Főoldal > Cikkek > Családi élet > Más a nagyszülők feladata, mint a szülőké! 4 fontos szempont, amit tarts szem előtt, ha nagyszülő vagy

Más a nagyszülők feladata, mint a szülőké! 4 fontos szempont, amit tarts szem előtt, ha nagyszülő vagy

Szülőklapja képLehetnek-e mások a szabályok otthon, mint a nagyszülőknél? Szabad-e minden alkalommal ajándékot vinni a kisunokának? Baj-e, ha a nagymamánál máskor kell este lefeküdni, mint otthon? Mit érdemes tisztáznia a szülőnek és nagyszülőnek egymással az unoka kapcsán?

Szerző: Nagyszülők Lapja
2016-09-23
Forrás: Nagyszülők Lapja
Share on Tumblr
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

Sokan azt gondoljuk, hogy ha felneveltünk két-három gyereket, akkor a kisunokával való pár órás foglalkozás sem jelenthet nagy kihívást. Miközben elfelejtjük, hogy a szülői szerep, amibe az évtizedek alatt jól beletanultunk és beleszoktunk, teljesen mást jelent, mint nagyszülőnek lenni, amivel tulajdonképpen csak mostanában ismerkedünk. Egy nagyszülőre ugyanis már egészen másfajta feladatok hárulnak, a családon belüli funkcióik is módosulnak - nem beszélve az időközben eltelt 20-30 év alatt megváltozott divatról és a szokásokról.

Ezúttal egy svájci családi portálra látogattunk, hogy kiderítsük, az ottani szakemberek milyen nevelési tippeket adnak a nagyszülőknek. A jótanácsok nagy részével egyetértettünk, és volt, amivel nem.

Tippek a modern nagyszülőséghez


Amikor az unokádnak rád van szüksége, akkor legyél vele! Vedd magadnak a fáradtságot, no meg és az időt, és hallgasd meg, ha kéri. Ha jól esik, akkor egy kicsit el is kényeztetheted, de arra ügyelj, hogy az engedékenységet ne vidd túlzásba! Ne ajándékozd meg őt minden egyes találkozásotok alkalmával, vagy ha már ajándékozol, akkor előtte mindenképpen beszélj a szülőkkel, hogy mire van a leginkább az unokádnak szüksége - írja legforróbb tippként a svájci Familienleben családi magazin.

1. A nagyszülők feladata nem a gyermeknevelés, hanem egészen más
- A nagyszülők feladata a törődés, nem pedig a gyermeknevelés. Egyszerűen maradj ki a gyermeknevelésből! - ezt tanácsolja sarkosan Francois Höpflinger szociológus minden nagyszülő számára. Természetes hogy a nagyszülők lazábbak az unokával, és jóval több mindent megengednek nekik, amikor a kisunokák náluk időznek. Ugyanakkor a nagyszülőknek mindenkor tartaniuk kell magukat bizonyos szabályokhoz, olyanokhoz, amiket a szülők kérnek tőlük. Egészen addig nem lesz probléma, amíg a szülők és nagyszülők nevelési stílusa és elvei közel állnak egymáshoz. Tanácsos a szülőknek és a nagyszülőknek mihamarabb lefektetniük az alapvető gyermeknevelési célokat - így lesznek elkerülhetők később a komolyabb konfliktusok.
Ilyen tipikus vitapont például a lefekvés kérdése. A nagyszülőknek figyelembe kell venniük, hogy mi a szülők kérése az esti lefekvés időpontját, menetét, szigorúságát illetően.
Sőt, még olyan ártatlannak tűnő esetekben is érdemes a szülőkkel egyeztetni, ha a nagyszülők az unokának szeretnének felnőttkorára egy kis pénzt megtakarítani - tanácsolja a szakember.

2. Kritizálás helyett valódi támasz
A hétköznapok során többször is előfordulhat, hogy a nagyszülők azt tapasztalják, hogy az unoka nevelése nem egészen abba az irányba halad, ami számukra elfogadható (túl sok délutáni foglalkozás, korai idegen nyelvtanulás, válogatás az asztalnál). Ilyen esetben a nagyszülőnek mindig először a saját fiával vagy a lányával kell beszélgetnie. Őszintén meg kell fogalmazni a nagyszülői észrevételeket, de soha ne szabad beleszólni a szülők döntésébe, és nem szabad neki szemrehányást tenni.
Ha a nagyszülők azt tapasztalják, hogy a felnőtt gyermekük bizonytalan egy-egy nevelési területen, akkor a legjobb, ha higgadt és bátorító szavakkal támogatják a családot, építőjelleggel segítenek nekki, nem pedig a szülők személyét kritizálják, mert az nem vezet sehová.

