Ezek a legjobb ételek tavaszi fáradtság ellen - 9 zöldség és gyümölcs, ami felpörgeti az immunrendszert

Nagyszülők Lapja

Életmód

Nagyszülők Lapja


Ezek a legjobb ételek tavaszi fáradtság ellen - 9 zöldség és gyümölcs, ami felpörgeti az immunrendszert A téli időszakban általában nem fogyasztunk elegendő mennyiségű zöldséget, ezáltal nem jutunk olyan mértékben természetes vitaminokhoz és ásványi anyagokhoz, mint kellene - de ha ezeket eszed, elkerülheted a tavaszi kimerülést. A téli időszakban általában nem fogyasztunk elegendő mennyiségű zöldséget, ezáltal nem jutunk olyan mértékben természetes vitaminokhoz és ásványi anyagokhoz, mint amennyire a szervezetünknek az egészséges működéshez szüksége lenne.

Ha nem pótoljuk ezeket valamilyen formában, tavaszra könnyen kiürülhetnek a szervezetünkből, így megtapasztalhatjuk az úgynevezett tavaszi fáradtságot. A jó hír az, hogy nem kell álmosságtól leragadó szemekkel, mázsás súlyként ránk nehezedő kimerültséggel elszenvedni a tavaszt. Polgári Erika életmód-tanácsadó elárulja, mit kell tennünk ahhoz, hogy tettre készen, kellemes közérzettel teljenek a napjaink.

Nem kerülni kell a stresszt, hanem felvértezni magunkat
Ismerős az intelem: ha jobban szeretnénk érezni magunkat, próbáljuk kerülni a stresszt, illetve az azt kiváltó élethelyzeteket. Minden bizonnyal ez még annak sem sikerül, aki tanácsolja. Érdemesebb ehelyett saját magunkat felvértezni, hogy ha adódnak is kellemetlenségek, a hozzáállásunk legyen az, ami megvéd bennünket a káros hatásoktól.

Ezek a legjobb ételek tavaszi fáradtság ellen - 9 zöldség és gyümölcs, ami felpörgeti az immunrendszert

- Komor, szürke napokon hajlamosabbak vagyunk mi is borúsabban látni a világot, hamarabb elcsüggedünk, ha valami nem sikerül, rosszabbul esik, ha megbántanak, és érzékenyebben reagálunk minden hatásra, ami bennünket ér egy-egy nap folyamán. Talán azért is várjuk annyira a tavaszt, mert a napfény nemcsak a szervezetünkkel, de a lelkünkkel is képes csodát tenni. Ahogy egyre nagyobb testfelületünkön keresztül szívjuk magunkba a D-vitamint, úgy vált a ború derűre, az ólmos fáradtságot pedig elfújják a megújult energiák – mondja az életmód-tanácsadó.

Ne teljen el nap zöldség és gyümölcs nélkül
Fontos tudni, hogy a ma beszerezhető zöldségek és gyümölcsök vitamintartalma sajnálatosan már lényegesen alacsonyabb, mint évtizedekkel, évszázadokkal ezelőtt volt. Ezért lényeges, hogy ha tudunk, minél nagyobb mennyiséget fogyasszunk belőlük, ha pedig ez nem megoldható, egészítsük ki étrendünket a szükséges vitaminokkal és ásványi anyagokkal, hogy bevigyük azt a mennyiséget, amivel a szervezetünk egyensúlyban és a leghatékonyabban tud működni. Ha ezt megtesszük, amellett, hogy sokkal több energiánk lesz a mindennapokban, a betegségekkel szemben is ellenállóbbá válunk.

- Hiszek abban, hogy a szervezetünk megérzi azt, hogy mire van szüksége, ezért érdemes figyelni az apró jelekre is. Ha a piacon sétálgatva meglátunk egy zöldség- vagy gyümölcsfajtát, és abban a pillanatban megkívánjuk, álljunk meg, és vegyünk belőle. A pénztárcánk nyújtotta lehetőségektől függően gondoskodjunk arról, hogy legyen mindig legalább egy-kétféle friss gyümölcs és zöldség az otthonunkban, hogy minden nap tudjunk fogyasztani belőlük a főétkezések között – javasolja a szakember.
 

9 tavaszi szuperfood, ami feltölt és elűzi a tavaszi fáradtságot


Nyersen vagy turmixolva
A szakértő azt is elárulta, hogy almát egész évben érdemes fogyasztani, ugyanis rengeteg hasznos tápanyagot tartalmaz: A-, B-vitaminokat, C-vitamint, magnéziumot, nátriumot, káliumot, nyomelemeket, kalciumot, foszfort, vasat. Az összetevőinek köszönhetően kiválóan hat az emésztésre.

A banánban szintén megtalálható A-, B-, C-vitamin, valamint kalcium, kálium, foszfor és vas. Serkenti az agyműködést, megelőzi a vastagbélgyulladást és a gyomorfekélyt.

Ezek a legjobb ételek tavaszi fáradtság ellen - 9 zöldség és gyümölcs, ami felpörgeti az immunrendszert

A kivi nagy mennyiségben tartalmaz A-, C- és K-vitamint, valamint káliumot. Alkalmazható a koleszterinszint csökkentésére, valamint természetes antioxidánsként is.

A téli időszak egyik kedvelt gyümölcse a narancs, amelyet jelentős vitamintartalma mellett az egyik legerősebb antioxidánsként is ismerhetünk. Kedvezően hat a gyomorra és a véráramlásunkra.

- A gyümölcsök mellett a zöldségeket is fogyaszthatjuk nyersen, illetve akár magukban, akár a gyümölcsökkel vegyítve kitűnő energiabomba italokat készíthetünk belőlük. Ma már számos recept megtalálható az interneten, amelyek közül mindenki megtalálhatja a kedvére valót. Én például még az olyan zöldségleveleket is felhasználom erre a célra, amik más esetben a kukában végeznék, például a retek és a sárgarépa zöldjét. De csodát tud tenni a cékla is, ami többek között rendkívül magas vastartalmáról ismert, illetve a savanyú káposzta, ami egy óriási kincs az immunrendszerünknek, és ezeknek a zöldségféléknek a beszerzése a pénztárcánkat sem terheli meg. A szintén olcsón beszerezhető hagymafélékről pedig már a nagymamáinktól is hallhattuk, hogy a leghatékonyabb vírusölők, ezért fogyasztásuk erősen ajánlott. Sok zöldségfélét mi magunk is megtermelhetünk saját kis kertünkben vagy balkonládákban is – sorolja a szakember.

Ne legyen kifogás, ha mozgásról van szó!
Sokan azt gondolják, csak az számít mozgásnak, ha heti több alkalommal edzőteremben izzadnak. És mivel erre a napi rohanásban nem mindig jut idő, ezzel fel is mentik magukat. Pedig elegendő annyi, ha reggelente sétálunk fél órát a friss levegőn, amit összeköthetünk kutyasétáltatással is. De ha gyalog megyünk el bevásárolni egy szupermarketbe vagy plázába, azalatt is észrevétlenül átmozgatjuk magunkat, miközben kellemesen nézelődünk.

- Rengeteg lehetőségünk van a nap folyamán arra, hogy megőrizzük, fokozzuk fittségünket. Használjunk lift helyett lépcsőt, autó helyett kerékpárt vagy rollert, és máris megtettük azt a minimális dolgot, amit a tavaszi fáradtság elűzése érdekében áldozatok nélkül megtehetünk – zárja gondolatait az életmód-tanácsadó.

Fotó: Freepik/wirestock

Nagyszülők Lapja

Életmód

Nagyszülők Lapja


2023.05.16