2023. december 11 |Dániel...

Főoldal > Cikkek > Gyermek fejlődése > Amikor nem alszik éjjel a baba, kisgyerek - Mi lehet a nem alvás oka? Mit tehet a szülő, nagyszülő?

Amikor nem alszik éjjel a baba, kisgyerek - Mi lehet a nem alvás oka? Mit tehet a szülő, nagyszülő?

Szülőklapja képNa, és hogy telnek az éjszakák? Tudtok aludni? - ez az a kérdés, amelyre minden kisbabás családban előbb-utóbb számítani kell. És ez az a téma, amely legalább annyira megosztja az embereket, mint a politikai hovatartozás… Alvók és nem alvók, tézisek és antitézisek, üdvözítő módszerek és pszichológiai fejtegetések feszülnek egymásnak kérlelhetetlenül.

Szerző: Nagyszülők Lapja
2014-09-24
Forrás: Nagyszülők Lapja
Share on Tumblr
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

hirdetés

FÁJ A TÉRDED? PORCKOPÁS KÍNOZ? 
VAN MEGOLDÁS!

Porcépítő és gyulladáscsökkentő egyben!
Nézd meg, hogy mit mondanak, akik már használják >>

vonal

[x] hirdetés

Előre kell bocsátanom: én a nem alvók népes táborát szaporítom. Négy éve nem aludtam át egyetlen éjszakát sem. Leánykáim gondoskodnak róla, hogy úgy érezzem magam, mintha egy katonai kiképzőtáborban lennék.

Úgy tűnik, jól veszem az akadályokat, mert már egyetlen moccanásra vigyázzállásba vágom magam, megszakítom akár a legszebb álmomat is, és azon nyomban megyek a célállomás felé. Persze nem ment ez mindig ilyen könnyedén…

A valóság mindig más
Amikor az első gyermekemet vártam, elolvastam néhány igen fontos szakirodalmat, mely a csecsemők alvási szokásait ecsetelte. Megtudtam, hogy az újszülött általában tizennyolc-húsz órát alszik egy nap, illetve rengeteg hasznos tanácsot kaptam. Olyanokat például, hogy a kisbabát minél előbb meg kell tanítani önállóan elaludni; hogy tilos a szülői ágyba betenni, mert aztán soha többé nem lehet száműzni onnan, éppen ezért az a legjobb, ha a saját szobájában, a saját ágyikójában szunyókál a gyermek; és hogy a szoptatást (etetést) szigorúan külön kell választani az altatástól.

Én világéletemben engedelmes ember voltam, meghajtottam hát a fejem a tapasztalt szerzők előtt. Igyekeztem maximálisan követni az utasításokat. Ám Hanga lányom rögtön rácáfolt az első alaptételre: egyszerűen nem volt hajlandó aludni. A tizennyolc órás adagból nyolcat abszolvált, azt is félórás bontásokban. (A maradék időt pedig az esetek többségében sírással vagy evéssel töltötte…)

Az első három hónap - mit mondjak - igen nehezen telt el. Férjemmel a leglehetetlenebb módszereket is kipróbáltuk, hogy alvásra bírjuk elsőszülöttünket: megszoptattam, hintáztattuk, dajkáltuk, dúdoltunk neki, simogattuk a hasát, ugráltunk vele egy nagy gimnasztikai labdán, hátha az ütemes ringatózás hatására végre leragad a szeme… Amikor már nem bírtuk tovább, becsuktuk az ajtót, és hagytuk, hogy sírjon. Merthogy ezt a tanácsot is kaptuk – mint jól bevált, biztos módszert. Állítólag a gyerekek húsz perc után abbahagyják a bömbölést. Ha néhány napig kitartóan ellenállunk a kísértésnek, és nem megyünk be a babához, garantáltan leszokik az éjszakai ébredezésről, és jóízűen végigalussza az éjszakát. Mi nem így tapasztaltuk… Igaz, idő előtt feladtuk a dolgot, mert úgy gondoltuk, hogy ez a módszer számunkra elfogadhatatlan.

Nincs csodaszer, de a tapasztalatok sokat segítenek
Nem folytatom tovább az alvási szokások kialakítására irányuló harcaink bemutatását. Annyit azért elárulhatok: bár nem találtuk meg a „csodamódszert”, elsőszülöttünk kétéves korára mégis jó alvó lett. Most már csak Panna lányunk szólít minket éjszakánként. Időnként úgy tűnik, hogy már látjuk az alagút végét…

Ez a négyévnyi küszködés és vívódás azért nem volt hiábavaló, mert rengeteg dologra megtanított minket.

