2024. február 25 |Géza, Vanda...

Főoldal > Cikkek > Egészség > Gyógyszerfüggőség tünetei - Melyik vény nélküli és receptköteles gyógyszerek okoznak függőséget?

Gyógyszerfüggőség tünetei - Melyik vény nélküli és receptköteles gyógyszerek okoznak függőséget?

Szülőklapja képMelyek azok a tipikus gyógyszerek, melyek használatától könnyen függőség alakulhat ki? Gyakran a receptre felírt gyógyszereken is „rajta felejtődnek” a betegek. Gyógyszerész szakértőnk tévhit eloszlató írása gyógyszerfüggőségről és azok lehetséges következményeiről.

Szerző: Dr. Matejka Zsuzsanna
2015-09-14
Forrás: Nagyszülők Lapja
Share on Tumblr
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

szakértő Dr. Matejka Zsuzsanna
Gyógyszerész
kérdezd szakértőnket a témában >>
A jelenlegi piacorientált világban a reklámok, a marketing eszközök kifejezetten a függőségek kialakítását célozzák. A gyógyszerek, gyógyhatású termékek, étrend kiegészítők rendszeres szedése, mondhatni, népszokássá vált.

Kevesen tudják, hogy a recept nélkül kapható gyógyszerekhez, gyógyhatású termékekhez, természetesnek reklámozott étrend-kiegészítőkhöz is hozzá lehet szokni, azokkal is kialakulhat függőség. Az egyénre és a társadalomra azonban a legveszélyesebbek egyes kizárólag orvosi rendelvényre beszerezhető medicinák, kábító fájdalomcsillapítók, altatók, nyugtatók - mondja dr. Matejka Zsuzsanna gyógyszerész szakértőnk.

Mikor beszélünk hatóanyag függőségről?
- A beteg csak a szer hatása alatt tudja pszichésen és/vagy fizikailag jól érezni magát (fizikai és psychés dependencia)
- Ugyanazon hatás eléréséhez idővel egyre nagyobb adagra van szükség (tolerancia fokozódás)
- A szer hirtelen elvonása súlyos, akár életveszélyes elvonási tüneteket okozhatEzen klasszikus függőségi kritériumok a kábítószerekkel, partydrogokkal, alkohollal alakulhatnak ki. A világszerte nagyon kiterjedten használt BENZODIAZEPIN származék és a benzodiazepin receptorokon ható, de nem BENZODIAZEPIN származék altatók, nyugtatók (Z-szerek) krónikus alkalmazása következtében szintén kialakulnak a klasszikus függőségi kritériumok, de ezek súlyossága és társadalomra való veszélyessége elmarad a psychotrop kábítószerektől és az alkoholtól.

A napi gyakorlatban nagyon sok olyan, főként idősebb beteg van, akik 10-15 éve ugyanazzal az egy szem altatóval tudnak elaludni, holott nyilvánvaló, hogy ez döntően már csak placebo hatás.

Hozzászokást okozó, recept nélküli gyógyszercsoportok


1. Hashajtó - szedése mellett a folyadékbevitelre is ügyelni kell
A székletürítési nehézségekkel küzdők körében gyakori a hashajtók folyamatos szedése, ami a bélrenyheséget ördögi körben fokozhatja, de az alkalmazott szer típusától függően elektrolit- és vitaminhiányt is okozhat. A hashajtók szedése helyett a táplálkozási szokások megváltoztatása mellett, főként az idős betegeknél, fontos a megfelelő mennyiségű napi folyadékbevitelre is felhívni a beteg, vagy a hozzátartozók figyelmét.

2. Emésztő enzim készítmények - sokan fogyasztják feleslegesen
Hazánkban főként a hasnyálmirigy emésztő enzimeket tartalmazó készítmények indokolatlan használata tapasztalható a gyakorlatban. Valójában nagyságrendekkel kevesebb olyan beteg van, aki enzimpótlásra szorul, mint ahányan ezeket a készítményeket fogyasztják. Sok esetben csak arról van ugyanis szó, hogy a túlzott mennyiségű, túlságosan nehéz ételek fogyasztása átmenetileg relatív enzimhiányt okoz, és az emiatt jelentkező kellemetlen tüneteket akarják megszüntetni enzimpótlással.

3. Orrcseppek - a hozzászokás ördögi kört alakít ki
A különböző okok miatti orrfolyás ellen használt készítmények rendszeres alkalmazása károsítja az orr nyálkahártyát, és emiatt állandósul a váladékozás a orrban, ami a beteget az orrcseppek folyamatos használatára ösztönzi. Végeredményben ördögikör-szerű hozzászokás alakul ki.

