2024. február 25 |Géza, Vanda...

Főoldal > Cikkek > Felnőtt betegségek > Lázcsillapítás - Milyen gyógyszert szabad szedni és mit tilos adni a gyerekeknek?

Lázcsillapítás - Milyen gyógyszert szabad szedni és mit tilos adni a gyerekeknek?

Szülőklapja képMikor teljesen szükségtelen a lázcsillapítás? Miért nem szedhetik kisgyerekek a felnőttek számára készített lázcsillapítókat? Milyen lázcsillapítókat kerüljenek a gyomor- és bélbetegek? Milyen lázcsillapítót tilos szedniük a vérzékenységre hajlamos betegeknek? Mi történik, ha túladagoljuk az azonos hatóanyagú, recept nélkül kapható megfázás elleni gyógyszereket? Gyógyszerész válaszol.

Szerző: Dr. Matejka Zsuzsanna
2015-09-22
Forrás: Nagyszülők Lapja
Share on Tumblr
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

szakértő Dr. Matejka Zsuzsanna
Gyógyszerész
kérdezd szakértőnket a témában >>
Mikor teljesen szükségtelen a lázcsillapítás? Miért nem szedhetik kisgyerekek a felnőttek számára készített lázcsillapítókat? Milyen lázcsillapítókat kerüljenek a gyomor- és bélbetegek? Milyen lázcsillapítót tilos szedniük a vérzékenységre hajlamos betegeknek? Mi történik, ha túladagoljuk az azonos hatóanyagú, recept nélkül kapható megfázás elleni gyógyszereket? Dr. Matejka Zsuzsa gyógyszerész szakértőnk válaszol.

A normális testhőmérséklet általában 36,2 – 37,0 ºC között mozog

A szervezet aktuális hőmérséklete sok tényezőtől függhet, nőknél például a menstruációs ciklus szerint változik. Fokozott izommunka esetén növekszik a véráramlás sebessége és ezzel a test hőmérséklete is. Csökkentő hatású például az izzadás, a felfokozott ki-be légzés.
A hőszabályozás központja a hipotalamusz, ami normális esetben úgy működik, mint egy termosztát: ha az állandó testhőmérséklet növekszik, beindul a hőleadás; például izzadás, értágulat, ha csökken, akkor a hőtermelés, mint didergés, fogvacogás, fokozott izommunka, erek összehúzódása.

A láz a kórokozók számára kedvezőtlen
A láz lényegében a szervezetnek egy védekező mechanizmusa, amelynek során a szervezetben megjelenő lázkeltők, vírusok, baktériumok, bizonyos kémiai anyagok hatására olyan vegyületek (úgynevezett pirogének) szabadulnak fel, amelyek a hőszabályozó központot magasabb hőmérsékletre „állítják át”. Vagyis a hipotalamusz úgy reagál, hogy pl. 36,4 ºC-ról 39 ºC-ra állítja a „termosztátot”. Amíg a szervezet ezt a hőmérsékletet el nem éri, addig a szervezetben hőtermelés zajlik, didergés, fogvacogás formájában.

A láz a szervezet nagyon fontos védekező mechanizmusaként azért állítja magasabbra a test hőmérsékletét a hőközpontban, mert a kórokozók számára a magas hőmérséklet nem kedvező, illetve a láz révén a szervezet saját immunrendszere is aktiválódik, és felveszi a harcot az idegen „betolakodókkal”, vírusokkal, baktériumokkal.

Kisebb hőemelkedést nem célszerű csillapítani
Ennek ismerete azért fontos, mert ez által válik érthetővé, hogy egy kisebb hőemelkedést – egy egyébként egészséges embernél – miért nem célszerű csillapítani, hiszen azzal a szervezet saját védekező mechanizmusának működését gátoljuk. Ilyenkor ágynyugalom, bő folyadékfogyasztás, C-vitamin ajánlott, a többit a szervezet „intézi”.

Mikor szükséges lázat csillapítani?
Általában 38,2-38,3 ºC fölött tekintjük a lázat olyan magasnak, amit csillapítani kell. Súlyos, egyéb betegségek esetében már 37,4 ºC fölött is mérséklendő a test hőmérséklete. Ugyanis a szív-érrendszeri és tüdőbetegségben szenvedőknél a magasabb testhőmérséklettel járó megnövekedett oxigénigényt a csökkent teljesítőképességű szív, érrendszer, légző rendszer nem tudja biztosítani.