3. Nagyszülő-unoka kapcsolat - nem a távolság számít
- Ha távol lakik a család a nagyszülőktől, és a kapcsolattartás nehézkes, a találkozások pedig ritkák, akkor a nagyszülőnek az új technikai eszközök elsajátítása marad egyetlen megoldásként. Ha a nagyszülő nem tudja, hogy hogyan kell kezelni az okostelefonokat, tabletet, laptopot, akkor kérje meg az unokáját, hogy segítsen neki megtanulni. Egy mai modern nagyinak, nagypapinak már tudnia kell sms-t és emailt írnia, a skpe-olás sem egy nagy ördöngösség.
Fontos szem előtt tartani, hogy úgysem az lesz a "döntő", hogy a nagyszülő az unokájával milyen gyakran találkozik, hanem sokkal inkább az, hogy mennyire zárja szívébe az unoka a nagymamát vagy nagypapát - mondja Maria Eva Reinholz német gyermekpszichológus.

4. Váláskor még több gondoskodást igényelnek az unokák
Szintén fontos szerep hárul a nagyszülőkre, ha a család krízishelyzetbe kerül, és a szülők szétköltözésen gondolkodnak, netán válni készülnek - ebben a helyzetben még inkább jelen kell lenni az unoka életében. A legszerencsésebb ilyenkor kívülállónak megmaradni, nem állást foglalni egyik vagy másik szülőfél mellett, hanem inkább "pártalannak" feltűnni az unoka szemében.
Ha a válásból adódó körülmények miatt a nagyszülőnek ellehetetlenül az unoka láthatása, természetesen abba nem kell belenyugodni, hanem jogi segítséget kell kérni.

Forrás: Külföld / Familienleben
Fotó: Pixabay

Címkék: nagyszülő, unoka, nagymama, nagypapa, család, szülő, apa, anya, gyermeknevelés

Kapcsolódó cikkek

Így lehet igazán mély a kapcsolatod az unokákkal és a felnőtt gyerekeiddel is! 4 szuper tipp a hétköznapokra
Így lehet igazán mély a kapcsolatod az unokákkal és a felnőtt gyerekeiddel is! 4 szuper tipp a hétköznapokra

Hogyan lehet igazán mély kapcsolatot kialakítani az unokával? Mit tehetsz, ha az unoka távol él, és csak ritkán találkoztok? Valóban csak akkor vagy jó nagyszülő, ha a szülők összes kérését teljesíted? Cikkünkben többek között ezekre a kérdésekre kapsz választ, illetve arra, hogy hogyan lehet elkerülni a családi konfliktusokat.

tovább a cikkre
10 fontos tanács modern nagyszülőknek - Így lehet szuper a viszonyod az unokákkal és a szülőkkel
10 fontos tanács modern nagyszülőknek - Így lehet szuper a viszonyod az unokákkal és a szülőkkel

Beleszólhat-e a nagyszülő abba, ha látja, hogy a fiatal anyuka egészen máshogyan etet, pelenkáz, mint azt szerinte kellene. Lehetnek-e mások a nevelési szabályok a nagyszülőknél, mint otthon? Mi a teendő, ha nem tetszik, ahogy a szülők a gyereket nevelik? Hogyan mondjuk meg finoman, ha nem akarunk mégsem a gyerekre felügyelni, mert más dolgunk van?

tovább a cikkre
Messze lakik az unokád? Csak ritkán tudtok találkozni? 10 szuper tipp, hogyan tarthatjátok a kapcsolatot
Messze lakik az unokád? Csak ritkán tudtok találkozni? 10 szuper tipp, hogyan tarthatjátok a kapcsolatot

Messze lakik az unokád? Nagyon hiányoztok egymásnak? Évente csak pár alkalom nyílik rá, hogy találkozzatok? Mindez nem lehet akadálya annak, hogy az imádott unokád szupernagyija, csodálatos nagypapája legyél! 10 jópofa ötletet is mondunk, hogy hogyan tudjátok a távolságot áthidalni - egyszerűen, kreatívan!

tovább a cikkre
A modern nagyszülő 10 aranyszabálya - Így lehet jó a viszonyod az unokáddal és a szüleivel is
A modern nagyszülő 10 aranyszabálya - Így lehet jó a viszonyod az unokáddal és a szüleivel is

Te szoktál néha adni csokit az unokának, holott a szülők ezt nem engedik? Előfordult már veled, hogy a nászékat megpróbáltad felülmúlni, amikor az unoka megajándékozásáról volt szó? Mit tehet meg egy nagyszülő és mit nem? Az alábbi 10 aranyszabály ha hiszed, ha nem, egy népszerű nagymama blogger tollából való.

tovább a cikkre
Így lehet különleges kapcsolatod az unokáddal! 5 szuper tipp a pszichológustól
Így lehet különleges kapcsolatod az unokáddal! 5 szuper tipp a pszichológustól

5 szuper tipp pszichológus szakértőnktől, hogy az unokáddal harmonikus kapcsolat alakuljon ki, hogy a család szuper nagyiként tekintsen rád, és hogy mindenki szeressen nálad lenni…

tovább a cikkre

Vissza az előző oldalra

Szakértők

Babakonyha

Mit egyen az unokám

Békebeli burgonyás pogácsa recept: Olyan puha és finom, hogy nem lehet abbahagyni - Süsd meg az unokádnak! tovább

Kápiapaprika-krém recept: Ízletes kenyérre kenhető krém, ha már unod a vajat vagy a margarint tovább

Véd a rák, gyulladások, szívbetegség ellen, javítja a látást, erősíti az immunrendszert - Még mire jó a sütőtök?  tovább