Nincs mindenkire érvényes recept
Legfőképpen arra, hogy óvatosan kell bánni az üdvözítőnek kikiáltott módszerekkel. Ami az egyik gyereknél beválik, a másiknál egyáltalán nem biztos, hogy működik. Tehát univerzális recept nincs! Ez alázatra kell, hogy intsen minket, ha valakinek tanácsot adunk.

A baba személyisége a kulcs
A titok nyitja véleményem szerint a gyermek személyiségében rejlik. Vannak olyanok, akik könnyen megtanulnak aludni, és vannak, akik ehhez komolyabb segítséget igényelnek. Vannak olyanok, akik sokat alszanak, és vannak, akik keveset. Vannak, akik könnyen mély álomba merülnek, és vannak, akik gyakran ébrednek. Megpróbálhatjuk erőszakkal megváltoztatni ezeket az adottságokat, ám nem biztos, hogy célt érünk vele. Természetesen az sem megoldás, ha hagyjuk kínlódni a fáradt, nyűgös gyereket, és nem segítünk neki abban, hogy megtanuljon egyedül is elaludni. De a segítségadás itt elsősorban támogató figyelmet jelent, nem pedig dresszúrát.

Miért ébrednek fel?
A kicsik nem azért ébrednek éjszaka, hogy foglalkoztassanak, netán manipuláljanak minket. A különféle ürügyek („szomjas vagyok”, később „pisilni kell” stb.) mögött az esetek többségében az bújik meg, hogy meg szeretnének győződni: megvagyunk-e még. Nem tűntek-e el a biztonságot, melegséget nyújtó nagyok? Ott vannak-e akkor is, ha egy rossz álomképet kell jó messzire hessegetni? Ha ezekre a jelzésekre nem reagálunk érdemben, azt üzenjük vele: oldd meg egyedül a problémádat, rám ne számíts!

A baba/gyermek szeretetnyelve
Vannak olyan babák is, akiknek az átlagosnál nagyobb igényük van a szülők testi közelségére – vagy ahogyan a neves amerikai családterapeuta, Gary Chapman fogalmaz: akiknek a testi érintés az elsődleges szeretetnyelvük. Megnyugtatja őket, ha odabújhatnak a mamájukhoz vagy a papájukhoz, ha éjszaka is érzik az illatukat, melegüket. Ők többnyire gyakran ébrednek éjszakánként. Ilyenkor segítség lehet, hogyha a szülők közelében alhatnak – persze csak akkor, ha ez a házastársak között nem okoz feszültséget.

Fejtsd meg a nemalvás okát!
Sokat tehetünk tehát az éjszakai nyugalomért, ha megpróbáljuk megfejteni az ébredések okát. Ne csak a „hagyományos” problémák jussanak ilyenkor eszünkbe (Fáj valamije? Éhes, szomjas? Melege van?), hanem a lélek mélyén rejlő gondok, kételyek is (Nyugtalan valami miatt? Rosszat álmodott? Új fejlődési szakaszba ért? A közelségünkre vágyik?).

Bár időnként tényleg elviselhetetlennek tűnik a kialvatlanság, ne feledjük: csupán néhány évről van szó, aztán önállósulnak csemetéink. Hamar elrepül ez az időszak, ám az a sok-sok energia nem vész el, amelyet az éjszakai műszakba fektettünk. A harmonikus szülő-gyerek kapcsolatban biztosan megtérül.

Szerző: Győri Virág
Forrás: Family Magazin
Fotó: Pixabay

Címkék: rossz alvó, babák, gyerekek, alvás, éjszaka, ébred

Kapcsolódó cikkek

A bölcsőhalál megelőzése
A bölcsőhalál megelőzése

A bölcsőhalál évezredeken át elkerülhetetlen fátumnak tűnt. Ellene semmit sem tehettünk. Mára azonban ez a helyzet gyökeresen megváltozott. Ma már elvileg megvan a lehetősége annak, hogy kivédjük ezt az értelmetlen tragédiát. A megoldás kulcsa a szülő és vele együtt a nagyszülő.

tovább a cikkre

Vissza az előző oldalra

Szakértők

Babakonyha

Mit egyen az unokám

Békebeli burgonyás pogácsa recept: Olyan puha és finom, hogy nem lehet abbahagyni - Süsd meg az unokádnak! tovább

Kápiapaprika-krém recept: Ízletes kenyérre kenhető krém, ha már unod a vajat vagy a margarint tovább

Véd a rák, gyulladások, szívbetegség ellen, javítja a látást, erősíti az immunrendszert - Még mire jó a sütőtök?  tovább

Tyúkláb fánk recept - A legfinomabb túrófánk, ahogy a nagymamám készítette tovább

Karalábéfőzelék kuszkuszos húsgolyóval recept: Ha elszakadnál a hagyományos ételektől, próbáld ki ezt! tovább

