50 évnél idősebb vagy és túlsúlyos? Akkor öregebb az agyad, mint gondolnád

Nagyszülők Lapja

Életmód

Nagyszülők Lapja


50 évnél idősebb vagy és túlsúlyos? Akkor öregebb az agyad, mint gondolnád Feltűnően kisebb a túlsúlyos középkorú emberek agyának fehérállománya az azonos korcsoportú soványakéhoz viszonyítva - derítették ki a Cambridge-i Egyetem kutatói, akik kiszámolták, a különbség azt jelenti, hogy a túlsúlyos emberek agya tíz évvel idősebb a soványukénál. Egy kutatás, az elhízás és az öregedés közötti lehetséges kapcsolatra próbált választ találni. Mint tudjuk, az öregedés az élet velejárója és ugyanígy az emberi agy is öregszik. Az elhízás pedig korunk népbetegsége, mely akár súlyos betegségek kialakulásához is hozzájárulhat. E két tényező közötti kapcsolat vizsgálata során érdekes eredményekre jutottak a kutatók.

Milyen következményei lehetnek az elhízásnak?
Az emberi agy az életkor előrehaladásával öregszik, ám a kutatók egyre inkább felismerik, hogy az elhízás - amely olyan betegségekhez járul hozzá, mint a cukorbetegség, a rák és a szív- és érrendszeri betegségek - hatással lehet az agy öregedéséért, feltételezésüket eddig tudományos vizsgálatok nem támasztották alá.

Mit vizsgált a kutatás?
A cambridge-i kutatók azt vizsgálták, miként hat az elhízás az agy szerkezetére felnőttkorban, az elhízás összefüggésben van-e a korosodással járó agyváltozásokkal.
A szakemberek 473 - 20-87 éves - embert vizsgáltak, eredményeiket a Neurobiology of Aging című tudományos folyóiratban tették közzé csütörtökön.
A vizsgálatba bevontakat két kategóriába - soványakra és túlsúlyosokra - osztották súlyuk szerint.

Milyen idősek a kutatás szerint a túlsúlyos emberek agya és miért?
Szembeötlő különbségeket találtak az elhízottak agya fehérállományának nagyságában a soványakéhoz viszonyítva. A túlsúlyos emberek agyában széleskörű csökkenést tapasztaltak a fehérállományban - amely a sejtek közötti kapcsolódásból áll.

A kutatócsoport ez alapján kiszámították, hogy a fehérállomány nagysága hogyan viszonyul a két csoport életkorához. Felfedezték, hogy például egy 50 éves túlsúlyos embernek akkora a fehérállománya, mint egy 60 éves soványnak, ami azt jelenti, hogy az agyak korkülönbsége 10 év - olvasható az egyetem honlapján közzétett közleményben.

Az öregedés szempontjából mikor a legsebezhetőbb az emberi agy?
Szembetűnőnek nevezték a szakemberek, hogy ezt a különbséget csak középkortól figyelték meg, ami azt jelzi, hogy az agy különösen sebezhető a korosodás ezen szakaszában.

Elhízás és öregedés, vagy öregedés és elhízás vár ránk?
- Ahogy agyunk öregszik, természetesen zsugorodik, de nem világos, hogy a túlsúlyos emberek esetében a fehérállomány miért csökken nagyobb mértékben. Csak találgatni tudunk, vajon az elhízás okozhatja-e bármilyen módon ezeket a változásokat, vagy pedig az elhízás az agyi változások következménye - mondta Lisa Ronan, a pszichiátriai tanszék munkatársa, a tanulmány vezető szerzője.

Jó hír viszont, hogy a fehérállomány nagyságának nyilvánvaló különbsége ellenére a kutatók nem találtak összefüggést az elhízás vagy a túlsúly és az egyén kognitív képességei között - azaz nem jelenthető ki, hogy gondolkodás és észlelés tekintetében gyengébbek lennének azok, akiknek kisebb a fehérállománya.

Fotó: Pixabay.com
Forrás: MTI 2016. augusztus 4., csütörtök

Nagyszülők Lapja

Életmód

Nagyszülők Lapja


2016.08.08