Tyúkláb fánk recept - A legfinomabb túrófánk, ahogy a nagymamám készítette tovább

Karalábéfőzelék kuszkuszos húsgolyóval recept: Ha elszakadnál a hagyományos ételektől, próbáld ki ezt! tovább

Zöldpesztós cukkini-spagetti tonhallal - Különleges recept, ami jó a szívednek és magas vérnyomás ellen is tovább

Málnás vanília fagyi házilag: Ez az ínycsiklandó nyári édesség 20 perc alatt elkészül a konyhádban tovább

Munka, nyugdíj

Munka, nyugdíj

Nyugdíj utalási időpontok 2023: Mikor érkezik a nyugdíj és a 13. havi nyugdíj 2023-ban? - Havi utalási lista tovább

Nyugdíjemelés 2023: Január elsejétől 15 százalékkal emelik a nyugdíjakat! - Orbán Viktor most jelentette be tovább

Nyugdíjprémium és nyugdíj-kiegészítés 2022: Péntektől érkeznek a plusz pénzek a nyugdíjjal együtt tovább

Kiegészítő nyugdíjemelés és a nyugdíjprémium 2022: Mikor érkeznek a plusz összegek a bankszámlára? tovább

Nyugdíj-kiegészítés és nyugdíjprémium 2022: Mikor számíthatnak a plusz pénzre a nyugdíjasok? tovább

Emelt nyugdíj 2022: Már kedden érkezik a bankszámlára a magasabb összeg - Visszamenőleg is megkapod tovább

Nyugdíj 2022: Csúszik a beígért évközi kiegészítő nyugdíjemelés - Mikor számíthatsz a magasabb összegre? tovább

Életmód

Életmód

Akár a cicád életébe is kerülhet - Soha ne használd! tovább

5-ből 4 ember túlsúlyos vagy elhízott 60 év felett - Ezért szedtek fel plusz kilókat az emberek a karantén alatt tovább

Ezért fogyassz rendszeresen levest! - Levesfogyasztás élettani hatásai, levesfőzési fortélyok, levesek a diétában, levespor veszélyei tovább

Fürdőgyógyászati kezelések kisokos: Melyik kezelés milyen betegség ellen hatásos? - Szakember válaszol tovább

Így használd a gyógyvizeket fájdalomcsillapításra! - Melyik gyógyvíz milyen betegségre jó? tovább

A betegségek hátterében vízerek és káros sugárzások is állhatnak tovább

Veszélyesek lehetnek bizonyos gyógynövények! Mit ne adjunk a gyerekeknek? tovább

hirdetés

ELLÁTÁSOK, TÁMOGATÁSOK KISOKOSA

Állami támogatások, kedvezményes nyugdíj, ápolási díj, időskori segély, egyszeri segély, nyugdíjas bérlet, özvegyi nyugdíj... Nézd meg, hogy mik a feltételei az ellátásoknak, támogatásoknak.

[x] hirdetés

Legnépszerűbb

Webáruház ajánló

Ha nem jön a baba

Ha nem jön a baba

2 400 Ft.-

Megnézem

Videók

Recept ajánlatunk

Zöldséges csirkemell

Zöldséges csirkemell

Várandós kismamáknak ajánlott ételek >>
12 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: 4 db csirkemell 1 fej lilahagyma 1 csomó újhagyma 3 db paradicsom 1 db paprika 15 dkg reszelt sajt Tej Jódozott só Bors Mustár Vaj

Recept:

A csirkemellet alaposan megmossuk, majd a mustárral ízesített tejben 1-2 órát pácoljuk. A hagymákat, paradicsomot, paprikát karikákra vágjuk.

Egy tűzálló tálat kikenünk egy kevés vajjal. A csirkemellet alaposan lecsöpögtetjük, sózzuk, enyhén borsozzuk(...) tovább a teljes recepthez...


hirdetés

CSED, GYED, GYES kalkulátor

Tudod, hogy mennyi lesz a Csed, Gyed, Gyes összege? Kalkulátorunkkal könnyen kiszámíthatod. Speciális eset a Tiéd? Nálunk mindenki megtalálja a rá vonatkozó számításokat!

[x] hirdetés

Legfrissebb szakértői válasz

Szatmáry Tünde Katalin

Szatmáry Tünde Katalin

Kiemelt hazai és nemzetközi nyugdíjszakreferens

tovább a szakértőhöz >>

Tisztelt Hölgyem!
Természetesen megfontolandó a nyugdíj igénylés dátuma az ön esetében, mivel számos tényezőre kell kiemlten figyelni.
Személyre szabott szaktanácsot és előzetes nyugdíj számítást tudok önnek javasolni. 2021.-es szorzószámokat csak is kizárólag 2020.március végén lesz hatályos.
Amennyiben igényli úgy jelezze.
www.ugyintezesazonnal.hu
Köszönettel: Szatmáry Tünde Katalin

Ezt olvastad már? [x]
Hivatalos ügyek

Fontos kiskapura figyelmeztet a bank – 30 fölött is van még esély a babaváróra (x)

vissza vissza