Főoldal > Cikkek > Egészség > Semmelweis Egészségnapok: Az időskor nem betegség - Ingyenes online előadások február 25-én

Semmelweis Egészségnapok: Az időskor nem betegség - Ingyenes online előadások február 25-én

Szülőklapja képAz időskor nem betegség címmel folytatódik a Semmelweis Egészségnapok programsorozat. Lesz szenior torna és online táplálkozási tanácsadás, szó lesz a leggyakoribb betegségekről és az aktív időskorról is.

Szerző: Nagyszülők Lapja
2021-02-08
Forrás: Nagyszülők Lapja
Share on Tumblr
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

Az időskor nem betegség címmel folytatódik a Semmelweis Egészségnapok programsorozat. A február 25-i online előadások ingyenesek, de regisztrációhoz kötöttek.

A 65 éven felüliek aránya Magyarországon megközelíti a lakosság húsz százalékát. A demográfiai mutatók változása és a születéskor várható élettartam növekedése előtérbe helyezte az időskor kérdéseit, többi között azt, hogy a hosszabb élettartamot minél tovább jó egészségben töltsék az idősek. Egyre inkább felértékelődött a geriátria, vagyis az időskori betegségekkel foglalkozó tudományág szerepe - olvasható az egyetem közleményében.

Szenior torna és táplálkozási tanácsadás
Az egyetem hétfői tájékoztatása szerint a Semmelweis Egyetem (SE) Geriátriai Klinika és Ápolástudományi Központja szervezésében az érdeklődők online szenior tornán és táplálkozási tanácsadáson is részt vehetnek, illetve a konzultációval egybekötött előadásokon ahhoz is hasznos javaslatokat kaphatnak, hogyan maradjanak minél tovább aktívak és egészségesek.

Aktív időskor és társas kapcsolatok
Mit jelent az aktív időskor? Hogyan őrizhetjük meg minél tovább a társas kapcsolatainkat? Mi tart fiatalon testileg és szellemileg? Miért mondják azt a szakemberek, hogy az idősödés már az anyaméhben kezdődik? Hogyan működik az immunrendszerünk idős korban? - egyebek közt ezekre a kérdésekre is választ kaphatnak az érdekődők.Időskori betegségek
Szó lesz arról is, miért gyakoribb a trombózis időskorban, és milyen kihívást jelent az orvosoknak, hogy nemcsak egy-két különálló betegséget kell kezelniük, hanem gyakran több krónikus kórképet is, amelyek egymás hatását tovább ronthatják.

A február 25-ei előadások ingyenesek, a Zoom alkalmazásban lehet követni őket, de előtte a Semmelweis oldalán kell regisztrálni rájuk, itt »

Semmelweis egészségnapok: Az időskor nem betegség - Válogatás az előadásokból


Hogyan legyünk szupernagyik? (dr. Gadó Klára)

előadás és konzultáció (14 éves kortól) – max. 300 fő

Azt szokták mondani, mindenki olyan idős, amennyinek érzi magát. Ebben sok igazság van, a bennünk rejlő életöröm, tettvágy, érdeklődés befolyásolja tetteinket és visszahat fizikai állapotunkra is. Felállíthatunk kategóriákat az életkor alapján, de legalább ekkora jelentőségű a társadalmi megközelítés is, mely a munkaviszony megszűnésére, a társadalmi szerepek változására, a jövedelmi viszonyok romlására fókuszál. Sokan az időskort alapvetően a veszteségek korszakának tartják, mely során az emberek elveszítik különböző képességeiket, szerepeiket, kapcsolataikat. Az aktív időskor fogalma egy sokkal pozitívabb szemléletet tükröz: minél tovább meg kell őriznünk társas kapcsolatainkat, minél tovább aktívnak kell maradnunk a társadalomban és a gazdaságban. Vagyis, dolgozzunk, ha ez örömet okoz, és legyünk szupernagyik! Közben vigyázzunk az egészségünkre!

