Veszélyesek lehetnek bizonyos gyógynövények! Mit ne adjunk a gyerekeknek?

Nagyszülők Lapja

Életmód

Nagyszülők Lapja


Veszélyesek lehetnek bizonyos gyógynövények! Mit ne adjunk a gyerekeknek?

Mely eddig hasznosnak vélt gyógynövényeinkről derült ki, hogy árthatnak is? Milyen gyógynövényeket kerüljünk gyerekek esetén? Szakorvos szakértőnk sorra veszi, hogy mely gyógynövényeket lehet könnyen összetéveszteni más növényekkel, ami akár végzetes tragédiát is okozhat. Tőlünk megtudhatod, hogy korlátlanul lehet-e iszogatni a gyógyteákat.

Előfordul, hogy jóhiszeműen olyan növénnyel egészítjük ki a család étrendjét, ami inkább árt, mint használ, sőt akár mérgezést is kiválthat. Ráadásul a gyógynövények nem megfelelő alkalmazása, például a túlzásba vitt gyógytea fogyasztás is okozhat kárt – figyelmeztet Dr. Kéry Ágnes, a Semmelweis Egyetem Farmakognózia Intézet docense.

Gyógynövények, amelyekről mára kiderült, hogy károsak
Egyre divatosabb a népi gyógyászat, sokan gyógynövényekkel, gyógyfüvekkel igyekeznek kúrálni betegségüket, erősíteni immunrendszerüket, csökkenteni súlyukat vagy növelni teljesítőképességüket. Ám számos növényről, melyet nagyszüleink hatékonynak véltek, mára kiderült, hogy hosszútávon kárt okozhatnak. 

Fekete nadálytő - a teája rákkeltő!
Teáját régen torokfájásra alkalmazták, ám azóta tudjuk: toxikus anyagai a szervezetben felhalmozódva rákkeltőek! Külsőleg korlátozottan továbbra is alkalmazható, tehát az ebből készült megfelelő minőségű krém nem káros. 

Farkasalma - halálosan mérgező!
Immunerősítésre fogyasztották, mára azonban bizonyított, hogy halálosan mérgező. 

Vérehulló fecskefű - súlyos mellékhatásokat válthat ki!
Szintén kedvelt alapanyag volt, és ma is az epe-májbetegségek gyógyszereinek összetevője, mégsem alkalmas házi szer készítésére, hiszen nem megfelelő alkalmazása esetén súlyos mellékhatásokat okozhat. 

Boglárkafélék - nyálkahártyabetegséget okoznak
Saláták kedvelt alapanyagai voltak, az újabb kutatások szerint azonban nyálkahártya károsodást okoznak. 

A természetes gyógymód híveinek érdemes tehát a gyógynövény-szakirodalom legújabb kiadásait beszerezniük – javasolja Dr. Kéry Ágnes.
A szakember szerint fontos, hogy hacsak nincs saját kiskertünk, ne magunk gyűjtsük be a gyógynövényeket, azok ugyanis nagyrészt kiszorultak természetes lelőhelyeikről és gyakran szemétdombokon, utak mentén fordulnak elő, így ipari szennyezéseket vagy növényvédőszer-maradványokat tartalmazhatnak. 

Csalán - toxikus nitrátot tartalmazhat!
Jó példa a csalán, ami hatékony vizelethajtó, gyulladáscsökkentő, ám leginkább a szemétdombok, árkok közelében érzi jól magát, így toxikus nitrát mennyiséget tartalmazhat. 

Kamilla, körömvirág - bizonytalan helyről inkább ne!
A kamillára és a körömvirágra ez különösen jellemző, ezért ha bizonytalan a növény eredete, abból ne forrázatot készítsünk, hanem néhány percig főzzük fogyasztás előtt. 

Ricinus - tragédiát okozhat!
Azt is jó tudni, hogy vannak halálosan mérgező növényeink, ilyen a ricinus dísznövény, melynek akár egyetlen magja is okozhat tragédiát, különösen gyermekeknél.

Növények, melyeket ha összecserélünk - végzetesek lehetnek

Medvehagyma - könnyen összetéveszthető más mérgező növényekkel
Azért is érdemes gyógyszertárban, szaküzletben beszerezni a gyógynövényeket, hiszen a tapasztalatlan szem számos ehető és mérgező növényt téveszthet össze. Jó példa a medvehagyma, a májusi gyöngyvirág és az őszi kikerics, amik általában nem egyidőben hajtanak ki az erdők aljnövényzetében., leveleik nagyon hasonlóak. Míg a medvehagyma gyógyhatása közismert, a gyöngyvirág vagy a kikerics nagyobb mennyiségben akár végzetes lehet. Dr. Kéry Ágnes hangsúlyozza: mielőtt letépnénk a leveleket, dörzsöljük el két ujjunk között, és ha fokhagyma illata van, biztosan medvehagymát találtunk.