Hűtő kádfürdő - fokozatosan kell hűteni a lázas testet
A láz csillapítása korántsem csak gyógyszerrel történhet. Nagyanyáink ősi módszerei közül a legkíméletesebb a hűtő kádfürdő, amit nem azonnal hideg vízzel kell kezdeni, hanem a vizet a lázas test hőmérsékletére kell beállítani, majd fokozatosan kell hűteni.

Folyadékbevitel - mennyit igyon a gyerek és mennyit a felnőtt?
Nagyon fontos a fokozott folyadékbevitel a szervezetbe. Főleg idősebb embereknél és gyermekeknél kell erre különös figyelmet fordítani. Ajánlott folyadékbevitel felnőtteknél napi 2,5 - 3 liter, gyermekeknél pedig 70 ml/testsúlykilogramm, leginkább tea formájában. Lázgörcs esetén a beteget kórházba kell szállítani.

Nem mindegy, hogy hogyan szedjük a recept nélkül kapható gyógyszereket
A láz olyan tünet, melyet gyakran recept nélkül kapható készítményekkel kezelnek. A célra azonos hatóanyaggal számos gyógyszer van forgalomban. Hogy ki melyiket választja, nem ritkán csak azon múlik, ismerősen cseng-e a készítmény neve, pedig az ilyen szerek biztonságos használatához ennél jóval több ismeretre van szükség. A legszélesebb körben használt lázcsillapítók a paracetamolt vagy szalicilsavat tartalmazó készítmények.

Vény nélkül kapható gyógyszerek


Aszpirin - kisgyereknek tilos szedni
Gyakran alkalmazott lázcsillapítók a szalicilsavat tartalmazó orvosságok. Ezt a drogot ősidők óta alkalmazzák lázcsillapításra, kezdetben a fűzfa kérgéből vonták ki 1827-ben, közismertebb nevén Aspirin. A szalicilsavnak nagyon jó a lázcsillapító hatása, jellegzetes izzadással együtt járó testhőmérséklet-csökkenést okoz. Ezért fontos, hogy a lázas beteg a verítékezéssel elvesztett folyadékot pótolja, azaz sokat igyon. A lázcsillapító hatás eléréséhez viszonylag nagy adagokra van szükség, ezért a jótékony hatáshoz megfelelő adag mellett megnövekszik a mellékhatás veszélye is.

A szalicilsav legveszélyesebb nem kívánt hatása kisgyerekeknél súlyos májkárosodás, az úgynevezett REYE szindrómának nevezett tünet együttes általában lázas, bárányhimlős gyereknél fordulhat elő és halállal is járhat.

Reuma elleni gyulladásgátlók szedése mellett is tilosak ezek a lázcsillapítók
A REYE szindróma ritka, de életveszélyes kórkép, mely gyulladást és duzzanatot okoz az agyban és elfajulást a májban. A kór fokozott veszélye miatt a 12 éven aluli gyerekeknek tilos a szalicilát készítmények adása. A hatóanyag irritálja a gyomrot ezért hosszantartó szedése a felnőtteknél gyomorvérzést, fekélyt okozhat. Ugyan a korszerű gyógyszerek olyan technológiával készülnek, amelyek a gyomorral való közvetlen érintkezést megakadályozzák, ám a felszívódott szalicilsav a vérárammal visszajut a gyomorba, így ez a mellékhatás enyhébb formában jelentkezik. Így akinek már volt gyomorvérzése, fekélye, vagy más reumaelleni gyulladás gátlót is szed, annak kerülnie kell, a szalicilsavat tartalmaz lázcsillapítókat.

Vérzékenységre hajlamos vagy trombózison átesett beteg ügyeljen a lázcsillapításra
A szalicilsav megnyújtja a véralvadási időt, ez a mellékhatás hasznos a trombózis elleni panaszokra, ám a vérzékenységre hajlamos embereknél vagy más véralvadás szerekkel való együttszedéskor az alkalmazása súlyos következményekkel járhat. A szalicilsav vérben kötődik a vérfehérjékhez. Ha együtt szedi valaki olyan orvosságokkal, amelyek szintén hajlamosak a fehérje-kötődésre, akkor verseny lesz a kötődésért, és ebben a „harc”  egyes molekulákat kiszoríthat, így azok hatásának, mellékhatásának erőssége nő. Ilyen veszélye van az időskori cukorbetegség gyógyszerei és a szalicilátok együttes alkalmazásának.

Paracetamol korlátlan használatával szintén vigyázni kell
Hasonló problémát okoz a penicillin származékokkal való használat is. A paracetamol láz- és fájdalomcsillapító hatással is rendelkezik. Viszonylag kevés a mellékhatása, de a hatóanyagra érzékenyeknél allergiás reakciókat válthat ki. Könnyű túladagolni, ezért fontos betartani a betegtájékoztatóban leírt szedési útmutatást.