Mi tart fiatalon? (dr. Baji Ildikó)

előadás és konzultáció (14 éves kortól) – max. 300 fő

A fiatalság receptje örökzöld téma és kérdés, mindig is foglalkoztatta az embereket és ez napjainkban sincs másként. Mire vágyunk? Mi a titok? Holisztikus szemlélet segít megérteni, hogyan csináljuk. Testi, szellemi és szociális jóllét, ami fiatalon tart. Testileg fontos az egészséges táplálkozás és testsúly, rendszeres és időben elkezdett testmozgás, káros szenvedélyektől mentes életmód. Mentális egészség, az érzelmi és a kognitív készségek szinten tartásával, a stressz kerülésével, megfelelő és folyamatos szellemi tréninggel érhető el, és mindezeken túl a szociálisan aktív élet, a rendszeres kapcsolattartás a családdal, barátokkal ugyancsak hozzásegítenek, hogy fiatalon tartsuk magunkat.

"Az idősödés az anyaméhben kezdődik" (dr. Nyakas Csaba)

előadás és konzultáció (14 éves kortól) – max. 300 fő

Komplex és dinamikus folyamatok eredményeképpen alakul ki a megtermékenyített petesejtből az emberi lény majd a reprodukciós fázis hanyatlásával elkezdődik egy ezzel fordított irányú komplex és dinamikus részben leépülési testbiológiai folyamat, ami az idősödési életszakasz jellemzője. Elfogadható a Groningeni Egyetem Egészséges Idősödéssel kapcsolatos szlogenje: „Az idősödés az anyaméhben kezdődik”. Az átlagos élettartam szinte lineárisan növekszik, az élettartam növekedésével pedig együtt nőnek az állami és a saját forrású egészségügyi és szociális kiadások. Az egyetlen hatékony megoldás az egészséges és aktív idősödés időtartamának lényeges meghosszabbítása. Ez komplex kormányzati, népegészségügyi és személyes kihívás, és ebben lépni az egyik legsürgősebb közös feladatunk. A nyugdíj utáni életünk legyen egy tartalmas és aktív harmadik életszakasz és nem egy elrettentő példa az utódok szemében.

Miért gyakoribb a trombózis időskorban? (dr. Gadó Klára)

előadás és konzultáció (14 éves kortól) – max. 300 fő

Ha egy vérrög képződik az érben, az megakadályozhatja a vér áramlását, így nem jut elég tápanyag a szövetekhez, ami szövet- és sejtpusztuláshoz vezet. Előfordul, hogy a vérrög egy darabkája leválik, bekerül a véráramba, és egy másik érterületen fennakad, ott okoz érelzáródást, ezt hívják trombo-embóliának. A következmény – a mögöttes szövet elpusztulása, elhalása – ugyanaz. A szervezet nagyon igyekszik megőrizni a vér alvadásának és folyékony állapotban tartásának kényes egyensúlyát. Ha ez a bonyolult szabályozási rendszer megbillen, trombózist kapunk, vagy vérzékennyé válunk. Idős korban az egyensúly a vér fokozott alvadékonysága irányában tolódik el. Mindezt azért jó tudnunk, mert tehetünk ellene, ha ismerjük a veszély forrását. A fizikai aktivitás, krónikus betegségeink karbantartása és a megfelelő gyógyszeres trombózis megelőzés segítenek megelőzni a bajt.