Gyalogbodza - mérgezést okoz!
Gyakran keverik a bodzafajtákat is: a fekete bodza virágzatának szörpje közismert és finom, érett termését is használjuk, ám a hasonló kinézetű, bíborszínű porzójú gyalogbodza ciánglikozid tartalma miatt mérgezési tüneteket okozhat. 

Fehér akác egészséges, a sárga akác mérgező!
Szintén sokan nem tudják, hogy bár a fehér akác fogyasztása mértékkel igen egészséges, a sárga akácnak is nevezett aranyeső élen jár a mérgezésekben, főként gyerekeknél. 

Kutyatej, gyermekláncfű, pitypang - nem ugyanaz!
A kutyatejfélék nedve a bőrre jutva irritációt okoz, a szintén tejnedvet tartalmazó gyermekláncfű vagy pitypang viszont értékes C-vitamin-forrás, ezeket is keveri a köztudat, pedig kinézetük nagyon különböző.

A gyógynövények megváltoztathatják a gyógyszerek hatását
Aki alapbetegségének terápiáját akarja házi praktikákkal kiegészíteni, fontos tudnia, hogy a gyógynövények, gyógyfüvek mellékhatásokat idézhetnek elő, sőt megváltoztathatják a gyógyszerek hatását, ezért ilyen esetben konzultálni kell orvosunkkal – hívja fel a figyelmet a docens. Aki például véralvadásgátlót szed, nem fogyaszthat jelentős mennyiségű fokhagymát, vagy annak kivonatát tartalmazó készítményt, mert az befolyásolhatja a gyógyszerek hatékonyságát. A szívelégtelenségben szenvedőknek és a transzpantáltaknak sem ajánlott a kiegészítő terápia, mert a rosszul összeállított házi patika a gyógyszerek hatásának befolyásolásával akár tragédiát is okozhat.

Tyúkhúr, porcsin, csipkebogyó, galagonya - nyugodtan fogyasztható
Persze van olyan növény is, ami ma is nyugodtan fogyasztható: ilyen a kertekben is gyakran zöldellő kedvelt salátanövény: a tyúkhúr, amit régen a tüdőbaj gyógyítására alkalmaztak, mára viszont csak finom íze és magas C-vitamin tartalma miatt eszik ugyanúgy, ahogy például a porcsint, a csipkebogyót vagy a galagonyát is.

Gyógytea - fogyaszthatjuk-e korlátlanul?
Fontos tudni: a gyógynövényekből készített forrázat nem alkalmas mindennapi folyadékpótlásra, nincs ugyanis olyan gyógytea, ami huzamosabb ideig, korlátlanul fogyasztható, és ez még a közkedvelt kamillára is vonatkozik. Ezek a növények teaként, koncentráltan alkalmazva terápiás hatásuk révén ugyanis gyógyszerek, ezért csak kúraszerűen fogyaszthatók – emeli ki Dr. Kéry Ágnes.

Fontos szabályok gyógynövény kedvelőknek:

  • Lehetőleg gyógyszertárban, szaküzletben vásároljon gyógynövényeket, gyógyfüveket
  • Ha mégis frissen szedné, szerezzen be egy minél újabb kiadású növényhatározót!
  • Ha krónikus betegsége, szívelégtelensége van, transzplantáción esett át vagy véralvadásgátlót szed, a kiegészítő terápia előtt konzultáljon orvosával!
  • A gyógyteát ne mindennapi folyadékpótlásra alkalmazza! Előírás szerint, kúraszerűen fogyassza!
  • Ha szokatlan tüneteket észlel egy saját maga által begyűjtött növény elfogyasztása után, azonnal forduljon orvoshoz, illetve keresse fel a legközelebbi kórház toxikológiai osztályát!
  •  

Leggyakrabban összetéveszthető növények:

  • medvehagyma – gyöngyvirág, kikerics
  • feketebodza – gyalogbodza
  • fehér akác – sárga akác (aranyeső)
  • kutyatej – gyermekláncfű (pitypang)

 

A szakorvos azt tanácsolja, hogy aki bármilyen szokatlan testi tünetet észlel egy számára új növény elfogyasztása után, azonnal keresse fel a legközelebbi kórház toxikológiai osztályát! Ha pedig tud, a növényből mintát is vigyen, hiszen ez meggyorsítja a diagnózis felállítását, az azonnali ellátás pedig akár életet menthet.

Fotó: Freedigitalphotos.net
Forrás: Semmelweis Médiasarok


Nagyszülők Lapja

Életmód

Nagyszülők Lapja


2014.08.27