Gyógyszerfüggőség receptre


Számos olyan gyógyszercsoport van, amelyekhez a betegek csak receptre felírva juthatnak hozzá. és mintegy rajta felejtődnek a készítményeken.
Ez a jelenség általában akkor jön létre, amikor a kórházi zárójelentésben, vagy szakorvosi vizsgálat alkalmával javaslatot tesznek a háziorvosnak egy gyógyszer felírására. Ennek kapcsán az alapellátó orvosnál bekerül a javasolt készítmény a beteg számára rendszeresen felírandó gyógyszerek közé, és ott is marad.

4. Tévhit, amiről a reflux betegeknek tudniuk kell
A mindennapi gyakorlatban ez szokott előfordulni a fekély, reflux betegség ellen kúraszerűen alkalmazandó PROTONPUMPA gátlókkal. Ezekről a köztudatban az a tévhit, hogy savközömbösítők, holott a gyomorban a sósav termelődését gátolják. Folyamatos alkalmazásuk az emésztési folyamatból lényegében kiiktatja a sósavat, ami a gyomor bélrendszer normális működésében nélkülözhetetlen szerepet tölt be. Károsodik a bélrendszer baktériumflórája, a beteg könnyebben esik áldozatául az emésztési panaszokat okozó káros baktériumoknak, sőt a nagyon súlyos állapotot okozó CLOSTRIDIUM DIFFICILE fertőzés valószínűsége is megnő.

5. Antidepresszánsokat sem kell feltétlenül egy életen át szedni
A modern antidepresszánsok újabb és újabb generációit széles körben rendelik a pácienseknek, az esetek igen jelentős részében indokolatlanul. Ezen készítmények esetében is megfigyelhető, hogy a betegek „rajtafelejtődnek” a gyógyszereken. Az antidepresszánsok a központi idegrendszer ingerület-átviteli folyamatába avatkoznak be, és éppen ezért nem véletlen, hogy igen sok mellékhatás és nem kívánt kölcsönhatás fordul elő a velük együtt szedett gyógyszerekkel.
Az emberek többségének életében előfordul depressziós epizód, ez azonban nem teszi szükségessé azt, hogy élethosszig tartóan kapják a depresszió ellen ható készítményeket.

6. Bizonyos mértékű hozzászokás, függőség alakulhat ki egyebek közt
- a nem kábító fájdalomcsillapítókkal,
- görcsoldókkal,
- reuma elleni szerekkel,
- a véralvadásgátlókkal,
- antiepileptikumokkal,
- migrén elleni szerekkel,
- Parkinson kór elleni hatóanyagokkal,
- pajzsmirigyre ható készítményekkel,
- potencianövelőkkel,
- prosztata hypetrtrophia elleni szerekkel is.

A gyógyszerfüggőség alapja: a tünetektől való félelem


Magas vérnyomás és koleszterinszint - miért nem szedik a betegek rendesen a felírt gyógyszereket?
Napjainkban nagyon nagy irodalma van a gyógyszerekkel kapcsolatos compliance-nak, adherence-nek, a terápia hűséget befolyásoló tényezők vizsgálatának. A páciensek főként azokat a gyógyszereket hajlamosak abbahagyni, amelyek szedésétől rosszabbul érzik magukat, mint anélkül.

Ez jellemző például a magas vérnyomás elleni különböző készítményekre, mert a fokozatosan kialakuló néma gyilkos évekig nem okoz tényleges panaszokat. Ilyenkor a vérnyomás gyógyszerekkel történő normalizálása a páciens életminőségét kifejezetten ronthatja szédüléssel, álmossággal, potenciazavarral. Nem véletlen, hogy a koleszterinszint csökkentők szedését egy éven belül a betegek döntő többsége elhagyja, mert a magas koleszterinszint sokáig szintén nem okoz panaszokat, az ellenük ható készítményeknek pedig bőven vannak mellékhatásaik.

Inzulinosok, vérzékenyek, anginások, asztmások - függőségük jobban érthető
A betegek terápia hűsége jóval jobb azon gyógyszercsoportokba tartozó készítményeknél, amelyeket kellemetlen, ijesztő panaszok megelőzésére, kivédésére, megszüntetésére alkalmaznak. Az inzulint kapó cukorbetegek, a vérzékenységben szenvedők, az egyszer már anginás rohamot elszenvedők, az asztmások, COPD-s betegek érthető módon függővé válnak a számukra életet jelentő készítményektől. Ők azok, akik törekszenek a biztonsági tartalékok felhalmozására is.

Gyógyszerek, amelyek nem okoznak függőséget
Kissé leegyszerűsítve azt lehet mondani, hogy a gyógyszerfüggőség kialakulásának valószínűsége arányos a terápia hűségre való hajlam mértékével. Így tekintve, szinte egyszerűbb maghatározni azokat a gyógyszercsoportokat, amelyek nem hajlamosítanak hozzászokás, gyógyszerfüggőség kialakulására.

