Mit tehetsz a felfekvés megelőzése és kezelése érdekében?

Nagyszülők Lapja

Betegségek

Nagyszülők Lapja


Mit tehetsz a felfekvés megelőzése és kezelése érdekében? A felfekvés, orvosi szakszóval nyomási fekély (decubitus, dekubitusz) könnyen kialakulhat fekvő betegeknél, köztük a koronavírus-fertőzéssel kórházi kezelésre szorulóknál is. Mit tehetsz a felfekvés megelőzésére, illetve hogyan kezelheted, ha már kialakult? A felfekvés kialakulásának egyes betegségek esetén jóval nagyobb a veszélye, ha pedig elhatalmasodik, nagyon fájdalmas lehet és könnyen elfertőződhet. Az alábbiakban áttekintjük, kiket veszélyeztet leginkább ez a betegség. Arra is kitérünk, hogyan előzhető meg, illetve hogyan kezelhető hatékonyan a felfekvés.
 
Mi tulajdonképpen a felfekvés?
A felfekvés a bőrszövetek, valamint a bőr alatti szövetek lokális sérülése, illetve elhalása.

A felfekvés lehetséges okai:
- az adott bőrfelületre gyakorolt tartós nyomás,
- nyíróerő,
- súrlódás,
vagy ezek kombinációja.  

A tartós nyomásnak kitett területeken a kiserek tartósan összeszűkülnek, így még a mélyebben fekvő szövetek vérellátása is elégtelenné válik. Az ennek következtében kialakuló oxigénhiány és szövetelhalás a felfekvés közvetlen oka.

Mit tehetsz a felfekvés megelőzése és kezelése érdekében?

Kiket veszélyeztet leginkább a felfekvés?
A nyomási fekély kialakulása minden fekvő betegnél előfordulhat, de bizonyos esetekben jóval nagyobb kockázata van:
- cukorbetegeknél,
- szív- és érrendszeri betegségek mellett,
- kórosan legyengült betegeknél,
- azoknál, akik szklerózis multiplexben szenvednek,
- agyvérzés után,
- idős, bénult, főleg gerinc- és medencesérüléssel küzdő betegeknél,
- lázas betegeknél, ha a láz izzadással párosul.

Kevesen gondolnak rá, de a különféle protézisek is hajlamosítanak a felfekvésre a fekvő betegek esetében. Fokozottan veszélyeztetettek a mozgáskorlátozott, kerekesszékes betegek is.

A COVID-19 vírus és a felfekvés
Sajnos a koronavírus-járvány terjedése következtében egyre többen szorulnak kórházi kezelésre, sokan közülük, főleg az idős korúak (de nem kizárólag ők) intenzív ellátásra is. Ez az időszak akár két hét vagy még hosszabb is lehet, és a betegség súlyosságától és a betegek állapotától függően sajnos a felfekvés kialakulására is fel kell készülni.

Ez olyannyira valós veszély, hogy a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara (MESZK) is kitért rá. A MESZK ugyanis korábban közzétett egy javaslati listát a kórházi kezelésre szoruló koronavírusos betegek részére összeállítandó kórházi csomag tartalmáról. Ez a lista tartalmazza egy hatékony gyógynövény alapú bőrvédő, bőrápoló termék beszerzését hosszantartó fekvés esetére a felfekvés (decubitus) megelőzése érdekében.

Mit tehetsz a felfekvés megelőzése és kezelése érdekében?


1. Rendszeresen mozgasd át a beteget
A felfekvés megelőzése szempontjából a legideálisabb, ha a beteg, akár segítséggel, de felkel az ágyból. Már egy pár perces séta is rendkívül kedvező hatású a felfekvés megelőzését illetően.

Sajnos a fekvő betegek többsége még segítséggel sem képes elhagyni az ágyat. Ezeknél a betegeknél nagyon fontos, hogy legalább kétóránként más pozícióba helyezd őket. Kedvező, ha a beteg nem fekszik állandóan hanyatt, célszerű a jobb, illetve a bal oldalára is átfordítani. Így elkerülheted, hogy testének bizonyos pontjai tartósan, viszonylag nagy nyomásnak legyenek kitéve.

2. Ne csak a betegre, az ágyára is figyelj
Elengedhetetlen, hogy a dekubituszos beteg ágya mindig száraz, lepedője gyűrődésektől mentes legyen. Ennek érdekében inkontinens vagy erősen izzadó betegeknél naponta 5-6-szor vagy akár többször is szükség lehet az ágynemű cseréjére. Emellett antidebucitus párnákat, matracokat és sarokvédőket is használhatsz. Ezek révén a felfekvés által veszélyeztetett testtájak megemelhetők. Így pedig a neuralgikus részeken hatékonyan csökkenthető a nyomás.

3. A beteg bőrének megfelelő ápolása
A beteg bőre lehetőség szerint mindig legyen száraz, ezért fürdés után mindig alaposan töröld át. Különösen az úgynevezett összefekvő bőrfelületeknél lényeges ez, itt szükség esetén nyugodtan használj hintőport.

A felfekvés megelőzésének és kezelésének fontos része a beteg bőrének hidratálása és regenerálása, erre azonban nem minden készítmény alkalmas. Olyat érdemes használni, amely:
- gyógynövényekből készül,
- nem tartalmaz mesterséges színező- és illatanyagokat,
- dermatológiailag tesztelt,
- hipoallergén,
- gyorsan felszívódó
- és bőrregeneráló tulajdonságú.

Mit tehetsz a felfekvés megelőzése és kezelése érdekében?
Kép: dermolex.hu

A dermolex gél, annak köszönhetően, hogy a felfekvés megelőzésére fejlesztették ki, az összes felsorolt kritériumnak megfelel. Ideális készítmény az érzékeny bőr ápolására, és rendszeres használata jól illeszkedik a dekubitusz terápiába. Ezt a Szegedi Tudományegyetem Orvostudományi Kar Orvos- és Gyógyszertudományi Centrum Bőrgyógyászati és Allergológiai Klinikájának szakmai véleménye is megerősíti.

[Támogatott tartalom]

Nagyszülők Lapja

Betegségek

Nagyszülők Lapja


2020.11.25