Tb-támogatott fürdőkezelések: gyógyfürdőt, súlyfürdőt, gyógymasszázst, egyéb gyógykúrákat is felírhat az orvos! - Tudnivalók

Nagyszülők Lapja

Életmód

Nagyszülők Lapja


Tb-támogatott fürdőkezelések: gyógyfürdőt, súlyfürdőt, gyógymasszázst, egyéb gyógykúrákat is felírhat az orvos! - Tudnivalók Mozgásszervi megbetegedések, kopásos gerinc és ízületi betegségek, ízületi elváltozásokkal járó immunbetegségek, állandó fájdalomérzet: a gyógyulásra is kiváló a gyógyvíz. Ráadásul Magyarországon évente két fürdőkúrát felírhat a háziorvos TB-támogatással.

Évről évre kihoznak egy olyan rangsort, ahol a nemzeteket valamilyen szempont alapján összevetik. Sajnos nem csak pozitív eredményekért lehet helyet szerezni a dobogón. Szakemberek felhívták a figyelmet arra, hogy Magyarország első Európában a mozgásszervi megbetegedések tekintetében. 

A kopásos gerinc és ízületi betegségek mellett az ízületi elváltozásokkal járó immunbetegségek és az állandó fájdalomérzet jelentik a legnagyobb problémát. A fájdalmat és az állapotromlást azonban nem muszáj tétlenül tűrni. Mit tehetünk ellene? A megelőzésre és a gyógyulásra is kiváló lehetőség a gyógyvíz.


Gyógyulás és megelőzés a víz erejével


A leggyakrabban előforduló mozgásszervi betegségek hazánkban
A mozgásszegény életmód, a helytelen táplálkozás, a súlyfelesleg és az anyagcsere betegségek következtében egyre gyakoribb a lakosság körében a gerinc és az ízületek idült kopásos megbetegedése, az ízületi gyulladás, a köszvény, az ideggyulladás, a porckorongsérv, az ízületek és a gerinc statikai rendellenességei (pl.: gerincferdülés, csípőficam) valamint a végtagi keringési rendellenességek.

A gyógyvíz ereje
Orvosi vizsgálatok bizonyították, hogy a gyógyvizekkel és termálvizekkel végzett kezeléseknek kedvező hatásai vannak a mozgásszervi betegségekre. Egyszerre fejtenek ki fizikai és kémiai hatást. A melegnek köszönhetően ellazulnak az izmok, kitágulnak a vérerek, javul a vérkeringés. A víz felhajtó erejének köszönhetően könnyebben lehet mozgatni végtagjainkat, ami sérült, kopott, beteg ízületek esetében különösen fontos.



A vízben oldott magas ásványi anyag tartalom egy része a bőrön keresztül felszívódva bekerül a vérkeringésbe, ezáltal erősíti az immunrendszert, pótolja az izmok, ízületek számára nélkülözhetetlen anyagokat, segíti az öngyógyító folyamatokat.

Évente két fürdőkúra jár Tb-re - Tudnivalók


A hatályban lévő jogszabály szerint évente két 15 alkalmas kúra vehető igénybe társadalombiztosítási finanszírozás mellett. A fürdőutalvánnyal nemcsak a gyógyvizes medencéket használhatók, de az ottani gyógyszolgáltatásokat is igénybe veheted.

Tb-támogatott fürdőgyógyászati ellátások:
- gyógyvizes gyógymedence (ideértve a hévízi tófürdőt is)
- gyógyvizes kádfürdő
- iszappakolás
- súlyfürdő
- szénsavas fürdő
- orvosi gyógymasszázs
- víz alatti vízsugármasszázs
- víz alatti csoportos gyógytorna
- komplex fürdőgyógyászati ellátás

Egyéb rehabilitációs célú gyógyászati ellátás: 18 éves kor alatti csoportos gyógyúszás

Egyéb természetes gyógytényezőn alapuló gyógyászati ellátás: szén-dioxid gyógygázfürdő (mofetta)

Ki írhat fel fürdőkúrát?
Társadalombiztosítási támogatással fürdőgyógyászati ellátásokat kizárólag a finanszírozott egészségügyi szolgáltató reumatológus, fizikoterápiás, ortopéd, mozgásszervi rehabilitációs, valamint fizikális medicina és rehabilitációs orvoslás, illetve traumatológiai javallat (indikáció) esetén traumatológus szakorvos rendelheti el. Hozzájuk a háziorvos ad beutalót, és a vizsgálat után döntik el ott, milyen gyógyfürdőkben igénybe vehető kezeléseket szükséges a panaszos betegnek kiírni.