Ide sorolhatók azok a medicinák, amelyeket rövid ideig kapnak a betegek, például:
- antibiotikumok,
- vírus elleni készítmények,
- röntgen kontrasztanyagok,
- oltóanyagok,
- általános érzéstelenítők,
- malária gyógyszerek,
- női ciklusra ható gyógyszercsoportok.

Szintén nem alakul ki függőség a nagyon sok, kellemetlen mellékhatást okozó gyógyszerektől, mint például daganatok kezelésére használt kemoterápiás szerek, fogamzásgátló és hasonlók.

Szerző: dr. Matejka Zsuzsanna gyógyszerész
Fotó: Pixabay

Címkék: gyógyszer, gyógyszerfüggőség, gyógyszer mellékhatás, gyógyszerész, gyógyszerfüggőség tünetei

Kapcsolódó cikkek

Gyógyszer rendelés interneten: honnan lehet tudni, hogy biztonságos?
Gyógyszer rendelés interneten: honnan lehet tudni, hogy biztonságos?

Idén júliustól egy logó segítségével lehet beazonosítani a biztonságosan működő online gyógyszertárakat az unió tagállamaiban, így Magyarországon is. Megmutatjuk, mit keress az online patikák weboldalán.

tovább a cikkre
10 gyógyszer, ami mindig legyen nálad, ha utazol vagy nyaralsz
10 gyógyszer, ami mindig legyen nálad, ha utazol vagy nyaralsz

Hogyan kerüljük el az utazás közben fellépő rosszullétet? Miért ne hordjunk kontaktlencsét a repülőn? Hogyan kezeljük a hasmenést? Meddig forraljuk a vizet, hogy az steril legyen? Milyen gyógyszereket készítsünk oda hányásra, lázra és egyéb tünetekre?

tovább a cikkre
Mozgásszervi fájdalmakra krémek, tapaszok, gyógyszerek - Melyik segít?
Mozgásszervi fájdalmakra krémek, tapaszok, gyógyszerek - Melyik segít?

A kor előrehaladtával elkerülhetetlenül jelentkeznek az ízületi- és izomfájdalmak. Milyen fájdalomcsillapítási módszert alkalmazzunk? Mikor használjunk kenőcsöt, tapaszt vagy gyógyszert? Miért fontos, hogy a nem múló fájdalommal időben orvoshoz forduljunk?

tovább a cikkre
Bármelyik gyógyszernél többet ért - Még a kórházba is beszökött a gazdijához a hűséges kutya
Bármelyik gyógyszernél többet ért - Még a kórházba is beszökött a gazdijához a hűséges kutya

A beteg asszonynak műtéti komplikációk miatt kellett befeküdnie a kórházba. De arra még álmában sem gondolt, hogy hűséges kutyájának annyira fog hiányozni, hogy az eb inkább beszökik utána a kórházba… Mutatjuk a fotókat a beteglátogató kutyusról.

tovább a cikkre
Gyógyszercsomag utazáshoz - úti patika
Gyógyszercsomag utazáshoz - úti patika

Az úti csomagról megoszlanak a vélemények. Kicsi legyen, vagy nagy? Mindenre készüljünk fel, vagy csak a legáltalánosabbra?

tovább a cikkre
A fejfájás lehetséges okai és megszüntetése gyógyszerek nélkül
A fejfájás lehetséges okai és megszüntetése gyógyszerek nélkül

Sajnos egyre több ember küzd rendszeres fejfájással, és a migrénesek száma is nagyon magas. Ez utóbbi nagyon erős fájdalommal jár, többnyire a fej egyik oldalát érinti, és erős fény vagy zaj hatására rosszabbodhat.

tovább a cikkre

A témával foglalkozó szakértőnk

Dr. Matejka Zsuzsanna - Gyógyszerész

Vissza az előző oldalra

Szakértők

Babakonyha

Mit egyen az unokám

Békebeli burgonyás pogácsa recept: Olyan puha és finom, hogy nem lehet abbahagyni - Süsd meg az unokádnak! tovább

Kápiapaprika-krém recept: Ízletes kenyérre kenhető krém, ha már unod a vajat vagy a margarint tovább

Véd a rák, gyulladások, szívbetegség ellen, javítja a látást, erősíti az immunrendszert - Még mire jó a sütőtök?  tovább

Tyúkláb fánk recept - A legfinomabb túrófánk, ahogy a nagymamám készítette tovább

Karalábéfőzelék kuszkuszos húsgolyóval recept: Ha elszakadnál a hagyományos ételektől, próbáld ki ezt! tovább

