Ínhüvelygyulladás kialakulása, tünetei, kezelése - Mikor van szükség műtéti beavatkozásra? Orvos válaszol

Nagyszülők Lapja

Betegségek

Nagyszülők Lapja


Ínhüvelygyulladás kialakulása, tünetei, kezelése - Mikor van szükség műtéti beavatkozásra? Orvos válaszol Mitől alakul ki az ínhüvelygyulladás? Melyek az ínhüvelygyulladás tünetei? Hogyan lehet az ínhüvelygyulladást kezelni? Orvos válaszol. Bár legtöbben úgy gondolják, az irodai munka, a sok gépelés, jegyzetelés az ínhüvelygyulladás kiváltója, jó, ha tudjuk, kötés, horgolás, kertészkedés vagy intenzív sporttevékenység hatására ugyanúgy kialakulhat. Az ínhüvelygyulladás ugyanis általában egyenletes, hosszan tartó és komoly megterhelés következtében jelentkezik.

Az inak feladata az izmokból származó erő és mozgás továbbítása a csontok felé az. A testnek bizonyos részein - úgy, mint kézfej, csukló, lábfej, boka - az ín körül tokszerű képződmény alakul ki. Ennek belseje sima felületű és nyákos, zselés anyag segíti az ín csúszását benne.



Túlterhelés hatására az ín begyullad és megduzzad, a mozgást biztosító nedv összetétele megváltozik, az ín így nem tud könnyedén, akadálymentesen mozogni.

Ínhüvelygyulladás lehetséges tünetei


•    heves fájdalom az ínhüvelynél
•    az ínhüvely feletti bőr érintésre forró, vörös színű
•    mozgatás közben hallható és érezhető, ahogy az ín finoman, ropogás szerűen súrlódik a hüvelyében

Ínhüvelygyulladás kezelése

Az ínhüvelygyulladást többféleképpen is lehet kezelni.

1. A gyulladás csökkentése, megszüntetése céljából kímélni, pihentetni szükséges a testrészt.
2. A hideg csillapíthatja a fájdalmat, mérsékelheti a gyulladás mértékét - hideg vizes borogatás, hűsítő hatású krém nagy segítség lehet.
3. Ugyancsak jótékony hatású a gyulladáscsökkentő készítmények alkalmazása.

A pontos kezelést mindig a szakorvos tudja meghatározni: bizonyos esetekben elég lehet a fáradt végtag pihentetése, van azonban, hogy gyulladáscsökkentő készítmények, vagy akár sínes rögzítés, vagy fizikoterápia is szükségessé válhat. Bizonyos esetekben pedig műtéti beavatkozásra (ínhüvely bemetszés) van szükség.

Fő a mértékletesség, ne vigyük túlzásba az adott fizikai erőfeszítést, akkor sem, ha már edzettek vagyunk, és mindig iktassunk be egy kis pihenést a monoton, folyamatosan ismétlődő mozdulatsorok között.

Szakértő: dr. Tácsik Balázs
Fotó: Freepik

Nagyszülők Lapja

Betegségek

Nagyszülők Lapja


2016.10.17