Zöldpesztós cukkini-spagetti tonhallal - Különleges recept, ami jó a szívednek és magas vérnyomás ellen is tovább

Málnás vanília fagyi házilag: Ez az ínycsiklandó nyári édesség 20 perc alatt elkészül a konyhádban tovább

Munka, nyugdíj

Munka, nyugdíj

Nyugdíj utalási időpontok 2023: Mikor érkezik a nyugdíj és a 13. havi nyugdíj 2023-ban? - Havi utalási lista tovább

Nyugdíjemelés 2023: Január elsejétől 15 százalékkal emelik a nyugdíjakat! - Orbán Viktor most jelentette be tovább

Nyugdíjprémium és nyugdíj-kiegészítés 2022: Péntektől érkeznek a plusz pénzek a nyugdíjjal együtt tovább

Kiegészítő nyugdíjemelés és a nyugdíjprémium 2022: Mikor érkeznek a plusz összegek a bankszámlára? tovább

Nyugdíj-kiegészítés és nyugdíjprémium 2022: Mikor számíthatnak a plusz pénzre a nyugdíjasok? tovább

Emelt nyugdíj 2022: Már kedden érkezik a bankszámlára a magasabb összeg - Visszamenőleg is megkapod tovább

Nyugdíj 2022: Csúszik a beígért évközi kiegészítő nyugdíjemelés - Mikor számíthatsz a magasabb összegre? tovább

Életmód

Életmód

Akár a cicád életébe is kerülhet - Soha ne használd! tovább

5-ből 4 ember túlsúlyos vagy elhízott 60 év felett - Ezért szedtek fel plusz kilókat az emberek a karantén alatt tovább

Ezért fogyassz rendszeresen levest! - Levesfogyasztás élettani hatásai, levesfőzési fortélyok, levesek a diétában, levespor veszélyei tovább

Fürdőgyógyászati kezelések kisokos: Melyik kezelés milyen betegség ellen hatásos? - Szakember válaszol tovább

Így használd a gyógyvizeket fájdalomcsillapításra! - Melyik gyógyvíz milyen betegségre jó? tovább

A betegségek hátterében vízerek és káros sugárzások is állhatnak tovább

Veszélyesek lehetnek bizonyos gyógynövények! Mit ne adjunk a gyerekeknek? tovább

hirdetés

ELLÁTÁSOK, TÁMOGATÁSOK KISOKOSA

Állami támogatások, kedvezményes nyugdíj, ápolási díj, időskori segély, egyszeri segély, nyugdíjas bérlet, özvegyi nyugdíj... Nézd meg, hogy mik a feltételei az ellátásoknak, támogatásoknak.

[x] hirdetés

Legnépszerűbb

Webáruház ajánló

Ha nem jön a baba

Ha nem jön a baba

2 400 Ft.-

Megnézem

Videók

Recept ajánlatunk

Zöldséges csirkemell

Zöldséges csirkemell

Várandós kismamáknak ajánlott ételek >>
12 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: 4 db csirkemell 1 fej lilahagyma 1 csomó újhagyma 3 db paradicsom 1 db paprika 15 dkg reszelt sajt Tej Jódozott só Bors Mustár Vaj

Recept:

A csirkemellet alaposan megmossuk, majd a mustárral ízesített tejben 1-2 órát pácoljuk. A hagymákat, paradicsomot, paprikát karikákra vágjuk.

Egy tűzálló tálat kikenünk egy kevés vajjal. A csirkemellet alaposan lecsöpögtetjük, sózzuk, enyhén borsozzuk(...) tovább a teljes recepthez...


hirdetés

CSED, GYED, GYES kalkulátor

Tudod, hogy mennyi lesz a Csed, Gyed, Gyes összege? Kalkulátorunkkal könnyen kiszámíthatod. Speciális eset a Tiéd? Nálunk mindenki megtalálja a rá vonatkozó számításokat!

[x] hirdetés

Legfrissebb szakértői válasz

Szatmáry Tünde Katalin

Szatmáry Tünde Katalin

Kiemelt hazai és nemzetközi nyugdíjszakreferens

tovább a szakértőhöz >>

Tisztelt Hölgyem!
Természetesen megfontolandó a nyugdíj igénylés dátuma az ön esetében, mivel számos tényezőre kell kiemlten figyelni.
Személyre szabott szaktanácsot és előzetes nyugdíj számítást tudok önnek javasolni. 2021.-es szorzószámokat csak is kizárólag 2020.március végén lesz hatályos.
Amennyiben igényli úgy jelezze.
www.ugyintezesazonnal.hu
Köszönettel: Szatmáry Tünde Katalin

Ezt olvastad már? [x]
Hírek, érdekességek

Megtalálták a 10 éves kisfiút, aki egy kórházból tűnt el

vissza vissza