Receptköteles gyógyszerek lázra


Ezért lett vényköteles az Algopyrin
Egyre inkább kimennek a divatból az ún. pirazolon származékok, mint az ALGOPYRIN, mert az arra érzékeny egyéneknél, inkább krónikus alkalmazás mellett, úgynevezett agranulocitózist okozhat - azaz veszélyesen lecsökken a vér fehérvértest-száma. Emiatt több országban kivonták a forgalomból, Magyarországon pedig orvosi rendelvényhez kötötték.
A hatóanyag fájdalomcsillapítóként és lázcsillapítóként is hatásos, a szalicilsavval ellentétben azonban a lázcsillapító hatás nem jár együtt izzadással.

Ibuprofen - gyomor- és bélbetegek elővigyázatosan szedjék
Az úgynevezett nem szteroid gyulladáscsökkentő hatóanyagok közül az IBUPROFEN a leggyakrabban használt fájdalom-, lázcsillapító - gyulladáscsökkentő hatóanyag. Viszonylag gyorsan ürül a szervezetből, ezért naponta többször kell alkalmazni a nem elhúzódó hatású formákat. Gyomor-bélrendszeri nyálkahártya-károsító hatása miatt a fekélybetegségben szenvedőknél való alkalmazása elővigyázatosságot igényel.

Fontos, hogy a hatóanyagok túladagolását elkerüljük
Recept nélkül kapható lázcsillapítók, megfázás elleni kombinációs készítmények beszerzése során nagyon fontos, hogy a gyógyszerésztől kérjünk tanácsot. A kezelési tervet, a megvásárolni szándékozott készítményeket a szakember segítségével válogassuk össze. A betegtájékoztatót minden esetben végig olvassuk el. Különösen ügyeljünk arra, hogy különböző, népszerű, többféle hatóanyagot is tartalmazó készítmények alkalmazása során ne forduljon elő egy hatóanyag túladagolása.

Szerző: dr. Matejka Zsuzsa gyógyszerész
Fotó: FreeDigitalPhotos

Címkék: láz, lázcsillapítás, lázcsillapítás gyerekeknél, receptnélkül kapható gyógyszer

Kapcsolódó cikkek

Lázcsillapítás homeopátiával
Lázcsillapítás homeopátiával

A láz fontos reakció, a szervezet így (melegítéssel) győzi le a kórokozókat. Ezért ne törekedjünk arra, hogy egy 39 fok feletti láz azonnal 37 fok alá essen. Gyakran teszik fel a kérdést, hogyan csillapítsunk lázat homeopátiával?

tovább a cikkre
A lázas gyermek lázcsillapítása
A lázas gyermek lázcsillapítása

Hogyan csillapítsuk a gyermek lázát? Mikortól kell gyógyszeresen csillapítani a lázat? Hogyan kell hűtőfürdot készíteni? Hogyan kell priznicelni a lázas unokát?

tovább a cikkre
Lázgörcs kezelése
Lázgörcs kezelése

Mi a lázgörcs? Mi okozza? Milyen életkorban fordul elő? Mit tegyünk, ha unokánknak lázgörcse van?

tovább a cikkre
Csecsemők, kisgyermekek lázcsillapítása hagyományos és alternatív módszerekkel
Csecsemők, kisgyermekek lázcsillapítása hagyományos és alternatív módszerekkel

Hogyan mérjük a lázat különböző korú gyermekeknél? Milyen lázcsillapító készítményt alkalmazzunk és hogyan adagoljuk? Milyen gyógyszeres és alternatív módszerek léteznek lázcsillapításra? Gyermekorvos szakértőnk válaszol.

tovább a cikkre

A témával foglalkozó szakértőnk

Dr. Matejka Zsuzsanna - Gyógyszerész

Vissza az előző oldalra

Szakértők

Babakonyha

Mit egyen az unokám

Békebeli burgonyás pogácsa recept: Olyan puha és finom, hogy nem lehet abbahagyni - Süsd meg az unokádnak! tovább

Kápiapaprika-krém recept: Ízletes kenyérre kenhető krém, ha már unod a vajat vagy a margarint tovább

Véd a rák, gyulladások, szívbetegség ellen, javítja a látást, erősíti az immunrendszert - Még mire jó a sütőtök?  tovább

Tyúkláb fánk recept - A legfinomabb túrófánk, ahogy a nagymamám készítette tovább

Karalábéfőzelék kuszkuszos húsgolyóval recept: Ha elszakadnál a hagyományos ételektől, próbáld ki ezt! tovább