Milyen betegségek esetén alkalmazzák a fürdőkúrát?
Fürdőkúrákat többnyire krónikus reumatológiai, ortopédiai, neurológiai illetve érbetegségek funkciójavítását szolgáló rehabilitációs kezeléseknél alkalmaznak. A kezelések típusát, mennyiségét, a gyógyvíz hőmérsékletét és a gyógyvízben tartózkodás idejét a szakorvos rendeli el.

Hány alkalomra szól a fürdőutalvány?
Egy évben 2 fürdőutalványt lehet felírni. Egy fürdőutalvány általában 15 alkalomra szól, amit 8 hét (56 nap) alatt kell lejárni a saját időbeosztásod szerint a fürdőben kapott előjegyzés alapján.

Ne érjen senkit váratlanul a kúra 4-8. napján jelentkező fáradékonyság, bágyadtság, sőt az ízületi fájdalmak fokozódása, mely a fürdőreakció megnyilvánulása. Ez rövid időn belül spontán elmúlik.

Kell fizetni a Tb-re felírt gyógyfürdőutalványért?
Bár a kezelés nem ingyenes, de az utalvánnyal jelentős kedvezményekkel (70-80%) vehetők igénybe a szolgáltatások. A gyógyászati ellátásokért fizetendő térítési díj eltérő összegű lehet, tekintettel arra, hogy a fürdőszolgáltatás szabad ármegállapítású szolgáltatás. A társadalombiztosítási támogatás az ún. közfinanszírozás alapját képező árhoz igazodik, amelytől a szolgáltatók eltérhetnek (érdemes az egyes fürdőhelyek honlapján körülnézni vagy telefonon érdeklődni)



Magyarország abban a szerencsés helyzetben van, hogy területének 80%-a alatt található gyógyvíz, illetve termálvíz. Ezzel az adattal világviszonylatban az előkelő 5. helyen állunk, Japán, Izland, Olaszország, és Franciaország után, tehát bátran válogathatsz, ha komplex fürdőgyógyászati ellátásra van szükség.

Milyen betegségekre jó a gyógyvíz?
Hazánkban többféle gyógyvíz található, ezek az alábbi betegségek ellen hatásosak:

- Kopásos eredetű gerinc- és ízületi betegségekre, mint pl. gerincsérv okozta panaszok, porckorong betegségek, idült derékfájás, csípő, térd ízületi kopás
- Ízületi gyulladások nyugalmi stádiumban
- Csontritkulás okozta panaszok, háti-, deréktáji fájdalmak
- Idült karideg-, ülőidegzsábára (akut tünetek lezajlása után)
- Ortopédiai, idegsebészeti műtétek után (protézisek beültetése, gerincsérv műtétek)
- Balesetek utókezelésére: törések, ízületi sérülések utókezelésére
- Idült nőgyógyászati gyulladások
- Idült urológiai gyulladások
- Érszűkületek kezelésére
- Bőrbetegségekre (ekcéma, lichen, pikkelysömör)
- Cukorbetegség okozta szövődmények (ízületi- és vérkeringési zavarok, ideggyulladás)

Betegség gyötör? Gyógyfürdőt keresel az egészségügyi problémáidra?
GYÓGYFÜRDŐKERESŐnkben betegségre is és településre is külön rá tudsz keresni, kattints ide »»

Ne feledd, hogy a legjobb stratégia a megelőzés! A megelőzésnek minél fiatalabb korban el kell kezdődnie!

Olvasd el ezt is!
Gyógyvizek, gyógyvízkúrák - melyik fajta víz milyen betegségre jó? »


Forrás és fotók: furdoszovetseg.hu, neak.gov.hu

Nagyszülők Lapja

Életmód

Nagyszülők Lapja


2018.03.02