli úgy jelezze.
www.ugyintezesazonnal.hu
Köszönettel: Szatmáry Tünde Katalin

Ezt olvastad már? [x]
Hírek, érdekességek

Kórházból tűnt el egy 10 éves kisfiú Miskolcon

vissza vissza