Zöldpesztós cukkini-spagetti tonhallal - Különleges recept, ami jó a szívednek és magas vérnyomás ellen is tovább

Málnás vanília fagyi házilag: Ez az ínycsiklandó nyári édesség 20 perc alatt elkészül a konyhádban tovább

Munka, nyugdíj

Munka, nyugdíj

Nyugdíj utalási időpontok 2023: Mikor érkezik a nyugdíj és a 13. havi nyugdíj 2023-ban? - Havi utalási lista tovább

Nyugdíjemelés 2023: Január elsejétől 15 százalékkal emelik a nyugdíjakat! - Orbán Viktor most jelentette be tovább

Nyugdíjprémium és nyugdíj-kiegészítés 2022: Péntektől érkeznek a plusz pénzek a nyugdíjjal együtt tovább

Kiegészítő nyugdíjemelés és a nyugdíjprémium 2022: Mikor érkeznek a plusz összegek a bankszámlára? tovább

Nyugdíj-kiegészítés és nyugdíjprémium 2022: Mikor számíthatnak a plusz pénzre a nyugdíjasok? tovább

Emelt nyugdíj 2022: Már kedden érkezik a bankszámlára a magasabb összeg - Visszamenőleg is megkapod tovább

Nyugdíj 2022: Csúszik a beígért évközi kiegészítő nyugdíjemelés - Mikor számíthatsz a magasabb összegre? tovább

Életmód

Életmód

Akár a cicád életébe is kerülhet - Soha ne használd! tovább

5-ből 4 ember túlsúlyos vagy elhízott 60 év felett - Ezért szedtek fel plusz kilókat az emberek a karantén alatt tovább

Ezért fogyassz rendszeresen levest! - Levesfogyasztás élettani hatásai, levesfőzési fortélyok, levesek a diétában, levespor veszélyei tovább

Fürdőgyógyászati kezelések kisokos: Melyik kezelés milyen betegség ellen hatásos? - Szakember válaszol tovább

Így használd a gyógyvizeket fájdalomcsillapításra! - Melyik gyógyvíz milyen betegségre jó? tovább

A betegségek hátterében vízerek és káros sugárzások is állhatnak tovább

Veszélyesek lehetnek bizonyos gyógynövények! Mit ne adjunk a gyerekeknek? tovább

hirdetés

ELLÁTÁSOK, TÁMOGATÁSOK KISOKOSA

Állami támogatások, kedvezményes nyugdíj, ápolási díj, időskori segély, egyszeri segély, nyugdíjas bérlet, özvegyi nyugdíj... Nézd meg, hogy mik a feltételei az ellátásoknak, támogatásoknak.

[x] hirdetés

Legnépszerűbb

Webáruház ajánló

Ha nem jön a baba

Ha nem jön a baba

2 400 Ft.-

Megnézem

Videók

Recept ajánlatunk

Zöldséges csirkemell

Zöldséges csirkemell

Várandós kismamáknak ajánlott ételek >>
12 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: 4 db csirkemell 1 fej lilahagyma 1 csomó újhagyma 3 db paradicsom 1 db paprika 15 dkg reszelt sajt Tej Jódozott só Bors Mustár Vaj

Recept:

A csirkemellet alaposan megmossuk, majd a mustárral ízesített tejben 1-2 órát pácoljuk. A hagymákat, paradicsomot, paprikát karikákra vágjuk.

Egy tűzálló tálat kikenünk egy kevés vajjal. A csirkemellet alaposan lecsöpögtetjük, sózzuk, enyhén borsozzuk(...) tovább a teljes recepthez...


hirdetés

CSED, GYED, GYES kalkulátor

Tudod, hogy mennyi lesz a Csed, Gyed, Gyes összege? Kalkulátorunkkal könnyen kiszámíthatod. Speciális eset a Tiéd? Nálunk mindenki megtalálja a rá vonatkozó számításokat!

[x] hirdetés

Legfrissebb szakértői válasz

Szatmáry Tünde Katalin

Szatmáry Tünde Katalin

Kiemelt hazai és nemzetközi nyugdíjszakreferens

tovább a szakértőhöz >>

Tisztelt Hölgyem!
Természetesen megfontolandó a nyugdíj igénylés dátuma az ön esetében, mivel számos tényezőre kell kiemlten figyelni.
Személyre szabott szaktanácsot és előzetes nyugdíj számítást tudok önnek javasolni. 2021.-es szorzószámokat csak is kizárólag 2020.március végén lesz hatályos.
Amennyiben igényli úgy jelezze.
www.ugyintezesazonnal.hu
Köszönettel: Szatmáry Tünde Katalin

Ezt olvastad már? [x]
vissza vissza