Rosszindulatú daganatos betegség idős korban. Operáljuk? Kezeljük? (Prof. dr. Tóth Miklós)

előadás és konzultáció (14 éves kortól) – max. 300 fő

Az idős korban jelentkező rosszindulatú daganatok esetében is alapvető fontosságú a daganatból történő szövettani mintavétel, valamint a daganat kiterjedtségének pontos ismerete, Ez utóbbihoz leggyakrabban mellkasi-hasi-kismedencei CT vagy MR vizsgálat szükséges. Szükséges továbbá a beteg teljes körű kivizsgálása, a társbetegségek feltárása és optimális kezelése. Minden onkológiai kezelés (műtét, gyógyszeres és sugárkezelés) menetrendjének megtervezése az ún. onkoteamek feladata. A kezelés optimális tervezéséhez a valamennyi betegségét és a beteg várható élettartamát is figyelembe kell venni. Ma már rendelkezünk olyan kérdőívekkel, amelyekkel a daganat-ellenes gyógyszeres kezelések nem-kívánatos mellékhatásai kialakulásának valszínűségét fel tudjuk mérni, szükség esetén a kezelések intenzitását tudjuk csökkenteni.

Forrás: MTI, Semmelweis
Fotó: Rawpixel

Címkék: időskor, aktív időskor, semmelweis

Kapcsolódó cikkek

Medvehagyma szezon 2021: Már február végén elkezdődhet idén! - Mire jó a medvehagyma?
Medvehagyma szezon 2021: Már február végén elkezdődhet idén! - Mire jó a medvehagyma?

Az átlagosnál hetekkel korábban, akár már február végén elkezdődhet a jellegzetes fokhagyma illatú, vér- és vesetisztító gyógynövény, a medvehagyma 2021-es szezonja.

tovább a cikkre
Koronavírus elleni oltás: Februárban megkezdődik a legidősebbek beoltása, a háziorvosok értesítik őket
Koronavírus elleni oltás: Februárban megkezdődik a legidősebbek beoltása, a háziorvosok értesítik őket

Február első hetében megkezdődik a legidősebb regisztrált emberek beoltása, őket a háziorvosok fogják értesíteni. 1800 háziorvosi praxis kap egy-egy ampulla Moderna-vakcinát, ebből 10 idős embert tudnak beoltani.

tovább a cikkre
Rostban gazdag ételek: Szívbetegségek és rák ellen is jó a rendszeres rostfogyasztás! - Mit egyél minden nap?
Rostban gazdag ételek: Szívbetegségek és rák ellen is jó a rendszeres rostfogyasztás! - Mit egyél minden nap?

A járvány idején kiemelten fontos, hogy egészséges táplálkozással, megfelelő rostfogyasztással támogassuk immunrendszerünket. Mely ételeink tartalmaznak rostot? Dietetikus válaszol.

tovább a cikkre

Vissza az előző oldalra

Szakértők

Babakonyha

Mit egyen az unokám

Békebeli burgonyás pogácsa recept: Olyan puha és finom, hogy nem lehet abbahagyni - Süsd meg az unokádnak! tovább

Kápiapaprika-krém recept: Ízletes kenyérre kenhető krém, ha már unod a vajat vagy a margarint tovább

Véd a rák, gyulladások, szívbetegség ellen, javítja a látást, erősíti az immunrendszert - Még mire jó a sütőtök?  tovább

Tyúkláb fánk recept - A legfinomabb túrófánk, ahogy a nagymamám készítette tovább

Karalábéfőzelék kuszkuszos húsgolyóval recept: Ha elszakadnál a hagyományos ételektől, próbáld ki ezt! tovább

Zöldpesztós cukkini-spagetti tonhallal - Különleges recept, ami jó a szívednek és magas vérnyomás ellen is tovább

Málnás vanília fagyi házilag: Ez az ínycsiklandó nyári édesség 20 perc alatt elkészül a konyhádban tovább

Munka, nyugdíj

Munka, nyugdíj

Nyugdíj utalási időpontok 2023: Mikor érkezik a nyugdíj és a 13. havi nyugdíj 2023-ban? - Havi utalási lista tovább

Nyugdíjemelés 2023: Január elsejétől 15 százalékkal emelik a nyugdíjakat! - Orbán Viktor most jelentette be tovább

Nyugdíjprémium és nyugdíj-kiegészítés 2022: Péntektől érkeznek a plusz pénzek a nyugdíjjal együtt tovább