Zöldpesztós cukkini-spagetti tonhallal - Különleges recept, ami jó a szívednek és magas vérnyomás ellen is tovább

Málnás vanília fagyi házilag: Ez az ínycsiklandó nyári édesség 20 perc alatt elkészül a konyhádban tovább

Munka, nyugdíj

Munka, nyugdíj

Nyugdíj utalási időpontok 2023: Mikor érkezik a nyugdíj és a 13. havi nyugdíj 2023-ban? - Havi utalási lista tovább

Nyugdíjemelés 2023: Január elsejétől 15 százalékkal emelik a nyugdíjakat! - Orbán Viktor most jelentette be tovább

Nyugdíjprémium és nyugdíj-kiegészítés 2022: Péntektől érkeznek a plusz pénzek a nyugdíjjal együtt tovább

Kiegészítő nyugdíjemelés és a nyugdíjprémium 2022: Mikor érkeznek a plusz összegek a bankszámlára? tovább

Nyugdíj-kiegészítés és nyugdíjprémium 2022: Mikor számíthatnak a plusz pénzre a nyugdíjasok? tovább

Emelt nyugdíj 2022: Már kedden érkezik a bankszámlára a magasabb összeg - Visszamenőleg is megkapod tovább

Nyugdíj 2022: Csúszik a beígért évközi kiegészítő nyugdíjemelés - Mikor számíthatsz a magasabb összegre? tovább

Életmód

Életmód

Akár a cicád életébe is kerülhet - Soha ne használd! tovább

5-ből 4 ember túlsúlyos vagy elhízott 60 év felett - Ezért szedtek fel plusz kilókat az emberek a karantén alatt tovább

Ezért fogyassz rendszeresen levest! - Levesfogyasztás élettani hatásai, levesfőzési fortélyok, levesek a diétában, levespor veszélyei tovább

Fürdőgyógyászati kezelések kisokos: Melyik kezelés milyen betegség ellen hatásos? - Szakember válaszol tovább

Így használd a gyógyvizeket fájdalomcsillapításra! - Melyik gyógyvíz milyen betegségre jó? tovább

A betegségek hátterében vízerek és káros sugárzások is állhatnak tovább

Veszélyesek lehetnek bizonyos gyógynövények! Mit ne adjunk a gyerekeknek? tovább

hirdetés

ELLÁTÁSOK, TÁMOGATÁSOK KISOKOSA

Állami támogatások, kedvezményes nyugdíj, ápolási díj, időskori segély, egyszeri segély, nyugdíjas bérlet, özvegyi nyugdíj... Nézd meg, hogy mik a feltételei az ellátásoknak, támogatásoknak.

[x] hirdetés

Legnépszerűbb

Webáruház ajánló

Ha nem jön a baba

Ha nem jön a baba

2 400 Ft.-

Megnézem

Videók

Recept ajánlatunk

Zöldséges csirkemell

Zöldséges csirkemell

Várandós kismamáknak ajánlott ételek >>
12 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: 4 db csirkemell 1 fej lilahagyma 1 csomó újhagyma 3 db paradicsom 1 db paprika 15 dkg reszelt sajt Tej Jódozott só Bors Mustár Vaj

Recept:

A csirkemellet alaposan megmossuk, majd a mustárral ízesített tejben 1-2 órát pácoljuk. A hagymákat, paradicsomot, paprikát karikákra vágjuk.

Egy tűzálló tálat kikenünk egy kevés vajjal. A csirkemellet alaposan lecsöpögtetjük, sózzuk, enyhén borsozzuk(...) tovább a teljes recepthez...


hirdetés

CSED, GYED, GYES kalkulátor

Tudod, hogy mennyi lesz a Csed, Gyed, Gyes összege? Kalkulátorunkkal könnyen kiszámíthatod. Speciális eset a Tiéd? Nálunk mindenki megtalálja a rá vonatkozó számításokat!

[x] hirdetés

Legfrissebb szakértői válasz

Szatmáry Tünde Katalin

Szatmáry Tünde Katalin

Kiemelt hazai és nemzetközi nyugdíjszakreferens

tovább a szakértőhöz >>

Tisztelt Hölgyem!
Természetesen megfontolandó a nyugdíj igénylés dátuma az ön esetében, mivel számos tényezőre kell kiemlten figyelni.
Személyre szabott szaktanácsot és előzetes nyugdíj számítást tudok önnek javasolni. 2021.-es szorzószámokat csak is kizárólag 2020.március végén lesz hatályos.
Amennyiben igényli úgy jelezze.
www.ugyintezesazonnal.hu
Köszönettel: Szatmáry Tünde Katalin

Ezt olvastad már? [x]
vissza vissza