Kiegészítő nyugdíjemelés és a nyugdíjprémium 2022: Mikor érkeznek a plusz összegek a bankszámlára? tovább

Nyugdíj-kiegészítés és nyugdíjprémium 2022: Mikor számíthatnak a plusz pénzre a nyugdíjasok? tovább

Emelt nyugdíj 2022: Már kedden érkezik a bankszámlára a magasabb összeg - Visszamenőleg is megkapod tovább

Nyugdíj 2022: Csúszik a beígért évközi kiegészítő nyugdíjemelés - Mikor számíthatsz a magasabb összegre? tovább

Életmód

Életmód

5-ből 4 ember túlsúlyos vagy elhízott 60 év felett - Ezért szedtek fel plusz kilókat az emberek a karantén alatt tovább

Ezért fogyassz rendszeresen levest! - Levesfogyasztás élettani hatásai, levesfőzési fortélyok, levesek a diétában, levespor veszélyei tovább

Fürdőgyógyászati kezelések kisokos: Melyik kezelés milyen betegség ellen hatásos? - Szakember válaszol tovább

Így használd a gyógyvizeket fájdalomcsillapításra! - Melyik gyógyvíz milyen betegségre jó? tovább

A betegségek hátterében vízerek és káros sugárzások is állhatnak tovább

Veszélyesek lehetnek bizonyos gyógynövények! Mit ne adjunk a gyerekeknek? tovább

Ezért muszáj párásítani a csecsemők és gyermekek szobájában tovább

hirdetés

ELLÁTÁSOK, TÁMOGATÁSOK KISOKOSA

Állami támogatások, kedvezményes nyugdíj, ápolási díj, időskori segély, egyszeri segély, nyugdíjas bérlet, özvegyi nyugdíj... Nézd meg, hogy mik a feltételei az ellátásoknak, támogatásoknak.

[x] hirdetés

Legnépszerűbb

Webáruház ajánló

Ha nem jön a baba

Ha nem jön a baba

2 400 Ft.-

Megnézem

Videók

Recept ajánlatunk

Zöldséges csirkemell

Zöldséges csirkemell

Várandós kismamáknak ajánlott ételek >>
12 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: 4 db csirkemell 1 fej lilahagyma 1 csomó újhagyma 3 db paradicsom 1 db paprika 15 dkg reszelt sajt Tej Jódozott só Bors Mustár Vaj

Recept:

A csirkemellet alaposan megmossuk, majd a mustárral ízesített tejben 1-2 órát pácoljuk. A hagymákat, paradicsomot, paprikát karikákra vágjuk.

Egy tűzálló tálat kikenünk egy kevés vajjal. A csirkemellet alaposan lecsöpögtetjük, sózzuk, enyhén borsozzuk(...) tovább a teljes recepthez...


hirdetés

CSED, GYED, GYES kalkulátor

Tudod, hogy mennyi lesz a Csed, Gyed, Gyes összege? Kalkulátorunkkal könnyen kiszámíthatod. Speciális eset a Tiéd? Nálunk mindenki megtalálja a rá vonatkozó számításokat!

[x] hirdetés

Legfrissebb szakértői válasz

Szatmáry Tünde Katalin

Szatmáry Tünde Katalin

Kiemelt hazai és nemzetközi nyugdíjszakreferens

tovább a szakértőhöz >>

Tisztelt Hölgyem!
Természetesen megfontolandó a nyugdíj igénylés dátuma az ön esetében, mivel számos tényezőre kell kiemlten figyelni.
Személyre szabott szaktanácsot és előzetes nyugdíj számítást tudok önnek javasolni. 2021.-es szorzószámokat csak is kizárólag 2020.március végén lesz hatályos.
Amennyiben igényli úgy jelezze.
www.ugyintezesazonnal.hu
Köszönettel: Szatmáry Tünde Katalin

Ezt olvastad már? [x]
vissza vissza